Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 205, 206, 207, 208, 209
Autor Wiadomość
#4161 PostWysłany: 25 Lis 2025 11:54 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
np. na wypadek utraty albo niedziałania jednej karty
 Profil Relacje PM off  

Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN
Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎 Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎
#4162 PostWysłany: 25 Lis 2025 12:09 

srebrny
Na takie sytuacje mam revoluta.

Ogólnie nie widzę już żadnego zastosowania dla nowej karty.
Transakcje w PLN robię żubrem.
Transakcje w obcych walutach robię infinite z PKO. Jak nie chodzi to korzystam z revoluta.
Dolary wymieniam w IBKR, ale to pod inwestowanie.
Reszta walut, czyli euro mam w unicredit (dawny Aion).

Jedyne zastosowanie jakie widzę to karta z wejściami do saloników, ale z osobowejściami, tak by wprowadzić znajomych bez kart w razie wspólnego wyjazdu :D Jeszcze jakby miała wypukłe numery, to by było połączenie dwóch punktów w jednym.
 Profil Relacje PM off  

#4163 PostWysłany: 25 Lis 2025 12:14 
Awatar użytkownika

Loty: 441
Kilometry: 710 127
srebrny
f0ku5 napisał(a):
Tylko jak ma kartę z PKO to po co kolejna wielowalutowa? Przecież może płacić na całym świecie i wyjmować pieniądze z bankomatów.

Nawet nie zliczę sytuacji, gdy karta X nie działała, a karta Y bez problemu.
Do tego dochodzą sytuacje, gdy automat zablokuje kartę za "podejrzaną" transakcję, a odblokowanie nie zawsze jest szybkie.
Ponadto przerwy "na upgrade" w bankach, które odbywają się np. 0-4 polskiego czasu okazują się bardzo irytujące, gdy jesteś w innej strefie czasowej.
Nadal są kraje - zwłaszcza w Afryce - gdzie mastercard ma problemy i działa jedynie visa.
Przy mniej standardowych walutach bywają spore rozjazdy visa/mastercard i warto rzucić okiem czy którą z organizacji nie jest wyraźnie tańsza.
Od tego dochodzą wszystkie sytuacje losowe, gdzie bankomat pochłonie kartę, albo po prostu zgubi się.

@h3rlitz w tym zestawie nie masz karty do wypłaty z bankomatów, gdzie gorąco polecam debetówkę mastercard z żubrem.
3 ludzi lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#4164 PostWysłany: 25 Lis 2025 12:18 

srebrny
@Apocalipse

Mam kartę do wypłat z bankomatów.
W kraju - Visa Select z Santandera, zawsze darmowa i wszystkie wypłaty darmowe (płatne jest konto, ale zwalnia obrót 10k) - to jedyna fizyczna karta, którą mam - jako debetowa.
Za granica - Visa Infinite z PKO - jak nie działa to wkracza Revolut. Jak nie działa revolut to wchodzi Visa Select z Santandera, która ma 0zł za wypłaty za granicą, kursy nie wiem jakie - nie miałem okazji korzystać.
 Profil Relacje PM off  

#4165 PostWysłany: 25 Lis 2025 12:27 

niebieski
Santander ma beznadziejne (swoje) kursy przy płatnościach za granicą także lepiej żebyś nie musiał się przekonywać ;)
 Profil Relacje PM off
h3rlitz lubi ten post.

#4166 PostWysłany: 25 Lis 2025 12:35 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
@h3rlitz

Czyli sumarycznie masz więcej kart niż początkowo podałeś, bo jeszcze Revolut i do tego wspomniane przez Ciebie konto Unicredit/Aion - też z kartą?

Chyba sam odpowiedziałeś na pytanie, że wystarczy, skoro wypracowałeś sobie system płatności tzn. wiesz kiedy i czym?
Tu w pewnym stopniu działają indywidualne preferencje i przyzwyczajenia ale licząc Twoje karty "na sztuki" plus karta dodatkowa partnerki, to powinno wystarczyć.
 Profil Relacje PM off  

#4167 PostWysłany: 25 Lis 2025 12:52 

srebrny
@Przemm

Mam więcej, ale moje pytanie dotyczyło kredytowej - na co wymienić Santandera, który nie daje mi żadnych benefitów w gruncie rzeczy. I pojawiła się tu podpowiedź, czyli karta z wypukłymi numerami (czynnik pierwszy) oraz z liczbą wejść dla gości (to mój wymysł) i z dobrymi kursami.

A co do reszty płatności - to system mam wypracowany. A karty z alona nie korzystam, ogólnie praktycznie nie korzystam z kart debetowych, bo jedyne do czego się przydają czasami to wypłata gotówki - a to teraz można zrobić blikiem.
 Profil Relacje PM off  

#4168 PostWysłany: 25 Lis 2025 13:02 

Jeśli zależy Ci na salonikach to może World Elite z Alior Banku? Ma nielimitowane wejścia dla posiadacza, a ewentualne wejścia ze znajomymi z kartą PKO

https://www.aliorbank.pl/klienci-indywi ... rcard.html
 Profil Relacje PM off
h3rlitz uważa post za pomocny.

#4169 PostWysłany: 25 Lis 2025 16:57 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
@h3rlitz chyba nie rozumiem zamysłu twojego pytania. Najpierw pytasz jakby ktoś miał za ciebie zdecydować co Ci potrzebne, a później rzucasz argumentami jakby ktoś Ci na siłę próbował coś wcisnąć. Odpowiedź jest prosta - jak Ci dobrze z twoim zestawem to nie proś innych o wymyślenie co jeszcze mogłoby się przydać - to Tobie ma pasować
 Profil Relacje PM off
Apocalipse lubi ten post.

#4170 PostWysłany: 25 Lis 2025 17:16 

srebrny
Ale ja pytałem tylko na co wymienić Santandera, bo może o jakichś benefitach/ważnych rzeczach nie pomyślałem - zresztą okazało się to zgodne z prawdą, kolega @Darek M. znalazł przynajmniej dwa powody dla którego warto znaleźć alternatywę dla VI z PKO - i za to dziękuję.

A temat debetowych miałem przemyślany - dlatego o nie nie pytałem.

Ja ze swojej strony za pomoc dziękuję :ugeek:
 Profil Relacje PM off  

#4171 PostWysłany: 25 Lis 2025 18:04 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
Skoro nie pytałeś o debetowe a jedynie o kredytowe, to może warto tak wyartykułować zapytanie? Wielu, w tym ja, sugerowało debetowe, gdyż literalnie zapytanie było o sens trzeciej karty do Visa Infinite (kredytowa) karty z żubrem (rozumiem, że nie chodzi o kartę lojalnościową do Parku w Białowieży :)). Dopiero potem w toku zeznań :) wyszło, że masz jeszcze Revolut i Aion a ostatecznie dowiedzieliśmy się że pod hasłem "jaka karta" kryje się treść "jaka kredytowa", bo o debetową nie chodziło jednak.
Ja bym kolejnej kredytowej nie brał, wg mnie dwie dobre karty (plus dodatkowa partnerki jako uzupełnienie zestawu) wystarczą. Tym bardziej, że np. wejść do saloników nie wykorzystujesz. Zatem skoro masz tak naprawdę trzy (jeszcze Santander) to pytanie jest o czwartą - zgodnie z pierwszym zapytaniem - czy o trzecią jako zamiennik do Santander - zgodnie z ostatnim wyjaśnieniem. Zawsze można uznać, że od przybytku głowa nie boli, jeśli kolejna (trzecia, czwarta albo i dalej) karta jest bez kosztowa i nie wymaga żadnych działań typu spełnienie limitu transakcji, żeby była bez kosztów. Tylko czy to już by nie była przesada?
 Profil Relacje PM off
h3rlitz uważa post za pomocny.

#4172 PostWysłany: 25 Lis 2025 21:26 

Loty: 166
Kilometry: 435 949
srebrny
@h3rlitz z argumentów, które mogę dodać, to zaskoczyły mnie ostatnio płatności w Botswanie. VI jest zupełnie nieprzydatna, bo dolicza 16-18% przy wymianie i nie jest to wina PKO BP, a Visy. Dodam, że Revolut w tym kraju, też nie jest dobrym rozwiązaniem, bo prowizja od każdej transakcji jest na poziomie 8%. Więcej szczegółów opisałem w temacie platnosci-w-botswanie,266,177530#p1796618
Na szczęście nie wynajmowałem tam auta, bo z kredytówką od Alior Banku (WE) mogłoby być jeszcze gorzej.
Niestety w tym przypadku zaufanie do VI kosztowało naszą 4 os. ekipę dobre 500 PLN (wypłata z 3 kart).

Z łatwo dostępnych kart kredytowych sprawdziłaby się MC Platinium od PKO BP, która bez spełnienia warunku obrotów kosztuje 300 PLN na rok, ale niestety nie ma w niej saloników (na plus to ma ubezpieczenie wkładu własnego w wynajmowanym samochodzie do 1500 EUR).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 205, 206, 207, 208, 209

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości