Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 06 Lis 2023 21:52 

Hej,

przed wakacjami za pomocą strony booking.com(GoToGate.com) kupiłem 2 bilety z WWA do Phuket.

Lot miał być z dwoma przesiadkami w Brukseli i Abu Zabi.

Teraz dość ważna informacja - głównym przewoźnikiem jest Etihad, ALE tylko z warszawy do Brukseli jest Brussels airways ( z którym Etihad współpracuje).

Dzisiaj dostałem email z GoToGate.com, ze mój lot Wwa>Bruksela jest odwołany i sugerują zrezygnować z całego lotu do Phuket.
Opcje jakie dostałem w ramach rezygnacji to:
1. zwrot pieniędzy, ale nie zapewniają ze cala kwota( a przynajmniej tego nie uslyszalem pytając o to kilka razy)
2. szukają nowego lotu do Phuket, ale może to potrwać do 7 dni, bo w ich systemie nic nie widza co mogą zaoferować

A teraz najlepsze

Na stronie booking.com w mojej rezerwacji jest dalej lot z WWA, a na stronie Etihad wpisując numer rezerwacji i moje nazwisko lot startuje z Brukseli>Abu Zabi>Phuket.
Jestem w stanie sam kupić lot z WWA do Brukseli żeby stamtąd wystartować na Phuket (bo patrząc na rezerwacje Etihad tak mogę zrobić)
Zapytałem się Etihad czy to problem jeśli sam dotrę do Brukseli, usłyszałem ze nie zostanę wpuszczony do czasu jak Booking.com(Gotogate.com) nie skontaktuje się z Etihad i oni poprosza o taka zmianę.
I tak tez zrobiłem poprosiłem booking.com dzwoniąc do nich i rozmawiając po angielsku. Usłyszałem ze ich polityka firmy nie zezwala na takie zarządzanie biletami lotniczymi i nie mogą pisać do Etihad i mam załatwić to z Etihad.....

krótko mówiąc jestem w kropce...wiem zakręcone, ale niestety tak to wyglada.

Będę wdzięczny za jakieś rady co zrobić?
czy może jednak mogę lecieć na własną rękę do Brukseli i tam zacząć lot z Etihad?
 Profil Relacje PM off  

Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮 Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮
All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN
#42 PostWysłany: 06 Lis 2023 22:48 

srebrny
Cytuj:
czy może jednak mogę lecieć na własną rękę do Brukseli i tam zacząć lot z Etihad?

na pewno nie.

sprawdziles czy na pewno odwolali czy tylko posrednik?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 07 Lis 2023 00:30 

niebieski
Można spróbować to załatwić przez Etihad, żeby przepisali bilet z pominięciem pierwszego kuponu, wtedy można polecieć z Brukseli. Nie wiem natomiast, czy ich zasady na to pozwalają. W każdym razie polecenie na własną rękę do Brukseli jest dość mocno ryzykowne.

Warto też zasugerować lot nie przez Brukselę - Etihad lata do wielu miast w Europie i na pierwszy rzut oka w warunki taryfy na ExpertFlyer, przesiąść się można w sumie dość dowolnie (ZRH, CDG, MUC, FRA, MXP itd.) a dolot mieć LO/LH.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 07 Lis 2023 09:09 

platynowy
Spróbuj poprosić Etihad o zmianę biletu (dowolnie inną trasą), jeśli będą odsyłać do agenta to męcz GtG (poprzez czat najłatwiej). To agent jest odpowiedzialny za zmianę biletu w przypadku anulacji.

#45 PostWysłany: 07 Lis 2023 11:04 

złoty
Jak lecisz z Warszawy to walcz o zmianę z Warszawy. Jeśli nie zadziała to co koledzy powyżej napisali (najlepsze rozwiązanie) proponuję jeszcze raz dzwonić do booking.com z konkretnym routingiem, który Ci pasuje - poszukaj sam nie trzymając się kurczowo przesiadki Brukseli lotów, gdzie głowna część będzie realizowana przez EY i spróbuj podać im konkretne loty. W moim przypadku w kontakcie z booking 2x to zadziałało.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 31 Sty 2024 15:03 

cześć podpowiedzcie co robić,

Miałam lecieć w 4 osoby SA mediolan>dar es salam>londyn. 10-22 luty br
Rezerwacja przez booking w lipcu 2023.
Około 4 tygodnie walczyłam o full refund 2 biletów, ponieważ linia zmieniła loty, a booking nie chciało mi zaproponować żadnej zmiany (wg nowego rozkładu, wylot z dar był dla nas zbyt szybko). Pomimo wielu telefonów oraz kontaktów na czacie nic się nie zmieniało, kazali czekać na potwierdzenie na maila i tak w kółko.
Wczoraj, ponownie po kontakcie tel, uznali że robią refund za dwa blitey. Wyraźnie literowaliśmy imiona osób, które mają mieć zwrot. Dzisiaj rano dostałam telefon od booking ,że linia anulowała wszystkie 4 bilety. Nie dostałam info dlaczego i kto za to odpowiada. Loty na pewno się obywają bo sprawdzałam. Booking twierdzi, że mam sobie zarezerwować nowe bilety a oni w 24 godziny dadzą mi znać o zwrocie kasy za nadpłatę. Nie muszę dodawać że teraz te bilety kosztuja około 1,5 tys. euro/pax, a ja płaciłam około 250 EU/pax.
Czy można im wierzyć i kupić te drogie bilety z nadzieja że zwrócą różnicę? To chyba naiwne?
Wylot miał być za 10 dni. Poniosłam koszty dolotów, hoteli, rezerwacji safari, samochodu, szczepień itd. Nawet nie wiem czy taka sytuacja w ogóle podlegałaby w jakikolwiek sposób pod ubezpieczenie podróżne/od rezygnacji/odwołania lotu. (mam takowe z karty pko bp infinity)

P.S. nie musicie mi pisać że przez OTA się nie rezerwuje ;)

#47 PostWysłany: 31 Sty 2024 16:54 
Awatar użytkownika

Loty: 499
Kilometry: 733 177
niebieski
@Pati-Pat Nie wiem czy to rozwiąże twoje wątpliwości, ale w zapewnienia o zwrocie nigdy nie wierzyłem. Miałem podobną sytuację i prosiłem o zapewnienie na piśmie, mailowo choćby żeby mieć podpórkę przy pozwie i nic mi takiego nie wysłali.

Druga sprawa że booking nie jest prowajderem, tylko korzysta jako OTA z kanału G2G dostając od nich niska prowizję, więc z B nic nie załatwisz , ja uderzyłem w swojej sprawie do G2G i cud. To czego się nie dało załatwić z B , udało na polskiej infolinii G2G.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 31 Sty 2024 18:44 

Super wskazówka, dla mnie. Wiem, że booking to GTG, ale nie pomyślałam, żeby do nich z tym zadzwonić. :roll: dzwoniłam do linii, ale też każą czekać. W booking mają jakieś zamieszanie i prowadzą investigation w tej sprawie :lol: co się wydarzyło.... a czas leci... wiem na pewno że nie kupię nowych biletów... za dużo mam z nimi złych doświadczeń, także jako hotelarz...

#49 PostWysłany: 31 Sty 2024 22:47 

niebieski
Na krótkie trasy możliwe, ale nigdy nie kupiłabym biletu na lot długodystansowy przez booking.com.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 02 Lut 2024 14:07 

Loty: 208
Kilometry: 592 058
Witam, kupiłem bilety lotnicze przez booking.com na Asiana Airlines. Dostałem potwierdzenie z numerem rezerwacji PNR. Niestety na stronie przewoźnika nie mogę odnaleźć tej rezerwacji (wpisując numer rezerwacji, datę, lotniska i nazwisko i imię). Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Czy może występować jakieś opóźnienie w dostępie do tych danych (rezerwacja zrobiona kilak godzin wcześniej)???
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 02 Lut 2024 14:14 

srebrny
Ogólnie słaby serwis. Po założeniu zerezwacji i jej opłaceniu przyszedł komunikat, że bilet nie został wystawiony, bo cena się zmieniła. Kasa miała wrócić, ale nie wróciła na konto. Po kontakcie info, że sprawę przekazali do odpowiedniego działu. Po jakimś czasie odezwało się gtg, że kasy w ogole nie otrzymali. Zgłosiłem więc chargeback, kasa warunkowo zwrócona przez bank.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 02 Lut 2024 14:35 

Loty: 208
Kilometry: 592 058
U mnie niby rezerwacja jest potwierdzona, jest nadany numer PNR i nawet numer biletu, ale ani na stronie Asiana ani w serwisach typu Travelport Viewtrip nie można odnaleźć takiej rezerwacji.

Edit: w rozmowie z chat botem system na stronie Asiana odnalazł tę rezerwację ze statusem confirmed. Ale w sekcji "Find my trip" nie widzi tej rezerwacji.
Pierwszy raz rezerwowałem bilet przez pośrednika no i zobaczymy jak to się skończy ;)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 10 Lut 2024 11:31 

Taka sytuacja, kupiłem 2 lutego na Booking lot GDN <-> TOS
Zakup się nie powiódł, pieniądze z karty zostały pobrane.
Dostałem od Booking pierwsze maila, że otrzymali płatność i trwa rezerwacja a po kilku min. taki mail:

Niestety, rezerwacja lotu do miejsca Tromso nie powiodła się. Może to wynikać z wielu powodów, ale zazwyczaj jest to związane z problemami po stronie linii lotniczej lub z nieudaną płatnością.
Jeśli zostałeś obciążony płatnością, natychmiast dokonamy pełnego zwrotu w wysokości 434,00 zł. W zależności od czasu przetwarzania zwrotu przez dostawcę usług płatniczych pojawienie się środków na Twoim koncie zwykle zajmuje 2–3 dni robocze. Postęp realizacji zwrotu możesz monitorować na stronie ze szczegółami swojej rezerwacji.

niestety, zwrotku nie ma do dziś, napisałem do Booking i dostałem odp.

Uprzejmie informujemy, iż maksymalny czas oczekiwania na zwrot środków to 10 dni roboczych. Jeżeli do tej pory nie otrzyma Pan zwrotu, bardzo prosimy o ponowny kontakt z naszym biurem obsługi klienta w celu eskalowania sprawy do Booking.com.

i czekam cierpliwie ale lekko zaczynam się niepokoić.
Nie wiem jakie to ma znaczenie, ale płaciłem kartą tylko nie pamiętam czy przez Google Pay czy podawałem dane "z palca"

Ktoś był w podobnej sytuacji?
Pozdrawiam

Załączniki:
Zrzut ekranu z 2024-02-10 10-22-30.png
Zrzut ekranu z 2024-02-10 10-22-30.png [ 109.22 KiB | Obejrzany 3688 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 10 Lut 2024 12:03 

złoty
Jest wlasciwy temat

booking-com-bilety-lotnicze,1568,160069

Magiczne zdanie
maksymalny czas oczekiwania na zwrot środków to 10 dni roboczych.

Po tym terminie masz prawo wnioskować o chargeback do banku wystawcy karty, którą opłacono nieudany zakup
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
SamWPodrozy uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 30 Lip 2024 00:06 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Na mnie też teraz przyszła kolej z tarapatami. Kupiłem przez booking.com bilety (8pax) na lot wewnętrzny w Zimbabwe, fasjet. Świadomie via booking bo raz że krajówka dwa kwota trzycyfrowa no i bezpośrednio dużo drożej. I teraz klops bo mi fastjet przestawił lot z 15:00 na 10:30 co dość mocno mi rozwala plan- na 10:30 nie dojedziemy do VFA.

Nowe etix mam na mailu z adnotacją że mam 5 dni na skontaktowanie się z etraveli, ale za bardzo nie mam wizji czego by od nich oczekiwać. Nowy lot jest za wcześnie (ale w sumie do lutego to mogą go jeszcze ze trzy razy przestawić), innych lotów poza konkurencyjnym via JNB nie ma, więc rebooking odpada. Próbować z refund? Booking odda kasę czy trzymać to co jest i mieć nadzieję że coś Afrykanie przestawią w rozkładzie.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 30 Lip 2024 01:03 

HON fly4free
@zawiert: to nie tyle OTA oddaje kasę, co przede wszystkim linia musi refund zaakceptować i dopiero to jest punktem wyjścia do dalszych działań.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 30 Lip 2024 09:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak wiem, to jest inna sytuacja niż niewystawiony bilet…

Napiszę do booking i zobaczymy jakie są opcje po ich stronie, chociaż refund i tak mnie częściowo by urządził, nadal jakoś z tego VFA muszę się wydostać a po zmianie godzin nie bardzo jest czym :)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 30 Lip 2024 10:48 

HON fly4free
Tak na marginesie: To może lepiej zmienić plany i dostać się na ten wcześniejszy lot? ;)
Zwłaszcza że zmiany rozkładów pewnie jeszcze kilka razy będą. Nie zakochiwałbym się w lokalnych afrykańskich rozkładach lotów i nie układał pod nie życia na pół roku do przodu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 30 Lip 2024 14:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Na marginesie: przy 8 pax poziom elastyczności spada :) chyba zostawię jak jest i dostosuje wcześniejszy plan jakoś. Planowo mieliśmy o 8 rano oddać auta 4x4 w Kasane i na 15 być w VFA..

Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 08 Sie 2024 18:00 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Szukam lotu dla kilku osób z AMS do AKL. Są przez Chiny - np. CAN.
Google Flights pokazuje cenę 15300 zł, przekierowuje do China Southern Airlines i tam do wyboru niby też jest taka cena (w EUR), ale przy przechodzeniu dalej rośnie do (w przeliczeniu) do 17300.
Jednocześnie G2G lub Booking pokazują wciąż cenę około 15000 zł. Rozumiem, że OTA to w sumie zło :) ale co w sytuacji, gdy nie ma tu zmiany przewoźnika i wszystko obsługuje jedna linia tj. China Southern Airlines?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości