Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Wrz 2024 10:12 

Czy ktoś może podzielić się swoimi wrażeniami z wycieczki/wczasów na Cabo Verde z dziećmi? Najbardziej interesuje mnie kwestia bezpieczenstwa, higieny (czy bezpiecznie jest jadać w lokalnych knajpkach) i kontaktów z miejscowymi (czy są nachalni)? Atrakcji myślę że nie zabraknie.
 Profil Relacje PM off  

Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍 Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍
#2 PostWysłany: 04 Wrz 2024 10:50 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 73 479
Hej,
co prawda nie byliśmy z dziećmi ale lokalsi są nachalni, szczególnie w pobliżu hoteli a raczej taka u Was opcja wchodzi - wręcz mega to męczyło jak dosłownie Cię odprowadzali pod samą bramę hotelu/plaży dlatego często ochrona jest z każdej strony wejścia i wtedy stopują.
W knajpie jedynie jedliśmy raz na wycieczce całodniowej więc teoretycznie ufaliśmy, woda w hotelach jedynie butelkowana. Ale ogólnie bardzo spoko, nie mieliśmy żadnego incydentu ani nic ale po prostu naganianie jest męczące.
Jako ciekawostkę powiem, że jak wybieraliśmy się na wycieczkę całodniową to poprosiliśmy gościa który nas wozi, żeby zajechał do biednej dzielnicy i rozdaliśmy dzieciom jedzenie + ciuchy jakie mieliśmy.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Wrz 2024 11:27 

złoty
Mr.Highlife napisał(a):
... poprosiliśmy gościa który nas wozi, żeby zajechał do biednej dzielnicy i rozdaliśmy dzieciom jedzenie + ciuchy jakie mieliśmy.

No i to jest wytłumaczenie, dlaczego niektórzy lokalsi na Sal (bo zakładam, ze chodzi o Sal) są nachalni...

Byłem na Cabo Verde dwa razy, raz na Santiago, drugi raz na Sao Vicente i Santo Antao. Lokalsi zdecydowanie nie byli nachalni, ale tam nie ma dużych hoteli i masowej turystyki.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 04 Wrz 2024 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 73 479
Nie miałem tutaj na myśli lokalsów którzy chodzą i żebrają tylko tych którzy sprzedają wszelkiego rodzaju produkty/usługi :) a mógłbyś rozwinąć o co chodzi z tym wytłumaczeniem? bo ja nie do końca znajduję korelację z lokalnymi naganiaczami na usługi/suveniry przy hotelach a wspomaganiem dzieci w centrum wyspy którzy mieszkają w blaszanych konstrukcjach ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Wrz 2024 12:56 

złoty
Wjeżdżając na dzielnicę i rozdając rzeczy na ulicy przypadkowym dzieciakom doprowadzasz do tego, że część miejscowych zaczyna traktować turystów jak świętych Mikołajów i zachęcasz do żebractwa. Po jakimś czasie takich praktyk pojawiają się grupy dzieciaków uganiających się za każdy turystą i domagających się prezentów, a po paru latach takie dzieciaki zostają nachalnymi naganiaczami. To nie jest dobry sposób na pomaganie. Więcej z tego szkody niż pożytku.
Jeżeli chcesz pomagać miejscowym, to warto zadać sobie trudu i poszukać jakiejś miejscowej organizacji robiącej przydatne rzeczy, ewentualnie w ostateczności podejść do miejscowej szkoły i spytać tam, czy i jaka pomoc się przyda. A jeżeli to za duży trud, to po prostu najlepiej będzie dawać miejscowym zarobić uczciwą pracą przy usługach dla turystów - zjeść w miejscowej knajpce, kupić miejscowe rękodzieło, nocować w małym pensjonacie a nie dużym sieciowym hotelu (wiem, na Sal to ostatnie pewnie się nie da).
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 04 Wrz 2024 13:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Albo zapytać lokalny kościół, czy nie potrzebuje pomocy.
 Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.

#7 PostWysłany: 04 Wrz 2024 13:51 

złoty
Z kościołem bywa różnie. Mogą robić wspaniałe rzeczy, mogą też bardzo szkodzić. Nie traktowałbym kościelnych inicjatyw jako z automatu godnych zaufania i zasługujących na wsparcie. Ale może nie kontynuujmy dalej tego wątku, bo to już spory offtop.
 Profil Relacje PM off
Nikt lubi ten post.

#8 PostWysłany: 08 Wrz 2024 01:04 

Loty: 185
Kilometry: 469 838
niebieski
-- 08 Wrz 2024 01:01 --

Jako ciekawostkę powiem, że jak wybieraliśmy się na wycieczkę całodniową to poprosiliśmy gościa który nas wozi, żeby zajechał do biednej dzielnicy i rozdaliśmy dzieciom jedzenie + ciuchy jakie mieliśmy.[/quote]

-- 08 Wrz 2024 01:04 --

TIT napisał(a):
Jako ciekawostkę powiem, że jak wybieraliśmy się na wycieczkę całodniową to poprosiliśmy gościa który nas wozi, żeby zajechał do biednej dzielnicy i rozdaliśmy dzieciom jedzenie + ciuchy jakie mieliśmy.

@Mr.Highlife

[/quote]

Ostatnio podbity przez TIT, 08 Wrz 2024 01:04
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 3 gości