Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Kwi 2014 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Podczas krótkiego wypadu do Gwatemali prócz klasycznych atrakcji (jezioro Atitlan i wulkan Pacaya), zwiedziliśmy też bardzo ciekawą plantację kawy Filadelfia (http://filadelfiacoffee.com). Wycieczkę na nią można kupić w każdym biurze podróży, za naszą zapłaciliśmy 20 USD. Fajnym firmowym samochodem pracownik Filadelfii odbiera turystów z hotelu lub z innego miejsca i przywozi na plantację. Zwiedzanie trwa ok. 1,5 - 2,0h i jest wg mnie bardzo profesjonalne. Zaczyna się od zwiedzania miejsc z sadzonkami, później sami szukaliśmy owoców kawy na drzewach, każdy zjadł ich kilka :) Później fachowo przewodnik pokazał nam cały proces technologiczny, a na koniec można było spróbować różnych rodzajów kawy. Oczywiście na końcu jest też możliwość kupienia takiej kawy, więc to super pomysł na pamiątkę z Gwatemali :). Trochę zdjęć poniżej.

Załączniki:
DSC08480 (Small).JPG
DSC08480 (Small).JPG [ 147.95 KiB | Obejrzany 2732 razy ]
DSC08458 (Small).JPG
DSC08458 (Small).JPG [ 136.07 KiB | Obejrzany 2732 razy ]
DSC08448 (Small).JPG
DSC08448 (Small).JPG [ 180.71 KiB | Obejrzany 2732 razy ]
DSC08439 (Small).JPG
DSC08439 (Small).JPG [ 109.99 KiB | Obejrzany 2732 razy ]
DSC08437 (Small).JPG
DSC08437 (Small).JPG [ 149.47 KiB | Obejrzany 2732 razy ]
DSC08426 (Small).JPG
DSC08426 (Small).JPG [ 204.28 KiB | Obejrzany 2732 razy ]

City break w sercu Neapolu 🏛️🍕 4* hotel w centrum ze śniadaniami za 1215 PLN 🍴😎 City break w sercu Neapolu 🏛️🍕 4* hotel w centrum ze śniadaniami za 1215 PLN 🍴😎
HIT❗🔥😱 Loty na Azory z Europy za 128 PLN 💚🌊 z dolotem z Polski za 375 PLN‼️✈ HIT❗🔥😱 Loty na Azory z Europy za 128 PLN 💚🌊 z dolotem z Polski za 375 PLN‼️✈
#2 PostWysłany: 26 Kwi 2014 16:07 

pamiętam że w jednym z biur podróży przy w samym centrum koło fonntanny kupiłem podobną wycieczkę ze 2 razy taniej (około 8-10 USD) ale może ceny wzrosły już - było to 3 lata temu...
też polecam, sporo się można dowiedzieć, była też degustacja:)

Załączniki:
P1100869.jpg
P1100869.jpg [ 212.14 KiB | Obejrzany 2672 razy ]
 Profil Relacje PM off
greg2014 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Kwi 2014 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
hmmm można sobie było kupić samemu wtęp na wejściu do plantacji: 15 USD, więc sądzę, że ceny poszły do góry. Choć pewnie taniej, niż 20 USD by się i może dało, bo wyjściową ceną wycieczki było 25 USD :).

#4 PostWysłany: 27 Kwi 2014 21:40 

można uznać że te 5USD to za dojazd:)

tak czy inaczej w Antigua - taka wycieczka + wycieczka na wulkan Pacaya (mniej więcej w tej samej cenie była z tego co pamiętam) - wg mnie 2 obowiązkowe punkty do "zaliczenia"
a jeszcze 1 rzecz mi się przypomniała:
przy tej plantacji na której ja byłem, w cenie był też wstęp do muzeum kultury Majów:
1. osobna część poświęcona muzyce (w tym Pani demonstrująca zwiedzającym działanie kilku instrumentów)
2. druga część "ogólna" o kulturze - stroje, jakiś krótki filmik z ogólnymi informacjami itp.
to muzeum - też warto.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Gru 2014 15:26 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 151 564
Aktualna cena zwiedzania plantacji Finca Filadelfia to 18 USD (płatne na miejscu), wycieczki z przewodnikiem odbywają się 3 razy dziennie. Z transportu na plantację nie korzystałem, nie wiem czy się coś za to dopłaca. Zdecydowanie warto, jest przewodnik anglojęzyczny i bardzo ciekawie opowiada. Degustacja kawy w cenie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Gru 2017 09:24 

srebrny
Warto dodać, że kawa w Filadelfii jest tańsza niż w sklepach i ma dłuższą datę ważności. Jeżeli ktoś jest kawoszem to tam może się zaopatrzyć.
blantomat uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 31 Mar 2022 03:50 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 49 494
michal985 napisał(a):
przy tej plantacji na której ja byłem, w cenie był też wstęp do muzeum kultury Majów:
1. osobna część poświęcona muzyce (w tym Pani demonstrująca zwiedzającym działanie kilku instrumentów)
2. druga część "ogólna" o kulturze - stroje, jakiś krótki filmik z ogólnymi informacjami itp.
to muzeum - też warto.

To Centro Cultural la Azotea. Dojechaliśmy wygodnie uberem z centrum Antigui. W tej chwili pakiet z przewodnikami kosztuje 80 quetzali za głowę, ale to opcja tańsza i trzeba mieć trochę szczęścia, bo jak zbierze się grupa, to język przewodnika jest uzgadniany zgodnie z wolą większości. My byliśmy w ostatniej możliwej godzinie zwiedzania (14:00)... sami, więc nie było problemu z angielskim. Muzeum muzyki i strojów ciekawe, za to przewodnik po plantacji kawy był już chyba zmęczony, bo za wiele nam nie przekazał...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość