Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lis 2017 17:49 

Nadarza się dobra okazja, żeby zwiedzić Rosję w 2018 roku. Na mistrzostwa świata w piłce nożnej Rosja znosi wizy dla posiadaczy biletów na mecze. Jeśli ktoś nie interesuje się piłką, posiadanie biletu to zawsze oszczędność na wizie i potrzebnym do niej ubezpieczeniu no i mecz można jednak zobaczyć w ramach zwiedzania ;) Oprócz tego dla posiadaczy biletów na mecze, rosyjskie koleje przygotowały darmowe pociągi pomiędzy miastami, w których imprezy będą organizowane. Z dodatkowych ułatwień, na czas mundialu zniesiono dla przyjezdnych obowiązek meldunkowy, więc nie trzeba wystawać w kolejkach.

Oczywiście nie jest powiedziane, że bilet uda się dostać na pewno, bo ilość chętnych znacznie przewyższa możliwości stadionów (możliwość kupna biletu wśród zalogowanych na stronie chętnych FIFA rozstrzyga na drodze losowania), ale tak czy inaczej - finansowo wygląda to nieźle!

Do Rosji można spokojnie dojechać autobusem (Ecolines i Lux Express mają regularne kursy np. do Petersburga), najlepiej przez kraje nadbałtyckie, bo przez Białoruś potrzeba wizy tranzytowej, a chyba chcemy oszczędzić? ;)

Mecze rozgrywane będą na stadionach w Petersburgu, Moskwie, Jekaterynburgu, Kaliningradzie, Kazaniu, Wołgogradzie, Niżnym Nowogrodzie, Samarze, Rostowie nad Donem, Soczi i Sarańsku. Mundial rozpocznie się 14 czerwca i potrwa do 15 lipca 2018 - przez miesiąc można pojeździć i pozwiedzać co kogo interesuje. Ja oczywiście polecam w pierwszej kolejności „mój” Petersburg, jakżeby inaczej ;) Z resztą jakby ktoś przyjeżdżał nad Newę z zamiarem obejrzenia czegoś więcej niż nowego stadionu, zapraszam do kontaktu, załatwiam takie rzeczy na miejscu: krzysztof@popetersburgu.pl

Jak załatwić bilet:
- Założyć konto na www.fifa.com i zgłosić chęć kupna biletu (rozstrzygane w drodze losowania). Jak na razie bilet można kupić na konkretny obiekt i datę - bo (nie licząc reprezentacji Rosji) nie wiadomo jeszcze kto z kim będzie grał. Kolejna tura sprzedaży biletów rozpocznie się po 1 grudnia, kiedy znane będą wyniki grupowych losowań. Wtedy będzie już możliwość kupna biletu na "swoją" drużynę.
- Bilety mają kategorie od A (najdroższe) do D (najtańsze - koszt to 390 zł za miejsce w sektorach za bramką). Im bliżej finału, tym bilety oczywiście droższe. Bilety są imienne, więc odpada odkupowanie ich od innych. Jedna osoba może kupić do 7 biletów (potrzebne będą dane paszportowe osób, których bilet dotyczy).
- Szczęśliwcom, którzy wylosują możliwość zakupu biletu na mecz i dokonają zakupu - bilety zostaną przesłane kurierem, najpóźniej do maja 2018. Oprócz biletów kupujący otrzyma też Fan ID w wersji elektronicznej - trzeba je wydrukować (na podstawie tego wydruku przekracza się granicę w systemie bezwizowym), oryginalny dokument będzie do odebrania na miejscu w specjalnych strefach kibica.

Przydatne linki:

http://www.fifa.com/worldcup/organisati ... index.html - kupno biletów
https://www.fan-id.ru/ - informacje o paszporcie kibica, czyli Fan ID
http://welcome2018.com/en/ - informacje dla kibiców
https://tickets.transport2018.com/free-train/schedule - darmowe bilety kolejowe

Załączniki:
Komentarz do pliku: Stadion Sankt Petersburg Arena
stadion.jpg
stadion.jpg [ 135.91 KiB | Obejrzany 8615 razy ]
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wycieczka na Sycylię za 849 PLN 🌋🍝 Loty + noclegi ze śniadaniami w centrum Katanii ☀️🍊 Wycieczka na Sycylię za 849 PLN 🌋🍝 Loty + noclegi ze śniadaniami w centrum Katanii ☀️🍊
Egipskie all inclusive w 5* resorcie z parkiem wodnym 🌴🏊‍♂️ Wczasy od 2213 PLN Egipskie all inclusive w 5* resorcie z parkiem wodnym 🌴🏊‍♂️ Wczasy od 2213 PLN
#2 PostWysłany: 09 Mar 2018 16:07 

Czy ktoś znający Rosję mógłby mi polecić gdzie się zatrzymać żeby spędzić dwa dni gdzieś między Moskwą a Kazaniem?
Czy na tej trasie znajdzie się miejsce godne uwagi?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Kwi 2018 10:48 

Loty: 158
Kilometry: 191 313
niebieski
Przyłączam sie do prośby też będę miał trochę czasu pomiędzy meczami ;-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Kwi 2018 10:54 

Jeśli masz czas i ochotę wyskoczyć poza Moskwę to może warto zacząć "robić" Złoty Pierścień (Золото́е кольцо́ Росси́и)?
 PM off  

#5 PostWysłany: 16 Kwi 2018 13:53 

Cytuj:
przez Białoruś potrzeba wizy tranzytowej, a chyba chcemy oszczędzić? ;)

Przypominam, że wskutek zmiany interpretacji przepisów od października 2016 roku wjazd na terytorium Federacji Rosyjskiej z Białorusi możliwy jest tylko dla obywateli Związku Białorusi i Rosji. Osoby trzecie przekrające w ten sposób granicę robią to nielegalnie.

Oczywiście prawo sobie, praktyka sobie, taki Polonez jeździ sobie codziennie a PKP nawet nie bardzo chce się o tym informować pasażerów (bo po co narażać się na stratę zysków?). O masowych deportacjach nie słychać, tylko o paru incydentalnych wydaleniach, ale tam sprawa mogła mieć drugie dno, a przekroczenie granicy przez Białoruś jedynie pretekstem, kto wie.

Do dobrych wiadomości należy zaliczyć to, że w lutym tego roku poinformowano o toczących się, zaawansowanych pracach dotyczących umowy między Rosją a Białorusią na temat wzajemnego uznawania wiz i tak dalej. Jeśli uda im się dogadać to sytuacja de facto wróci do stanu sprzed października 2016 i będzie można jechać tranzytem.

Do tej pory należy jednak mieć na uwadze, że tranzyt przez Białoruś jest nielegalny i narażamy się w. ten sposób na przykre konsekwencje, a obywatelom UE pozostaje wjazd tylko przez Łotwę, Estonię, Finlandię itp

#6 PostWysłany: 19 Kwi 2018 10:11 

zbery napisał(a):
Przyłączam sie do prośby też będę miał trochę czasu pomiędzy meczami ;-)

Od czasu mojego postu już zdążyłem zarezerwować nocleg we Włodzimierzu. To jedno z miast na szlaku "Złotego Pierścienia" 190km od Moskwy, dojazd pociągiem zajmuje 1.45h
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Maj 2018 15:04 

Cytuj:
"From June 5 till July 25 all the spectators of 2018 FIFA World Cup have the opportunity to visit the permanent exhibition of the art of the 20th century for free with their Fan ID. "

ze strony Galerii Trietiakowskiej , darmowe zwiedzanie z Fan ID

Ostatnio edytowany przez Abcn, 28 Maj 2018 15:13, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#8 PostWysłany: 28 Maj 2018 15:14 

W Moskwie jest fajne Muzeum Sowieckich Gier Arkadowych. W cenie biletu dostaje się żetony, za które można pograć na automatach, które pewnie większość z Was pamięta z dzieciństwa.
 PM off
Zeus lubi ten post.

#9 PostWysłany: 11 Cze 2018 12:40 

Chciałbym przedstawić mój plan na dwa dni w Moskwie przy okazji MŚ. Osoby znające Moskwę lub też mające plan na pobyt będę prosił o rady.

Dzień 1. Poniedziałek 18 czerwca. Przylot 14.40 na Szeremietiewo. Chciałbym najpierw zameldować się w hotelu i zostawić tam część rzeczy, potem ruszyć na plac Czerwony. Hotel mam niedaleko stacji Aeroport, 11 minut metrem od dworca białoruskiego. W międzyczasie jakiś obiad w Kroszce-Kartoszce i planuje być ok. 17-17.30 na Placu Czerwonym. Tam planuje zwiedzanie do ok. 20.30, potem powrót do hotelu

Dzień 2. Wtorek 19 czerwca, dzień meczowy. Po śniadaniu w hotelu planuję zostawić plecak w przechowalni bagażu na dworcu białoruskim i mam plan na dwie rzeczy. Park Gorkiego i Stary Arbat. Łacznie też jakieś 3 godziny. Z któregos z tych miejsc (pewnie z Arbatu) jade na mecz. Po meczu wracam na dworzec białoruski po bagaż, oglądam gdzieś na dworcu lub okolicach mecz Rosja-Egipt, po czym Aeroexpresesem jadę na Szeremietiewo. 4:50 lot do Warszawy.

Pytanie do znających Moskwę lub planujących pobyt. Pierwsze, jak najlepiej spędzić te 3-3,5 h w okolicach Placu Czerwonego, w poniedziałek po południu? Jak rozplanować sobie zwiedzanie atrakcji, czy zdążę gdzieś wejść do środka (myślałem przede wszystkim o Soborze Wasyla), czy to za mało czasu i na przykład warto więcej rzeczy zobaczyć, ale tylko z zewnątrz?
No i drugie pytanie, co w ogóle sądzicie o takim planie? Szczególnie drugi dzień. Mam kilka godzin, start z Dworca Białoruskiego. Co zamiast Parku Gorkiego lub starego Arbatu? A może lepiej okolice Placu Czerwonego rozplanować na dwa dni? Z góry dzięki za rady.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Cze 2018 13:48 

Byłem dwa lata temu też na zaledwie kilka godzin i po prostu kręciłem się wokół Placu Czerwonego, bo Lenin, Kreml i Sobór były już zamknięte. Szkoda mi było zobaczyć je na szybko i jechać gdzieś dalej. Zdążyłem tylko wejść do jednego z muzeów i soboru Ikony Matki Boskiej Kazańskiej. Poza tym obszedłem cały Kreml dookoła i siedziałem w ogrodzie przed Kremlem z kwasem chlebowym z beczki. Niedosyt jest, ale wolałem na spokojnie chwilę posiedzieć i zobaczyć mniej niż nie zobaczyć nic.

Cokolwiek postanowisz prawdopodobnie i tak będziesz zachwycony.
mach79 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 15 Cze 2018 10:10 

niebieski
mach79 napisał(a):
Dzień 2. Wtorek 19 czerwca, dzień meczowy. Po śniadaniu w hotelu planuję zostawić plecak w przechowalni bagażu na dworcu białoruskim i mam plan na dwie rzeczy. Park Gorkiego i Stary Arbat. Łacznie też jakieś 3 godziny. Z któregos z tych miejsc (pewnie z Arbatu) jade na mecz. Po meczu wracam na dworzec białoruski po bagaż, oglądam gdzieś na dworcu lub okolicach mecz Rosja-Egipt, po czym Aeroexpresesem jadę na Szeremietiewo. 4:50 lot do Warszawy.

Co jest ciekawego w parku Gorkiego ? My będziemy trochę dłużej w Moskwie ale nie mam tego w ogóle w planach.
Nie lepiej by Ci było pojechać na tą Worobiejwą Górę zobaczyć stamtąd Łużniki i panoramę miasta ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość