Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 276 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Lip 2011 21:17 

niebieski
przepior napisał(a):
W nowym Travelerze Berlin jest bohaterem Miasta w 48h. :-)

gazeta czy program tv ?

Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️ ⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️
#22 PostWysłany: 11 Lip 2011 21:22 

Jay napisał(a):
przepior napisał(a):
W nowym Travelerze Berlin jest bohaterem Miasta w 48h. :-)

gazeta czy program tv ?

Gazeta. :-) Przepraszam za niedomówienie. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Lip 2011 23:21 

mam jeszcze takie pytanie czy dobrze planuje czasowo ten pobyt! tzn czy nie za malo albo nie za duzo? przyjazd w pt koło 11 ( hotel od 15 i tu jeszcze jedno pytanie czy mozna zostawić auto na parkingu, ktory jest dodadkowo płatny wczesniej i odebrać go tez pozniej niz doba hotelowa?) hotel Oranienburger i mam w planie w pt:neue synagoge, wyspa muzeów (bez zwiedzania) katedra berlińska, gendarmenmarkt, checkpoin charlie, muzeum zydowskie i metrem oberbaumbrucke ii est side gallery w sobote reistag , brama, holocaust mahnmal, postdamer platz, neue nationalgalerie kolumna zwcięstwa, nd stare miasto. i jeszcze pytania: czy w sobotę i nd sklepy są normalnie czynne czy w nd sklepy zmaknięte? czy kupienie karty berlinwelcome faktycznie się oplaca?????
kolejny raz dzięki:):)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 19 Lip 2011 01:22 

Byłem w Berlinie tydzień temu i uważam, że 3 dni to okres optymalny, jeżeli ktoś tak jak ja lubi poznawać miasto na spokojne, bez pośpiechu - w innym wypadku spokojnie wystarczą 2. Sklepy są normalnie otwarte.

#25 PostWysłany: 19 Lip 2011 07:33 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Manieklbl napisał(a):
Byłem w Berlinie tydzień temu i uważam, że 3 dni to okres optymalny, jeżeli ktoś tak jak ja lubi poznawać miasto na spokojne, bez pośpiechu - w innym wypadku spokojnie wystarczą 2. Sklepy są normalnie otwarte.

W Berlinie, tak jak w całych Niemczech, w niedziele sklepy są pozamykane. Wyjątki są tylko w dni, w których organizuje się coś w rodzaju naszych niedzieli handlowych i wtedy poszczególne sklepy dostają zgodę na handel (z reguły na kilka godzin). Jest to jednak organizowano rzadko. Generalnie w niedzielę zostają Ci stacje paliw itp.

#26 PostWysłany: 19 Lip 2011 08:50 

niebieski
W soboty zazwyczaj sklepy do 22 działają. Niedziela OFF. Co do planu przejścia - spoko, powinno wystarczyć czasu. Metro jest wszędzie, a to dodatkowy plus. Co do karty do zwiedzania - nie opłaca się. Sam musisz rozeznać, jak będzie dla CIebie najlepiej. Chcę tylko zauważyć, że Wyspa Muzealna jest CAŁA w modernizacji, utrudnienia w ruchu są znaczne. Tak informacyjnie :) Również Unter den Linden allee od katedry mniej więcej do połowy długości jest remontowana, również ścisk na chodnikach :)

#27 PostWysłany: 19 Lip 2011 09:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Jay napisał(a):
W soboty zazwyczaj sklepy do 22 działają. Niedziela OFF. Co do planu przejścia - spoko, powinno wystarczyć czasu. Metro jest wszędzie, a to dodatkowy plus. Co do karty do zwiedzania - nie opłaca się. Sam musisz rozeznać, jak będzie dla CIebie najlepiej. Chcę tylko zauważyć, że Wyspa Muzealna jest CAŁA w modernizacji, utrudnienia w ruchu są znaczne. Tak informacyjnie :) Również Unter den Linden allee od katedry mniej więcej do połowy długości jest remontowana, również ścisk na chodnikach :)

Dokładnie, tylko żeby przejść się Pod Lipami bez utrudnień trzeba jeszcze spooooro poczekać :) Prace są tam w zasadzie od upadku muru i końca nie widać ;)

#28 PostWysłany: 22 Lip 2011 15:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie rozumiem jak można jechać do Berlina na zakupy.
Mało wam jeszcze galerii handlowych, które już i tak są miejscem spotkań?
Widać, że za granicą też :lol:

#29 PostWysłany: 22 Lip 2011 16:25 

kerad85 napisał(a):

Ale co w tym takiego dziwnego? Ja już od lat prawie nie kupuję ciuchów w Polsce tylko za granicą przy okazji różnych podróży. Nie wiem jakie ceny są akurat w Berlinie, ale generalnie na zachodzie ubrania są często po kilkadziesiąt procent tańsze (szczególnie sprzęt sportowy - np. buty do biegania czy do koszykówki). Jak ktoś robi większe zakupy ubraniowe i wydaje na to np. 1000 zł to taki wypad na zakupy mu sie może spokojnie zwrócić z punktu widzenia samych zakupów, a do tego jeszcze sobie pozwiedza.

#30 PostWysłany: 22 Lip 2011 16:48 
Awatar użytkownika

niebieski
No dokładnie tak. Tym bardziej, że w Niemczech właśnie zaczynają się wyprzedaże.

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... /756814333

#31 PostWysłany: 22 Lip 2011 19:05 

A Reichstag można zwiedzić tylko po uprzednim zameldowaniu się ( dotyczy także kopuły).
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 22 Lip 2011 22:48 

niebieski
kerad85 napisał(a):

Prosty przykład: w wielkiej galerii w centrum miasta (nie KaDeWe), sklep firmowy Jack&Jones - 2 bluzy 25 Euro. W polsce - jedna bluza - 120 zł.

Woda toaletowa Hugo Boss Baldersarinii Del Mar - 100 ml - 25 Euro, polska 330 zł.

Jesteśmy 12321737213 lat za MURZYNAMI!

#33 PostWysłany: 23 Lip 2011 09:33 

Loty: 80
Kilometry: 184 017
niebieski
Po prostu mamy inne podatki, ja od dawna kosmetyki kupuję u Niemców, no i czekolady w Aldi po 29 centów, kakałko, pudingi, proszki do prania, ale oni też do nas przyjeżdżają i całymi koszami wykupują wędliny, sery, a o paliwie i fajkach nie wspomnę, więc też mogą mówić, że są 100 lat za Murzynami bo w Polsce tak tanio.

Ostatnio edytowany przez Roku, 30 Cze 2017 09:13, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 23 Lip 2011 10:13 
Awatar użytkownika

W sumie co kraj to inne ceny - choc napewno w niemczech oplaca sie kupowac niektore produkty z uwagi na nizsze ceny i warto sie wybrac na zakupy jak ktos mieszka dosc blisko DE granicy,osobiscie uwazam ze (kawa 10euro zamiast 100zl, alko o 10-20% taniej, kosmetyki ect) warto kupic, a wyprzedaze odziezy sa raczej marne, czasami sie cos trafi jak pisal Jay, ale napewno nie ma duzej roznicy jak np Polo Lacoste czy RL za 10$ w NY a 440zl w Poznianiu czy ok 80euro w Berlinie.

Ostatnio edytowany przez Roku, 30 Cze 2017 09:14, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 23 Lip 2011 10:40 

Ostatnio kupiłem w lacoste co prawda nie polo, ale jeansy za 36 €. A polo nie kosztowały 80 € a 49- 59 € za dwie. Jedźcie do outletu B5 w Wustermark, 10 Min. autem od granic Berlina, przy Berliner Ring, chyba 26- sty zjazd. Chociaż przed przebudową było tam dużo, dużo taniej. Kupiłem np. garnitur mexx za 79 € a samą marynarkę za 15 €.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 23 Lip 2011 10:42 

Chociaż post był o tym, co warto zobaczyć w Berlinie, a nie po jakich sklepach latać :D
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 23 Lip 2011 13:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Jay napisał(a):
kerad85 napisał(a):

Prosty przykład: w wielkiej galerii w centrum miasta (nie KaDeWe), sklep firmowy Jack&Jones - 2 bluzy 25 Euro. W polsce - jedna bluza - 120 zł.

Woda toaletowa Hugo Boss Baldersarinii Del Mar - 100 ml - 25 Euro, polska 330 zł.

Jesteśmy 12321737213 lat za MURZYNAMI!

Ceneo mówi co innego: 97zł
http://www.ceneo.pl/101835

A moja uwaga miała na celu raczej zdziwienie, że piszecie tutaj o zakupach, skoro temat jest o zwiedzaniu Berlina.
Wybieram się za dwa tygodnie i miałem nadzieję, że znajdę tutaj wskazówki.

#38 PostWysłany: 28 Lip 2011 23:35 

a mnie posty zakupowe bardzo interesują bo w każdym odwiedzanym miescie lubię zrobić zakupy. i zawsze przewiduje na to jakas kasę. tym bardziej , że przewaznie udaje sie kupić rzeczy tansze niż w pl.
poza tym kazda informacja o miescie do ktorego się człowiejk wybiera moze być przydatna;)
dzięki za pomoc! pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 29 Lip 2011 07:41 
Awatar użytkownika

niebieski
paisak napisał(a):
Ostatnio kupiłem w lacoste co prawda nie polo, ale jeansy za 36 €. A polo nie kosztowały 80 € a 49- 59 € za dwie. Jedźcie do outletu B5 w Wustermark, 10 Min. autem od granic Berlina, przy Berliner Ring, chyba 26- sty zjazd. Chociaż przed przebudową było tam dużo, dużo taniej. Kupiłem np. garnitur mexx za 79 € a samą marynarkę za 15 €.

Byłem tydzień temu na zakupach w tym outlecie. Szału specjalnego nie było, chociaż przeceny od od cen już outletowych na 1 rzut oka wyglądały imponująco.

Ale np. jeansów Calvin Klein za 36e nie mogłem sobie odmówić ;)

Generalnie fajne miejsce dla zakupoholików na spędzenie wolnego dnia.

http://www.designer-outlet-berlin.de/

#40 PostWysłany: 24 Sie 2011 22:42 

hej, mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o karte wilkomen berlin, chcemy kupić zeby mieć spokój z biletami tylko nie wiem gdzie? czy kupimy bezpośrednio w automatach czy w centrum informacji turystycznej? będziemy mieszkać w tym hotelu http://www.booking.com/hotel/de/meining ... 3618b6caX9 potrzebuje info gdzie w okolicy dostanę tę karte!

wyjazd już w piątek!!!!!
oszalałam:)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 276 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości