Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209  Następna
Autor Wiadomość
#4081 PostWysłany: 24 Cze 2025 15:21 
Moderator forum

tomkos napisał(a):
Z tego co widzę to alternatywą dla płatności kart może być używanie BLIKa zbliżeniowego w telefonie

"Przewalutowanie odbywa się po kursie Mastercard, z dnia przeliczenia transakcji.
Jeżeli zapłacisz w EUR lub USD to przewalutowanie będzie bezpośrednio na PLN.
Pozostałe waluty Mastercard najpierw przeliczy na USD, a następnie PLN."

Źródło Santander, ale w innych bankach jest chyba podobnie.

Tyle jeśli chodzi o stosowany kurs, ale podobnie jak w przypadku kart może być jeszcze prowizja banku.
 Profil Relacje PM off  

Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN
Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎 Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎
#4082 PostWysłany: 24 Cze 2025 15:28 

niebieski
W przypadku blika zbliżeniowego jedynym bankiem, który pobiera jakąkolwiek prowizję jest mBank.
 Profil Relacje PM off  

#4083 PostWysłany: 24 Cze 2025 15:29 

Szukałem najtańszej karty kredytowej z przewalutowaniem VISA/MC i trafiłem na ING. Następnie zgłębiając detale o tej karcie natrafiłem na ten wątek forum. Przejrzałem paręnaście ostatnich stron i nie trafiłem na informacje o BLIKu, więc doszedłem do wniosku, że się podzielę tą informacją. Widzę jednak, że jest tutaj trochę elektrodowy klimat :D

Teraz jest okres mocno urlopowy i ludzie szukają taniego i sprawdzonego rozwiązania na już, a BLIK takim jest - o czym sam nie wiedziałem i na ostatnim wyjeździe zagranicznym korzystałem z kantoru Aliora, który mimo, że kursy ma całkiem ok, to jak wiadomo w weekend lepiej nie robić przewalutowania. Czy BLIK zastąpi kartę - nie, czy ma jakieś wady - pewnie, dla mnie największa wada to mniejsze bezpieczeństwo, bo jednak nie obsługują oni chargebacka, jednak na mniejsze płatności nada się.
 Profil Relacje PM off  

#4084 PostWysłany: 24 Cze 2025 18:17 

niebieski
Pekao to faktycznie stan umysłu. Ale ... da się z tym żyć. Mam tam konto od niepamiętnych lat i wielokrotnie myślałem żeby go porzucić (mam tez konta w innych bankach). Te produkty, z których korzystam działają OK, zasadniczo nie muszę się nimi kontaktować, kosztuje 0, więc po co zmieniać. Ani inne banki nie mają dużo lepszej oferty w zakresie w jakim ja potrzebuję, a i często się okazuje że mają swoje własne absurdy i bzdurne rozwiązania. Fakt, największą chyba wadą Pekao jest ich zamiłowanie do ściągania ludzi do oddziału - nie wiadomo po co, żeby załatwić sprawy, które powinno się od ręki załatwić on-line.
A co do ING - omijam doktrynalnie grupę ING jak najdalej. Po tym jak mnie wyd..li dwukrotnie wiele lat temu, powiedziałem że trzeci raz nie dam im się naciąć i nigdy w życiu nie będę już korzystał z usług grupy ING choćby mieli najlepszą ofertę na świecie. Historia dawna i nie dotyczy samego banku, więc nie będę się rozwijał.
 Profil Relacje PM off  

#4085 PostWysłany: 26 Cze 2025 11:30 

Jeśli ktoś szuka taniej karty debetowej do płatności za granicą, to Visa Raiffeisen Digital Banku:
- jest rozliczana po kursie Visa
- nie ma prowizji RDB od wypłat z bankomatów za granicą
- nie ma limitów wypłat z bankomatów krajowych i zagranicznych
Ale...
- jest to karta wirtualna, czyli trzeba ją dołączyć do jakiegoś xxxPay (Google/Apple/Curve)
- żeby skorzystać z bankomatu za granicą, potrzebny jest bankomat z funkcją zbliżeniową (przetestowałem, działa)
 Profil Relacje PM off  

#4086 PostWysłany: 26 Cze 2025 11:35 
Moderator forum

Slavekk napisał(a):
Ale...
- jest to karta wirtualna, czyli trzeba ją dołączyć do jakiegoś xxxPay (Google/Apple/Curve)
- żeby skorzystać z bankomatu za granicą, potrzebny jest bankomat z funkcją zbliżeniową (przetestowałem, działa)

Do tej listy warto dopisać uwikłanie tego banku w Rosji (był nieprzerwanie na „liście sponsorów wojny”) i konsekwentne starania o przyzwolenie na pozostanie tam.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#4087 PostWysłany: 26 Cze 2025 12:41 

Dopisałeś.
Ja ze swej strony mogę jeszcze dodać plusy dodatnie :D
- prosty i przyjazny proces zakładania konta w RDG, całość w 10 minut, fotel (w domu), kawka (własna) :)
- prosta, całkowicie internetowa procedura deklarowania polskiej rezydencji podatkowej co zwalnia z austriackiego podatku od odsetek z lokat/kont oszczędnościowych
- numer konta PLN w PKO BP co mnie ułatwia szybkie zasilenie przelewem błyskawicznym

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 26 Cze 2025 23:54, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#4088 PostWysłany: 26 Cze 2025 13:31 

niebieski
Na identycznej zasadzie (w obecnej chwili wyłącznie wirtualnie) działa karta XTB oferując przy tym znacznie lepsze kursy.
 Profil Relacje PM off  

#4089 PostWysłany: 26 Cze 2025 14:01 

Czy XTB jest bankiem z gwarancją depozytów?
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#4090 PostWysłany: 26 Cze 2025 14:07 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Nie jest bankiem.
 Profil Relacje PM off  

#4091 PostWysłany: 26 Cze 2025 19:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Jak zwykle. Powyzej dpowiedz, ktora nic nie wnosci...

https://www.sii.org.pl/16831/analizy/ne ... nkach.html
XTB nie świadczy usług bankowych i w związku z tą ofertą współpracujemy z bankami. Środki pieniężne klientów są przechowywane na segregowanych kontach w bankach, które na podstawie dyrektywy UE uczestniczą w systemie gwarancji depozytów. W ramach systemu gwarancji, środki zgromadzone w bankach są objęte ochroną maksymalnie do kwoty 100 000 EUR przypadkach wskazanych w odpowiednich przepisach – informuje XTB.

https://www.xtb.com/pl/edukacja/ochrona ... w-klientow
Twoje środki są objęte systemem rekompensat Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych do kwoty 3000 EUR - 100% i do 22 000 EUR - 90% środków, w przypadku zdarzeń losowych.
 Profil Relacje PM off  

#4092 PostWysłany: 26 Cze 2025 20:03 

złoty
@jaco027

Tylko w takim przypadku 100 000 EUR ochrony domyślnie przypada nie dla każdego klienta XTB odrębnie, ale dla XTB łącznie, na wypadek upadłości banku, w którym XTB ma rachunek.
Jest też możliwe, że ochrona przysługuje każdemu klientowi z osobna, jeżeli te rachunki to rachunki powiernicze prowadzone dla danego klienta - ale to cały czas ochrona na wypadek upadłości banku, a nie upadłości XTB.
W razie upadłości XTB sytuacja nie jest beznadziejna, ale znacznie bardziej skomplikowana niż w wypadku konta w banku objętym przez BFG czy inny system gwarantowania depozytów i odzyskiwanie kasy może być czasochłonne.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 26 Cze 2025 20:16, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#4093 PostWysłany: 26 Cze 2025 20:12 

niebieski
Tylko te upadanie XTB to jakaś abstrakcja ;)
 Profil Relacje PM off  

#4094 PostWysłany: 26 Cze 2025 20:24 

Loty: 166
Kilometry: 435 949
srebrny
@f0ku5 myślę, że każdy musi sam przekalkulować sobie ryzyko, aby spać spokojnie. Historia pokazuje, że już nie takie rzeczy się działy - Cinkciarz, kryzys na Cyprze, czy Islandii. Nawet jeden z największych banków w Szwajcarii był "za duży", aby upaść…
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4095 PostWysłany: 26 Cze 2025 20:28 

niebieski
Ale XTB to nie bank tylko broker i to istniejący od 2004 roku. Poza tym jeśli cały czas piszemy o płatnościach przy użyciu ich karty to przecież nikt nie namawia do trzymania tam większej gotówki, a wyłącznie takiej potrzebnej do bieżących płatności.
 Profil Relacje PM off  

#4096 PostWysłany: 26 Cze 2025 20:33 

złoty
Generalnie upadłość banku wydaje się abstrakcją, a jednak czasem takie przypadki się zdarzają i właśnie zabezpieczeniu na taki wypadek służą systemy gwarantowania depozytów. Lepiej mieć takie zabezpieczenie niż nie mieć.

Z tym trzymaniem większej gotówki to też różnie bywa. Rachunki w "portfelu" w cinkciarzu niby też były przeznaczone tylko do szybkiego obrotu kasą, a po jego zawaleniu się jednak okazało się, że całkiem sporo ludzi trzymało tam kwoty idące w dziesiątki albo nawet setki tysięcy. Z XTB też jest takie ryzyko, zwłaszcza jeżeli nęcą ludzi oferując oprocentowanie.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#4097 PostWysłany: 26 Cze 2025 20:41 

niebieski
Wiem. Ale my tutaj nie dyskutujemy o aspekcie bycia brokerem tylko o korzystaniu z wirtualnej karty. Jeżeli chcieć korzystać tylko z tej gałęzi ich działalności to trzymanie tam dużych pieniędzy jest bezsensem.
 Profil Relacje PM off  

#4098 PostWysłany: 26 Cze 2025 20:56 

ume napisał(a):
Slavekk napisał(a):
Ale...

Do tej listy warto dopisać uwikłanie tego banku w Rosji (był nieprzerwanie na „liście sponsorów wojny”) i konsekwentne starania o przyzwolenie na pozostanie tam.

Dziwne, że z kolei tak miłowany jest Revolut, gdzie ojciec założyciela to kumpel Putina.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4099 PostWysłany: 26 Cze 2025 23:40 
Moderator forum

@robespierre
Wątek temu poświęcony nie cieszy się zainteresowaniem od października 2022:
jaka-alternatywa-dla-revolut-poklosie-jego-zwiazkow-z-rosja,181,163900
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#4100 PostWysłany: 11 Lip 2025 14:04 

złoty
Wiedzieliście ze karta Mbank Visa Świat Intensive pozwala na darmowy fastrack na kilku polskich lotniskach?

Usługę Fast Track – szybka ścieżka przez kontrolę bezpieczeństwa na lotniskach w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu, dostępna dla właściciela karty i osób towarzyszących .

Możesz wygenerować jednorazowy kod QR, który pozwoli Tobie i towarzyszącym osobom skorzystać z priorytetowej kontroli bezpieczeństwa .

Oferta obowiązuje do 31 października 2025 .

Usługa dostępna na następujących lotniskach:

Warszawa Chopina (Terminal A, strefy AB/E) ,

Katowice–Pyrzowice ,

Wrocław im. Mikołaja Kopernika ,

Gdańsk im. Lecha Wałęsy ,

Poznań–Ławica .

Dzieci do 13. roku życia przechodzą z Tobą bez konieczności osobnego vouchera .

1. Zarejestruj kartę Visa Świat Intensive w programie Visa Benefit.

2. Zaloguj się i wybierz usługę „Fast Track by Hertz”.

3. Wygeneruj voucher – jednostkowy kod QR dla siebie i swoich towarzyszy (dzieci do 13 lat bez kodu).

4. Okazując go wraz z boarding pass’em i dowodem, przejdziesz priorytetowo przez kontrolę .

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości