Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4029 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171 ... 202  Następna
Autor Wiadomość
#3341 PostWysłany: 07 Sie 2023 22:29 
Awatar użytkownika

Pytanie do posiadaczy debetówek Millennium 360. Czy limit 1000 PLN na płatności bez 2% prowizji miesięcznie, obejmuje miesiąc kalendarzowy czy może okres rozliczeniowy karty?
 Profil Relacje PM off  

To była opcja dla wybranych, ale takich ludzi jest coraz więcej. Jadą po 500 km przez Polskę, bo upolowali bilety za półdarmo To była opcja dla wybranych, ale takich ludzi jest coraz więcej. Jadą po 500 km przez Polskę, bo upolowali bilety za półdarmo
Cypryjskie lato na wyciągnięcie ręki 🏝️ 🌊 Loty i aparthotel w Protaras za 997 PLN 😎 Cypryjskie lato na wyciągnięcie ręki 🏝️ 🌊 Loty i aparthotel w Protaras za 997 PLN 😎
#3342 PostWysłany: 08 Sie 2023 04:52 

niebieski
@Slavekk @wilczagorka żadnych dziwnych rzeczy nie prawi. To najstarsi górale wiedzą nawet, że jest jedna zasada dotycząca wypłat kartą Citi za granicą: byle nie z bankomatu Citi :) Ty myślisz pewnie o sytuacji kiedy masz EUR w Citi i bankomat Citi w Europie jest w strefie EUR. A spróbuj mieć EUR w Citi i pójdź do bankomatu Citi np w ZEA, to zwrócisz honor @wilczagorka, bo prawdę pisze.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3343 PostWysłany: 08 Sie 2023 10:41 
Moderator forum

Czy pomyślnie udało się komuś z Was zapłacić jakąś polską kartą w terminalu, który w ogóle nie pyta o PIN? Ale z chipem, nie paskiem.

Wypożyczałem samochód w Hiszpanii, kwota ok. 700 EUR i terminal po włożeniu do niego karty mBanku od razu przystąpił do autoryzacji, bez pytania o PIN. Oczywiście autoryzacje (w sumie 4 próby) zostały odrzucone o czym mBank mnie poinformował powiadomieniem (nie podając przyczyny odrzucenia). Pomyślałem, że skoro nie było pytania o PIN to nic dziwnego, że mBank odrzucił płatności (i to potwierdził mi bank gdy później się z nim skontaktowałem, że zapytanie autoryzacyjne przyszło bez PIN-u online, ani potwierdzenia weryfikacji PIN-u offline).

Ale gdy włożyłem kartę niemieckiego ING DiBa autoryzacja przeszła, mimo braku pytania o PIN. Czyli... da się.

I stąd moje pytanie, czy komuś z Was udała się taka płatność (zupełnie bez PIN) jakąś polską kartą?
 Profil Relacje PM off  

#3344 PostWysłany: 08 Sie 2023 12:49 

niebieski
@ume jak byłem teraz w USA, to karta Alior Kantor w restauracjach często bez PIN szła, ale co ciekawe autoryzacja nie pojawiała się od razu, więc nie wiem jakie oni tam techniki mają. Poza tym np dopłacając na lotnisku za nadbagaż w LOT już kilka razy dawałem kartę Alior i ani razu mnie nie pytali ani o autoryzacje SMS, ani nic (a zapewne była to transakcja online).
 Profil Relacje PM off  

#3345 PostWysłany: 08 Sie 2023 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 321
Kilometry: 374 843
srebrny
Cytuj:
@ume jak byłem teraz w USA, to karta Alior Kantor w restauracjach często bez PIN szła, ale co ciekawe autoryzacja nie pojawiała się od razu, więc nie wiem jakie oni tam techniki mają.

Z czymś takim spotkałem się w Izraelu 2019.
Tam wtedy 99% transakcji odbywało się poprzez pasek magnetyczny, czytnik był umieszczony obok ekranu POSa. Przeciągał i zapłacone. Czsami chcieli podpis a czasami nie.
Wyglądało to jak na starych filmach :D duże pole do nadużyć...
 Profil Relacje PM off  

#3346 PostWysłany: 08 Sie 2023 14:06 
Moderator forum

@Raffles no to może zacznę zabierać ze sobą kartę IKA. Powiedz mi jak tam jest z blokowaniem karty przez Alior przy użyciu jej za granicą, o czym pisali niektórzy? Trzeba coś w banku zgłaszać, samemu odblokować, czy może te blokady to mit?
 Profil Relacje PM off  

#3347 PostWysłany: 08 Sie 2023 14:14 

niebieski
@ume Faktycznie kiedyś AK był mocno wrażliwy i blokował kartę przy pierwszej próbie transakcji zagranicznej. Jednak teraz się to uspokoiło. Płacąc różne kwoty kilkaset $ i mniejsze w USA i na Francuskiej Polinezji ostatnio nie było żadnych problemów. Procedura blokowania i odblokowania karty też się usprawniła. Zablokowali kartę jak próbowałem zapłacić ponad $1000 w walucie XPF na stronie Air Tahiti za bilety lotnicze. Przyszedł SMS o czasowym zablokowaniu karty i potwierdzeniu próby wykonania tej transakcji przeze mnie poprzez odpisanie podanej komendy na nr +48, po czym karta została odblokowana.

Wg mnie to jedna z najlepszych kart debetowych na rynku, jak nie najlepsza zwłaszcza dla kogoś kto posiada EUR. Jedynym minusem jest to że tylko jeden raz w miesiącu jest darmowa wypłata z bankomatu.
 Profil Relacje PM off
ume uważa post za pomocny.

#3348 PostWysłany: 08 Sie 2023 14:45 

Karta AK nie przeszła przy płatności za tramwaj w Amsterdamie.
Przyjęło przy wejściu, przy wyjściu czerwona lampka i sygnał +"użyj innej karty ". Jak k..a innej jak ta była użyta przy wejściu... gadaj z głupim ekranem...
No nic, karty Aion i Revolut działały.
 Profil Relacje PM off  

#3349 PostWysłany: 08 Sie 2023 16:51 

niebieski
dragonek napisał(a):
Pytanie do posiadaczy debetówek Millennium 360. Czy limit 1000 PLN na płatności bez 2% prowizji miesięcznie, obejmuje miesiąc kalendarzowy czy może okres rozliczeniowy karty?
Miesiąc kalendarzowy. To debetówka, nie ma okresu rozliczeniowego.
 Profil Relacje PM off
dragonek uważa post za pomocny.

#3350 PostWysłany: 15 Sie 2023 11:00 
Awatar użytkownika

Cytuj:
W tej sytuacji do gry wchodzi Komisja Europejska. W środę zatwierdzono projekt przepisów, które wprowadzają dla sprzedawców i operatorów bankomatów obowiązek jasnego wykazania przed transakcją, jaka jest ostateczna różnica między płatnością z zamianą przez macierzysty bank (np. płatność złotówkową kartą w euro w Niemczech bez przewalutowania w terminalu płatniczym) oraz dynamicznym przeliczeniem walut (np. płatność złotówkową kartą w złotych w Niemczech z przewalutowaniem w terminalu płatniczym)
ZA: https://www.fly4free.pl/dcc-dynamiczne- ... ut-zmiany/.

Czy ktoś się orientuje czy te przepisy już działają? W północnej Hiszpanii kilka lat temu, DCC potrafiło nie dawać żadnego pytania czy wyboru tylko od razu wyświetlać kwotę w złotówkach do akceptacji, trzeba było ją odrzucić i dopiero wtedy była możliwość płatności w euro.
 Profil Relacje PM off  

#3351 PostWysłany: 15 Sie 2023 11:40 

Loty: 38
Kilometry: 106 785
niebieski
PKO dawało w Hiszpanii możliwość wyboru.
 Profil Relacje PM off  

#3352 PostWysłany: 20 Sie 2023 23:27 
Awatar użytkownika

niebieski
w USA tak jest od lat...

#3353 PostWysłany: 21 Sie 2023 10:38 
Moderator forum

To nic innego jak DCC, a jeśli dobrze się orientuję to druga wersja dyrektywy PSD narzuciła obowiązek informowania o propozycji przeliczeniu wraz z podaniem kursu. Nie chroni to przed sprzedawcami samodzielnie zatwierdzającymi taką propozycję, ale w bankomacie tego problemu nie ma. Oczywiście dotyczy to tylko krajów UE i EOG.
 Profil Relacje PM off  

#3354 PostWysłany: 21 Sie 2023 10:48 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
tommmik napisał(a):
w USA tak jest od lat...

ale że w USA płacąc kartą PLN wyświetlają Ci się od razu wartości/różnica wartości w złotówkach jaką pobierze Ci z konta jak wybierzesz albo nie DCC? Serio? Po ich postępowości spodziewałem się, że to co tam można zrobić to... zapłacić
 Profil Relacje PM off  

#3355 PostWysłany: 21 Sie 2023 11:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Chodzi o to ze w USA pyta czy placisz w USD czy w orginalnej walucie. Nie pamietam na 100% czy tam sie pojawia informacja jaki bedzie kurs wymiany. Generalnie na samym terminalu czesto pojawia sie takie zapytanie jesli karta nie jest w USD.

#3356 PostWysłany: 21 Sie 2023 12:14 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
No tak, ale to nic nowego też w Europie, to co jest nowe to to, żeby było dokładnie wiadomo ile zapłacimy wybierając te opcje
 Profil Relacje PM off  

#3357 PostWysłany: 13 Wrz 2023 11:27 

niebieski
Tak się zastanawiam dlaczego ten "mark up fee" czyli marża względem ECB jest taka chwiejna, a nie stała?
Strony kalkulatora Visy: https://www.visa.co.uk/support/consumer ... lator.html
Np. 8go sierpnia 2023 marża Visa względem ECB wynosiła tylko 0.11%, ale już np wczoraj 12go września aż 1.07% (mowa o transakcji w PLN przeliczanej na EUR).

Posiadając EUR w W1TTY wykonując transakcje w PLN na przestrzeni ostatnich 3 dni (niedziela-poniedziałek-wtorek) zdziwiłem się kompletnie, że W1TTY rozlicza te transakcje codziennie po takim samym kursie, pomimo szalejącej złotówki: 4.59. Tymczasem to prawie dwukrotny wzrost marży w stosunku do ECB spowodował zatrzymanie się na takim samym kursie.
 Profil Relacje PM off
mikapi22 lubi ten post.

#3358 PostWysłany: 01 Paź 2023 17:38 

niebieski
Jaka karta Kredytowa w Polsce polecacie ale taka gdzie niema opłaty za przewalutowanie
 Profil Relacje PM off  

#3359 PostWysłany: 01 Paź 2023 17:58 

niebieski
Dla przykładu zwykła Visa z ING.
 Profil Relacje PM off  

#3360 PostWysłany: 01 Paź 2023 18:18 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Te premium z PKO BP też bez opłat.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4029 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171 ... 202  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości