Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#2441 PostWysłany: 19 Paź 2018 00:07 

srebrny
No tego @niewiem ;)Ja nie próbowałam.
 Profil Relacje PM off
niewiem lubi ten post.

All inclusive w Egipcie 🌴🏨 ⭐⭐⭐⭐⭐ Gemma Resort z 10 basenami za 2446 PLN 🔥 All inclusive w Egipcie 🌴🏨 ⭐⭐⭐⭐⭐ Gemma Resort z 10 basenami za 2446 PLN 🔥
🔥 Malediwy w sezonie☀️ 🌴 Loty Turkish Airlines + hotel z wyżywieniem za 4141 PLN 😍🍹 🔥 Malediwy w sezonie☀️ 🌴 Loty Turkish Airlines + hotel z wyżywieniem za 4141 PLN 😍🍹
#2442 PostWysłany: 19 Paź 2018 00:20 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Legion1 powinien przejsc, pod warunkiem ze nie bedzie zawieral resztek materialow czy plynow latwopalnych, ale sprawdz dla pewnosci na stronie danego lotniska co mozna przewozic w rejestrowanym, a jak nie znajdziesz to mozesz sie skontaktowac bezposrednio i zapytac.
Warto rowniez skontaktowac sie z linia czy potwierdzi wersje lotniska i zgadza sie na przewoz.

@niewiem nie polacam, przepisy nalezy przestrzegac, mimo iz sie niektorym udalo. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#2443 PostWysłany: 19 Paź 2018 00:41 
Awatar użytkownika

srebrny
pies tego nie wyczuje, generalnie powinna przejść
a mogą tez po prostu zabrać i spuścić w kiblu
sankcji karnych nie przewiduje

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#2444 PostWysłany: 19 Paź 2018 00:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@becek nie wiem czy samoloty z Ameryki Poludniowej bezposrednio laduja w PL, ale nie ryzykowalbym przewozic tranzytem przez USA czy Europe Zachodnia, gdzie jest surowo zakazane. Przykladowo w Niemczech moze grozic 5 lat odsiadki lub grzywna i tak jak wczesniej wspomnialem, jak sie komus udalo to nic nie znaczy. 8-)
Zgadza sie, ze pies tego nie wyczuje.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#2445 PostWysłany: 19 Paź 2018 01:17 
Awatar użytkownika

srebrny
ale jesteś pewien ze piszesz o herbacie?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#2446 PostWysłany: 19 Paź 2018 01:25 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@becek odpowiedzialem na post #2439, gdzie nie chodzilo o zwykla i niewinna herbatke. ;)
BTW skontaktuj sie z lotniskiem we Frankfurcie czy Monachium to bedziesz wiedzial. :D

Tu masz konkretne paragrafy:
Kod:
§ 29
Straftaten

(1) 1Mit Freiheitsstrafe bis zu fünf Jahren oder mit Geldstrafe wird bestraft, wer
   1.    Betäubungsmittel unerlaubt anbaut, herstellt, mit ihnen Handel treibt, sie, ohne Handel zu treiben, einführt, ausführt, veräußert, abgibt, sonst in den Verkehr bringt, erwirbt oder sich in sonstiger Weise verschafft,

Wyjatkiem jest oficjalne pozwolenie od Bundesinstitut-u für Arzneimittel und Medizinprodukte, ale raczej watpie abys uzyskal. ;)
Kod:
§ 3
Erlaubnis zum Verkehr mit Betäubungsmitteln

(1) Einer Erlaubnis des Bundesinstitutes für Arzneimittel und Medizinprodukte bedarf, wer
   1.    Betäubungsmittel anbauen, herstellen, mit ihnen Handel treiben, sie, ohne mit ihnen Handel zu treiben, einführen, ausführen, abgeben, veräußern, sonst in den Verkehr bringen, erwerben oder

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#2447 PostWysłany: 19 Paź 2018 11:44 
Awatar użytkownika

Dotarłam do 30 strony i zrezygnowałam, więc pytam ;)

-Gaz pieprzowy w bagażu rejestrowanym, podróż do Meksyku, można wziąć?

Dziękuje za odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

#2448 PostWysłany: 19 Paź 2018 11:47 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Bo jest coś takiego jak Przeszukaj temat:
Dajesz słowo klucz, i odpowiedź będziesz mieć
 Profil Relacje PM off  

#2449 PostWysłany: 19 Paź 2018 13:24 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
karolinao napisał(a):
Dotarłam do 30 strony i zrezygnowałam, więc pytam ;)

-Gaz pieprzowy w bagażu rejestrowanym, podróż do Meksyku, można wziąć?

Dziękuje za odpowiedź!

W rejestrowanym możesz zabrać. W Meksyku jest legalny.
 Profil Relacje PM off  

#2450 PostWysłany: 19 Paź 2018 13:33 
Awatar użytkownika

srebrny
w końcu to kraj gdzie przyprawy w spożywczaku są mocniejsze od tego spraya

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2451 PostWysłany: 19 Paź 2018 16:44 

złoty
cccc napisał(a):
@becek odpowiedzialem na post #2439, gdzie nie chodzilo o zwykla i niewinna herbatke. ;)
BTW skontaktuj sie z lotniskiem we Frankfurcie czy Monachium to bedziesz wiedzial. :D

@cccc , z ciekawości sprawdziłem podany przez Ciebie paragraf w internecie. Dotyczy środków odurzających, a nie herbatki z liści koki. Zgodnie z moją wiedzą (nie mam na to paragrafów): nie można przewozić liści koki, ale herbatę ekspresową w torebkach można (jeśli trasa nie przebiega przez USA, tam wszystkie produkty z koki są zakazane). Sam kilkukrotnie przewoziłem herbatę ekspresową bez żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#2452 PostWysłany: 19 Paź 2018 22:30 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 213 043
niebieski
Leciałem w środę z Lizbony do Ponta Delgada i w schowku jako podręczny wiózł ktoś składane krzesło - takiej jak na zdjęciu . To normalne w tej części Europy? Image

Wysłane z mojego Moto G (5) Plus przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
horacy19 lubi ten post.
horacy19 uważa post za pomocny.

#2453 PostWysłany: 19 Paź 2018 22:38 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Typowe krzesełko pielgrzymkowe...może ktoś np. wracał z jakiegoś święta w Fatimie - tak to normalne, widziałem już to zjawisko ;)
adik78 uważa post za pomocny.

#2454 PostWysłany: 21 Paź 2018 11:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
jasiub napisał(a):
@cccc , z ciekawości sprawdziłem podany przez Ciebie paragraf w internecie. Dotyczy środków odurzających, a nie herbatki z liści koki. Zgodnie z moją wiedzą (nie mam na to paragrafów): nie można przewozić liści koki, ale herbatę ekspresową w torebkach można (jeśli trasa nie przebiega przez USA, tam wszystkie produkty z koki są zakazane). Sam kilkukrotnie przewoziłem herbatę ekspresową bez żadnych problemów.

Powtarzam, w Niemczech coca jest zabroniona, niewazne w jakiej formie przywozisz. ;)
Bedziesz kiedy na lotnisku w Niemczech to zapytaj celnikow i sam sie przekonasz.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#2455 PostWysłany: 30 Paź 2018 08:20 

Potrzebujemy zabrać do bagażu 14 sztuk takiego leku, gdzie pytać czy można
Image
 Profil Relacje PM off  

#2456 PostWysłany: 30 Paź 2018 08:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@consigliero proponuje zabrac zlecenie od lekarza na 14 sztuk i nie bedzie problemu. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#2457 PostWysłany: 30 Paź 2018 08:49 

srebrny
Jeśli dla własnych potrzeb wystarczy mieć na wszelki wypadek zaświadczenie lekarza,że potrzebujesz chociaż niekoniecznie będą chcieli oglądać.Ogólnie leki na własny użytek normalnie przechodzą w podręcznym bez zbędnych pytań.
 Profil Relacje PM off  

#2458 PostWysłany: 02 Lis 2018 13:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

BrunoJ napisał(a):
Tablice rejestracyjne do auta? Chodzi mi o kwestie „mechaniczne” czyli duży metalowy przedmiot potencjalnie niebezpieczny. Załóżmy ze nie ma kwestii legalności (np tablice ozdobne z durnonapisami).
I udało Ci się ustalić czy można czy nie?

#2459 PostWysłany: 04 Lis 2018 02:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie, na razie ciagle jeszcze nie potrzebowałem. I raczej nie odważę się przetestować na prawdziwych tablicach, bo po to chce je przewieźć, że są mi potrzebne. A w perspektywie mam podróże z nadanym bagażem, wiec nie będę kombinował na siłę.
Japonka76 lubi ten post.

#2460 PostWysłany: 04 Lis 2018 11:48 

To jak to jest z blenderem. W rozpisce jest że można, a na każdej innej stronie jest info, że w podręcznym nie przejdzie. A moja żona nie wytrzyma bez swoich koktaili owocowo-warzywnych.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości