Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Wrz 2018 19:57 

Przestudiowałam już jakie znaki drogowe są w Japonii, mam jeszcze wątpliwości na co nie pozwala biała i żółta linia ciągła oddzielająca 2 pasy na środku drogi. Z tego co gdzieś przeczytałam to przy białej ciągłej można zarówno wyprzedzać jak i ją przekraczać w celu skrętu np. w prawo (ale z zachowaniem większej ostrożności), natomiast przy żółtej ciągłej zarówno wyprzedzanie jak i przekraczanie w celu skrętu jest to zabronione. Czy tak jest faktycznie?
A na poboczu? Chyba przy obu nie można parkować?
Chciałabym aby wypowiedział się ktoś kto na codzień jeździ samochodem w Japonii.
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN
Majowy relaks w Hiszpanii 🌊🇪🇸 4* hotel z wyżywieniem w Tossa de Mar za 2349 PLN ☀️ Majowy relaks w Hiszpanii 🌊🇪🇸 4* hotel z wyżywieniem w Tossa de Mar za 2349 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 28 Wrz 2018 22:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Biała ciągła
- stosowana na drogach mających wiele pasów ruchu w tym samym kierunku,
- zakaz przejeżdżania przez linię we wszystkich przypadkach (formalnie jest napisane tylko o tym, że zakazuje się przejeżdżania z prawej strony - przy założeniu ruchu lewostronnego).

Żółta ciągła
- stosowana na wąskich drogach o jednym pasie ruchu w danym kierunku,
- zakaz przejeżdżania przez linię w celu wyprzedzania, ale dozwolony w celu ominięcia przeszkód takich jak roboty drogowe lub zaparkowane pojazdy.

Drogi w Japonii nie mają poboczy, mogą mieć co najwyżej pas awaryjny.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Wrz 2018 00:45 

Aso, dzięki.
Jeszcze tylko upewnię się :" jadąc" w Google maps wąską drogą z żółtym pasem rozdzielającym, widziałam wszystkie parkingi z widokiem na Fuji po przeciwnej stronie drogi (tzn po prawej). Linia jest cały czas ciągła, żółta - tzn. nie ma możliwości zjechania na taki parking ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Wrz 2018 09:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Główne parkingi nie powinny znajdować się za żółtą linią ciągłą, chociaż w przypadku dojazdu do mniej oficjalnych miejsc postojowych może się tak wydarzyć. Przepis jest sformułowany w taki sposób, że przejeżdżanie przez żółtą linię jest zabronione "w celu wyprzedzania". Wynika z tego, że przejazd przez żółtą linię w celu dojazdu do miejsca parkingowego (a nie w celu wyprzedzania) jest dozwolony.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Sty 2019 17:03 

Z Rental office miałam info, ze faktycznie prawo nie zabrania skrętu ale jeśli nie ma dodatkowych znaków zakazu. Na miejscu nie było z tym problemu. miejscowi skręcali, to my też. Fakt,że na wszelki wypadek patrzyliśmy czy nie ma policji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość