Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 20 Kwi 2024 01:53 
Awatar użytkownika

niebieski
oskk napisał(a):
Orientuje się ktoś jak się ma powyższa zasada 20 minut przy pociągach jadących do Niemiec z Polski? Konkretnie chcę jechać z Poznania do Berlina pociągiem EIC z biletem kupionym na stronie polskiego PKP (ale bilety na te pociągi można też kupować na stronie DB, więc nie wiem jak one są traktowane), po czym miałbym 22 minuty na przesiadkę w kolejny pociąg ICE już obsługiwany przez DB i w całości na terenie Niemiec. Czy jeżeli kupię w taryfie Super Sparpreis i pociąg z Polski się spóźni to mogę jechać późniejszym czy mam problem?

rakus napisał(a):
Podbijam ostatnie pytanie . Czy jeżeli pociąg IC z polski się spóźni ponad 20 min a mam bilet Sparpreis kupiony na DB to mam prawo wsiąść w inny dowolny pociąg bez żadnych tłumaczeń , stempli lub innych formalności??

Z tego co rozumiem:

Po niemieckiej stronie tak, np. na odcinku Frankfurt (O) - Berlin. Lub jeśli mamy bilet łączony PL-Berlin-Kolonia/Frankfurt etc., to śmiało można zmieniać pociąg w Niemczech.

Po polskiej stronie nie, ponieważ pociąg EC jest objęty obowiązkową rezerwacją miejsc, więc należałoby takie uzyskać na nowy pociąg. W Niemczech w pociągach ICE nie ma rezerwacji.

Chociaż to pytanie do PKP
 Profil Relacje PM off  

Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️ Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊 Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊
#82 PostWysłany: 20 Kwi 2024 11:31 

niebieski
Ja kiedyś pytałem w DB czy jeśli mam na 2 odrębnych rezerwacjach PKP IC do Berlina i z Berlina dalej tą najtańszą taryfą DB, to czy jak się IC spóźni czy mogę za darmo kontynuować podróż innym pociągiem DB, to mi powiedzieli, że jak są odrębne rezerwacje to nie mogę. Na szczęście miałem ok. 45min czasu na przesiadkę, więc zaryzykowałem i się udało, IC miał coś 10min opóźnienia tylko.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 25 Kwi 2024 12:18 

niebieski
Czy ktoś ogarnia przewóz roweru, chodzi o RB z Goerlitz do Zittau - pociąg RB65.
Przy wyszukiwaniu dla 3 osób i 3 rowerów pojawia się m.in oferta biletu jednorazowego za 9 EUR lub dziennego dla 3 osób za 25,50.
Czy na przewóz rowerów tym pociągiem należy dodatkowo wykupić bilet na rower, czy może jest już w cenie?
W szczegółach informacji o bilecie zniżkowym znalazłem zapis, że bilet może być użyty do przewozu psa lub roweru, ale nie o to mi chdzi
Znalazłem jeszcze https://www.bahn.de/angebot/zusatzticke ... nahverkehr

Ktoś to przerabiał?

https://int.bahn.de/pl/pociagi/bagaz
Składane rowery, składane rowery elektryczne, małe pojazdy elektryczne:
Składane rowery, składane rowery elektryczne, a także małe pojazdy elektryczne (np. hulajnogi elektryczne, elektryczne kickboardy) mogą być przewożone po złożeniu, pod warunkiem, że można je bezpiecznie przechowywać (np. na półce bagażowej) i nie przeszkadzają innym pasażerom, nie grożą obrażeniami ani nie powodują uszkodzeń wagonu.
Rowery:
Pociągi dalekobieżne, oferujące przewóz rowerów, są odpowiednio oznaczone w rozkładach przyjazdów i odjazdów oraz w informacjach dla podróżnych. W celu przewozu roweru należy wykupić bilet rowerowy na pociąg dalekobieżny i zarezerwować miejsce na rower. Rezerwacja jest bezpłatna i wliczona w cenę biletu rowerowego.

Miejsca na rowery znajdują się z reguły w wagonach 2. klasy. Ponadto na życzenie można zarezerwować miejsce siedzące. Z reguły miejsce siedzące i miejsce na rower znajdują się w tym samym wagonie. Jednak w niektórych przypadkach miejsce na rower i miejsce siedzące mogą znajdować się w dwóch różnych wagonach. Każdy pasażer może zabrać tylko 1 rower.

Załączniki:
db3.png
db3.png [ 84.93 KiB | Obejrzany 2576 razy ]
db2.png
db2.png [ 49.34 KiB | Obejrzany 2578 razy ]
db.png
db.png [ 67.81 KiB | Obejrzany 2578 razy ]

#84 PostWysłany: 07 Cze 2024 18:50 

niebieski
Pierwszy raz będę podróżował pociagiem u naszych kochanych sąsiądów 🥰. Będąc w Monachium chciałbym sie wybrać na jednodniową wycieczke do Ga-Pa.
Wg DB return ticket kosztuje 2 x 26€ czyli 52€ co jest chyba dość drogo nawet jak na zachodnie standardy za przejazd regionalnym pociągiem 1h20min w jedną stronę.
Tym bardziej, że w ofercie pojawia sie takie zapewnienie

"Your ticket is valid on local trains for an unlimited number of journeys on the day of validity in the specified area of validity."

Skoro tak, to jak dobrze rozumiem, za 26€ (ow ticket) mam juz "unlimited travel".

A juz nie wspominając o miesięczny bilecie za 49€...

Jak to ugryźć? Bo mysle ze da sie jednak taniej po Niemczech podrozowac.🙂
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 07 Cze 2024 19:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Ten bilet za 26 euro to jest Regio-Ticket Werdenfels, czyli bilet jednodniowy na regionalne pociągi + U-Bahn w Monachium. Możesz na nim pojechać i wrócić.

Poza tym za 29 euro masz dzienny regionalny bilet na całą Bawarię, czyli Bayern-Ticket: https://int.bahn.de/en/offers/regional/ ... et-bavaria, z takimi warunkami przewozu:

The regional day ticket for Bavaria and regional night ticket for Bavaria are valid on the following services in Bavaria:
All local trains operated by rail companies (e.g. DB's RE and RB trains, non-DB trains)
All transport association services (S-Bahn, underground, trams, buses)
Selected services operating in neighbouring states within Germany and in Austria
Almost all scheduled bus services in Bavaria

Please note that the regional day ticket for Bavaria is not valid on long-distance trains (ICE, IC). --> Czyli nie możesz jeździć tylko IC i ICE. Za to masz w cenie również autobusy.
3 ludzi lubi ten post.
Jac uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 07 Cze 2024 20:32 

niebieski
Wielkie dzięki🙃
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#87 PostWysłany: 08 Cze 2024 23:19 

srebrny
Zaraz zaraz, ale dlaczego 2x26? Chyba 1x26. A jeśli dla dwóch osób to 1x36. No i jeśli U-Bahn, to chyba nie tylko U-Bahn, ale cała komunikacja publiczna.

O ja, faktycznie wyszukiwarka pokazuje 2x26 lub 2x36,
choć wg warunków oferty to ewidentnie jest dobówka Niemożliwe, Niemcy tak spieprzyli swojego hastusa, który był kiedyś genualnie skonfigurowany i dobierał najlepsze oferty? Ostatnio sprawdzałem odcinek Świnoujście Centrum - Heringsdorf i też pokazywało głupoty, tj. Deutschland-Ticket za €49, choć wystarczyło za €4. Chyba do nich napiszę, jak znajdę czas.

No dobra, już wiem. Jak się wpisze nierozważną godzinę, zwłaszcza korzystając z tych śmiesznych kalkulatorów, które wyparły telefony, system proponuje powrót następnego dnia. I dlatego są dwa bilety, a normalnie wystarczy oczywiście jeden.
 Profil Relacje PM off
Jac lubi ten post.

#88 PostWysłany: 12 Lip 2024 11:05 

Witam, czy jeśli miejsca siedzące zostały już wykupione w DB czy jest możliwość skorzystać z ,,miejsc stojących ,, dodam,że mam wykupionego europasa
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 12 Lip 2024 11:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Można. Można także pójść do WARSa/DB bistro i wypić browarka
Image

Ostatnio edytowany przez Zeus, 12 Lip 2024 11:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 12 Lip 2024 11:12 

Ok ,dziękuję za szybką odpowiedź ,pozdrawiam !
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 12 Lip 2024 17:06 

Loty: 127
Kilometry: 216 898
Hej, możecie normalnie kupować bilety? U mnie (trasa Warszawa - Berlin) przy finalizowaniu zakupu cały czas wyskakuje komunikat, że nie jest możliwe dokonanie rezerwacji miejsca na ten pociąg, a w konsekwencji nie jest możliwy zakup biletu. Sprawdziłem kilka dat i kilka różnych pociągów i zawsze ten sam komunikat.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 12 Lip 2024 17:33 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
red1982 napisał(a):
Hej, możecie normalnie kupować bilety? U mnie (trasa Warszawa - Berlin) przy finalizowaniu zakupu cały czas wyskakuje komunikat, że nie jest możliwe dokonanie rezerwacji miejsca na ten pociąg, a w konsekwencji nie jest możliwy zakup biletu.

Zakup biletu działa na stronie: intercity.pl
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 26 Sie 2024 09:12 

Mam zakupione 3 bilety z PL do Berlina. Jestem głównym pasażerem, niestety ze muszę być na pogrzebie i nie będę mogła jechać. Czy pozostali dwaj pasażerowie mogą jechać beze mnie? Czy inaczej pytając czy bilet zachowuje ważność jeśli główny pasażer nie jedzie?
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 26 Sie 2024 17:53 

srebrny
Trzeba poszperać w ich regulaminach, ale widzę marne szansę. Za moich czasów to trzeba było nawet mieć przy sobie kartę kredytową, ale nie tę użytą do płatności, ale przypisaną w profilu do identyfikacji. Ale to było dawno.
 Profil Relacje PM off
DaDa lubi ten post.
DaDa uważa post za pomocny.

#95 PostWysłany: 26 Sie 2024 21:42 

@obibok, dzięki. Tak też myślałam, teraz o dowód pytają ale też pamiętam jak kartę było trzeba mieć. Dzięki, wolałam potwierdzić, że nie ma szans
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 27 Sie 2024 01:44 
Awatar użytkownika

niebieski
To pytanie w pierwszej kolejności do PKP, a po stronie DB jeśli bilety są imienne to w czym problem?

Na trasach wewnątrz Niemiec nie sprawdzają nic poza QR. Ewentualnie Bahncard, jeśli przy jej użyciu był zakupiony bilet.
 Profil Relacje PM off
DaDa lubi ten post.

#97 PostWysłany: 27 Sie 2024 08:36 

złoty
@DaDa Najważniejsze pytanie. Bilet kupiony przez PKP czy przez DB? Jeśli to pierwsze to nie ma dużego problemu. Jeden raz możesz zmienić imię i nazwisko głównego pasażera tj. na inną osobę która pojedzie. Natomiast przy zakupie przez DB to byłby problem bo nie ma tam takiej opcji w zarządzaniu biletem. Na odcinku polskim konduktor na bank będzie wymagał pokazania dokumentu tożsamości do biletu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
DaDa uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 27 Sie 2024 11:46 

Niestety kupuję przez DB, na ogół wychodzi taniej niż PKP nawet przy ich zniżkach. Zawsze po polskiej straonie pytają o dowód, to prawda, a raczej by nie przeszło żeby Mama na moim dowodzie jechała :lol:
Jeszcze raz dziękuję za utwierdzenie w moim przekonaniu. Jako poznaniara musiałam się upewnić czy nie ma jakiejś opcji ;)

@manyaky właśnie problem w tym, że są imienne. Na bilecie jest nazwisko jednego pasażera, właściciela biletu, oraz wiek pozostałych. W skrócie bilet jest ważny tylko w rękach osoby, której nazwisko jest na nim. Co do pozostałych podróznych musi się zgadzać przedział wiekowy, ale nie spotkałam sie żeby było to sprawdzane. Niemcy rzeczywiście nie sprawdzają dowodów, ale trzeba najpierw z pl wyjechać.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 27 Sie 2024 12:26 

srebrny
No cóż, ułatwiliśmy sobie życie tą nowoczesnością. W Japoni żeby odebrać ten dwutygodniowy turystyczny bilet (JR Pass to się chyba nazywało), zamówiony wcześniej w internecie (voucher przyszedł wcześniej pocztą z Paryża), musiałem przejść przez takie formalności, że zacząłem się zastanawiać, czy ja czasem nie kupuję jakiegoś apartamentowca. A w takim Polskim Busie wystarczyło podać sześć cyfr.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#100 PostWysłany: 24 Paź 2024 12:39 

niebieski
Planuje zakupić bilet Berlin - Warszawa dla mnie i dla dziecka.
Pkp intercity pokazuje cene dla dziecka koło 90% ceny dla dorosłego, zaś na DB za 2 bilety pokazuje mi 29euro, czyli dziecko za free.
Jak wiemy w życiu nie ma nic za darmo i nie wierzę aby była taka wielka róznica Intercity vs DB możliwa...
Niby wyraźnie napisane że to jest końcowa cena za 2 pasażerów, ale czy to jest rzeczywiscie możliwe?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość