Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#3621 PostWysłany: 11 Lut 2024 23:13 

Po przeskanowaniu wątku... mam pytanie związane z kartą kredytową z Żubrem:

Czy za doładowanie Revoluta przez kartę kredytową z Żubrem jest jakaś opłata (3% dla Platynowej)?

Czyli pytanie, czy doładowanie Revoluta jest traktowane jako transakcja szczególna zgodnie z ich definicją (nie podają tam MCC kodów)?

Rozmawiałem z Panią na Infolinii i twierdzi, że jest to traktowane jako transakcja bezgotówkowa i jest darmowa.

Nie jestem do końca przekonany tą odpowiedzią, stąd pytanie, czy ktoś doładowywał Revoluta i został obciążony opłatą (3% w przypadku karty Platynowej)?
 Profil Relacje PM off  

10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴 10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴
🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥 🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥
#3622 PostWysłany: 12 Lut 2024 00:29 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
Tak, doładowanie Revoluta kartą Pekao jest obciążone prowizją, zależną od posiadanego pakietu - w twoim przypadku - 3% przy platynowym.
Rutras uważa post za pomocny.

#3623 PostWysłany: 12 Lut 2024 00:45 

A Pekao i Curve? Też dodatkowa opłata?
 Profil Relacje PM off  

#3624 PostWysłany: 13 Lut 2024 11:05 
Awatar użytkownika

dragonek napisał(a):
Cytuj:
W tej sytuacji do gry wchodzi Komisja Europejska. W środę zatwierdzono projekt przepisów, które wprowadzają dla sprzedawców i operatorów bankomatów obowiązek jasnego wykazania przed transakcją, jaka jest ostateczna różnica między płatnością z zamianą przez macierzysty bank (np. płatność złotówkową kartą w euro w Niemczech bez przewalutowania w terminalu płatniczym) oraz dynamicznym przeliczeniem walut (np. płatność złotówkową kartą w złotych w Niemczech z przewalutowaniem w terminalu płatniczym)
ZA: https://www.fly4free.pl/dcc-dynamiczne- ... ut-zmiany/.

Czy ktoś się orientuje czy te przepisy już działają? W północnej Hiszpanii kilka lat temu, DCC potrafiło nie dawać żadnego pytania czy wyboru tylko od razu wyświetlać kwotę w złotówkach do akceptacji, trzeba było ją odrzucić i dopiero wtedy była możliwość płatności w euro.

W sierpniu zeszłego roku, przez 2 tygodnie urlopu, codziennie po kilka razy dziennie płaciłem debetówką millennium. W większości przypadków terminale wyświetlały 2 opcje do wyboru: płatność w złotówkach albo w euro. Brałem oczywiście w euro (debetówka po kursie Visy, bez prowizji banku). Sprzedawcy widząc komunikat dawali mi terminal abym sam wybrał opcję, albo wybierali za mnie klikając na euro. Rzadko zdarzało się aby płatność przechodziła od razu w euro, te terminale musiały nie mieć włączonego DCC.
 Profil Relacje PM off  

#3625 PostWysłany: 13 Lut 2024 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 504
Kilometry: 794 574
platynowy
@George1 - to te myjnie co pobierają gotówkę to na cienkiej linie chodzą.
Już z rok jak weszła fiskalizacja myjni automatycznych i powinny przyjmować albo żetony albo karta.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#3626 PostWysłany: 13 Lut 2024 20:46 

złoty
eowen napisał(a):
Ja jestem w trakcie rozliczania szkody z ubezpieczenia na karcie PKO Mastercard Platinum.

Syn w trakcie podróży złamał rękę na lotnisku we Frankfurcie - trafiliśmy do szpitala, nasz samolot do SIN z naszymi bagażami poleciał oczywiście bez nas. Ręka w gipsie, konieczność powrotu do Polski ze względu na możliwe przemieszczenie i operację, całość skończyła się ok 22. I teraz Pani na infolinii przekazuje, że hotel przysługuje tylko synowi + 1 opiekunowi, bo jest niepełnoletni, tak samo lot powrotny. Loty LH następnego dnia kosztują niemało dla całej rodziny (2+2). Z OWU, według mnie, wynika co innego, ale to już będę bezpośrednio z ubezpieczycielem wyjaśniać. Ogólnie w całej sytuacji pomoc i wsparcie ze strony ubezpieczyciela, Mondial Assistance, = 0.

Nie podałeś nic o okolicznościach złamania ręki u dziecka. Być może jestem naiwny, ale dzieci ot tak ręki nie łamią.
Bo jeśli podczas zabawy na zjeżdżalni dla dzieci na lotnisku itp okolicznościach to właściciel takiego urządzenia ma obowiązek wykupienia ubezpieczenia od tego typu zdarzeń.

A i tu jest właściwszy temat o ubezpieczeniach, jest rzecznik ubezpieczonych itd.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#3627 PostWysłany: 29 Lut 2024 09:00 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Cześć,
czy znajdę gdzieś ogólne porównanie kart kredytowych? Konkretnie chodzi o PKO BP Mastercard Platinum, mBank World Mastercard Intensive i PEKAO Mastercard Z Żubrem

#3628 PostWysłany: 03 Mar 2024 19:02 

Hej, znalazłem trochę czasu na uporządkowanie spraw karcianych i chciałem Was zapytać o kilka kwestii z praktyki (bo z wieloma dokumentami bankowymi się już zapoznałem). I tak porządkując:
a) zrezygnowałem z nieużywanej, choć dożywotnio darmowej KK Citibank Premier Miles (bank proponował jakiś spory cashback za transakcji kartą),
b) założyłem KK Pekao z Żubrem i konto z kartą Mastercard FX. Nie udało mi się niestety załatwić tego przez aplikację, bo wyskakiwał błąd. W oddziale też spędziłem ponad godzinę, bo w systemie nie dało się zmienić części moich danych. Sama decyzja jednak była szybka i pozytywna - dostałem tyle ile chciałem limitu.

PYTANIE 1: Pani w oddziale stwierdziła, że nie kwalifikuję się do promocji, ponieważ nie założyłem konta przez selfie. Tymczasem potem doczytałem w regulaminie, że jest zapis: "Jeśli nie udało Ci się zawrzeć tych umów w kanałach wskazanych w ust. 1 pkt 12 ze względu na problemy
z weryfikacją Twojej tożsamości, ale zawrzesz umowy w oddziale Banku oraz spełnisz pozostałe warunki określone w ust. 1, ten warunek uznamy za spełniony." Ponieważ to kolejna odsłona tej promocji, to ktoś może ma doświadczenia w tej kwestii? Dla mnie brzmi to dość jednoznacznie.

c) odbyłem rozczarowująca wizytę w mBanku, w wyniku której skasowałem KK Mastercard. Ten bank jest dla mnie podstawowym od 21 lat. Mam tam mnóstwo produktów, wpływy, spore obroty, idealną historię kredytową etc. Liczyłem, że przychylą się do propozycji zwolnienia lub częściowe zwolnienie z wydania KK WE Mastercard, ale nic z tego. Ponoć nie negocjują i w związku z tym:

PYTANIE 2. Do pełni szczęścia potrzebuję KK z wysoką kwotą ubezpieczenia podróżnego dla mnie i rodziny. PP nie jest mi potrzebny. Czy któryś bank wykazuje się elastycznością i jest w stanie zrezygnować z opłaty za wydanie i użytkowanie KK World Elite Mastercard dla klientów spoza bankowości osobistej? Jeśli nie, to w jakie karty celować - Visa Infinite w PKO BP i jest coś jeszcze na rynku poza PB? W zamian mogę przenieść do banku produkty, wpływy, robić duże obroty, etc.
Z góry dzięki za podzielenie się praktycznymi doświadczeniami.

#3629 PostWysłany: 03 Mar 2024 19:39 

złoty
@flytomas z jednej strony piszesz, że robisz duże obroty z drugiej pytasz o zwolnienie z opłaty za użytkowanie - przy dużych obrotach karty typu Infinite czy WE nic nie kosztują. Infinite z PKO dostaniesz za darmo a duże obroty zwolnią Cię z opłaty za używanie. To bardzo dobra karta w kwestii ubezpieczeń, miewa jednak problemy z akceptacją poza Polską.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3630 PostWysłany: 03 Mar 2024 21:56 

niebieski
Co do założenia konta w promocji - potwierdzam, że u mnie (na początku 2023) również nie udało się w pełni założyć konta przez aplikację. Dokończyłem w oddziale i brałem udział w promocji.
 Profil Relacje PM off
flytomas lubi ten post.

#3631 PostWysłany: 03 Mar 2024 21:59 

lluukk napisał(a):
@flytomas z jednej strony piszesz, że robisz duże obroty z drugiej pytasz o zwolnienie z opłaty za użytkowanie - przy dużych obrotach karty typu Infinite czy WE nic nie kosztują. Infinite z PKO dostaniesz za darmo a duże obroty zwolnią Cię z opłaty za używanie. To bardzo dobra karta w kwestii ubezpieczeń, miewa jednak problemy z akceptacją poza Polską.

Hej, moim pierwszym wyborem jest WE MC i pytam o Wasze praktyczne doświadczenia dot. zwolnienia z opłaty za jej wydanie (wstępnie przeglądając od 900 zł w Pekao do 1200 zł w mBanku i Citi). Jeśli nigdzie nie można wynegocjować odstąpienia od tej opłaty, to pewno spróbuję PKO BP Infinite. Chyba, że są jeszcze inne karty z wysokim ubezpieczeniem, które przeoczyłem.

#3632 PostWysłany: 03 Mar 2024 22:11 

złoty
@flytomas w mB kilka lat temu za WE można było dostać zwrot opłaty za wydanie, ale czasy się zmieniły i teraz może to być znacznie trudniejsze lub niemożliwe. Z kart nie PB Infinite PKO chyba będzie OK, wiele osób na forum ma i sobie chwali, masz cały wątek o niej. Poczytaj. A tak z ciekawości czemu WE pierwszym wyborem, ta w mB nie ma nawet ubezpieczenia wkładu własnego w aucie z wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off  

#3633 PostWysłany: 04 Mar 2024 14:12 

lluukk napisał(a):
@SPLDER - jakoś nikt na forum nie opisał takiej sytuacji, że wyrobił kk z PP dla dziecka i jak to działa. Ja dzwoniłem do banku i mam zapewnienie (choć wiemy jak to jest) że dziecko otrzyma kk i PP na swoje dane. Ale sprawdzę dopiero za jakiś czas w praktyce ;)

Dla zainteresowanych to ja mogę potwierdzić, że w PKO BP dla karty Visa Infinite wyrobiłem kartę dodatkową i do niej PP dla dziecka, które ukończyło 13 lat.

Jako że nie jest to pewnie zbyt częsta praktyka, to początkowo opiekun twierdził, że się nie da (wymagany wiek 18+), koleżanka z biurka obok podobnie, i nawet wsparcie na infolinii początkowo też było tego zdania, ale podkładka w postaci ich regulaminu dostępnego na stronie ostatecznie rozwiała wszelkie wątpliwości.

Cytat z Regulaminu wydawania i używania karty kredytowej PKO Banku Polskiego:
Cytuj:
§ 4.
Posiadacz karty, z wyłączeniem Posiadacza studenckiej karty kredytowej, może ubiegać się o wydanie kolejnej karty, w ramach przyznanego limitu
kredytowego:
1) dla siebie, pod warunkiem, że wniosek dotyczy wydania innego rodzaju karty albo z innym znakiem akceptacji,
2) dla osób przez siebie wskazanych (Użytkowników kart), pod warunkiem ukończenia przez te osoby 13 roku życia
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
lluukk uważa post za pomocny.

#3634 PostWysłany: 04 Mar 2024 14:20 

Loty: 751
Kilometry: 1 299 071
srebrny
I wtedy 132k obrotu wymagane do zwolnienia z opłaty rocznej jak dla głównej?

#3635 PostWysłany: 04 Mar 2024 14:23 

złoty
@goq
Jedyny zysk to ten darmowy PP dla osoby 13-18 lat
Ale jak Ci się to kalkuluje mimo opłaty rocznej KK to wszyscy są zadowoleni, łącznie z PKO BP.

@OSK oczywiście TAK
 Profil Relacje PM off
OSK lubi ten post.

#3636 PostWysłany: 04 Mar 2024 14:32 

Może nie jedyny - jeszcze do tego samodzielna podróż zagraniczna dziecka i aktywne wówczas ubezpieczenie jako posiadacza karty dodatkowej ;)
 Profil Relacje PM off  

#3637 PostWysłany: 04 Mar 2024 14:36 

złoty
Tak oczywiście 13 lat :D
To ma sens, gdy dziecko ma bodajże powyżej 26 lat lub nie zamieszkuje z tobą.
Ale ok mimo, że zamieściłeś w temacie o PP.
 Profil Relacje PM off  

#3638 PostWysłany: 04 Mar 2024 14:40 

złoty
@OSK tak

dg72 napisał(a):
Tak oczywiście 13 lat :D
To ma sens, gdy dziecko ma bodajże powyżej 26 lat lub nie zamieszkuje z tobą.
Ale ok mimo, że zamieściłeś w temacie o PP.

Wcale nie - moje dziecko jeździ na różne obozy i jak ja płacę to jeśli chcę mieć ubezpieczone odwołanie muszę wykupić taką opcję (ponieważ nie jedziemy razem), jak dziecko samo zapłaci swoją kk lub nawet ze swojego konta to ma ubezpieczenie w kk odwołania podróży. Jest tak dlatego, że jak nie jedziemy razem to w PKO ubezpieczenie mojej karty nie działa dla dziecka, mając swoją będzie jej działało własne ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off
goq lubi ten post.

#3639 PostWysłany: 04 Mar 2024 14:57 

niebieski
ZENNNEK napisał(a):
Duże znaczenie ma wiek dziecka.Inaczej podchodzą do 4 latka,inaczej do 10-12 latka.
Lotniska w Katowicach i Katanii w lutym dzieciaki wiek 9 i 8 lat weszły za darmo na pp wydana do kk.
Pani w Katowicach powiedziała że poniżej 12 lat za darmo wejście.
 Profil Relacje PM off  

#3640 PostWysłany: 04 Mar 2024 15:02 

srebrny
Pani widocznie pamiętała stare zasady, bo tak było kiedyś. ;)
Teraz bezpłatnie tylko dzieci do 6-roku życia, ale jak Ci się udało, to tylko się cieszyć.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: czeskipepik oraz 14 gości