Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 116 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 02 Sie 2014 08:06 

niebieski
DMW napisał(a):
kubap1 napisał(a):
W Brukseli to przede wszystkim do oglądania nieprzebrany tłum bezdomnych, smród i brud na ulicach. Taki uderzający kontrast z poczuciem że jest się w stolicy UE. To także wzmaga poczucie zadowolenia, że jednak u nas tak nie ma.

eeee, jestem regularnie w Brukseli i nie zauważyłem czegoś takiego. Brudno jest przede wszystkim w dzielnicach gdzie mieszkają imigranci (to nie rasizm - to fakt) ale nie w centrum.

Może coś się zmienia, nie byłem od kwietnia :-). Ty, niemniej ile razy jestem to myślę sobie że jest to najbardziej zapaprana stolica w Europie.
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#42 PostWysłany: 14 Sie 2014 00:17 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
W ten weekend w Brukseli na Grote Markt będzie dywan kwiatowy. Dywan jest układany raz na dwa lata.
http://www.flowercarpet.be/

#43 PostWysłany: 23 Sie 2014 10:04 
Awatar użytkownika

W poniedziałek wróciliśmy z Brukseli, mieliśmy szczęście (nieprzypadkowe zresztą) pojechać tam, kiedy był dywan kwiatowy. Rzecz warta zobaczenia zarówno w dzień, jak i w nocy. To bardzo miły i ładny zwyczaj. Polecam w 2016 roku.

Poza tym informacja dla osób, które w stolicy Belgii będą przebywać do 7 września - do wtedy otwarty dla zwiedzających jest Pałac Królewski (10:30-16:30). Ciekawe wnętrza, ale prawdziwą perełką jest instalacja autorstwa Jana Fabre Heaven of Delight (w sali lustrzanej). Sufit wyłożony pancerzykami żuków mieni się odcieniami zieleni - niesamowite (choć zamysł trochę obrzydliwy ;) ).

Bruksela to rewelacyjne miasto na weekend, nie jest tak spektakularna jak np. Rzym, ale miła do poszwendania się, pojedzenia i popicia (piwa ;) ). Wieczorem, po przyjeździe na dworzec Midi, zrobiła na nas jak najgorsze wrażenie, ale później jest już tylko lepiej. Jest trochę fajnych muzeów (mnie podobało się Muzeum Sztuk Pięknych, w szczególności wystawa Starych Mistrzów oraz Rene Magritte'a), a mojemu mężowi Muzeum Armii Królewskiej i Historii Militarnej (z tamtejszą wystawą samolotów). Ciekawe jest Muzeum Instrumentów, położone w pięknym secesyjnym budynku. A jak już o tej ostatniej mowa, to jej wielbicie powinni zajrzeć do domu-muzeum Victora Horty oraz do Muzeum Komiksu, ze względu na budynek, w którym jest ekspozycja. Świetną sprawą są też komiksy na murach domów w całym mieście, można sobie nawet urządzić spacerem specjalną trasą, ale jeśli się odpowiednio nie przygotujemy, na pewno na jakiś trafimy. Mnie urzekł jeszcze symbol miasta, siusiający chłopiec. Niektórzy mówią, że przereklamowany, ja uważam, że słodki (fajna jest też ekspozycja w Muzeum Miasta, przedstawiająca wiele z jego strojów). Warto udać się również w poszukiwaniu sikającej dziewczynki (żaden problem ją znaleźć) i psa (tu już trochę trudniej, ale bez przesady ;) ).
eskie lubi ten post.

#44 PostWysłany: 30 Sie 2014 19:27 

srebrny
Witam. Czy Bruksela jest do ogarnięcia w jeden dzień?

Planuję 1 pełny dzień na Brugię, 1 na Gandawę i rano następnego dnia do Brukseli. Samolot mamy o 20.45. Czy wyrobimy się ze zwiedzeniem stolicy?

#45 PostWysłany: 30 Sie 2014 19:38 

niebieski
Jeżeli nie interesują Cię muzea itp. to 1 dzień wystarczy w zupełności. Generalnie zawiodlem się na tym mieście. Bruksela kojarzy mi się z wszechobecnym syfem i smrodem moczu. Ale to tylko moja bardzo subiektywne opinia. Tak jak w innym temacie pisano. Lepiej pojechać i żałować niż żałować że się nie pojechało ;)

Pozdrawiam serdecznie.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 24 Wrz 2014 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Mógłby ktos bedacy niedawno/mieszkajacy potwierdzic jak to jest z tym biletem 24h za 6,5 euro? Bo w roznych tematach sprzeczne info znalazlem...Jest taki bilet 24h od skasowania na cala komunikacje, czy jest tylko jednodniowy?

#47 PostWysłany: 11 Paź 2014 12:57 
Awatar użytkownika

ranek napisał(a):
Mógłby ktos bedacy niedawno/mieszkajacy potwierdzic jak to jest z tym biletem 24h za 6,5 euro? Bo w roznych tematach sprzeczne info znalazlem...Jest taki bilet 24h od skasowania na cala komunikacje, czy jest tylko jednodniowy?

24, 48 lub 72h bilet 24h - 7 euro
http://www.stib-mivb.be/DiscoverBrussels.html?l=en
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 19 Paź 2014 22:27 

Mikolaj23 napisał(a):
smrodem moczu.

Coś w tym jest, bo choć mi się miasto podobało, nawet bardzo, to jednak ten smród się czuje. I to nie tylko w metrze i dzielnicy chińsko-murzyńskiej za giełdą, ale nawet w wąskich, zagospodarowanych do ostatniego centymetra uliczek staromiejskich
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 22 Paź 2014 14:36 

W Belgii najpiekniejsze miasto to Gandawa, a dopiero potem Brugia. Gandawa jest niesamowita, miasto posiadajace kilka miejsc, ktore w kazdym polskim miescie mogloby uchodzic za "rynek z knajpami". Do tego sliczne zakamarki nad rzekami, absolutny must see w Belgii.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 24 Paź 2014 18:29 

Czy do muzeów (w wekend) i atomium sa duze kolejki ? Wybieram sie w listopadzie, mam dwa dni na zobaczenie
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 24 Paź 2014 20:59 

Do muzeów kolejek być nie powinno, do atomium już niestety tak, do tego windy maja ograniczona przepustowość wiec pewnie swoje trzeba będzie odczekać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#52 PostWysłany: 26 Paź 2014 11:31 

dziekuje , a do parlamentu też długo się czeka? Czy godzina wystarczy na zobaczenie atomium i godzina na parlament
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 28 Paź 2014 09:08 

Ginta napisał(a):
dziekuje , a do parlamentu też długo się czeka? Czy godzina wystarczy na zobaczenie atomium i godzina na parlament

Na "zobaczenie" Atomium godzina wystarczy. Ale doliczyć trzeba jeszcze 2 na stanie w 3 kolejkach: do kasy, do wejścia, i najdłuższa- do windy. Tak przynajmniej było wczoraj.

#54 PostWysłany: 28 Paź 2014 09:25 

belz44 napisał(a):
W Belgii najpiekniejsze miasto to Gandawa, a dopiero potem Brugia. Gandawa jest niesamowita, miasto posiadajace kilka miejsc, ktore w kazdym polskim miescie mogloby uchodzic za "rynek z knajpami". Do tego sliczne zakamarki nad rzekami, absolutny must see w Belgii.

zdecydowanie!!! spedzilam mniej czasu w Gandawie, stawiając jednak na Brugię i później żałowałam-Brugia jest piękna ale na dłuższą metę można powiedzieć trochę nudnawa-zdecydowanie mniej knajp. Akurat potrzebowałam gdzieś "zabawić" do 3 rano i na szczęście znalazło się jedno miejsce, w którym byli jacyś ludzi. Jak porównam to do zatłoczonego i gwarnego Ghent ...

ale do Brugi również na pewno warto. I można tez turystycznie przepłynąć się kanałem-pomimo obecności słodkich całujących się zakochanych par, można popatrzeć w druga stronę i jest naprawdę niezła frajda:)

#55 PostWysłany: 29 Sty 2015 15:45 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 679
niebieski
a jak tam wygląda życie nocne ? ;)
pusto i strach spacerować czy tętni życiem ? 8-)

Rozważam stopover (CRL) 22:30-6:45 :arrow: takie nocne "zwiedzanie" / zaliczenie głównych atrakcji... Ma to sens ? :D

#56 PostWysłany: 29 Sty 2015 16:15 
Site Admin
Awatar użytkownika

Raczej strach :p
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 03 Mar 2015 12:16 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
W najbliższą sobotę 7.03 w Brukseli odbędzie się Noc Muzeów. Cena biletu to 10 euro.
http://www.museumnightfever.be/en/home.php

rysiekkk napisał(a):
a jak tam wygląda życie nocne ? ;)
pusto i strach spacerować czy tętni życiem ? 8-)

Rozważam stopover (CRL) 22:30-6:45 :arrow: takie nocne "zwiedzanie" / zaliczenie głównych atrakcji... Ma to sens ? :D

Ma to sens jeśli będzie ciepło. Ale jeśli ma to być nocny stopover w weekend to zdecydowanie jest gdzie się zabawić i miło spędzić czas. Bary, kluby, puby. itp. itd. Każdy znajdzie coś dla siebie ;)

#58 PostWysłany: 21 Sie 2015 15:26 

Witam serdecznie! To mój pierwszy post na forum i pierwszy punkt na trasie pierwszego taniego wyjazdu (zaczynam się przyzwyczajać do studenckiego budżetu :) )...
Odwiedzam z kolegą Brukselę, w której będziemy od ok. 13 do ok. 15 dnia kolejnego. Niby mało czasu, ale nie planujemy marnotrawić czasu.
Proszę tylko o pomoc czy wyrobimy się z tym co chcemy zwiedzić?
Po przyjeździe:
-dzielnica europejska + zwiedzanie Parlamentu (załatwione mamy przez jakiegoś znajomego, szychę)
Na popołudnie - Dzielnica Louise, Szklane Ogrody i przed zmrokiem Atomium i zostać tam do zmroku i wieczorny przejazd na Grand-Place.
Kolejnego dnia od rana: Manneken Pis i szlak wszystkich pozostałych sikających istot (dziewczynka i pies), katedra św. Michała i Guduli oraz ponadto Arc du Cinquantenaire i Parc du Cinquentenaire. Chcemy zjeść też frytki (gdzieś widziałem nawet fotkę tego ponoć najstarszego punktu - taka budka na środku placyku - byłbym wdzięczny za link do mapy).
Teraz pytanie - damy radę? Oczywiście możemy poświęcić trochę kasy na komunikację miejską :)
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 17 Wrz 2015 16:17 

Dobra, ja wiem że tu jest mnóstwo odpowiedzi i zaraz usiądę i będę planował, ale zanim, to może ktoś obeznany poradzi.

W czwartek rano przylatuję do CRL, wylatuję w poniedziałek wieczorem.
Przez całą sobotę jestem w Gandawie, natomiast w niedzielne popołudnie w Charleroi (czyli zakładam pociąg z Gandawy do Charleroi) i to są nienaruszalne punkty planu. Czwartek i piątek - poświęcić całe na Brukselę? Szczerze mówiąc wolałbym jednak trochę dogłębniej ją poznać niż tylko przelotem, więc nie chciałbym się nigdzie ruszać byle odhaczyć kolejną kropkę na mapie. No i co zrobić z poniedziałkiem, zakładając że lot jest dopiero o 21? Siedzieć w CRL raczej nie ma sensu, Brugia (zupełnie w drugą stronę)? La Louviere? Coś innego? Z góry dzięki za rady. :)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 17 Wrz 2015 16:41 
Awatar użytkownika

Zbanowany
@H778
Brugia z czystym sumieniem polecam. Naprawdę warto. Świetne miejsce, zdecydowanie najładniejsze w Belgii z tych co widziałem.
Sama Bruksela, Multimedialne Muzeum Parlamentu Europejskiego na plus, ale ogólnie to trochę się zawiodłem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 116 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość