Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Gru 2014 11:47 

namteH napisał(a):
no ale tez do zakopca ponoć jeżdżą i w inne rejony :D

ja tam wole żeby u nas oni wydawali, bo Polacy to nakupią jakiegoś chińskiego szajstwa, bo wszystko byle jak i byle taniej a ruski to jak jedzie za granice to ma gest...

I tak można wkółko. A @ namteH swoje. :D
MIELI gest, bo wydawali łatwą kasę.
Ale jak na razie z tym koniec.
Przejrzałem polecane przez @ grzegorza 40, rosyjskie forum podróżnicze awd.ru.
Jest tam ogromny wątek.
"Przyczyny upadku rubla"
Widać, że oni sami stawiają trafne diagnozy. Piszą, że ceny ropy spadły na łeb, a nic innego nie mają do sprzedania. Ktoś pisze , że zdążył kupić $, jeszcze po 39 rubli, to pojedzie na wycieczkę za granicę. Ale ostatni raz. Bo dzisiaj, gdy $ kosztuje blisko 60 rubli, już by go nie było stać na wyjazd. Również sporo relacji z Polski. Warto poczytać jak nas widzą....
 PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#2 PostWysłany: 15 Gru 2014 11:59 

Anonymous napisał(a):
Przejrzałem polecane przez @ grzegorza 40, rosyjskie forum podróżnicze awd.ru.
Jest tam ogromny wątek.
"Przyczyny upadku rubla"
Widać, że oni sami stawiają trafne diagnozy. Piszą, że ceny ropy spadły na łeb, a nic innego nie mają do sprzedania. Ktoś pisze , że zdążył kupić $, jeszcze po 39 rubli, to pojedzie na wycieczkę za granicę. Ale ostatni raz. Bo dzisiaj, gdy $ kosztuje blisko 60 rubli, już by go nie było stać na wyjazd. Również sporo relacji z Polski. Warto poczytać jak nas widzą....

Faktycznie jak spojrzałem na awd.ru to w wielu wątkach jest płacz o kurs i brak perspektywy wyjazdu. Niektórzy już nie mają nawet nadziei na wzmocnienie rubla, więc spodziewają się na osłabienie którejś z walut w Azji lub Afryce ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Gru 2014 12:03 

niebieski
Ceny rubla/hrywny/leja moldawskiego dopiero zaczynają realnie spadać. Zapraszam Polaków na sylwestra. Do Rosji może nie bo wizy, ale Mołdawia, czy Ukraina mają dodatkowy kryzys w branży turystycznej, wieć usługi hotelarskie są najtańsze od wielu lat.
A Rosjanie w Gdańsku/Elblągu nie wydawali dużo więcej niż np. Słowacy w Rzeszowie, Ukraińcy w Przemyślu, czy Białorusini w Białymstoku.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Gru 2014 12:07 

To też dodatkowa korzyść dla nas.
Teraz my możemy strugać szejków w tych krajach. ;)
 PM off
namteH lubi ten post.

#5 PostWysłany: 15 Gru 2014 12:38 

Powiem szczerze, ze bardzo zastanawiam sie nad pokazaniem corce Moskwy, ale jedyne co mnie powstrzymuje, to obawa o bezpieczenstwo. W koncu jestesmy wrogim krajem, czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Gru 2014 12:44 
Site Admin
Awatar użytkownika

Nie no, nie przypominam sobie, żeby Polska wypowiadała wojne Rosji lub odwrotnie :P

A nie lepiej już Petersburg pokazać? :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Gru 2014 13:24 

Zbanowany
Ktos napisal ze 90% Rosjan nie ma pieniedzy na podroze (chyba usuniety post) wiec zwracam uwage ze pozostale 10% to jest prawie polowa ludnosci Polski.
Ci co maja kase dalej beda jezdzic zagranice a jest ich sporo relatywnie do wielkosci pabstwa. Za rosyjskiego 'oligarche' chyba nie uwazacie kogos o rownowartosci rocznych dochodow 100tys. EUR ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Gru 2014 13:34 

srebrny
Turndown napisał(a):
Ktos napisal ze 90% Rosjan nie ma pieniedzy na podroze (chyba usuniety post) wiec zwracam uwage ze pozostale 10% to jest prawie polowa ludnosci Polski.
Ci co maja kase dalej beda jezdzic zagranice a jest ich sporo relatywnie do wielkosci pabstwa. Za rosyjskiego 'oligarche' chyba nie uwazacie kogos o rownowartosci rocznych dochodow 100tys. EUR ?

a to ciekawe... jaki procent Rosjan wedlug Ciebie ma dochody 100.000 euro rocznie ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Gru 2014 13:56 

niebieski
namteH napisał(a):
po staremu było tak:
myślimy płacili dużo za ropę, oni dostawali dużo kasy i ją wydawali np w knajpie w gdańsku czyli:
bilans finansowy = 0, bo my im za ropę a oni nam za usługi

ciekawe ;-)

michcioj napisał(a):
rece mi opadaja. Rosjanie przyjezdzali do Gdanska na zakupy i wydawali tam ulamek pieniedzy ktore Polska
placi za ich surowce, oni u nas wydawali moze pareset milionow zlotych rocznie, a my miliardy dolarow za ich gaz i rope.

bardzo ciekawe ;-)

jak dobrze czytam, z powyższego wynika, że w latach poprzednich:

- saldo handlu zagranicznego Polski z Rosją = 0 ;-)
- Polska nic nie eksportowała do Rosji ;-)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Gru 2014 15:10 

srebrny
Grzegorz40 napisał(a):
bardzo ciekawe ;-)

jak dobrze czytam, z powyższego wynika, że w latach poprzednich:

- saldo handlu zagranicznego Polski z Rosją = 0 ;-)
- Polska nic nie eksportowała do Rosji ;-)

grzechu, zle czytasz. nigdy tego nie twierdzilem. to pytanie do namteh.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Gru 2014 15:35 

Zbanowany
michcioj napisał(a):
Turndown napisał(a):
Ktos napisal ze 90% rosjan nie ma pieniedzy na podroze (chyba usuniety post) wiec zwracam uwage ze pozostale 10% to jest prawie polowa ludnosci polski.

a to ciekawe... jaki procent Rosjan wedlug Ciebie ma dochody 100.000 euro rocznie ?

Nie patrz z punktu widzenia swoich czterech liter, patrzac po zakupach w drogich butikach europy to pewnie jest ich duzo.
Tak samo mozna powiedziec o obywatelach Chin ze 90% nie stac na podroze i jest ogolnie wyzyskiwana a jakos chinskich podroznych wszedzie pelno, no moze nie szastaja tak na zakupach jak Rosjanie ale stac ich na wyjazdy do luksusowych hoteli. U mnie w centrum miasta u jubilerow ciagle przewijaja sie skosne oczy i wykupuja drogie markowe zegarki + kwitki TaxFree (pewnie na towar, ale w HK czy Kuala Lumpur wg. mnie jest taniej).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Gru 2014 16:43 

Turndown napisał(a):
Ci co maja kase dalej beda jezdzic zagranice a jest ich sporo relatywnie do wielkosci pabstwa.

Ty w pełni świadomie stawiasz taką tezę??
Ile tj. według Ciebie "sporo relatywnie do wielkosci państwa" ?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Gru 2014 16:57 
Awatar użytkownika

HON fly4free
PLN przerabial taki rollercoaster
od polowy 2008 roku w 6 m-cy PLN stracil niemal 50%
zapewne tego nie pamietacie i bardzo dobrze tzn.
w kraju swiatło nie zgaslo, chleb nie byl na kartki, a wielu z nas nie zrezygnowalo z planów urlopowych
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Gru 2014 17:02 

niebieski
Nie twierdzę, że skutki osłabienia rubla dla rosyjskiej gospodarki nie są przeceniane na tym forum, ale Ty też piszesz tylko półprawdę. Przed silną deprecjacją złotego w 2008 roku przez długi czasu obserwowaliśmy stabilne umacnianie się naszej waluty, czego nie można powiedzieć o rublu. O ile w PL w połowie 2008 roku złoty był bardzo przewartościowany w związku z nadmierną aprecjacją, o tyle rubel takiej aprecjacji nie podlegał. Jego osłabienie nie wynika z dostosowania po wcześniejszych wzrostach, lecz ze spadku cen ropy naftowej oraz ograniczenia dostępu do kapitału finansowego spoza FR, a także konieczności regulowania zobowiązań zagranicznych FR w walutach obcych.
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 15 Gru 2014 17:07 

srebrny
Correos nie naginaj rzeczywistości, Z uwagi na osłabienie PLN w 2008 roku inflacja skoczyła do niemal 5% (z 1,5% w 2006 roku), w konsekwencji czego płace realne zaczęły w kolejnych latach spadać, a wzrost PKB w 2009 roku spadł poniżej 2%.
I większość z nas odczuła to negatywnie - może za wyjątkiem firm eksportujących, które wtedy zarabiały (ale też nie wszystkie, bo część była zabezpieczona opcjami walutowymi, które zjadły ich większość zysków)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 15 Gru 2014 20:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
mam wrazenie ze akceptowalne jest jedynie
bycie w amoku upojenia klopotami wschodniego sasiada

@sranda co nazywasz naginaniem rzeczywistosci
polecial PLN 50% w dol tak czy nie? :)
wylaczyli Ci prad, odcieli od wody, widziales braki w zaopatrzeniu,
zamknieto szkoły, przestali obywatele PL podrozowac?
zycie toczylo sie jak wczesniej i tak samo bedzie sie toczyc za Bugiem, ku rozczarowaniu niektorych.

Jak psy zaczynaja ujadac na Pit Bulla, to najmniejszy jamnik powinien sie mocno zastanowic
czy warto szczekac 2 razy glosniej od pozostalych. Mam nadzieje, ze slowa jamnik nie potraktujecie doslownie :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Gru 2014 20:33 

srebrny
Correos, jakbyś przeczytał moje wcześniejsze posty w tym temacie, to byś wiedział, że ja wcale nie cieszę się z kłopotów Rosji, bo wiem, że prędzej czy później odbije się to też na reszcie Europy, choć na pewno w mniejszym stopniu.

A co do roku 2008 to wyobraź sobie, że odczułem negatywnie ten rok prawdopodobnie dużo bardziej niż większość tu obecnych. WIG20 spadł z prawie 4000 punktów na początku 2008 roku do poziomu poniżej 1300 punktów pod koniec roku. A większość oszczędności mam od lat 90-tych ulokowanych w akcjach, więc naprawdę sporo wtedy straciłem, a część z spółek nawet teraz nie osiągnęła cen z 2007 roku.
Ale nie tylko ja, sporo osób, nawet inwestujących tylko w fundusze inwestycyjne, też wtedy sporo straciła.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Gru 2014 20:42 

Correos
Tylko, że jest odwrotnie niż sugerujesz. :D
To jamnik ze wschodu szczekał na Pit Bulla zza oceanu i dostał srogą nauczkę.
Dzisiaj, w ciągu jednego dnia rubel spadł o kolejne 10 %.
A wracając do głównego temat, na forum awd.ru jest wywiad z właścicielem portalu p.Wińskim nt.prognoz turystycznych na 2015 rok.
Wieszczy on totalny spadek zagranicznych wyjazdów Rosjan. A wypoczynek w kraju, nie spełni ich wygórowanych oczekiwań. Ze względu na brak bazy hotelowej, krótki sezon, złą pogodę itp. A te mające odpowiedni standard już podniosły ceny.
 PM off
michcioj lubi ten post.

#19 PostWysłany: 15 Gru 2014 21:14 

Zbanowany
@sranda : czyli wiekszosc ludnosci polskiej inwestuje w akcje ? Raczej chyba nie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 15 Gru 2014 21:27 

srebrny
A czy ja coś takiego napisałem? Czytaj ze zrozumieniem. ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości