Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 13 Gru 2015 15:35 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 116 370
niebieski
Warto wybrac sie na Palm Jumeirah beda w Dubaju czy odpuscic ?
 Relacje PM off  

#42 PostWysłany: 13 Gru 2015 15:49 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Zależy jak długo tam będziesz. Jak krótko to ja bym odpuscila

wysłane z telefonu
 Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 13 Gru 2015 15:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Japonka podalem w innym temacie caly plan, bede wdzieczny za sugestie :)
 Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 13 Gru 2015 22:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłem, widziałem i uważam, że nawet dla samej przejażdżki monorailem warto, choć tu akurat ważną rolę na pewno odgrają moje zainteresowania, więc mogę być wyjątkowo nieobiektywny. W ogóle to połączyłem wizytę na Palmie z rejsem wzdłuż wybrzeża z Al Ghubaiba do Marina Mall, tzn najpierw rejs, później "pokręcenie" się po Marinie a następnie wycieczka na Palmę. W czasie rejsu można zobaczyć Burj Al Arab, o którym wspominasz w innym wątku, na przykład z takiej perspektywy:
Załącznik:
DSC04634.JPG
a i skyline Dubaju może robić wrażenie. Co mnie, już w sumie po powrocie z Palmy, zdziwiło, to fakt, że obsługa "odbierała" bilety, co może być pewną niedogodnością dla kogoś, kto coś takiego zbiera.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
kinka lubi ten post.

#45 PostWysłany: 13 Gru 2015 23:13 
Awatar użytkownika

srebrny
maarcin1938 napisał(a):
Warto wybrac sie na Palm Jumeirah beda w Dubaju czy odpuscic ?

zdecydowanie warto
w sumie dla mnie za Burj Khalifa to #2 w Dubaju
 Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 14 Gru 2015 07:17 
Awatar użytkownika

niebieski
dzieki za sugestie, w takim razie przejazd monorailem przez palme zostaje w planie juz na 100% :)
 Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 29 Gru 2015 15:06 

Można zobaczyć taki oto diament:
Załącznik:
polski_Lwów.jpg

źródło: http://www.mining.com/the-worlds-larges ... -in-dubai/

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 PM off  

#48 PostWysłany: 29 Gru 2015 20:37 

niebieski
Bedac w Creek - Dubai Museum. Serio - szkło szkłem, ale godzinkę (i doławnie grosze w porownaniu z innymi atrakcjami) na to warto poswiecic, ciekawie opisuje skad wlasciwie sie wzielo to miasto i jego historie, zupelnie nie tak dawna.

Jesli akurat komus zdarzylo sie byc w urodziny (lub do 7 dni po) w Dubaju, to z kolei odpuscilbym wszystko i jechal na Palm Jumeraih, do Atlantis parku wodnego. W tydzien urodzin jest za darmo, a calkiem niezla jest to atrakcja, nawet dla tych starszych :D
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 02 Sty 2016 00:59 
Awatar użytkownika

srebrny
michalp napisał(a):
Bedac w Creek - Dubai Museum. Serio - szkło szkłem, ale godzinkę (i doławnie grosze w porownaniu z innymi atrakcjami) na to warto poswiecic, ciekawie opisuje skad wlasciwie sie wzielo to miasto i jego historie, zupelnie nie tak dawna.

Jesli akurat komus zdarzylo sie byc w urodziny (lub do 7 dni po) w Dubaju, to z kolei odpuscilbym wszystko i jechal na Palm Jumeraih, do Atlantis parku wodnego. W tydzien urodzin jest za darmo, a calkiem niezla jest to atrakcja, nawet dla tych starszych :D

dobry wpis - z pierwszym akapitem zgadzam się w 100%, to muzeum jest naprawdę spoko

co do drugiego akapitu to ciekawe, nie wiedziałem!
 Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 04 Sty 2016 08:54 

niebieski
To skoro mnie chwalą to uzupełnie info, żeby ktoś się nie zdziwił:
Po pierwsze trzeba się zapisać na newsletter, przychodzi wtedy voucher w dniu urodzin ważny przez tydzień.
Po drugie, za darmo jest wejście, ale samo wejście. Szafki czy ręczniki (nie mówiąc oczywiście o jakiś ekstra atrakcjach, typu jedzenie) są normalnie płatne. O ile ręcznik można mieć swój oczywiście, to bez szafki już trudniej, więc te 20 czy 30 AED trzeba jednak wydać.
No i dojazd - pieszo się nie da, w ogóle - na taxi trzeba czekać czasami długo. Wspomniany wyżej monorail to naprawdę dobra opcja (zwłaszcza dla tych lubiących inżynierie), ale tramwaj + monorail to kolejne paredziesiąt dirhamów do wydania.

Ciągle jednak uważam, że mega warto - normalnie wejście to ponad dwie stówy, a parki wodne w Emiratach to jednak jest coś :) (przy tej okazji polecam w Abu Dhabi, na wyspie Yas)
rw30 lubi ten post.

#51 PostWysłany: 06 Sty 2016 18:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Monorail kosztowal, jesli sie nie mylę, jakieś 25 Dirhamow w dwie strony, a widoki jakie z niego mamy są absolutnie nie do zobaczenia z taksowki, która wątpię żeby w dwie strony wyszła taniej

Wiec ogólnie to naprawdę warto przejechać się tym monorailem
 Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 09 Sty 2016 13:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Był ktoś może w akwarium dubajskim. Będę się wybierał tylko jeszcze nie zdecydowałem na którą opcję się wybrać. Karmienie zwierząt i spotkanie z wydrami odpada.
Interesuje mnie researcher lub explorer package. Może ktoś doradzić czy warto dołożyć te 20 do explorera ?
 Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 09 Sty 2016 22:13 
Awatar użytkownika

Proponuję się zastanowić na tymi opcjami w akwarium i ewentualnie podjąć decyzję na miejscu. Ja też myślałem, że to akwarium musi być kosmiczne, ale korytarz jest krótki i prosty, można go "podpatrzyć" z 2 stron i ewentualnie wykupić którąś z opcji, ale jak zobaczysz to na żywo,to wcale możesz nie mieć ochoty, gdyż cała "akcja" dzieje się w tym własnie akwarium. Taka moja subiektywna opinia zrobisz jak uważasz.
 Relacje PM off
grzesiekc uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 10 Sty 2016 21:12 

Moja wrażenia są takie: Akwarium w Dubaj Mall widziałem z zewnątrz ale uważam, że warto skorzystać z wszystkich interesujących opcji. Dlaczego? Ano dlatego, że widziałem lepsze akwaria np w Lizbonie czy w Barcelonie ale te opcje dodatkowe są dużo droższe (np nurkowanie z w akwarium rekinami) niż te oferowane w Dubaj Mall. Poza tym nigdzie indziej nie spotkałem się z opcjami które oferuje akwarium w Dubaj Mall. Byłem w w czymś podobnym w hotelu Atlantis the Palm-też olbrzymie akwarium, osobne stanowisko do obejrzenia małego białego krokodylka, małe akwaria z rybami i meduzami. Całość nie jest wielka ale można połączyć z atrakcją zobaczenia jak istnieje i rozwija się zabudowa Jumeirach Palm oraz np. na powrocie Dubaj Marina, Emirates Mall - stok narciarski poza tym sklepy i restauracje, Burj Khalifa z fontannami i Dubai Mall-akwarium, Gold Souq (część Dubai Mall gdzie sprzedają wyroby jubilerskie a całość jest stylizowana na miasteczko i targ). Nie radze używać auta i autobusów ze względu na stratę czasu w korkach. Polecam metro i tylko bilet tzw Daily Pass - w tym metrze nie ważne gdzie się jedzie, ważne ile stref się przekracza. Można przejechać jeden przystanek i zaliczyć 2 strefy a w kolejnym przypadku przejechałem kilkanaście przystanków w jednej strefie.
Oprócz atrakcji opisanych powyżej polecam dzielnice Deira-Gold Souq, Spice Souq-zwiedzenie tej dzielnicy zabierze max 1,5 godziny. Następnie Bur Dubai-Z dzielnicy Deira wsiadamy do łodeczki za 1 AED od osoby (płyniemy tą A1-pierwsza patrząc od północnego wschodu) wysiadamy i po ukosie po lewej jest wejście do Textile Souq-idziemy nim generalnie do przodu. Jak skonczy się uliczka wybieramy skręt w prawo a potem lewo i przechodzimy płynnie na mały targ/dzielnicę hinduską. Idziemy wąską uliczką - na końcu w prawo i po prawej mamy hinduską świątynię a następnie Grand Mosque. Naprzeciw wejścia do meczetu jest fort-Dubai Muzeum - polecam-wstęp 3 AED. Po wyjściu w muzeum kierujemy się w lewo (Al Fahidi st) aż dojdziemy do Bastakja. Idziemy od Dubaj Muzeum lewą stroną Al Fahidi st. aż dojdziemy do restauracji druga serwuje słynne hamburgery z mięsem wielbładzim. Można pospacerować po Bastakja na wyczucie. Jest tam super muzeum kawy w kafejką, meczet a potem do metra-Al Fahidi.

Myślę, ze w 24 godziny da się to zrobić. Uważam, że jeżeli pojedziecie do jakiegokolwiek centrum handlowego to nie skupiajcie się na sklepach-są to sklepy znanych i nie znanych marek. Drożej niż w Polsce. W każdym centrum handlowym idźcie prosto do żądanej atrakcji a przy okazji miniecie sklepy i trochę zwiedzicie dane centrum handlowe. Tak zaoszczędzicie czas, który przyda Wam się w Deira i Bur Dubaj i na zjedzenie czegoś.

Wszystko co opisałem jest skomunikowane metrem. Plaże wymagają taksówki przynajmniej na trasie stacja metra-plaża-stacja metra.

Jeśli w okolicy Deira lub Bur Dubaj interesują Was namiary na dobre niedrogie jedzenie pytajcie.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 11 Sty 2016 21:14 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
@tomek513 dzięki za spostrzeżenia. Napisz proszę co dobrego jedliście w Dubaju i gdzie, to zawsze kluczowy aspekt wyjazdu :)

#56 PostWysłany: 11 Sty 2016 21:43 

niebieski
Dzięki za rady. Czy to prawda, ze jedyna opcja posiadania dziennego biletu na wszystkie strefy i środki transportu to czerwona karta (srebrna już nie działa w ten sposób)?
 Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 12 Sty 2016 01:38 
Awatar użytkownika

@myca007

Tu masz wszystko o kartach, ich rodzajach i kosztach:
http://www.dubai-online.com/transport/m ... ets-fares/

Aktualne, bo dopiero tam byłem.
UWAGA: Jeśli chciałabyś zobaczyć Abu Dhabi to wyjeżdżając z dworca autobusowego z Dubaju będziesz potrzebowała Silver Card, inaczej biletu się nie da kupić, a wyjazd tam bardzo polecam, aby zobaczyć meczet szejka Zayed (szczególnie jak się ściemnia i jest podświetlony) coś wspaniałego POLECAM!!!
 Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 12 Sty 2016 07:04 
Awatar użytkownika

niebieski
ale jezeli bedize chcial sie poruszac po Dubaju to ten dzienny czerwony spokojnie mu starczy
 Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 12 Sty 2016 07:20 

niebieski
Tak, dzięki. Czytałem w starszych postach, że na srebrnej karcie można jeździć, ale w ciągu dnia nie pobierze więcej niż 14AED. Ale teraz już to nie obowiązuje, tak jak mówicie potrzebna jest czerwona karta. Co do AbuDhabi, czy czasem biletów jednorazowych nie można kupić w budynku dworca?
 Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 12 Sty 2016 08:11 
Awatar użytkownika

srebrny
tomek513 napisał(a):
Plaże wymagają taksówki przynajmniej na trasie stacja metra-plaża-stacja metra.

Nie trzeba żadnej taksówki. Dubajskie plaże są słabe, ale jak ktoś chce to można spokojnie z buta pocisnąć, np. ze stacji metra Jumeirah Lake Towers do Marina Beach jest raptem kilkaset metrów. Są chodniki. W ogóle z tym brakiem chodników to trochę mit. Nabiłem kilkadziesiąt kilometrów na piechotę zarówno w starym jak i nowym Dubaju.
Na kolejną plażę Jumeirah Public Beach można dojechać autobusem. Inna sprawa, że jest ona w 2/3 zamknięta bo są robione jakieś roboty hydrotechniczne.

Jeśli chodzi o jedzenie to zdecydowanie polecam jeść w Deira, gdzie za małe pieniądze (kilka AED) można popróbować smakołyków typu samosa, ful, wszelkiej maści showarmy, koktajle i soki ze świeżych owoców itp.
 Relacje PM off  

[ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość