Nie czytaj, jeśli jesteś głodny. Oto lista 50. najlepszych restauracji świata 2015 r.

Wrażliwi na punkcie swoich osiągnięć kulinarnych Francuzi nie mogą pogodzić się z porażką: ich restauracje znalazły się poza 10. zestawienia. – Wiemy, że w tym rankingu wszystko jest oszustwem – grzmią oburzeni.
Ale przez znawców tematu, lista „Restaurant”, uważana jest za lepszą i bardziej obiektywną niż słynny system przyznawania gwiazdek Michelin.
Restauracje wybierane są tu przez krytyków kulinarnych, szefów kuchni, hotelarzy, restauratorów oraz smakoszy z całego świata. W głosowaniu bierze udział ponad dziewięćset osób, a „Restaurant” organizuje je od 2002 roku.
Najlepsze restauracje rozrzucone są po całym świecie, oferując nie tylko różnorodność kulinarną, ale także sporą rozpiętość cen. Niestety – większość przyprawia o zawrót głowy. Gdzie zatem szukać tych przybytków?
W Capetown można doskonale zjeść, o czym świadczy obecność w rankingu restauracji The Test Kitchen. Szef kuchni pochodzi z Wielkiej Brytanii, a proponowana przez niego uczta kulinarna to najlepsza międzynarodowa mieszanka. Szef kuchni zdecydowanie poleca Blinissoise - danie bazujące na langustach, z dodatkiem chłodzonych blinów i proszku z lukrecji. Najbardziej wyrafinowane menu degustacyjne kosztuje około 300 PLN.