Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 670 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 07 Lis 2014 13:35 
Awatar użytkownika

niebieski
To fakt, że formułki typu "Wszystko robisz na własną odpowiedzialność...", "Nigdy nie dzwoń...", "Nie wolno opuszczać odcinków lotu...", "Jeśli nie czujesz się na siłach, przemyśl zakup biletów 3x albo zabierz w podróż kogoś doświadczonego...", "Pamiętaj o wizie...", "Radzimy wstrzymać się z zakupem hoteli przez jakiś czas...", "Koszt biletu to ułamek całkowitego kosztu wyprawy (dojazdy/hotele/katering/atrakcje)..", "Zalecane szczepienia to..." itp. itd. nie zaszkodziłyby na pewno - albo chociaż wielki, tłusty link do tego typu "KLIKNIJ ZANIM KUPISZ BILETY".

Ale czy to wiele zmieni - pewnie i tak forum będzie pękało w szwach od tych samych pytań a w razie niepowodzenia, pretensji do wszystkich, że jak to można tak kogoś w manowce wprowadzić.
Za 100 lat nie będzie już pewnie żadnej egzotyki, wszytko będzie zaorane pod turystów i nasze prawnuki będą podróżować bezmyślnie np. do Unii Azjatyckiej, póki co my jeszcze wciąż mamy trochę do ogarnięcia przed dalszą podróżą :D
 Profil Relacje PM off  

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#322 PostWysłany: 07 Lis 2014 13:45 

srebrny
To jak wszyscy juz sie wypowiedzieli, nawet po kilka razy, to i ja wtrace swoje trzy grosze. Z nikim nie zamierzam polemizowac, bo wiele watkow nalezaloby by poruszyc.
Powiem tylko jedno do znawcow FD, ktorzy twierdza, ze Goa nim byl.
Jestem obecnie na Filipinach, za bilet zaplacilem niecale 1100 zlotych. Bez posrednika, na stronie linii. Do wyboru byly wszystkie kombinacje terminow, mozliwosc kupna wisiala z tydzien. Fipipiny leza dwa razy dalej niz Indie. Linie Saudyjskie, wiec nie trzecia liga. Wysoki sezon i nie byl to OJ.
Moze wiec byc cena na poziomie tysiaca zlotych, nie bedaca FD (w znaczeniu-celowego dokladania odcinkow)?
Mysle,ze sporo osob skorzystalo i hallo z tego powodu nikt nie robil.
Najwiecej podniecaja sie Ci, co nie kupili, taka uroda polska ;)
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 07 Lis 2014 13:53 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 46 215
niebieski
sobo napisał(a):
Skarga do europejskiego urzędu konsumentów - nie mam na celu uwalnia biletów innym, tylko pokazanie, że to nie był błąd jednego systemu rezerwacyjnego tej konkretnej firmy. Chcę udowodnić że bilety były ogólnodostępne i nie jest to błąd jednej jednostki. Bardzo bym docenił pomoc, dzięki.

Pokażesz eurourzędowi, że inne systemy też pozwalały zakupić bilet po niższej cenie, którą ebookers uważa za nieprawidłową. Te 'inne systemy' dostaną oficjalne zapytanie o sprawę, które to zapytanie trafi nie na biurko młodszego konsultanta, ale wiceprezesa. I zrobi się szum wielkiego rozmiaru, z anulacjami włącznie. Nie widzisz tego?
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 07 Lis 2014 13:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
czyli trzeba tak zrobić dopiero jak ci, co wciąż mogą wrócą z wycieczki :idea:

#325 PostWysłany: 07 Lis 2014 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 46 215
niebieski
Nie.
Trzeba, owszem, walczyć (jeżeli ktoś to uważa za słuszne) ale bez argumentacji klasy 'Proszę Pani, a Jasio też nie ma odrobionych lekcji' czyli bez powoływania się na inne OTA.
Za to warto zrobić wielką awanturę o to, że ebookers wycofuje bilet po miesiącu, kiedy poniosło się inne koszty, i nie chce tych kosztów pokryć (o ile tak będzie faktycznie). I Ze to była oferta dostępna normalnie z wyszukiwarki.

Ostatnio edytowany przez Roku, 07 Lis 2014 18:13, edytowano w sumie 1 raz
Post/wątek nie na temat - źle dobrany dział na forum.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
lygi uważa post za pomocny.

#326 PostWysłany: 07 Lis 2014 15:30 
Site Admin

Na forum zaś służy do tego specjalny dział - Twierdza Szyfrów. Tylko w nim rozmowy na takie tematy na forum są dozwolone.

#327 PostWysłany: 07 Lis 2014 19:44 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
marek2011 napisał(a):
@kiew: pełna zgoda.
Niestety administracja ma ostatnio, jak rozumiem, jedną i tą samą śpiewkę : "bo inni też publikują, bo ktoś inny wrzucil na forum, bo pozwalamy ludziom latać tanio itd."
O tempora, o mores :)

Pełna zgoda @kiew @marek. Moja mama, gdy zdarzyło mi się przynieść ze szkoły jedynkę albo dwójkę i tłumaczyć "inni też dostali" odpowiadała - "A g***o mnie obchodzą inni". I taka idea powinna przyświecać fly4free. Sprecyzuję, żeby nie łapać mnie za język - przez "inni" rozumiem tzw. "konkurencję". Bo jeśli na konkurencyjnej stronie pojawia się ciekawa oferta, która chwilę później ląduje u nas, to o "innych" jakoś dziwnym trafem się przemilcza. A jak wydarzy się przypał jak z Goa to "inni" stają się niemal szwagrami.

Na koniec radzę sprawdzić który komentarz na stronie .com we wpisie o promocji MXP-NYC dostał najwięcej tak przez was lubianych "plusów" - ten z podziękowaniami za wrzutę czy wręcz przeciwnie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#328 PostWysłany: 08 Lis 2014 13:57 

Zrobiłem 2 rezerwacje przez ebookers.ie (4 osoby i 2 osoby). Dostałem informacji o anulowaniu tylko jednej rezerwacji na 2 osoby. Myślicie ze wszystkie rezerwacje są anulowane bez względu na powiadomienie mnie o tym fakcie w oddzielnym mailu dotyczącym oddzielnej rezerwacji ?
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 08 Lis 2014 14:15 

Ktoś już przyleciał do Indii?
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 08 Lis 2014 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
emok napisał(a):
Zrobiłem 2 rezerwacje przez ebookers.ie (4 osoby i 2 osoby). Dostałem informacji o anulowaniu tylko jednej rezerwacji na 2 osoby. Myślicie ze wszystkie rezerwacje są anulowane bez względu na powiadomienie mnie o tym fakcie w oddzielnym mailu dotyczącym oddzielnej rezerwacji ?

Trzeba poczekać do poniedziałku (może do wtorku) i będzie wiadomo więcej. Też się zastanawiam czy jak nie dostałem odpowiedzi na wysłaną do nich korespondencję w sprawie anulacji to znaczy że mają mnie w nosie czy nad czymś się jeszcze zastanawiają.
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 08 Lis 2014 15:02 

Ja z nimi prowadzilem dluga bardzo dyskusje mailowa, w szczegolnosci 3 razy prosilem o wyszczegolnienie z czego sklada sie zadana kwota doplaty, co musza w oparciu o prawo europejskie wyszczegolnic.

Na 3 zapytanie odpowiedzi nie otrzymalem. Maja w nosie, i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 08 Lis 2014 16:31 

srebrny
smieci napisał(a):
emok napisał(a):

Trzeba poczekać do poniedziałku (może do wtorku) i będzie wiadomo więcej. Też się zastanawiam czy jak nie dostałem odpowiedzi na wysłaną do nich korespondencję w sprawie anulacji to znaczy że mają mnie w nosie czy nad czymś się jeszcze zastanawiają.

Jesli nie dostaliscie powiadomienia o anulacji, to nie piszcie do nich,tylko zgloscie sie do odprawy na lotnisku. Nie wpuszczenie na poklad skutkuje roszczeniem z 261/2004, o ile skutecznie nie zostaliscie powiadomieni o anulacji na min.14 dni przed lotem.
Sprawa jest o tyle przyjemna,ze lot bodajze rozpoczyna sie w Warszawie,wiec klopot niewielki, a ewentualny zysk spory.
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 09 Lis 2014 18:01 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
jacek96 napisał(a):
smieci napisał(a):
emok napisał(a):

Jesli nie dostaliscie powiadomienia o anulacji, to nie piszcie do nich,tylko zgloscie sie do odprawy na lotnisku. Nie wpuszczenie na poklad skutkuje roszczeniem z 261/2004, o ile skutecznie nie zostaliscie powiadomieni o anulacji na min.14 dni przed lotem.
Sprawa jest o tyle przyjemna,ze lot bodajze rozpoczyna sie w Warszawie,wiec klopot niewielki, a ewentualny zysk spory.

A kto w tym przypadku musi wypłacić to odszkodowanie, OTA czy linie lotnicze? A jeśli linie to które, Lufthansa z którą robimy dwa pierwsze odcinki lotu, czy Jet Airways, które wystawiły bilety?

#334 PostWysłany: 10 Lis 2014 03:25 

srebrny
Wystawca biletu odpowiada za twoj lot i wszelkie roszczenia z tytulu anulacji rezerwacji on tez ponosi.
Jesli Jet Airways jest wystawca biletu, to slabo.
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 10 Lis 2014 07:53 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
jacek96 napisał(a):
Wystawca biletu odpowiada za twoj lot i wszelkie roszczenia z tytulu anulacji rezerwacji on tez ponosi.

Bilety sprzedał Airtickets24 ale bilet jest wystawiony na stoku 9W. Moja wiedza jest jeszcze zbyt mała, wiec kto w takim razie jest wystawca biletu?

#336 PostWysłany: 10 Lis 2014 09:55 

srebrny
jacekwoj16 napisał(a):
jacek96 napisał(a):

Bilety sprzedał Airtickets24 ale bilet jest wystawiony na stoku 9W. Moja wiedza jest jeszcze zbyt mała, wiec kto w takim razie jest wystawca biletu?

Airtickets tylko posredniczyl. Bilet wystawia zawsze linia lotnicza i ona odpowiada za usluge, gdyz to jej zaplaciles za usluge,oczywiscie za posrednictwem firmy A.
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 10 Lis 2014 14:21 

niebieski
Dziś po 24 się okaże, bo dziś terminy dany przez ebookers.ie na podjęcie decyzji.
Najlepsze, że nie odpisali na żaden z 3 wysłanych do nich e-maili.

Czy to zgodne z prawem?
 Profil Relacje PM off  

#338 PostWysłany: 10 Lis 2014 14:25 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
Nawet jeżeli nie, to co to zmienia? Oni pozostaną bezkarni.

#339 PostWysłany: 10 Lis 2014 14:39 

HON fly4free
Odradzam zgłaszanie się na nieważnych biletach na lotnisku. Przesłanką do zastosowania 261/2004 jest posiadanie w chwili wystąpienia zdarzenia objętego ochroną (ie niewpuszczenia na pokład) WAŻNEGO biletu na danej trasie. Jesli bilet został wczesniej zvoidowany przez posrednika, ani przewoźnik na którego stocku wystawiono bilet ani obsługujący dany sektor za to nie odpowiada.
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 10 Lis 2014 14:42 

srebrny
skipperek napisał(a):
Dziś po 24 się okaże, bo dziś terminy dany przez ebookers.ie na podjęcie decyzji.
Najlepsze, że nie odpisali na żaden z 3 wysłanych do nich e-maili.

Czy to zgodne z prawem?

To ani zgodne z prawem,ani niezgodne, bo prawo tego nie reguluje.

Czesto, nawet tryb reklamacyjny nie jest usankcjonowany prawnie ( jesli chodzi o termin), a co dopiero kwestia udzielenia odpowiedzi na zapytania emailowe.

Twoje maile nie maja formy reklamacji. Zreszta w tym przypadku nie stosuje sie ogolnego przepisu, ze nie udzielenia odpowiedzi w ciagu 14 dni jest rownoznaczne z uznaniem roszczenia. Bilety lotnicze podlegaja innym regulacjom.

-- 10 Lis 2014 14:46 --

marek2011 napisał(a):
Odradzam zgłaszanie się na nieważnych biletach na lotnisku. Przesłanką do zastosowania 261/2004 jest posiadanie w chwili wystąpienia zdarzenia objętego ochroną (ie niewpuszczenia na pokład) WAŻNEGO biletu na danej trasie. Jesli bilet został wczesniej zvoidowany przez posrednika, ani przewoźnik na którego stocku wystawiono bilet ani obsługujący dany sektor za to nie odpowiada.

Marku, oczywiscie masz racje.
Ja odnosilem sie wylacznie do sytuacji,kiedy bilet nie zostal anulowany, a nabywca ma zamiar kontaktowac sie(zbytecznie)z posrednikiem/linia, by sie upewnic,ze z biletem jest wszystko ok, co moze skutkowac jego anulowaniem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 670 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości