Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 03 Lis 2015 23:41 

Loty: 65
Kilometry: 167 387
akurat na mnie zrobiło to muzeum duże wrażenie, szczególnie podczas pierwszego pobytu tam. bez porównania jest np. z Majdankiem w Lublinie. i osobiście polecam zwiedzanie bez przewodnika.
 Profil Relacje PM off  

🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎 🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎
Winnice 🌄🍷 i Krzywa Wieża w Pizie 🏛️ Loty do Toskanii z 4 miast od 171 PLN ✈️ Winnice 🌄🍷 i Krzywa Wieża w Pizie 🏛️ Loty do Toskanii z 4 miast od 171 PLN ✈️
#22 PostWysłany: 25 Sie 2016 17:16 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
Nie mam porównania czy z przewodnikiem czy bez bo byłam zmuszona zwiedzać bez przewodnika :)
Na świeżo po odwiedzinach mogę powiedzieć, że jak w wakacje to nie w weekend bo ludzi było multum. Byliśmy weekendowo w Krakowie więc w niedzielę, busikiem z dworca autobusowego, wybraliśmy się do Auschwitz. Byliśmy jakoś po przed trzynastą i już nie było wycieczek z przewodnikiem polskim a bez przewodnika można było wejść do muzeum najwcześniej o 16:20. Bilety najlepiej rezerwować przez stronę www.
Przed muzeum jest przystanek autobusowy, z którego można pojechać do Brzezinki (i wrócić pod muzeum) za darmo. Na teren obozu wstęp też za darmo. Obeszliśmy go indywidualnie co jakiś czas dolepiając się do jakiejś grupy z przewodnikiem :) Było ich wiele.
Na mnie obóz zrobił niemałe wrażenie a jakoś szczególnie nie studiowałam tematu przed wyjazdem. Tylko to co ze szkoły, filmów i filmów dokumentalnych.
Z tego samego przystanku autobusowego co do Brzezinki można odjechać z powrotem do Krakowa.

#23 PostWysłany: 18 Paź 2016 10:42 

Ja byłam z przewodnikiem jeszcze jakoś w latach szkolnych i wtedy muzeum zrobiło na mnie wrażenie. Przewodnik opowiadał nam historie, potrafił sprawić, że czuło się jakąś więź z ludźmi, którzy byli zmuszeni tam przebywać w czasie wojny. Jeżeli ktoś się wybiera poza sezonem, to pewnie łatwiej będzie o przewodnika. Ja bym się nie zastanawiała nawet, różnica jest i to spora. Bez przewodnika wiele detali mogłoby nam umknąć.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 16 Lis 2016 20:54 

Ja jade do Auschwitz-Birkenau 6 grudnia
chciałbym wiedziec czy własnie w tym miesiącu odwiedza to miejsce duzo osób. Bede tam przed południem
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 02 Lut 2017 11:07 

Wydaje mi się, że zdecydowanie lepiej jest z przewodnikiem. Samotna wyprawa jest dobra dla osób, które mają pojęcie i znają dobrze historię, ponieważ przewodnik opowie o wielu rzeczach w sposób ciekawy.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Kwi 2017 11:05 

Jestem świeżo po wizycie w Auschwitz z przewodnikiem -kwiecień 2017, Następnym razem napewno wybiorę się bez przewodnika,
dlaczego? Bo dopiero po tej wycieczce zobaczyłam w internecie jak mało pan przewodnik pokazał, rozumiem że jego gonił czas i nie mam mu tego za złe ale przejechałam pół Polski by zpbaczyć coś więcej.Chyba z połowy ekspozycji nam nie pokazał

Ostatnio edytowany przez Abcn 12 Wrz 2019 22:28, edytowano w sumie 2 razy
A , P
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 27 Kwi 2017 16:15 

Zbanowany
Ja byłam tam i z przewodnikiem i bez. "Z" dowiedziałam się więcej, ale też trafiłam na dobrego przewodnika. Za to "bez" miałam więcej czasu, spokoju. Dlatego polecam jedną i drugą formę.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 27 Kwi 2017 16:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Zwiedzalem kilka lat temu bez przewodika, ale pod koniec mialem pecha, bo akurat byla jakas uroczystosc Zydow z Izraela i ochraniarze kazali mi sie oddalic. ;)
Nastepnym razem chcialbym z przewodnikiem, a czy ktos wie, jakie sa ceny za dobrego przewodnika, chociaz wolalbym przewodniczke. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 16 Maj 2017 11:36 

Zdecydowanie warto zwiedzić muzeum z przewodnikiem, poznać dokładną historię i mieć kogoś kto odpowie na nasze pytania, to dosyć ważne.Z przewodnikiem dowiemy się znacznie więcej, ceny też nie są wygórowane.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 08 Cze 2017 16:18 
Awatar użytkownika

Zwiedzałam najpierw "bez" z później "z" przewodnikiem. Trafiłam na super przewodnika i znacznie uzupełnił moją wiedzę zarówno o suche fakty jak i "ciekawostki" z życia codziennego więźniów...

Moim zdaniem jest to miejsce, które powinno się chociaż raz w życiu odwiedzić. Miażdży.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 08 Cze 2017 16:29 
Awatar użytkownika

Loty: 147
Kilometry: 220 763
niebieski
Zwiedzaliśmy bez przewodnika. I trochę mnie zdziwiło, jak wszystkie "zorganizowane" grupy prowadzone przez przewodników nas wyprzedzały. Zapewne najważniejsze miejsca i informacje zostały tym grupom przedstawione, ale i tak miało się wrażenie, że popęd w tym miejscu jest zbędny, dlatego cieszyliśmy się, że możemy sami decydować, gdzie dłużej się zatrzymać i na spokojnie wszystko obejść.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 07 Lut 2018 14:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@maciek89 (dopiero teraz widziałem post)

Jako były-przewodnik Po terenie dawnego obozu, i teraz tymczasowy z grupami greckimi, to wszystko zależy ile czasu biuro mi da.
Większość grup, robi w jednym dniu Były Obóz Auschwitz (plus Birkenau) i Kopalnie soli Wieliczki (do tego obiad obok kopalni) więc czas jest strasznie skrócony (do max 2h na 2 obozy, do tego dolicza się pytania itd.)

Wtedy w busie pokazujemy video i odpowiadamy na pytania z powrotem

Chociaż raz miałem wycieczkę, która w końcu trwała 6h, ale było pełne oprowadzenie przez cały teren.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 12 Wrz 2019 22:12 

Loty: 138
Kilometry: 234 866
niebieski
Która wycieczkę do Auschwitz z Krakowa z przewodnikiem polecacie?
po wpisaniu w google tyle ich wyskoczyło,że chcialbym coś spawdzonego
prośba o linki do proponowanych opcji
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 02 Lip 2025 14:31 

Czy zwiedzanie Auschwitz bez przewodnika jest bezpłatne?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 02 Lip 2025 14:36 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
Tak, musisz zarezerwować bezpłatną wejściówkę. Można to zrobić od 90 do 7 dni przed planowaną datą zwiedzania.
JanuszJanuszewski uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 02 Lip 2025 16:08 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
@JanuszJanuszewski warto też wiedzieć, że:
"Od maja do września osoby z bezpłatnymi kartami wstępu będą mogły wchodzić do Muzeum od godziny 17.00. Dotyczyć to będzie zarówno terenu byłego obozu Auschwitz I, jak i Auschwitz II-Birkenau."
za stroną: https://www.auschwitz.org/muzeum/aktual ... YwJGwwJGgw
 Profil Relacje PM off
JanuszJanuszewski uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości