Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 18 Mar 2017 03:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌Pelegrino-1‌
Staralem sie przede wszystkim wybierac tych najbiedniejszych i potrzebujacych, kaleki, przypadkowo spotkane na ulicy, w parku, na lawce, czy siedzacym na murku, nawet babciom klozetowym. Wybieralem raczej starsze osoby, ludzi ulicy i matki z dzieckiem, czy dziecmi. Dawalem na przyklad poprzez podanie reki, a mialem w dloni juz cos przygotowane.
Zreszta sami pytali, najczesciej o dlugopis czy mydlo. Jeden gosc, zapytal nawet o papier toaletowy.
Nie czekalem az podziekuja, nie ogladalem sie, tylko szybko zmykalem.
W kazdym razie staralem sie, nie rozdawac notorycznym zebrakom w miejscach turystycznych, gdyz cos tam zawsze od turystow wysepia i na pewno nie dawalem dzieciom, ktore powinny byc w szkole. ;)
Bylem u miejsowych w domu, poza miastem i widzialem taka biede, ze az sciskalo. Chcielismy dac pieniadze, ale nie wzieli, za to prezenty byly chetnie widziane.
Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez cccc, 18 Mar 2017 14:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 18 Mar 2017 03:31 

niebieski
Ja miałem rozterki dlaczego temu dać a innemu nie, i kim jestem żeby oceniać kto "zasłużył" na moją "szczodrość"
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 18 Mar 2017 12:16 

niebieski
kostek966 napisał(a):
zresztą wszystko co kupisz kupuj spod lady, to socjalizm więc i cygara i alko można dostać od obsłgi hoteli, a rum kupiliśmy po zwiedzaniu pod drzwiami fabryki

Jak rum to nie wiem, ale jeśli nie masz nic przeciwko 'cygarom' z liści bananowca to kupuj je (taniej) gdzie chcesz. Jeśli jednak chcesz cygara z tytoniu to bierz w sklepie (info od źródła 'zajmującego' się sprzedażą m.in. 'cygar przydziałowych', tych dla pracowników fabryki itd itp).

Ostatnio edytowany przez michzak, 25 Kwi 2018 07:54, edytowano w sumie 1 raz
Wycięcie posta poprzedniego
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 14 Lis 2017 15:52 

Loty: 82
Kilometry: 153 042
Z tym limitem 1 litr to jest ogólnie do unii, czyli biorę np. 0,5 z kuby rumu, i w przesiadce 0,5 tequili w Meksyku i tyle? To max?
Warto dopłacać 80 zeta do rejestrowanego w przesiadce z powrotem z Amsterdamu o Pl. aby jakieś picie przywieźć, czy lepiej na miejscu jak najwięcej korzystać?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 14 Lis 2017 15:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Od ciebie zależy czy warto dopłacić.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 14 Lis 2017 16:05 

srebrny
Z Kuby chcecie rum przywozić? Nie będziecie mieli już go dosyć? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 30 Lis 2017 00:39 

Loty: 82
Kilometry: 153 042
Przywiozłem 3*0,7, teraz żałuję że nie wziąłem jeszcze z butelki :)
Nie miałem żadnych problemów, ale jestem nowy w temacie bagażu rejestrowanego i przewozu alko ponad limit i muszę ogarnąć jak to sprawdzają i się dokształcić...
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 08 Sty 2018 13:35 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Czy coś zmieniło się w temacie limitów? Piszecie o litrze alkoholu który można wywieźć, tymczasem na stronie MSZ jest mowa o 3 litrach : http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_kon ... rajow/kuba :roll:

#29 PostWysłany: 08 Sty 2018 13:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wywóz z Kuby a sprowadzenie do UE to 2 różne rzeczy.
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#30 PostWysłany: 08 Sty 2018 14:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
mikuś napisał(a):
Czy coś zmieniło się w temacie limitów? Piszecie o litrze alkoholu który można wywieźć

Ja rowniez slyszalem z wielu zrodel tylko o 1 litrze mocnego alkoholu, ale ciekawe co podaje Iatatravelcentre:

Kod:
Export regulations::

Free export by tourists only:
- 200 cigarettes or 50 loose or unwrapped cigars; for export of more than 50 cigars, purchase receipt issued by an authorized store is required.
- 5 bottles of alcoholic beverages (for persons of 18 years or over. Receipts must be shown at customs);
- goods and souvenirs obtained in official stores up to the equivalent of USD 1,000.-. Any article or derivative from endangered species requires a permit from CITES.
Prohibited (unless holding authorization):
Philatelic and numismatic collections, objects of precious metals and stones, works of art and all articles of artistic, historical or cultural value, books printed before 1940, medicines.
http://www.iatatravelcentre.com/CU-Cuba ... etails.htm

Znow niemieckie zrodla podaja:
Kod:
Ausfuhrbestimmungen für Zigaretten und Alkohol

Die Bestimmungen für Tabakwaren bei der Ausfuhr aus Kuba

Personen, die mindestens 17 Jahre alt sind dürfen Tabakwaren und Alkohol in begrenzten Mengen aus Kuba mit nach Deutschland bringen. Hierbei sind diese Freimengen zu beachten.

Tabakwaren:

Bis zu 20 Zigarren ohne Kaufbelege und Herkunftsnachweise
    Bis zu 50 Zigarren in verschlossener, versiegelter und mit offiziellem Hologramm versehener Originalverpackungen alternativ können auch
    200 Zigaretten oder
    100 Zigarillos oder
    250 Gramm Tabak oder
    eine anteilige Zusammenstellung der Tabakwaren

…nach Deutschland mitgebracht werden.

Alkohol und alkoholhaltige Getränke:

1 Liter Spirituosen mit Alkoholgehalt von über 22 Vol.-% oder
    2 Liter alkoholische Getränke mit Alkoholgehalt von maximal 22 Vol.-% oder
    4 Liter Wein und
    16 Liter Bier oder
    eine anteilige Zusammenstellung dieser Alkoholika
https://www.bezahlen.net/ratgeber/zollb ... ngen-kuba/

Dla pewnosci mozna zapytac w Ambasadzie Cuby o aktualne informacje. ;)

Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 08 Sty 2018 14:22 

srebrny
A czy ktoś miał jakąkolwiek kontrolę przy wyjeździe z Kuby? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 08 Sty 2018 14:43 

niebieski
Nie, żadnej nie mieliśmy (marzec 2016, HAV).

Podczas pobytu w Pinar del Rio i zwiedzania manufaktury polecam kupić i przywieźć likier Guayabita Del Pinar. To jest zdecydowanie bardziej niszowy produkt niż rum Havana Club, który jest (faktycznie droższy, ale) dostępny w PL.

#33 PostWysłany: 08 Sty 2018 14:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
boots napisał(a):
A czy ktoś miał jakąkolwiek kontrolę przy wyjeździe z Kuby? ;-)

Ja nie mialem kontroli, mialem 2l, ale tylko dlatego ze chcialem zabrac moje ulubione whisky i koniak, kupione ne bezclowce, ale chcesz tam % zawozic? :D
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 08 Sty 2018 15:25 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Zeus napisał(a):
Wywóz z Kuby a sprowadzenie do UE to 2 różne rzeczy.

Radość z tych trzech litrów, przysłoniła mi racjonalne myślenie, że przecież należałoby się zastanowić ile można wwieźc do UE :oops: A tu niestety pozostaje tylko :

napoje spirytusowe - 1 litr
wino - 4 litry
piwo - 16 litrów

Będąc w temacie - czy Kubańczycy produkują wino, a jeśli tak to czy warto je przywieźć?

#35 PostWysłany: 08 Sty 2018 15:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Produkują.
Testowałem.
Nadaje się do czyścenia piekarnika
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 13 Sty 2018 20:40 

przeczytałem cały wątek i nadal nie wiem ile tego alkoholu można wywieźć z Kuby/wwieźć do Polski (każdy z was pisze co innnego)????
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 13 Sty 2018 21:20 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
coralos napisał(a):
przeczytałem cały wątek i nadal nie wiem ile tego alkoholu można wywieźć z Kuby/wwieźć do Polski

@coralos zawsze mozesz skonsultowac z ambasada Cuby i urzedem celnym w Wa-wie, aby uzyskac aktualne informacje.
Jesli wezmiesz tylko 1l wysoko %, to nie musisz sie pytac.
Niektorym udalo sie przewiezc nawet 5l czy wiecej, ale odradzam.
Nie znym polskich przepisow wwozowych spoza Uni, ale mysle ze 1l powyzej 22% dozwolony.
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
coralos uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 13 Sty 2018 21:52 

srebrny
Można przywieźć do UE:

4 litry wina niemusującego i 16 litrów piwa.

Dodatkowo można przywieźć:

łącznie 1 litr wyrobów spirytusowych o obj. alkoholu powyżej 22 proc. lub 1 litr alkoholu etylowego nieskażonego o obj. alkoholu wynoszącej 80 proc. (lub więcej) lub 2 litry wina alkoholizowanego lub wina musującego.

Każdy z tych limitów stanowi 100 proc. łącznego podanego wyżej limitu przywozowego, który może zostać podzielony. Na przykład można przewieźć pół litra alkoholu i 1 litr wina alkoholizowanego – obie ilości stanowią połowę tego limitu przywozowego.
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.
coralos uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 13 Sty 2018 22:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@boots lubie Twoje posty i dzieki za info, ale przywozic wino, czy browarka z Cuby? :D
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 13 Sty 2018 22:13 

srebrny
Ja podałem tylko limity wwozu alkoholu do UE. Może wino i piwo dokupi w MEX? ;-)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość