Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Kwi 2025 11:32 

Loty: 300
Kilometry: 558 684
odpisali na korespondencje ponaglającą:

Chcielibyśmy szczerze przeprosić za nieprzyjemną sytuację i niedogodności, które mogła spowodować.

Z tego powodu cieszymy się, że bagaż sportowy został zwrócony pasażerowi.

Nie ma możliwości uzyskania odszkodowania za wypożyczenie sprzętu sportowego.

W tym przypadku, możemy jedynie zaoferować Pani odszkodowanie w wysokości 50 EUR na konto Wizzair , kwota będzie do Pani dyspozycji natychmiast i jest ważna przez 1 rok. Można ją wykorzystać na przyszłe loty i zmiany lub dodanie dodatków do istniejących, biorąc pod uwagę, że posiadacz konta byłby jednym z pasażerów na rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍 Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍
Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
#22 PostWysłany: 08 Kwi 2025 01:01 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Słaba rekompensata.
Ale według prawa (mogę sięmylić - i to grubo) - jeśli nie dstarczą Ci bagażu - masz prawo kupić podstawowe produkty do użytku.
Narty jednak chyba nie są podstaowym produktem, nawet jeśli chodzi o wypożyczenie.
 Profil Relacje PM off
mariusz_l lubi ten post.

#23 PostWysłany: 08 Kwi 2025 06:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Dawno temu ECK popełnił taki wpis, nie jest to oczywiście żadna wykładnia, ale jakiś punkt zaczepienia i wskazówka gdzie można zasięgnąć języka.

"Jeżeli w czasie pobytu nie możemy korzystać z naszego sprzętu i jesteśmy zmuszeni do wypożyczenia nart lub deski snowboardowej, wówczas należy zachować rachunek i na jego podstawie zażądać od linii lotniczej zwrotu poniesionych kosztów."
https://konsument.gov.pl/aktualnosci/bagaz-narciarza-przewiezc-sprzet/
mariusz_l lubi ten post.

#24 PostWysłany: 08 Kwi 2025 08:16 

złoty
Kilka lat temu uzyskałem zwrot kosztów wypożyczenia sprzętu snowboardowego, wraz z kurtką.
Air Canada ociągała się z wypłatą, ale Canadian Transportation Agency aktywnie pomogła.
Myślę, że w Polsce, bez pozwu się nie obejdzie...
Możesz jeszcze spróbować wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty i/lub zobaczyć, czy sprawy nie da się ugryźć od strony państwa przylotu, czyli Włoch.
Może tam mają bardziej prokonsumenckie rozwiązania.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 08 Kwi 2025 11:37 

niebieski
szpaczny napisał(a):
Słaba rekompensata.
Ale według prawa (mogę sięmylić - i to grubo) - jeśli nie dstarczą Ci bagażu - masz prawo kupić podstawowe produkty do użytku.
Narty jednak chyba nie są podstaowym produktem, nawet jeśli chodzi o wypożyczenie.

Jeśli lecisz na wyjazd narciarski, to chyba jednak są podstawowym produktem. Czy w takim razie zamiast wypożyczenia mógłbym zakupić nowe narty? Ciekawe jak sąd by do tego podszedł. Wydaje mi się, że były sprawy, że ludzie kupowali garnitury na spotkania biznesowe i dostawali zwrot.
 Profil Relacje PM off
mariusz_l lubi ten post.

#26 PostWysłany: 08 Kwi 2025 11:54 

Loty: 132
Kilometry: 326 809
niebieski
szpaczny napisał(a):
Słaba rekompensata.

Miałem w listopadzie sytuacje na Mauritusie - bagaż dotarł do mnie po 3 dniach ... między czasie kupiłem maskę, fajkę, płetwy (między innymi). Nie było żadnego problemu zwrócili kasę za wszystkie zakupy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 08 Kwi 2025 13:51 

złoty
kumkwat_kwiat napisał(a):
szpaczny napisał(a):
Słaba rekompensata.

Jeśli lecisz na wyjazd narciarski, to chyba jednak są podstawowym produktem. Czy w takim razie zamiast wypożyczenia mógłbym zakupić nowe narty? Ciekawe jak sąd by do tego podszedł. Wydaje mi się, że były sprawy, że ludzie kupowali garnitury na spotkania biznesowe i dostawali zwrot.

W moim przypadku, AC zwróciło koszty wypożyczenia sprzętu snowboardowego oraz zakupu kosmetyków (pasta do zębów, pianka do golenia itp...), natomiast prywatne ubezpieczenie z kk, wypłaciło odszkodowanie za zakup spodni snowboardowych, rękawic, kalesonów itp, do wysokości kwoty ubezpieczenia (840EUR). Dla wszystkich było oczywiste, że jeśli lecę w góry ze sprzętem snowboardowym i ubraniami sportowymi to celem wyjazdu jest uprawianie sportu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości