Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 06 Sty 2023 12:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Darmowy net na pokładzie Delty w krajówkach (exclude Hawai)

https://eturbonews.com/t-mobile-offers- ... =129336289
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#82 PostWysłany: 30 Sty 2023 09:43 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
W grudniu 2022 Delta uruchomiła loty do Tahit z LAX. Pare dni temu leciałem tym lotem i prawie 9h mineło bardzo przyjemnie. Lot dzienny, widoki prawie żadne bo 99% czasu lot nad oceanem. Ale na locie smaczny posiłek, spory wybór alko (w tym pyszny likier Bourbon Cream lub Hazy Ipka), dają małe amenity kity w eco no i cabin crew bardzo rozmowne i wyluzowane.
Co ciekawe wedle usłyszanej rozmowy, większość pasażerów to pracownicy Delty 😉
Trasę obsługuje wysłużony B763 ale jest wygodnie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 05 Mar 2023 15:30 

Podobne pytanie padło tu już w ubiegłym roku, ale bez odzewu, więc podbiję raz jeszcze: czy kupując bilet na trasie BER-JFK-BER w taryfie Basic Economy (w cenie tylko kabinówka) można dokupić na lotnisku bagaż rejestrowany 23 kg?
Przy zakupie biletu taka opcja kosztuje 60 EUR i można dowolnie dodawać bagaże, ale zastanawiam się ile taki bagaż kosztuje przy dokupieniu go na check-in?
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 05 Mar 2023 18:07 

platynowy
@sansibear tak, w tej samej cenie możesz to zrobić na lotnisku albo logując się do rezerwacji wcześniej.
sansibear uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 23 Cze 2023 18:55 

Orientujecie się jak może wyglądać sprawa z posiłkami w delcie na trasie Paryż nowy Jork? Dłuższa międzykontynentalna w pierwszą stronę o 12.40 wylot w drugą 22.30 wylot. Czy to będzie sztywno 1 posiłek czy 2 czy zależy od pory itd?
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 23 Cze 2023 20:01 

HON fly4free
Jeśli klasa ekonomiczna to: jeden standardowy posiłek na ciepło i lekki przed lądowaniem (typu jakaś kanapka / wrap itp., a rano coś w stylu np. muffinka i jogurt).
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 24 Cze 2023 10:47 

Klm załatwiał nam ten przelot i pani nie wiedziała co powiedzieć i powiedziała że na pewno nie będziemy głodni ani nie napici że zadbają o to. No to na 8,5h lotu chyba dostać mały ciepły posiłek i lekką przekąske to z głodu padnę. Wcześniej air france economy mimo że dystans krótki bo waw- cdg to pewnie będzie też przekąska jakąś bez dopłat
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 24 Cze 2023 11:18 

HON fly4free
@Dzia11: na główny posiłek składa się typowo jakaś przystawka / sałatka, danie główne na ciepło (zazwyczaj dwa do wyboru) + jakiś deser + jakaś bułka, serek itp. Kalorycznie jak to wszystko zjesz to nawet za dużo, bo cały zestaw to pewnie średnio dobrze ponad 1k kcal ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Dzia11 uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 24 Cze 2023 11:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To kup kanapki i nie padniesz z głodu
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#90 PostWysłany: 08 Lip 2023 20:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Pomóżcie mi wyjaśnić pewną sprawę, bo chciałbym poszerzyć wiedzę, żeby lepiej się orientować w procesie reklamacji/chargebacku.

Znajomi kupili krajówkę prawie na ostatnią chwilę na lot Delty, ale u jakiegoś szemranego pośrednika (co im przyszło do głowy żeby tak zrobić to już odrębny temat). Przy czym takiego półszemranego, bo bilety wystawił. Pojechali na lot, dostali boardingpassy, wszystko spoko, weszli nawet na pokład, ale po kilku godzinach wyprosili wszystkich ok. północy, a lot złapał opóźnienie kilkanaście godzin i wylot został zaplanowany na 11 rano kolejnego dnia. Zostali na lotnisku, bo już było mało czasu i kilka godzin później, gdy poszli do helpdesku zapytać o propozycje odszkodowania za opóźnienie dowiedzieli się, że ich bilety są nieważne (a w zasadzie to że mają jakiś dziwny status i obsługa nie wie o co chodzi, ale są nieważne), a linia lotnicza zwróciła mile na konto podmiotu kupującego bilet, bo jak się okazało lot był opłacony milami. Podmiot wystawiający bilet rzekomo dokonał rezerwacji na inny lot, który odbył się już rano, nie dając o tym znać. Próbowali się z nimi skontaktować zaraz po wspaniałych wieściach, ale to jakaś firma krzak/widmo, nie odbierają chyba od nikogo).

W rezultacie opuścili strefę odlotów i poszli kupić bilet w okienku. Tam powiedzieli im, że ich bilety nadal są ważne, wydrukowali nowe i powiedzieli, żeby poszli na lot. Przeszli jeszcze raz procedury i w helpdesku również powiedzieli im, że ich bilety są ważne. Przy boardingu znowu problem i nie mogą ich wpuścić, mają wracać do helpdesku. Tam kobieta odmówiła im pomocy. Gdy powiedzieli jej, że poprzedni pracownicy mówili, że bilety są okej, to wyraźnie zirytowała rzuciła biletami i powiedziała, że jeśli tak uważają to niech sobie idą na lot. Ale to już takie didaskalia do ewentualnego rozpatrzenia przez Deltę. Ale przez całe zamieszanie i to że nikt nie wiedział o co chodzi nie jestem do końca przekonany, czy wina w całości spoczywa na pośredniku (później jeszcze chcieli im dać w kasie bilety za darmo na kolejny lot, myśląc, że to ich wina, ale przyszedł jakiś doświadczony wiekiem, a i pewnie zawodowo pan, posprawdzał i powiedział, że jednak nie - to już jakiś kolejny kamyczek do pośrednika).

W każdym razie chciałem się dowiedzieć co tu mogło się wydarzyć i czy jest to w ogóle możliwe. Zrozumiałbym gdyby lot został całkowicie anulowany i linie z automatu zwróciłyby środki. Ale tutaj było opóźnienie, to był ten sam lot, znajomi o nic nie wnioskowali i o nic nie prosili w zakresie rezerwacji. Zastanawiam się na ile to jest jakaś próba machinacji ze strony pośrednika, a na ile jego głupota. Bo najbardziej prawdopodobny przebieg jest taki, że, dostali automatyczne powiadomienie od Delty, że jest duże opóźnienie, zawnioskowali o zwrot punktów i wystawili bilet na najbliższy lot, nie powiadamiając jednak klientów. Ale to dość dziwna samowolka, że choćby się nie skontaktowali. Mam nadzieję, że ten błąd będzie wystarczający do chargebacku.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 08 Lip 2023 20:46 

HON fly4free
Jeśli płacone jakimiś milami/punktami przez "pośrednika" a na to wygląda, to trzeba rozmawiać z pośrednikiem. Trzeba pamiętać, że ci pośrednicy często (nie mówię, że zawsze) działają z naruszeniem prawa, a co najmniej warunków danego programu lojalnościowego, innymi słowy regularnie zdarza się, że mile / punkty / kredyty używane przez nich do dokonania rezerwacji pochodzą z jakiś fraudów i/lub są gromadzone / wykorzystywane z naruszeniem dotyczących ich zasad. Zwykle właśnie oferują swoje "usługi" do rezerwacji last minute, bo wtedy jest duża szansa, że beneficjent skorzysta z biletu zanim przewoźnik wykryje fraud / naruszenie zasad.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
ghostwriter uważa post za pomocny.

#92 PostWysłany: 08 Lip 2023 21:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki na info. W sumie to nawet tym lepiej, że zrobili to z naruszeniem prawa. I też mi przyszło do głowy, że rozliczając to milami to mogą być one z mało legalnego źródła, bo o szemranym pośredniku też nie napisałem bez powodu. Jedyna ich uczciwość to taka, że jakikolwiek bilet wystawiają.

Nie znam się na Skymiles, ale domyślam się, że naruszenie regulaminu polega choćby na tym, że nie można korzystać z mil w celach komercyjnych, ale zarezerwować komuś innemu bilet milami można?

Co do kontaktu z nimi wątpliwa sprawa (oczywiście mail zostanie napisany, żeby była podkładka do chargebacku, że nie odpowiedzieli/nie uznali reklamacji). Znajomi próbowali się kontaktować przez telefon ale w nieskończoność melodyjka. Prawdopodobnie nie odbiorą, bo wydaje się, że mają charakterystyczne modus operandi. Jak ja się tym zainteresowałem to z pozoru stronka wygląda okej, ale nadal jest na tyle anonimowa, że od razu bym odradzał jej wykorzystanie. Pewnie w kolejnych okienkach rezerwacji wygląda to bardziej podejrzanie, ale nie sprawdzałem. W każdym razie po wklepaniu jej w googla pokazują się dobre opinie i trochę złych. Jak to często bywa. Ale czytając szczegółowo to okazuje się, że pozytywne opinie są bardzo szablonowe (raczej nikt za każdym razem nie chwali firmy odwołując się do imienia pracownika, który świetnie się spisał), natomiast negatywne opinie są nieszablonowe, ale podobne w treści - cena jest atrakcyjna, okazuje się, przy zakupie okazuje się, że jest błąd i pracownicy się skontaktują. Później dzwonią (zapewne ich system rezerwacyjny w ogóle nie działa, to ściema do pozyskania danych karty i wykonania telefonu) i dość agresywnie nagabują do zakupu dużo droższego biletu, pod pretekstem, że tego się już nie da cofnąć i licząc na to, że klient się ugnie. Tak wygląda większość negatywnych opinii, część to jakieś problemy z anulacjami i opłatami manipulacyjnymi.

Być może przy wariancie z zawyżoną ceną faktycznie kupują bilet za kasę. Natomiast jeżeli ktoś się upiera przy pierwotnej cenie (jak znajomi) to się na nią zgadzają i wtedy sprzedają bilet za mile, żeby coś jeszcze ugrać na swoim procederze. Albo po prostu zawsze płacą milami.

Gdyby ktoś był ciekawy to szemrana stronka nazywa się flycheapestonline (com). Napisałbym, że "ku przestrodze" ale chyba mało kto szukałby lotu wpisując w google konkretny kierunek i wertując podejrzane strony. Poza tym z tego co mi się wydaje tego modelu scamu jest mnóstwo i pojawia się przy hasłach typu "cheap flight to XXX". Znajomi wcześniej zdążyli zarezerwować bilet na podobnej stronce, ale pewnie już martwa, bo nikt się nie odezwał. To ile w tym ich winy to ja już wiem, jak coś nie musicie mi tego uświadamiać :)
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 12 Wrz 2023 16:27 

Witam, odbyłem kilka lotów delta w lutym. Zniżyli mi bagaż i dostałem go z opóźnieniem. Wszystko zgłosiłem itp. Przyznali mi odszkodowanie nie małe). I teraz wysłałem już 2 różne nr kont w usd i pln. I za każdym razem po miesiącu dostaje odpowiedz ze moje konto nie istnie lub dane się nie zgadzają (bo niby przed wysłaniem oni cos weryfikują dlatego trwa to miesiąc..) I teraz pytanie, czy posiadają oni jakiś nr infolinii żeby z kimś porozmawiać o sprawie i wyjaśnić w miarę szybko, ew. jakieś przedstawicielstwo w europie? Myślałem tez nad założeniem konta z danymi do przelewu z usa, ale tez nie wiem jak i gdzie to zrobić. Dziekuje z góry z pomoc, wymieniłem z nimi juz ponad 50maili i nie widzę rozwiązania...
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 03 Paź 2023 16:34 

HON fly4free
Krótka notka z przelotu krajowego DL po dłuższej przerwie: trasa LAX-MSY; lot idealnie o czasie, serwis standardowy dla amerykańskich krajówek (napoje bezalkoholowe + drobne przekąski); ze statusem ST AF mogłem wybrać miejsce w rzędzie awaryjnym już w czasie rezerwacji; co w sumie okazało się wygodniejszym rozwiązaniem na ponad 3 h locie niż fotele DL Comfort+ w pierwszych rzędach za F (chociaż tam jest nieco większy wybór przekąsek + serwowane są za free także wybrane alkohole - jest to z resztą formalnie osobny produkt pokładowy). Załoga bardzo sympatyczna; zdecydowanie najbardziej na luzie ze wszystkich big 3 - dodatkowo akurat moim lotem bardzo dużo pasażerów podróżowało na koncert Beyonce zaplanowany w MSY następnego dnia, więc od razu załoga podchwyciła ten temat jak się dowiedziała; puszczała co chwile piosenki, w środku lotu ogłoszono konkurs wiedzy o B - do wygrania były butelki wina; zapraszano chętnych paxów do śpiewania itp. Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie - bardzo dużo narzeka się na linie amerykańskie, IMO kompletnie niesłusznie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#95 PostWysłany: 03 Paź 2023 16:45 
Awatar użytkownika

platynowy
marek2011 napisał(a):
Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie - bardzo dużo narzeka się na linie amerykańskie, IMO kompletnie niesłusznie.

Zdaje się, że masz dużo większe doświadczenie w lataniu liniami z US, ale po moich 3 lotach w ub. miesiącu (2x AA i 1x UA, niestety - na DL nie było okazji), w pełni się zgadzam. Nowe, czyściutkie i wygodne samoloty z różnymi udogodnieniami (np. w AA bezpłatne wifi do korzystania z wielu udostępnionych filmów, muzyki, itd), ale przede wszystkim bardzo dobra organizacja na lotniskach (odprawa bagażowa, wejście na pokład, punktualność). Tyle się naczytałem złego, a tu doświadczenia zupełnie odwrotne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#96 PostWysłany: 03 Paź 2023 16:56 

HON fly4free
Tak - zapomniałem wspomnieć o wifi - w DL też jest obecnie bezpłatne dla członków programu DL (nie jest potrzebny żaden status).
Uporządkowanie boardingu itp. to też duży plus bo w Europie często tego się nie przestrzega wystarczająco konsekwentnie - lub lotniska nie są do tego wystarczająco przystosowane (boardingi busami itp).
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 24 Lis 2023 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Czy ktoś leciał Premium Eco na longhaului? Warto nie warto, lepiej celować w AirFrance, czy lepiej w ogóle odpuścic?

#98 PostWysłany: 24 Lis 2023 13:59 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Leciałem w zwykłym economy AMS-SEA i powrót tak samo, Airbus A330-300 na nogi ma więcej miejsca niż w TAPie w ich Premium Economy. Widać że miejsca przewidziane pod podróżników z USA ;)
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 24 Lis 2023 15:34 

HON fly4free
Ale TAP nie ma premium eco tylko ma rzędy foteli Comfort z nieco większym od standardowego odstępem - to zupełnie dwa różne, nieporównywalne produkty.
@Robaku: nie leciałem DL Premium Select ale mając wybór AF i DL wybrałbym DL; to nowszy produkt.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#100 PostWysłany: 11 Lut 2024 22:59 

złoty
Pytanie w wybor miedzy Delta a KLM
Lot EU-USA
Jest code share. Cena identyczna.
Gdzie rezerwować? Czy rezerwacja przez europejską linię daje jakieś wieksze benefity? A moze linia usa daje lepsze benefity?

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości