Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lip 2015 08:14 

Podczas ostatnich kilku pobytów w Kijowie, nie korzystałem z hoteli, tylko wynajmowałem całe mieszkania. Właściciele nie chcieli żadnych dokumentów, więc kwestia płatności była NATYCHMIAST egzekwowana. Jak nie miałem przy sobie od razu wystarczającej ilości gotówki, potrafili obejść ze mną nawet kilka banków ( bo często były problemy z wypłatą jednorazowo z bankomatu, odpowiedniej kwoty), aby płatność była uregulowana. Jak zapłaciłem np za pierwszy dzień, to już drugiego dnia przychodzili po resztę kasy.
I dla kontrastu.
Wynajmuję na Krecie duży apartament na 5 dni, dla 5 osób. Do zapłaty ok 200 € .
Był on bukowany " z marszu" na miejscu. Pani daje mi klucz, nie pytając o żadny dokument tożsamości i...... tyle ją widziałem. :D
Inna przychodziła sprzątać, ale na pytania o płatność odpowiadała. "Ja tu tylko sprzątam" :D
Przychodzi dzień wyjazdu( o 6 rano) , a tu nie ma komu zapłacić i oddać klucze. Recepcja zamknięta na głucho. :o
Zostawiłem należną kasę na stole razem z kluczami i ...pojechałem na lotnisko.
Mam nadzieję, że kasa trafiľa we właściwe ręce, bo drzwi były zatrzaskowe.
Drugi przypadek w Macedonii.
Tak samo. Nikt nie chce dokumentów.
Śpimy, jemy, pijemy przez kilka dni. Rachunek rośnie.
Na nieśmiałe :D pytanie, że może by coś już uregulować, odpowiedź oburzonego właściciela.
"A co ? Już wyjeżdżasz? Jeszcze czas."
A więc jak w tytule tematu.

Co kraj to obyczaj.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎 City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎
#2 PostWysłany: 22 Lip 2015 08:35 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Nie wiem, czy jest sens generalizować. Podam dwa "moje" przypadki. Pewnie w każdym kraju spotkasz ludzi ufnych bardziej lub mniej.

Pensjonat w Czeskiej Kamienicy (Česká Kamenice) - wynajęliśmy cały apartament (2 pokoje z łazienką), właścicielka przyjechała i dała klucze. Powiedziała, że nazajutrz jej nie będzie, więc mamy zamknąć apartament i klucz zostawić w skrzynce. Chcemy zapłacić, pani nie ma wydać z 2000 - zostawcie jutro na stole, jak rozmienicie. Tak też zrobiliśmy. Nie miała ode mnie żadnych danych oprócz adresu e-mail...

Obskurny hotelik przy porcie w Algeciras. Na recepcji starsza pani, prawdopodobnie Arabka. Cena nas zadowala, więc pytam, czy można obejrzeć pokój.
- No, Señor, dinero ahora.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Lip 2015 08:53 
Awatar użytkownika

niebieski
No może też potrzeby. W Cetynje wynajmujemy pokój, rachunek sobie spokojnie rośnie, na pytanie czy chcą pieniądze odpowiadają, że nie trzeba jeszcze, zdążyliśmy się zbratać. Któregoś dnia środek nocy, pukanie i słyszę- "możecie zapłacić, bo muszę wpłacić kaucje za kumpla".
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:00 

Ale często zachowanie jednej tylko osoby, może zniechęcić do całego kraju. W moim przypadku to Austria.
Wracałem samochodem z Nicei. Noc się zbliża, gdzieś w Austrii pod Wiedniem. Jest mały Gasthof. Opryskliwa właścicielka żąda 50 € za dwójkę. Drogo, ale niech będzie.
"Można obejrzeć pokój ?”
NIE
Albo płacicie bez oglądania, albo żegnam.

Całkiem przyjemny naród, ci Austriacy. :(
 PM off  

#5 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:09 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Anonymous napisał(a):

Patrzac historycznie to znajdziesz jeszcze jednego przyjemniaczka z Austrii ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
mi się wydaje, że to jest kwestia doświadczeń poszczególnych właścicieli nieruchomości. jak ktoś raz został solidnie wrobiony to potem dmucha na zimne, nie ma na to reguły.
jak np hotel rezerwujesz przez np booking to i tak mają twoje dane więc nie spieszno im z płaceniem.
ja osobiście wolę od razu zapłacić i mieć to z głowy.

2 miesiące temu miałem kuriozalna sytuację, bo ja myślałem, że nie zapłaciłem a właścicielka mieszkania mówiła, że już zapłacone. oczywiście miała rację :)

#7 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:15 

Pawel_T napisał(a):
Anonymous napisał(a):

Patrzac historycznie to znajdziesz jeszcze jednego przyjemniaczka z Austrii ;)

Nie tylko tego jednego, o którym myślimy.
Główny bohater "Listy Schindlera" ( o Twoim mieście Krakowie) niejaki Amon Goeth też był z Wiednia.
 PM off
Pawel_T lubi ten post.

#8 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):

Austriacy wmówili światu, że Adolf Hitler to Niemiec a Ludwig van Beethoven Austriak ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:37 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 561 467
Czyścimy temat z offtopu czy przenosimy do Luźnych gatek?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:42 

Do luźnych niech sobie idzie. :D
Mają ludzie chęć pogadać, to dlaczego cenzurować ?
 PM off
cypel lubi ten post.

#11 PostWysłany: 22 Lip 2015 23:39 
Awatar użytkownika

srebrny
krasnal napisał(a):
Obskurny hotelik przy porcie w Algeciras. Na recepcji starsza pani, prawdopodobnie Arabka. Cena nas zadowala, więc pytam, czy można obejrzeć pokój.
- No, Señor, dinero ahora.

spales w Algeciras - wow, turysta level hard, szacun
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości