Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 750 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Andaluzja
#181 PostWysłany: 20 Mar 2014 09:57 

Dzięki za radę Aron. Tak chyba też zrobię. Kupię nocny przez sieć i będę próbował kupić na całość na miejscu, a jeśli się nie uda to na zwiedzanie z wyłączeniem pałacu, bo zakładam, że takie bilety da się jeszcze dostać na miejscu.
Klayton z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że odradzasz zwiedzanie nocne.
 Profil Relacje PM off
radas86 uważa post za pomocny.

Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍 Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍
#182 PostWysłany: 20 Mar 2014 11:28 

Witam, planuję tygodniową podróż po Andaluzji. Chciałbym się dowiedzieć, jak najtaniej i możliwie najszybciej dostać się z Malagi do Sewilli. Bez znaczenia czy będzie to pociąg czy autobus. Czy jest ktoś w stanie podać orientacyjne koszty biletu i czas podróży na tej trasie?
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 20 Mar 2014 12:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Cena biletu dla osoby dorosłej n trasie Malaga-Sevilla przykładowo w maju to niecałe 24 euro. Trasę 200 km pociąg pokonuje w 2,5 godziny. Więcej www.renfe.com
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 20 Mar 2014 13:20 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tycik napisał(a):
Cena biletu dla osoby dorosłej n trasie Malaga-Sevilla przykładowo w maju to niecałe 24 euro. Trasę 200 km pociąg pokonuje w 2,5 godziny. Więcej http://www.renfe.com

na bla bla za polowe tego i tez szybciej.

#185 PostWysłany: 20 Mar 2014 19:44 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
Maciej87 napisał(a):
Aniu, tylko autokarami. Był plan wynajęcia auta, jednakże upadł ze względu na dodatkowe opłaty w hostelach za parkingi. Jeśli chcesz z chęcią podzielę się informacjami o przewoźnikach z których zamierzam korzystać.

Ja wynająłem w Maladze autko za 11 euro/dziennie. Za parkowanie nie płaciłem chociaż przyznaję że nie łatwo było znaleźć miejsce bez opłat.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 20 Mar 2014 19:46 

niebieski
Panna_Anna87 napisał(a):
Mam pytanie jak dojechać z Malagi do granicy z Gibralterem?
Macie może rozkład autobusów oraz ceny?

Radzę wynająć auto, z Malagi na Gibraltar jedzie się 1,5 godz.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 20 Mar 2014 21:53 

srebrny
DMW napisał(a):

1,5h będzie ciężko - chyba, że jedziesz płatną autostradą AP-7, ale wtedy ponosisz dodatkowy koszt przejazdu.

Jadąc bezpłatną A-7 trzeba liczyć minimum 2h, droga, mimo, że w większości jest dwupasmowa, to tylko miejscami umożliwia jechanie 120 km/h, a najczęściej ma ograniczenie do 80km/h, poza tym za Esteponą przez kilkanaście km nie ma bezkolizyjnych skrzyżowań, tylko co chwila są ronda, na których trzeba zwalniać.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odp: Andaluzja
#188 PostWysłany: 20 Mar 2014 22:03 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Ile by się nie jechało, to i tak będzie szybciej samochodem niż autobusem.
Wiadomo dochodzi koszt paliwa, ale jesteś wolny.

Moja ocena jest mocno subiektywna, zawsze jesteśmy w 4 osoby i nie bardzo wyobrażam sobie aby transport publiczny miałby się opłacać szczególnie przy dłuższych wyjazdach.
Tylko na Malcie jeździliśmy autobusem, ale tam cena komunikacji jest śmiesznie niska.
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 20 Mar 2014 22:15 

Opracowałem trasę Malaga - Ronda - Gibraltar - Cadiz - Sevilla - Cordoba - Granada - Malaga. Jutro wrzucę szczegóły wraz z cenami i czasami przejazdów.
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 21 Mar 2014 02:10 

niebieski
sranda napisał(a):
DMW napisał(a):

1,5h będzie ciężko - chyba, że jedziesz płatną autostradą AP-7, ale wtedy ponosisz dodatkowy koszt przejazdu.

Jadąc bezpłatną A-7 trzeba liczyć minimum 2h, droga, mimo, że w większości jest dwupasmowa, to tylko miejscami umożliwia jechanie 120 km/h, a najczęściej ma ograniczenie do 80km/h, poza tym za Esteponą przez kilkanaście km nie ma bezkolizyjnych skrzyżowań, tylko co chwila są ronda, na których trzeba zwalniać.

Fakt, jechałem płatną autostradą, chyba ok. 10 euro w jedną stronę. Ale za to mało spaliłem. :)
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 21 Mar 2014 14:07 

niebieski
rw30 napisał(a):
ostrzegam ze te zamki w Maladze są w kiepskim stanie i moim zdaniem ich zwiedzanie to trochę strata czasu, zwłaszcza jeśli widziało się inne tego typu muzłumańskie konstrukcje [sevilla, grenada]

ogólnie Malagę można moim zdaniem podczas zwiedzania Andaluzji pominąć i nic szczególnego się nie straci

W Maladze warto zobaczyć "niedokończoną" katedrę, co do zamków to też warto (jak już się tam jest) chociaż słusznie prawisz, że w porównaniu z innymi... :)
No i muzeum Picassa, jak ktoś lubi..
Na mnie wrażenie zrobiły deptaki i chodniki z białego kamienia, zwłaszcza w nocy..
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 22 Mar 2014 22:27 

Hej jestem nowy na forum, chciałbym wam przedstawić mój plan na zwiedzanie Andaluzji
Wspólnie z żoną wybieramy się na 10 dniowy pobyt z przylotem i wylotem w Maladze.
Jeżeli ktoś z forumowiczów byłby zainteresowany przyłączeniem do podróżowania tzn. wspólnego przejazdu na wybranej trasie to jesteśmy na tak, zawsze to lepiej Dzielic koszty na więcej osób, my wypożyczamy samochód.
Plan jest taki:
Sobota 17/05 wylot z Krakowa – Malaga przylot 13:45, około 15 po załatwianiu wszystkich formalności związanych z wypożyczeniem samochodu ruszamy do Sewilli, po drodze, Antaquera oraz Ostia. Wieczorem przyjazd do Sewilli
Niedziela 18/05 Sewilla
Poniedziałek 19/05 Sewilla
Wtorek 20/05 Rano wyjazd do Cordoby, po drodze Carmona, Ecija, (nocleg Fuengirola)
Środa 21/05 Kierunek Gibraltar – po drodze min Pueblos Blancos (Casares) powrót Fuengirola (nocleg Fuengirola)
Czwartek 22/05 Kierunek Grenada w drodze powrotnej min. Nerja (nocleg Fuengirola)
Piątek 23/05 Ronda i okolice (nocleg Fuengirola)
Sobota 24/05 Malaga oraz okolica – zwrot samochodu (nocleg Fuengirola)
Niedziela 25/05 Dzień wolny – zwiedzanie okolicy (nocleg Fuengirola)
Poniedziałek 26/05 Dzień wolny – zwiedzanie okolicy (nocleg Fuengirola)
Wtorek 27/05 Rano wylot do Krakowa
Proszę o jakieś wskazówki ewentualnie zainteresowanie
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 23 Mar 2014 09:09 

Grzesiek123 napisał(a):
Hej jestem nowy na forum, chciałbym wam przedstawić mój plan na zwiedzanie Andaluzji
Wspólnie z żoną wybieramy się na 10 dniowy pobyt z przylotem i wylotem w Maladze.
Jeżeli ktoś z forumowiczów byłby zainteresowany przyłączeniem do podróżowania tzn. wspólnego przejazdu na wybranej trasie to jesteśmy na tak, zawsze to lepiej Dzielic koszty na więcej osób, my wypożyczamy samochód.
Plan jest taki:
Sobota 17/05 wylot z Krakowa – Malaga przylot 13:45, około 15 po załatwianiu wszystkich formalności związanych z wypożyczeniem samochodu ruszamy do Sewilli, po drodze, Antaquera oraz Ostia. Wieczorem przyjazd do Sewilli
Niedziela 18/05 Sewilla
Poniedziałek 19/05 Sewilla
Wtorek 20/05 Rano wyjazd do Cordoby, po drodze Carmona, Ecija, (nocleg Fuengirola)
Środa 21/05 Kierunek Gibraltar – po drodze min Pueblos Blancos (Casares) powrót Fuengirola (nocleg Fuengirola)
Czwartek 22/05 Kierunek Grenada w drodze powrotnej min. Nerja (nocleg Fuengirola)
Piątek 23/05 Ronda i okolice (nocleg Fuengirola)
Sobota 24/05 Malaga oraz okolica – zwrot samochodu (nocleg Fuengirola)
Niedziela 25/05 Dzień wolny – zwiedzanie okolicy (nocleg Fuengirola)
Poniedziałek 26/05 Dzień wolny – zwiedzanie okolicy (nocleg Fuengirola)
Wtorek 27/05 Rano wylot do Krakowa
Proszę o jakieś wskazówki ewentualnie zainteresowanie

Hej, możesz coś powiedzieć na temat noclegu w Fuengirola?
Dlaczego akurat tam?

Ja mam zamiar zrobić podobną trasę z tym, że u mnie wypożyczenia auta odpada i pozostaje tylko komunikacja miejska.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 23 Mar 2014 09:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Maciej87 napisał(a):
Witam,
wybieram się do Andaluzji w dniach 31/03 do 09/04. Dotychczasowy plan wygląda następująco:

31/03 - Przylot do Malagi
01/04 - Malaga
02/04 - Gibraltar
03/04 - Kadyks (3-4h), Sevilla
04/04 - Sevilla
05/04 - Sevilla
06/04 - Cordoba
07/04 - Cordoba
08/04 - Granada
09/04 - Wylot z Malagi

Proszę o ewentualne rady i korekty. Zastanawiam się nad przejazdem z Malagi do Rondy 01/04. Wtedy nocleg w Rondzie i dalsza podróż na Gibraltar. Poza tym zastanawiam się czy nie zmodyfikować noclegów w Cordobie i Granadzie (1 nocleg Cordoba, 2 Granada). Proszę o pomoc osoby, które były w obu tych miastach na które poświęcić więcej czasu, które ma "lepszy" typowo andaluzyjski klimat. Z góry dziekuję za wszelkie rady i pomysły.

Ogolnie spoko, natomiast ja bym zupelnie odpuscil Malage i posiedzial dluzej w kadyxie albo dodal pare godzin w Jerez [albo jedno i drugie] albo inaczej - zamiast Malagi zrobic tego dnia Ronde + jakies pueblo blanco albo inne pueblo ciekawe [np to z wielkim kamieniem, ktore ktos na forum prezentowal].

Ogolna uwaga do wielu tutaj osob: uwazam ze opcja spania w jednym miejscu i zwiedzania okolic i powrotu na noc do miejsca noclegu jest zupelnie bez sensu, traci sie na tym mase czasu, zdrowia, pieniedzy jak i klimatu wieczoru spedzonego na kolacji / imprezie w wizytowanym miejscu [a nie musze nikogo przekonywac ze wieczorem najlepiej ten klimat czuc].

W Hiszpanii [a w Andaluzji zwlaszcza] baza hotelowa jest naprawde przebogata i nawet wsrod bardzo tanich hoteli mozna znalesc takie calkiem 'godne'.
Wiec nawet spanie o kilka euro taniej w miejscu x przez iles dni z rzedu koniec koncow nawet finansowo nie daje nam zadnej korzysci [trzeba doliczyc benzyne niezbedna na dojazd] nie wspominajac o calej, wspominanej przeze mnie wczesniej, reszcie.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 23 Mar 2014 09:39 

srebrny
A ja mam takie pytanie, w jaki sposób chcesz dotrzeć z Fuengiroli na lotnisko w Maladze we wtorek 27-mego rano bez samochodu?
Kolejką C-1 na pewno tak wcześnie nie dojedziesz, a za taxi w nocy zapłacisz niemało, bo jest to jednak dobre 20 km.
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 23 Mar 2014 14:36 

rw30 napisał(a):
Maciej87 napisał(a):
Witam,
wybieram się do Andaluzji w dniach 31/03 do 09/04. Dotychczasowy plan wygląda następująco:

31/03 - Przylot do Malagi
01/04 - Malaga
02/04 - Gibraltar
03/04 - Kadyks (3-4h), Sevilla
04/04 - Sevilla
05/04 - Sevilla
06/04 - Cordoba
07/04 - Cordoba
08/04 - Granada
09/04 - Wylot z Malagi

Proszę o ewentualne rady i korekty. Zastanawiam się nad przejazdem z Malagi do Rondy 01/04. Wtedy nocleg w Rondzie i dalsza podróż na Gibraltar. Poza tym zastanawiam się czy nie zmodyfikować noclegów w Cordobie i Granadzie (1 nocleg Cordoba, 2 Granada). Proszę o pomoc osoby, które były w obu tych miastach na które poświęcić więcej czasu, które ma "lepszy" typowo andaluzyjski klimat. Z góry dziekuję za wszelkie rady i pomysły.

Ogolnie spoko, natomiast ja bym zupelnie odpuscil Malage i posiedzial dluzej w kadyxie albo dodal pare godzin w Jerez [albo jedno i drugie] albo inaczej - zamiast Malagi zrobic tego dnia Ronde + jakies pueblo blanco albo inne pueblo ciekawe [np to z wielkim kamieniem, ktore ktos na forum prezentowal].

Ogolna uwaga do wielu tutaj osob: uwazam ze opcja spania w jednym miejscu i zwiedzania okolic i powrotu na noc do miejsca noclegu jest zupelnie bez sensu, traci sie na tym mase czasu, zdrowia, pieniedzy jak i klimatu wieczoru spedzonego na kolacji / imprezie w wizytowanym miejscu [a nie musze nikogo przekonywac ze wieczorem najlepiej ten klimat czuc].

W Hiszpanii [a w Andaluzji zwlaszcza] baza hotelowa jest naprawde przebogata i nawet wsrod bardzo tanich hoteli mozna znalesc takie calkiem 'godne'.
Wiec nawet spanie o kilka euro taniej w miejscu x przez iles dni z rzedu koniec koncow nawet finansowo nie daje nam zadnej korzysci [trzeba doliczyc benzyne niezbedna na dojazd] nie wspominajac o calej, wspominanej przeze mnie wczesniej, reszcie.

Dziękuję Ci za radę. Mówisz o niezwykłym klimacie, który odczuwa się wieczorem w Andaluzji. Czy tym samym nie pozostając na noc w Maladze nie utracę "wieczornego klimatu" tego miejsca? Poniżej plan (chyba) ostateczny:

31/03 (23:55) - Przylot na lotnisko do Malagi. Noc na lotnisku
01/04 - Kilkugodzinne zwiedzanie Malagi. Przejazd Malaga – Ronda, godz. 13:00, 10,76 EUR + 1 EUR (coste de gestion) (czas przejazdu 1:45h) (przewoźnik: losamarillos)
02/04 - Przejazd Ronda – Algeciras, godz. 9:18, 10,90 EUR (1:42h) (przewoźnik: renfe.com), Algeciras – La Linea, godz. 11:30, 2,45 EUR (40 min) (http://siu.ctmcg.es/es/horarios_lineas_ ... hp?linea=4 )
03/04 La Linea – Cadiz, godz. 7:00, 16,96 EUR (2:30h) (przewoźnik: movelia.es)
03/04 Cadiz – Sevilla, godz. 13:00, 9,45 EUR (1:35h) (przewoźnik: renfe.com)
06/04 Sevilla – Cordoba, godz. 8:38, 13,30 EUR (44 min) (przewoźnik: renfe.com)
08/04 Cordoba – Granada, godz. 8:30 (2,40h), 14,65 EUR (przewoźnik: alsa.com)
09/04 Granada – Malaga, godz. 10:15, (2,15h), 11,43 EUR (przewoźnik: alsa.com)

Zależało mi jednak, żeby w Sevilli i Cordobie pobyć dłużej ze względu na przez wielu wskazywany magiczny klimat. W Granadzie skupię się po prostu na katedrze i Alhambrze. Co do Alhambry ciekawostka. Po kontakcie mailowym jak i telefonicznym Panie poinformowały mnie, iż niestety nie ma dodatkowej puli biletów i jeśli na stronie nie ma to znaczy, że są wyprzedane. Poleciły mi kupić "bono" na zwiedzanie Malagi w cenie bodaj 33 euro. Przedstawiłem im inną możliwość zwiedzania, tzn. pałace w nocy, ogrody w dzień. Stwierdziły, że to dobra opcja, gdyż wtedy zobaczę wszystko. Postanowiłem zatem wczoraj kupić bilety na takie dzielone zwiedzanie. Cóż nic innego nie pozostało. Wszedłem na stronę i przez przypadek kliknąłem w bilety ogólne, tudzież standardowe. Okazało się, że ni stąd ni zowąd pojawiło się 20 biletów na dzień w którym będę w Granadzie. Natychmiast dokonałem zakupu. Po chwili biletów już nie było. No cóż bardzo się cieszę, natomiast szkoda, że Panie zarzekały się, że nie ma żadnych dodatkowych pul biletów ;)
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 23 Mar 2014 17:02 

Zbanowany
niebieski
Może wybrał tą miejscówkę z powodu Bitwy pod Fuengirolą, w której męstwem (i sprytem) wsławili się okupujący te tereny Polacy. ;)

A poważnie, też uważam, że Fuengirola jeszcze ujdzie jako punkt wypadowy do Gibraltaru czy Rondy, ale myśląc o Granadzie czy Nerji, lepiej wybrac coś na wschód od Malagi, np. Torrox Costa, chociaż na 2-3 dni.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 26 Mar 2014 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
Cytuj:
Przejazd Ronda – Algeciras, godz. 9:18, 10,90 EUR (1:42h) (przewoźnik: renfe.com), Algeciras – La Linea, godz. 11:30, 2,45 EUR (40 min) (http://siu.ctmcg.es/es/horarios_lineas_ ... hp?linea=4 )

Jeżeli nie przeraża Cię ok. 1,5 km spacer to możesz się wysiąść w San Roque La Linea i przejść do przystanku Cr. Taraguilla. W zależności jak się kursy rozkładają można zaoszczędzić ok. 1 h, przy okazji też bilet na autobus jest tańszy.

3.04 wysiądź w Jerez i wieczorem pojedź do Sevilli, będziesz mi wdzięczny za tę radę.

Cadiz - Jerez Cercanias chyba C1 za 4 EUR
Jerez - Sevilla RENFE, autobusy - lignes d'azur i chyba coś jeszcze

Naprawdę częste połączenia, więc nie ma sensu kupować na sztywno, a ceny MD, C1, autobusów takie same, więc sugeruje kupować na miejscu dopasowując do pobytu, chyba że to jakiś AVE, albo coś innego dalekobieżnego...
Maciej87 lubi ten post.

#199 PostWysłany: 26 Mar 2014 12:19 

Aron napisał(a):
Cytuj:
Przejazd Ronda – Algeciras, godz. 9:18, 10,90 EUR (1:42h) (przewoźnik: renfe.com), Algeciras – La Linea, godz. 11:30, 2,45 EUR (40 min) (http://siu.ctmcg.es/es/horarios_lineas_ ... hp?linea=4 )

Jeżeli nie przeraża Cię ok. 1,5 km spacer to możesz się wysiąść w San Roque La Linea i przejść do przystanku Cr. Taraguilla. W zależności jak się kursy rozkładają można zaoszczędzić ok. 1 h, przy okazji też bilet na autobus jest tańszy.

3.04 wysiądź w Jerez i wieczorem pojedź do Sevilli, będziesz mi wdzięczny za tę radę.

Cadiz - Jerez Cercanias chyba C1 za 4 EUR
Jerez - Sevilla RENFE, autobusy - lignes d'azur i chyba coś jeszcze

Naprawdę częste połączenia, więc nie ma sensu kupować na sztywno, a ceny MD, C1, autobusów takie same, więc sugeruje kupować na miejscu dopasowując do pobytu, chyba że to jakiś AVE, albo coś innego dalekobieżnego...

Aron, wielkie dzięki za korektę!!! Tak, będę kupował na miejscu bilety, żeby nie trzymać się sztywno godzin. Powiedz mi jeszcze, czy może odrzucić całkowicie Cadiz i jechać od razu do Jerez czy jednak warto zahaczyć o to miejsce również? Myślisz, że dwa dni i wieczór wystarczą mi na rozkoszowanie się Sevillą?
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 26 Mar 2014 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
Miałem jeden dzień na oba miasta (nocleg w Jerez, astronomiczne ceny w Cadiz ze względu na karnawał - przyjechałem wieczorem wyjechałem wieczorem) w sumie za krótko, oba warte zobaczenia, tylko chyba Jerez mniej popularne...

Co do Sevilli to wszystko zależy co się oczekuje... na podstawowe punkty powinno spokojnie wystarczyć...
Pewnie całego tygodnia będzie za mało, żeby porządnie zwiedzić, ale to dylemat co skreślić by wygospodarować dodatkowy czas...

Prywatnie sądzę, że mając miesiąc na Andaluzję to można rozsądnie coś po planować, ale nie mam szans na taki urlop, więc moja pierwsza podróż była o wiele krótsza, i tylko zobaczyłem do ilu miejsc jeszcze bym, chciał wrócić...
Dzięki DY w sierpniu udało mi się złożyć wypad do Malagi za śmieszne pieniądze, więc może oprócz nowych miejsc w okolicach Malagi, które świadomie pominąłem teraz uda mi się gdzieś zajrzeć jeszcze raz, chyba że postawię na leniuchowanie na plaży, bo to raptem kilka dni...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 750 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 38  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości