Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 304 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 26 Mar 2015 14:00 

niebieski
Witam Was

Proszę o poradę. Lecimy tylko na 3 dni do Kutaisi. Nocleg oczywiście w Kobe. I również chcemy z Kobe pojeździć 3 dni.

Planujemy pierwszego dnia po przylocie zobaczyć okolicę czyli:
Monastyry Gelati i Motsameta, Jaskinia Prometeusza + Wodospady Gachedilli

Drugiego dnia:
Wyjazd do Mestii

I zastanawiam się nad trzecim dniem. Proponują nam:
Wyjazd do Vardzii. Po drodze zwiedzanie Twierdzy Rabath w Akhalcikhe

Inne możliwości to:
A)Wycieczka do Kackhi, Chiatura (21 kolejki linowe), zwiedzanie Monastyru w skale,
B)Wycieczka do Ogrodu Botanicznego przy Batumi, Promenada w Batumi, Sarphi – granica gruzińsko-turecka.
C)Wycieczka do Mcchety, zwiedzanie kościoła Sameba, spacer po centrum Tbilisi, Monastyr Jvari.

Czy rzeczywiście polecacie Vardzi? Może mniej interesuje mnie samo miejsce docelowe - ale ważne są widoki i krajobrazy jakie się widzi po drodze.
 Profil Relacje PM off  

Czarterowe loty (z dużym bagażem) do Sri Lanki za 2499 PLN ✈️🧳🎒 Czarterowe loty (z dużym bagażem) do Sri Lanki za 2499 PLN ✈️🧳🎒
Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN
#42 PostWysłany: 13 Kwi 2015 22:47 

Cześć, ja także proszę o szybką radę.

Przybywam do Kutaisi 18.04 o 04:45, w ten dzień po transferze zaliczam Tbilisi i Mcchetę.
19.04 to Cminda Sameba.
20.04 mam niezaplanowany i tu bardzo proszę o rady. Co odwiedzić, żeby 21.04 móc wylecieć do Katowic o 03:15. Kusi Mnie Vardzia lub Uplisciche, ale czy da się w jeden dzień tam dojechać z Tbilisi i dojechać do Kutaisi AirPort? Jesli tak, to jak?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 07 Maj 2015 22:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Ułożyłem już swój plan, tylko upewniam się... czy Mscheta o której wszyscy piszą to Mtskheta na google maps ?
Marszrutka naprawde kosztuje 1 GEL ?

Czy marszrutki śmigają też sobota niedziela ? W sobote chcemy pozwiedzać Tbilisi i okolice ( właśnie Mtskheta)
A w niedzielę uderzyć do Kazbegi :) i wrócić na wieczór, ponieważ obydwa noclegi mamy w Tbilisi

Pomoże ktoś jeszcze dziś:) ?

#44 PostWysłany: 07 Maj 2015 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@Krzysio

Tak, Mtskheta na google mapsach, cena się zgadza. Czy jeździ w weekendy nie wiem, ale z tego co pamiętam było ich dość sporo, więc jakieś na pewno powinny być.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 16 Cze 2015 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 98
Kilometry: 192 085
Cześć

Chciałbym, żebyście pomogli mi zaplanować trochę naszą podróż (moją i mojej drugiej połówki).
Lądujemy w poniedziałek rano (5:20) a wracamy w następny poniedziałek (5:50). Mamy już wstępnie zarezerwowane noclegi 3 w Tbilisi (poniedziałek - czwartek) i 2 w Kutaisi (czwartek - sobota) z możliwością odwołania.

1 dzień - Przejazd z lotniska do Kutaisi, a stamtąd do Gori-Uplisyche-Gori-Mccheta!-Tbilisi. Wszystko marszrutkami. Zostawialiście kiedyś bagaż w Gori, jest tam gdzieś takie miejsce?
2 dzień - Wyjazd całodniowy do Kazbegi!
3 dzień - David Gareji
4 dzień - Przejazd do Kutaisi i stamtąd do kanionu Okatse!
5 dzień - Chiatura + Kolumna Katskhi
6,7 dzień - Chcielibyśmy ostatnie dwa dni spędzić nad morzem odpoczywając i nie wiem czy znajdziemy na to lepsze miejsce niż Batumi.
Ostatnią możliwą Marszrutką powrót na lotnisko i wylot z rana.

Plan możemy też modyfikować na miejscu w zależności od pogody, bo z tego co sprawdzałem to nad Morzem prawie codziennie pada deszcz, a na wschodzie są upały.

Czy możliwe jest zrobienie całego tego planu tylko marszrutkami? Z jednej strony chcielibyśmy zobaczyć jak najwięcej, z drugiej nie chcemy spędzić pół wyjazdu w podróży. Dodalibyście coś, odjęli? Może coś zastąpić?
Wykrzyknikiem zaznaczyłem miejsca które musimy zobaczyć, reszta elastycznie :)

Proszę Was fachowców o weryfikację ;)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 24 Cze 2015 18:56 

1. Jeśli chodzi o pierwszy dzień, to myślę, że jest zbyt intensywny. Jeśli miałbym wybierać z tego, co wymieniłeś, wybrałbym Mtschetę i Tbilisi.
2. Kazbegi da się zrobić z Tbilisi w 1 dzień (rozumiem, że chcecie tylko dojść do monastyru i z powrotem).
3 -5 dzień: nie byłem, więc się nie wypowiem, jak z dojazdem do tych miejsc.

Co do pobytu nad morzem, to cóż... plaże kamieniste, pogoda kapryśna..., ale odpoczywać można nie tylko na plaży. Można zajrzeć np. do pięknego ogrodu botanicznego pod Batumi. A nuż traficie na piękną pogodę i będzie można się wygrzewać na słońcu. Tego się nie przewidzi.

Z marszrutkami to różnie bywa, ale na pewno pierwszego dnia byście nimi nie ogarnęli w takiej postaci, jakiej napisałeś (bez pośpiechu i chcąc cokolwiek zobaczyć).

A może zamiast jednego dnia nad morzem, poświęcić ten czas na Tbilisi i relaks w łaźniach? :) A na morze przeznaczyć 1 dzień i tak, jak napisałeś, wrócić wieczorną marszrutką na lotnisko.

Temat postu: Trasa wycieczki
#47 PostWysłany: 14 Lip 2015 16:33 

Cześć,

we wrześniu spełniam swoje marzenie i wraz z chłopakiem wybieram sie do Gruzji. Zakładam, że nie jest to moja ostatnia podróż w te strony, więc zdecydowaliśmy się na część zachodnią.
Mamy 9 dni, dwa plecaki, zamierzamy spać na CouchSurfingu (gdzie się da), czasem w jakimś hostelu a może i pod gołym niebem. Okaże się ;) Preferowana podróż – stopem ;).
Chciałam się spytać ludzi którzy znają Gruzję lepiej co myślą o takim planie (dodam tylko że to nie jest plan który musimy zrealizować) Jeśli coś nam się spodoba bardziej – zostaniemy, i odwrotnie w drugą stronę.):
18.09 - g.4.10 Tbilisi - Mscheta – Gori (nocleg)
19.09 Gori - Zestaponi - Cziatura - Katskhi Column – Tkibuli, (Kapiel w Jeziorze Tkibuli lub Shaori, co polecacie?), Ambrolauri etc. – Kutaisi (nie za ciężka trasa na jeden dzień?)
20.09 Kutaisi – Ckaltubo – Okatse Canyon - Tsageri – Kutaisi
21.09 Kutaisi - Zugadid - Mestia
22. 09 Mestia/Ushuguli i okolice
23.09 Mestia - kierunek Poti (nocleg np. w Maltakvie lub Grogoleti, Kobuleti, ew. Gonio u kogoś, gdzieś … ;p) Myślicie że da radę i jest sens?
24.09 któraś z tych wiosek – Batumi – Achalciche – Borżomi - Vardzia (noleg gdzieś??)
25.09 Borżomi – Tbilisi (1,5 dnia na odpoczynek i zwiedzanie)
27.09 g.04.10 wylot

Co myślicie?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:42 

Loty: 87
Kilometry: 227 848
Gori bym sobie na twoim miejscu odpuścił. Byłem tam 3 lata temu podczas pierwszego wyjazdu do Gruzji i szczerze powiedziawszy jest to najbrzydsze miasto jakie widziałem podczas moich podróży po Gruzji. Gori można rozważyć tylko w przypadku, gdy chcesz zobaczyć Uplitsikhe, tylko...

Zwiedzanie Mesti i Ushguli jedynie w ciągu dwóch dni to hardkor. Podróż marszrutką z Kutaisi do Mesti trwa jakieś 4h a trasa jest ciężka... polecam zaopatrzyć się w plastikowe reklamówki:) do tego chcecie zobaczyć jeszcze Usghuli a to kolejne 2-3h.

Ogółem plan rozsądny, ale straszną gonitwę sobie fundujecie.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 28 Lip 2015 17:44 

Cześć.

Za tydzień wylatujemy w 3 osoby do Gruzji. Niestety nie będziemy mieli za wiele czasu 6 sierpnia jesteśmy w Tbilisi o 4:10, a powrót 14 sierpnia o 4:55. Oczywiście czytaliśmy, że żeby zwiedzić Gruzję potrzeba spoooro więcej czasu, ale jednak chcielibyśmy zobaczyć jak najwięcej miejsc. Prosiłbym o ocenę, wskazówki co zmienić i czy taki plan ma ręce i nogi bo część ekipy uważa, że plan jest zbyt intensywny:)

6 TBILISI – MCCHETA – GORI – UPLISCYCHE – TBILISI wypożyczonym autem
7 TBILISI – MESTIA marszutkami
8 MESTIA – USHGULI – MESTIA marszutkami
9 MESTIA – ZUGDIDI – BATUMI
10 BATUMI – TBILISI (przejazd nocnym pociągiem, wyjazd 1:40, na miejscu jesteśmy 7:00)
11 TBILISI – KACHETIA autem
12 Kachetia-TBILISI – ANANURI – KAZBEGI-Tbilisi autem, chcielibyśmy w ramach cięcia kosztów obskoczyć Kachetie i Kazbegi mieszcząc się w dwóch dniach wypożyczenia auta
13 Tbilisi, zwiedzanie

Z góry dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 28 Lip 2015 22:32 

Mestia 2 noclegi przynajmniej bo z tego wynika ze przyjedziecie na nocleg a drugi dzien ushguli to wyprawa na caly dzien a gdzie jakis trekking w mestii?

#51 PostWysłany: 31 Lip 2015 18:08 

Loty: 87
Kilometry: 227 848
Trasa Tbilisi - Mestia zajmie wam przynajmniej 7-8 h. Ledwo co przyjedziecie a już na drugi dzień fundować sobie Usghuli po czym tego samego dnia wracać do Mestii by na drugi dzień jechać już do Batumi to małe szaleństwo.

Skupcie się najlepiej na jakimś określonym regionie, do Gruzji i tak jeszcze wrócicie ;)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 31 Lip 2015 20:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Taka zagadka: przez 3 strony nikt nie polecił Batumi jako "miejsca, które koniecznie trzeba zobaczyć" Nawet było odradzane (w tym ja :D ) Skąd w takim razie fenomen tego miejsca, który powoduje, ze pojawia się w każdym kolejnym planie "do weryfikacji"?

#53 PostWysłany: 31 Lip 2015 22:53 

Moim zdaniem to zbyt duże uproszczenie. Jak jedziesz na 4 - 7 dni to faktycznie szkoda czasu, bo jest dużo fajniejszych miejsc, które warto odwiedzić. Przy dłuższym pobycie, warto tam zajrzeć chociażby po to, żeby 2 - 3 dni odpocząć nad morzem. Może nie do samego Batumi, ale już między Gonio a Sarpi można sobie chwilę poleniuchować, poszukać knajpek z latającą rybą kaukaską, wybrać się na dzień do Batumi na pokaz fontann, do ogrodu botanicznego, pospacerować po mieście. Nie da się ukryć, że w Gruzji są fajniejsze miejsca niż Batumi - ale to wcale nie jest takie ostatnie. Zresztą jest to tak samo kultowe miejsce jak Balaton, więc co się dziwisz:)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 01 Sie 2015 14:14 

Proszę o zweryfikowanie mojego planu. Lecimy w 4 osoby. Głównym celem jest stadion w Tbilisi i mecz Barcelony. Jednak będziemy tam od poniedziałku 5:00 do czwartku 5:00 czyli trzy pełne doby więc bylibyśmy strasznymi idiotami gdybyśmy nie postarali się chociaż trochę liznąć tego pięknego kraju.
Z racji tego, że będziemy w 4 osoby co uczyniliśmy z premedytacją chcielibyśmy po wylądowaniu na lotnisku w Kutaisi w poniedziałek rano wziąć taxi i udać się nią do:
- Okatse Canyon
- Gelati
- Jaskinia Prometeusza
- Chiatura
I tą samą taxi udać się do Tbilisi.
Cały drugi dzień poświecić na zwiedzanie i kolejnego de facto ostatniego dnia udać się do:
- Gori
- Upliscyche
- Mccheta
Po czym taxi i na lotnisko w Kutaisi.
Kwoty za przejazd taxi między Kutaisi a Tbilisi to 80-100 Gelków wg tego co przeczytałem na forum i faktycznie na osobę jest to tyle samo co za marszrutkę. Pytanie ile i czy w ogóle znajdzie się ktoś taki kto obwiezie nas pierwszego dnia po wymienionych 4 miejscach? Czy korzystniej będzie wynajem samochodu na lotnisku objechanie powyższych miejsc w pobliżu Kutaisi oddanie samochodu tego samego dnia i dopiero złapanie Taxi do Tbilisi?
Z góry dziękuję za uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 01 Sie 2015 14:36 
Awatar użytkownika

niebieski
No właśnie dlatego zadziwia mnie jego siła przyciągania. Znane ze starej piosenki Filipinek nie ma już nic wspólnego z sielskim obrazkiem. Według mnie ma nawet niewiele wspólnego z Gruzją :)
Ogród botaniczny lepiej zobaczyć w Blanes, fontanny w Barcelonie - po co tam jechać tylko dla tego? Jeżeli tylko wyjdziemy z nadmorskiego centrum turystycznego obraz Batumi zmieni się diametralnie. Tam pieniądze jeszcze nie dotarły a chodników nie maluje się na czerwono.
Byłam tam 4 dni - Batumi było właściwie naszym celem wyjazdu do Gruzji ale z powodów innych niż turystyczne. I miałam wrażenie, że architekt miejski ćwiczył swoje umiejętności na wiejskich jarmarkach.
Jeżeli ktoś uważa inaczej to niech poda powody, dla których warto wyrwać 2,3 dni swojego czasu i poświecić je na Batumi. Bo może ja coś przeoczyłam.

#56 PostWysłany: 10 Sie 2015 15:38 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 116 949
@sharif nie wiem czy Twoje pytanie jest dalej aktualne, ale co do drugiego dnia to zdecydowanie polecałbym wybrać się do Kazbegi/Stepantsmindy zamiast tych trzech miejsc, które wskazałeś. No chyba że jesteś bardziej nastawiony na miasta i zwiedzanie niż na góry i naturę.

Do Mcchety możesz skoczyć na szybkości po drodze. To jest małe miasteczko bardzo. Także w godzinę myślę, że idzie większość zobaczyć.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 11 Sie 2015 16:10 

Cześć,

plan po zmianach wygląda tak:
18.09 - g.4:10 Tbilisi - Mccheta – Gori – ew. UPLISCYCHE do zwiedziania i albo Khashuri (nocleg) albo Zestaponi (nocleg)
pyt. 1. Lądujemy koło 4 rano.. Czy taka trasa nie jest możliwa do zrealizowania w jeden dzień? Które z miasteczek polecacie na nocleg? Tbilisi nie będziemy specjalnie zwiedzać poza jakimś śniadankiem i kawą na chodniku czy coś :D. Jeśli polecacie jakieś miejsca na poranek w Tbilisi do daaaawajta ;D

19.09 Zestaponi/foni - Cziatura - Katskhi Column – Tkibuli (Kąpiel w Jeziorze Tkibuli lub Shaori?), Ambrolauri etc. – Kutaisi (nocleg - CS)
pyt 2. Jakieś środki transportu? Uwagi co do trasy? Propozycje?

20.09 Kutaisi – Ckaltubo – Okatse Canyon - Tsageri – Kutaisi (nocleg - CS)
21.09 Kutaisi - Zugadid - Mestia (nocleg gdzieś - u kogoś...)
pyt. 3 Miejscówki noclegowe mile widziane? Będziemy próbować po ludziach w jakiejś wiosce. Pytanie gdzie :))

22. 09 Swanetia tj.: Mestia - Ushuguli (nocleg jw.)
23.09 Swanetia cd. (nocleg jw.)

24.09 Swanetia - kierunek Poti (nocleg np. w Maltakvie lub Grogoleti, ew. Supsa)
pyt. 4. Da radę i jest sens?

25.09 Supsa - Borżomi (według GoogleMaps 4h ale zakładam że nam może zająć z 7) - nocleg
26.09 Borżomi - Tbilisi (krótkie zwiedzanie + nocleg hostel czy coś)
27.09 g.04:10 wylot

Cala trasa poza noclegami pierwszego i ostatniego dnia jest orientacyjna. Bierzemy pod uwagę spontaniczne zmiany :D
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 21 Lut 2016 23:46 

Witam,
co polecacie bardziej: Batumi, czy raczej Davit Gareji? Bądź inna atrakcja, która przebije moje przykłady?
Niestety czas ograniczony, ponieważ do dyspozycji tylko 3 pełne dni.

Plan na kwiecień przedstawia się następująco - przylot w poniedziałek, wylot czwartek:
Pon. Kutaisi -> Tbilisi -> Mccheta
Wt. Tbilisi -> Kazbegi -> Tbilisi
Śr. Tbilisi -> Davit Gareji -> Tbilisi -> Kutaisi

Opcja z Batumi:
Pon. Kutaisi -> Tbilisi -> Mccheta
Wt. Tbilisi -> Kazbegi -> Tbilisi
Śr. Tbilisi -> Batumi -> Kutaisi
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 24 Lut 2016 20:52 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 243 008
niebieski
Na Mcchete nie potrzebujesz całego dnia, wystarczy Ci max 2h. Zastanów się, czy nie lepiej będzie wrócić wcześniej z Mcchety i od razu próba złapania jakiejś popołudniową marszrutkę do Kazbegi, zamiast nocleg w Tbilisi?. Tam się prześpisz, a z samego rana wypoczęty, pewnie udasz się do monastyru Cminda Sameba.

W kwietniu dojazd do Kazbegi może okazać się jeszcze utrudniony. W zeszłym roku pod koniec kwietnia przyszło mi siedzieć 7h w marszrutce do Kazbiegi z powodu lawiny śnieżnej w Gudauri.

W Davit Gareji nie byłem, więc nie mogę porównać tego miejsca do Batumi. Batumi jest zupełnie inne niż wschodnia część Gruzji.

Wszystkie informacje na temat moich nieplanowanych przygód w Gruzji znajdziesz na http://geotrip.fly4free.pl/blog/1682/od ... i-czesc-1/

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 24 Lut 2016 22:11 

Dzięki za odpowiedź.
wiesz może o której jest ostatnia marszrutka z Tbilisi, a o której zaczynają odjeżdżać z Kazbegi?
zobaczymy, czy znajdziemy jakiś sensowny nocleg i miejmy nadzieję trafimy na pogodę :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 304 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość