Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 116 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 30 Sty 2015 15:35 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 170 743
niebieski
jobi napisał(a):
Na Palawanie zwykle pora deszczowa nie jest zbyt odczuwalna, chociaż oczywiście różnie może być jak to z pogodą:
http://www.honda-bay-diving.de/en/medizin.html
Tu pokazane są 4 typy pogody na Filipinach i rejony występowania: http://www.slideshare.net/AbbieMahinay/ ... s-31961461

Dzięki za info. Szkoda mi Boracay, bo sądząc po Waszych opisach - to jest to. Coron, Apo Island też, ehhh....
Jeszcze pytanie do tambylców - jak już pada, to 2h czy cały dzień? Wiem że nie ma zasady, ale.. ;)

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#42 PostWysłany: 31 Sty 2015 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 562 413
niebieski
Pelegrino-1 napisał(a):
Olencjaaa napisał(a):
Pelegrino-1 napisał(a):
W promocji cena lotów Manila-Cebu-Manila kosztowała ok. 70 zł :shock:

ale chyba już dawno nie było takich promocji... od jakiegoś czasu szukam lotu na 18.03 Manila-Cebu i ceny to ok 150 zł :( i się zastanawiam jak długo jeszcze czekać na promocję :roll:

W ostatniej do 28.01

ale te 70 zł to były chyba na jakieś odległe terminy?

#43 PostWysłany: 31 Sty 2015 11:23 
Awatar użytkownika

niebieski
@gixera Raczej mocna ulewa przez 1-2h popołudniu ale jak napisałaś, nie ma reguły i bywa, że deszczyk sobie siąpi przez cały dzień.
W czerwcu/lipcu i listopadzie/grudniu zdarzają się tajfuny, są wtedy często powodzie.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 31 Sty 2015 11:43 

Zbanowany
z czerwcowej'14 promocji kupilem loty Manila-Kalibo bylo bardzo tanio wtedy, wybralismy specjalnie marzec bo wtedy sezon jest i moze pogoda dopisze a jedziemy specjalnie aby pogladac zachody slonca na Boracai, na tunczyka z grila i tamtejsze klimaty. Moze kiedys pozniej polecimy zobaczyc Palawan ktory jest podobno bardziej naturalny.

@jobi: mozesz umiescic jakas fotke takiej miejscowki za 1500, jak to wyglada ?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 03 Lut 2015 13:04 

Loty: 2
Kilometry: 2 927
No nie, co to jest, jak my planowaliśmy naszą wycieczkę to wszędzie czytałam, że Boracay to nie, bo tłum, bo turyści i w ogóle do d... Więc z bólem serca zrezygnowałam z tej pięknej białej plaży z palmą, a Wy mi teraz piszecie, że jednak Boracay jest fajna. Moje serce krwawi :P
Mam nadzieję, że chociaż plaże w okolicy El Nido albo na Busuandze zrekompensują mi to :)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 03 Lut 2015 13:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Turndown napisał(a):
@jobi: mozesz umiescic jakas fotke takiej miejscowki za 1500, jak to wyglada ?

Na fotkach są chatki za 1000 PHP (z wiatrakiem). Wersja z klimą ma najczęściej cementowe ściany, żeby zatrzymać temperaturę.
Ale wygląda podobnie. Kuchnie są na wolnym powietrzu, gospodarze zapewniają też gorącą wodę w termosach.
Zdjęcia przedstawiają Melinda's Garden, inne w okolicy wyglądają podobnie, czasami zamiast bungalow oferują piętrowe bliźniaki.

Jakby ktoś nie wiedział, stacje w Boracay to po prostu dawne przystanie dla łodzi.
Kiedyś łodzie dopływały z Caticlan do poszczególnych stacji, ale kiedy turystów przybyło za wielu, zrezygnowano z tego i obecnie wszyscy wysiadają w głównym porcie na południu wyspy.
Przyjęło się nazewnictwo, że 4-kilometrowa plaża White Beach dzieli się na stację 1 na północy, stację 2 pośrodku i stację 3 na południu.
Wzdłuż plaży biegnie w cieniu palm kokosowych piaszczysty deptak handlowo-rekreacyjny, kończy się on w stacji 1, gdzie plaża robi się szersza i bardziej podobna do bałtyckich, z ciekawą formacją skalną w wodzie (fotka).

Załączniki:
Komentarz do pliku: Tutaj widać miękką podłogę, ważę 90 kg i miałem wrażenie, że zaraz się pode mną rozerwie. Hamak nie dał rady i w końcu się złamał ;-)
DSCN3851.jpg
DSCN3851.jpg [ 155.56 KiB | Obejrzany 1536 razy ]
apic4.jpg
apic4.jpg [ 118.82 KiB | Obejrzany 1548 razy ]
apic3.jpg
apic3.jpg [ 121.83 KiB | Obejrzany 1548 razy ]
apic2.jpg
apic2.jpg [ 183.99 KiB | Obejrzany 1548 razy ]
Komentarz do pliku: Wersja z klimą za 1500 PHP
apic1.jpg
apic1.jpg [ 212.13 KiB | Obejrzany 1548 razy ]
Komentarz do pliku: Zachody słońca na Boracay są niemal zawsze niesamowite. Polecam podziwianie przy piwku w barze Michaela.
apic5.jpg
apic5.jpg [ 104.74 KiB | Obejrzany 1548 razy ]
Komentarz do pliku: Formacje skalne w stacji 1. Zwykle da się do nich dojść, pływanie wokół to duża frajda.
pic4.jpg
pic4.jpg [ 122.97 KiB | Obejrzany 1578 razy ]
Komentarz do pliku: Deptak i plaża w station 3. Podobnie to wygląda wzdłuż całej plaży - po lewej woda, po prawej hotele/gastronomia/pamiątki. Wieje przyjemny wiaterek, palmy dają cień - fajne leniwe wakacje.
pic3.jpg
pic3.jpg [ 138.05 KiB | Obejrzany 1578 razy ]
Komentarz do pliku: Chatki są zawsze otoczone tropikalną roślinnością.
pic2.jpg
pic2.jpg [ 191.87 KiB | Obejrzany 1578 razy ]
Komentarz do pliku: Chaty są na palach, czasami ma się wrażenie, że miękka podłoga się zapadnie.
pic1.jpg
pic1.jpg [ 184.19 KiB | Obejrzany 1578 razy ]
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#47 PostWysłany: 13 Lut 2015 23:26 
Awatar użytkownika

Witam wszytskich :)

Mam pytanie odnosnie nurkowania - czy mozna schodzic pod wode z butla bez szkolen PADI itp.?
Chodzi mi o to czy wystarczy krotkie przeszkolenie przed nurkowaniem na miejscu?

Do tej pory tylko snorkelling ale czas zejc nizej :D
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 13 Lut 2015 23:53 
Site Admin

Można, mowa wtedy o tzw "intro" - nie zejdziesz głęboko (do 10m), i będziesz przez cały czas trzymany za rękę przez instruktora. Taka opcja jeśli ktoś nie wie czy będzie mu się podobało nurkowanie i chce sprawdzić przed kursem. Lepiej od razu jednak zrobić kurs, cenowo wyjdzie lepiej, zdobędziesz potrzebne umiejętności a nie znam nikogo komu nurkowanie by się nie spodobało :D

#49 PostWysłany: 14 Lut 2015 00:03 
Awatar użytkownika

ahaaa... czyli taki dive za 1200PHP to jest jak mam PADI open water?
PADI widze 300-350$ kolo 5 dni hmm moze sie skusze. mam nadzieje, ze zajecia nie trwaja caly dzien, bo chcialbym miec czas na inne aktywnosci :D
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 14 Lut 2015 00:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak jest. Ale w listopadzie czy grudniu też jest super, kwiecień i maj to największe upały.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 14 Lut 2015 01:49 

niebieski
byłam na przełomie listopada i grudnia, pogoda była piękna,
ludzie bardzo przyjaźni, same dobre wrażenia, nawet w Manili można się dobrze czuć
na wszelki wypadek zawsze prosiliśmy policjanta, żeby nam złapał taxi.
Polecam Palawan i El Nido hopping i wspaniałą niemalze bezludną plażę Nacpan, budują już do niej drogę, więc zapewne za kilka lat magia tego miejsca zniknie.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 16 Lut 2015 12:24 

Zbanowany
@jobi: dzieki za zdjecia.
Wypadlo na inny hotel, byla promocja -20% na Venere.com i jednak dokupuje rejsowy bagaz na wszystkich odcinkach wiec padlo na to co chciala zona.
Ale z polecanej lokalizacji na grilowanego tunczyka skorzystamy.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 19 Lut 2015 21:25 
Awatar użytkownika

Hej:)

Lecimy w dwie pary 6-26 maj!
Nasz plan (a raczej dziewczyn...) to plaze plaze plaze, + my oczywiscie duuuuzo zwiedzania przede wszystkim na skuterach.

Czy w tym terminie jakas z ponizszych wysp jest wybitnie niesprzyjajaca jezeli chodzi o klimat?
Bede wdzieczny za polecenie ladnej plazy w ponizszych lokalizacjach. (pogrubione to jak na razie nasz plan - zdecydowalismy sie ograniczyc pobyt do 3 wysp).

El Nido
Bohol
Boracay
Malapascua
Siargao - surfing!!! Czytalem, ze fale najlpesze Sierpien-Listopad aczkolwiek znosne sa caly rok. Czy w maju jest jakies lepsze miejsce do surfingu na Filipinach?
Siquijor

Gdzie polecacie zrobic PADI open water?
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 04 Mar 2015 17:12 

wróciliśmy właśnie z Filipin - byliśmy ponad dwa tygodnie - ze względu na to, że sama podróż jest męcząca a jechaliśmy z dziećmi wybraliśmy pobyt w miarę stacjonarny - Palawan
pierwsza miejscówka - wyspa Cancipa - - mini ośrodek prowadzony przez Szwajcara - żółwie wykluwające się na plaży, małpy budzące z samego rana - bosko - pokój 2+1 - 1240 php
drugie miejsce - plaża Nacpan - ogromna plaża i zero turystów - czasami miejscowy przejeżdżał na bawole plażą:) dobre miejsce wypadowe na Island Hoping - droga na Nacpan do łatwych nie należy - po przebyciu jej trycyklem musieliśmy iść do knajpy w el nido na shoty:) poziom adrenaliny był bardzo wysoki... za domek na kurzej łapce dla 3 osób płaciliśmy 1200 php
jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytanie służe pomocą
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 05 Mar 2015 12:49 

Hej,
Lecimy za tydzień na Filipiny i właśnie układamy plan, który wstępnie wygląda następująco:

Poniedziałek 16.03 Przylot do Manili 22.30 Manila
Wtorek 17.03 Wylot na Palawan 16:00 Puerto Princesa
Środa 18.03 Puerto Princesa
Czwartek 19.03 El Nido
Piątek 20.03 El Nido
Sobota 21.03 El Nido
Niedziela 22.03 El Nido
Poniedziałek 23.03 El Nido
Wtorek 24.03 Wylot na Cebu 15:30 Cebu
Środa 25.03 Cebu
Czwartek 26.03 Bohol
Piątek 27.03 Bohol
Sobota 28.03 Bohol
Niedziela 29.03 Przeprawa na Siquijor Siquijor
Poniedziałek 30.03 Siquijor
Wtorek 31.03 Siquijor
Środa 1.04 Przeprawa do Dumaguete Dumaguete
Czwartek 2.04 Wylot do Manili 8.55 Manila
Piątek 3.04 Manila
Sobota 4.04 Wylot z Manili 8.45 Pekin

Chętnie uzupełnię plan o polecane noclegi i miejsca w których warto być. Co polecacie?

I kilka pytań:
1. W jaki sposób zabezpieczaliście się przed malarią? Z tego co czytałem to tylko zagrożenie jest na Palawanie, ale wolałbym uniknąć brania Malaronu. Jak to wygląda z Waszego doświadczenia?
2. Czy widział ktoś z Was Drogę Krzyżową w Wielki Piątek na Filipinach?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 05 Mar 2015 13:11 

na palawanie i wysepkach wokół komarów widziałam kilka...malaronu nie braliśmy - natomiast to co nas pogryzło niemiłosiernie to muszki piaskowe...na Nacpanie koło el nido było ich mnóstwo - stosowanie repelentów nie pomagało (miałam na sobie codziennie tonę 3M i Forresta) całe nogi w bąbelkach które niemiłosiernie swędziały...
 Profil Relacje PM off
OneMinute lubi ten post.

#57 PostWysłany: 05 Mar 2015 13:35 
Awatar użytkownika

Prawie pół roku spędziliśmy na Filipinach w różnych miejscach i poza standardowymi szczepieniami przed wylotem nie braliśmy żadnych medykamentów.
Obyło się bez żadnych chorób ;)
Szczególnej natarczywości komarów nie stwierdziliśmy nigdzie.
 Profil Relacje PM off
OneMinute lubi ten post.

#58 PostWysłany: 07 Mar 2015 18:39 

Witam, właśnie siedzimy na lotnisku w Manili i czekamy na lot do Tagbilaran.
Szybkie pytanie:

Sprzedać Euro - jeśli tak to gdzie - jest pół pierwszej w nocy i na miasto się nie wypuszcze, więc na lotnisku czy w Tagbilaran na mieście? Kantory są popularne? Jaki jest kurs PHP do euro?
Wypłacić z Atm?
Pierwszy raz jestem na Filipinach więc proszę o radę bywalców.

Druga sprawa przy okazji - internet w telefonie na dwa tygodnie - jaki operator, karta taryfa? Jesteśmy w podróży do około świata - więc cały czas coś organizujemy i sprawdzamy.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 07 Mar 2015 19:03 

złoty
Na Filipinach byłem w drugiej połowie stycznia.
Najlepszy kurs miałem na lotnisku w Manili. Wymieniłem 50,20PHP za 1 Euro.
W innych miejscach wymieniałem po gorszym kursie
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 07 Mar 2015 19:07 
Awatar użytkownika

Wymieniaj na lotnisku,zapytaj obsluge gdzie znajdziesz bank.Najlepszy przelicznik na lotnisku w Manili maja i najbezpieczniej .Przy plazach beda mieli gorszy.

Odnosnie sim kart to oni maja niedrodgie : Smart lub Globe. tanie rozmowy. nie wiem jak z netem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 116 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość