Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#2041 PostWysłany: 23 Sie 2017 20:40 

srebrny
Nie lepiej kupić co trzeba w wolnocłowym i sprawiedliwie podzielić na miejscu ;)
 Profil Relacje PM off  

Zimowy wyjazd na Maltę 🏝️ Loty + 6 nocy w 4⭐️ hotelu z krytym basenem za 769 PLN 😎 Zimowy wyjazd na Maltę 🏝️ Loty + 6 nocy w 4⭐️ hotelu z krytym basenem za 769 PLN 😎
Madera w grudniu 🌴🌊 Hotel z basenem krytym i odkrytym za 2479 PLN Madera w grudniu 🌴🌊 Hotel z basenem krytym i odkrytym za 2479 PLN
#2042 PostWysłany: 23 Sie 2017 20:57 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Pawelos07 napisał(a):
Witam, lecę w te sobote z Gdańska do Sandefjord Torp Ryanairem, dodam że będzie to mój pierwszy lot samolotem. Chcę zabrać 10 buteleczek po 100ml (5 wódka i 5 popita :) ) w takiej oto plastikowej torebce chyba na dokumenty http://imgur.com/CfSBWQu
Przejdzie to normalnie na lotnisku w Gdańsku? Z tego co czytałem ta foliowa torebka ma mieć max 20x20cm, ale do takiej przecież nie zmieści się 10 butelek po 100ml które można zabrać.

te małpeczki wprowadź w siebie jak się boisz lecieć, z tego Twojego wpisu to domniemam, a po przejściu kontroli bezpieczeństwa kup kumplowi z Norwegii na lotnisku w sklepie prawdziwą "polską Krowę? 1 L i ciesz się pobytem w tym pięknym kraju. ;)
 Profil Relacje PM off  

#2043 PostWysłany: 23 Sie 2017 21:05 

srebrny
krystoferson112 napisał(a):
te małpeczki wprowadź w siebie jak się boisz lecieć, z tego Twojego wpisu to domniemam, ...... i ciesz się pobytem w tym pięknym kraju. ;)

Albo płacz na lotnisku,że cię nie wpuścili do samolotu ;)
 Profil Relacje PM off  

#2044 PostWysłany: 23 Sie 2017 21:12 

Proszę o normalne odpowiedzi. To mogę to zabrać czy będą problemy? Będę musiał to przekładać do innej torebki i część wyrzucić albo wypić na miejscu? I jakie w ogóle są ceny na tym lotnisku np. z pół litra?
 Profil Relacje PM off  

#2045 PostWysłany: 23 Sie 2017 21:20 

srebrny
Normalne,nawet taniej niż w polskim sklepie poza lotniskiem i jeszcze bywają promocje ,ładnie ci też zapakują ,więc nie wiem po co kombinować z jakimiś mini plastikami,które przepuszczą lub nie ;)
 Profil Relacje PM off  

#2046 PostWysłany: 23 Sie 2017 21:30 

@Pawelos07
koledzy CI piszą że jak weźmiesz tyle buteleczek to mogą ich nie przepuścić na security check a w najgorszym przypadku nie wpuścić do samolotu bo uznają że możesz stwarzać zagrożenie,więc odpuść i kup % w duty free w strefie bezcłowej nawet taniej CI to wyjdzie
 PM off  

#2047 PostWysłany: 23 Sie 2017 21:37 

Ok dzięki, kupię wtedy co trzeba w tym duty free :)
 Profil Relacje PM off  

#2048 PostWysłany: 24 Sie 2017 23:23 

Serio nie mogę wziąć sera? To są jakieś jaja normalnie.
Co wtedy mogę zabrać do jedzenia? Np. taka kiełbasa sucha z biedry pakowana po kilka w folii będzie ok i do tego kilka bułek?
 Profil Relacje PM off  

#2049 PostWysłany: 24 Sie 2017 23:29 

srebrny
Do kanapek się nie czepiają, mogą być z serem jak wolisz,z szynką,kiełbasą też. ;)
 Profil Relacje PM off  

#2050 PostWysłany: 24 Sie 2017 23:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Pawelos07
Kanapka koniecznie z ogoreczkiem kiszonym... :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#2051 PostWysłany: 24 Sie 2017 23:37 

Ta kiełbasa w folii nie przejdzie? A jak już muszą być kanapki to rozumiem, że masło w nich może być?
 Profil Relacje PM off  

#2052 PostWysłany: 25 Sie 2017 00:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Pawelos07 napisał(a):
Ta kiełbasa w folii nie przejdzie? A ... kanapki że masło w nich może być?

1Kg kielbasy przejdzie, ale jak bedzie 10kg, to bedzie problem. ;)
Maslo w kanapkach, jak najbardziej.
Moja mama kanapki bez masla tez nie zje. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#2053 PostWysłany: 25 Sie 2017 00:20 

niebieski
Pawelos07 napisał(a):

10 buteleczek po 100ml (5 wódka i 5 popita :) )

a nie lepiej 8 wudy i 2 przebojki ?? zreszta jak sie popita skonczy to w Norwegii mozna przepijac krystalicznie czysta woda ze strumyka :D
 Profil Relacje PM off  

#2054 PostWysłany: 25 Sie 2017 00:40 

cccc napisał(a):
Pawelos07 napisał(a):
Ta kiełbasa w folii nie przejdzie? A ... kanapki że masło w nich może być?

1Kg kielbasy przejdzie, ale jak bedzie 10kg, to bedzie problem. ;)
Maslo w kanapkach, jak najbardziej.
Moja mama kanapki bez masla tez nie zje. :D

Ok jak przejdzie kiełbasa to fajnie, wezmę tylko 270g myśliwskiej zapakowanej hermetycznie, może jeszcze dokupię jakieś kabanosy. Chciałem do tego 2 camemberty, ale jak mają wylądaowąć w koszu to rezygnuję z tego. Kanapek wolę nie robić, bo będzie śmierdziało z plecaka, poza tym masło drogie :D

radzio666 napisał(a):
Pawelos07 napisał(a):

10 buteleczek po 100ml (5 wódka i 5 popita :) )

a nie lepiej 8 wudy i 2 przebojki ?? zreszta jak sie popita skonczy to w Norwegii mozna przepijac krystalicznie czysta woda ze strumyka :D[/q

Kupię już te 0,7 i pół litra soku w bezcłowym. Pustą butelke na wodę oczywiście też biorę, naleje się kranówy albo z tego strumyka :D
No i tak się rozbiję w nocy w tych domkach dla dzieci albo bunkrach, będę popijał wódeczkę i przegryzał kiełbaskę ;)
 Profil Relacje PM off  

#2055 PostWysłany: 25 Sie 2017 01:08 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Pawelos07 napisał(a):
Kupię już te 0,7 i pół litra soku w bezcłowym. Pustą butelke na wodę oczywiście też biorę, naleje się kranówy albo z tego strumyka :D
No i tak się rozbiję w nocy w tych domkach dla dzieci albo bunkrach, będę popijał wódeczkę i przegryzał kiełbaskę ;)

Widze, ze masz ambicje i chcesz pobic Dawida Fazowskiego. :D
Taki spontan podoba sie ludzion na forum.
Czyli pierwszy wypad za granice, skoro takie pytania na miare bardzo poczatkujacego podroznika, gdyz mozna miec wrazenie, ze sobie troche jajka robisz z tego forum, a to powazna i porzadna knajpa. ;)
Pozdr. i zycze udanej wyprawy.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#2056 PostWysłany: 25 Sie 2017 01:35 

cccc napisał(a):
Pawelos07 napisał(a):

Widze, ze masz ambicje i chcesz pobic Dawida Fazowskiego. :D
Taki spontan podoba sie ludzion na forum.
Czyli pierwszy wypad za granice, skoro takie pytania na miare bardzo poczatkujacego podroznika, gdyz mozna miec wrazenie, ze sobie troche jajka robisz z tego forum, a to powazna i porzadna knajpa. ;)
Pozdr. i zycze udanej wyprawy.

Za granicą już byłem, ale z mamą, więc nie musiałem się niczym przejmować. Teraz będzie pierwszy raz bez mamy i pierwszy lot samolotem :D

Ja odniosłem wrażenie, że odpowiadający mi sobie jaja robią ;)
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#2057 PostWysłany: 25 Sie 2017 01:58 

Loty: 23
Kilometry: 72 725
niebieski
Pawelos07 napisał(a):

Ja odniosłem wrażenie, że odpowiadający mi sobie jaja robią ;)

Tak mi przypomniałeś: weź jajka ze sobą, bo w Norwegii są straaaasznie drogie. Jakbyś ich nie gotował, to pamiętaj, że mogą być potraktowane jako płyn i wówczas nie bierz więcej jak 100 ml.
 Profil Relacje PM off  

#2058 PostWysłany: 25 Sie 2017 02:44 

srebrny
Litosci, co tu sie dzieje. jade bez matki, zeby samemu sie napic wodki? 0.7? Do tego bez pieniedzy na nocleg i zarcie?

Idz na calosc, kup tez papierosy na bezclowce, a co.
 Profil Relacje PM off  

#2059 PostWysłany: 25 Sie 2017 03:24 

Musiałbym na łeb upaść żeby tam kupować żarcie lecąc na jeden dzień, a nocowanie w jakimś hotelu to żadna atrakcja :)
 Profil Relacje PM off  

#2060 PostWysłany: 25 Sie 2017 07:31 

srebrny
Pawelos07 napisał(a):
Kanapek wolę nie robić, bo będzie śmierdziało z plecaka, poza tym masło drogie :D

a nie lepiej 8 wudy i 2 przebojki ?? zreszta jak sie popita skonczy to w Norwegii mozna przepijac krystalicznie czysta woda ze strumyka

Zabierz cebulę ,bo zdrowa a i tak ją będzie czuć ;)
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości