Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Lut 2013 11:42 

niebieski
Stworzyłem wątek poświęcony nieaktualnemu już błędowi, który pozwolił nam polecieć z WAW do KUL za około 640 EUR w obie strony w klasie biznes. Proponuję zadawać tu wszystkie pytania/wrzucać informacje. Sam postaram się zebrać to, co do tej pory wiemy.

Bilety są widoczne:
- na stronie TK, po numerze rezerwacji
- na stronie SV, po numerze biletu

Nie zobaczymy ich natomiast np. na checkmytrip.com.

Przyczyną błędu była niewłaściwa konwersja walut PLN/EUR. Na stronie SV dobrze widać, że nasz bilet powinien kosztować:
1270 EUR (fare) + opłaty i podatki, a tymczasem kosztował 1270 PLN + opłaty i podatki. Stosunkowo łatwo jest więc policzyć naszą "oszczędność" na tym bilecie.

1. Linie lotnicze
Odcinki WAW-IST, IST-WAW są wykonywane zarówno przez TK (Turkish Airlines) jak i LO (LOT). Na rezerwacji mamy informację, która linią lecimy. Odcinki IST-KUL, IST-KUL do 24 kwietnia są obsługiwane przez MH (Malaysia Airlines), a od 25 kwietnia przez TK
Uwaga: istniała możliwość rezerwacji odcików IST-KUL,KUL-IST samolotem MH także po 24 kwietnia. Istnieje duża szansa, że TK będzie chciało przenieść pasażerów z samolotów MH do swoich.

2. Samoloty
Jeśli odcinki WAW-IST, IST-WAW lecimy LO to przelecimy je E195, jeśli TK to A321 (zdjęcie fotela w J w jednym z postów poniżej).
Uwaga: w J w LO fotele są dokładnie te same co w Y. Raczej nie doświadczymy tutaj luksusów klasy biznes. W TK mamy natomiast lepsze, biznesowe fotele.

Jeśli odcinki IST-KUL,KUL-IST lecimy MH to odbędziemy je na pokładzie B777. Produkt biznesowy MH ma dobre opinie.
Tak wygląda układ foteli: http://www.seatguru.com/airlines/Malays ... 77-200.php
Zdjęcie rozłożonego fotela poniżej (angle-flat)

Jeśli odcinki IST-KUL,KUL-IST są wykonywane przez TK to będziemy lecieć na pokładzie A340. Nie jest to specjalnie dobra informacja, bo zarówno A330 jak i B777 tych linii mają lepsze, rozkładane do poziomu fotele, co oczywiście nie znaczy, że te w A340 są złe. TK często zmieniają samoloty przed wylotem, więc być może część z nas doświadczy nowej klasy bizness właśnie w A330. Każdy fotel, także w A340, wyposażony jest w indywidualny system rozrywki (więcej o systemie tutaj: http://www.turkishairlines.com/en-int/t ... udio-video).
Tak wygląda układ foteli: http://www.seatguru.com/airlines/Turkis ... s_A340.php
Krótki filmik z kabiny biznesowej tego samolotu tutaj:

Uwaga: zdjęcia na SeatGuru są nieaktualne (sprzed refitu) - jak widać na filmie (i w opisie) każdy fotel jest wyposażony w indywidualny system rozrywki.

3. Zmiana/rezygnacja
Zgodnie z warunkami taryfy możemy zmienić termin lotu po odbyciu pierwszego lotu za 50 EUR. Choć jest to niezgodne z warunkami taryfy, podobno TK umożliwia też zmianę terminu przed odbyciem odcinka WAW-KUL pod warunkiem: 1. dostępności biletów w klasie J 2. zachowaniu dotychczasowych przewoźników (jeżeli np. pierwszy odcinek lecimy LO to nie możemy go zmienić na TK). Koszt to także 50 EUR

4. Darmowy hotel
Najlepszy opis znajduje się na stronie TK - wklejam poniżej. Dobra informacja jest taka, że hotel przysługuje także jeśli lecimy lotem na numerach TK, obsługiwanym przez inną linię. W tym przypadku jeśli odcinek WAW-IST odbywaamy LO, a odcinek IST-KUL MH, hotel także będzie nam przysługiwał. Taką informację przekazuje TK na infolinii oraz osoby, które już odbyły swoje loty.

Passengers have right to have free hotel accomodation only when there is more than 7 or more hours for business class passengers between two international connecting flights due to Turkish Airlines’ schedule structure for maximum 2 nights. Both of the connections must be with Turkish Airlines, reservations must be confirmed and transfer flight’s reservation must have done for the first scheduled flight. Hotels will be Turkish Airlines’ corporate hotels that will be provided though “Hotel Desk” office which was located at the arrival floor after customs.

Załączniki:
Komentarz do pliku: MH B777 Business Class
MH_B777.jpg
MH_B777.jpg [ 247.83 KiB | Obejrzany 3012 razy ]

Ostatnio edytowany przez blasto 12 Mar 2013 12:12, edytowano w sumie 19 razy
 Profil Relacje PM off  

Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️ Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️
Słoneczna Andaluzja na weekend za 861 PLN 😍 Loty do Sewilli z Warszawy i noclegi w hotelu 😎 Słoneczna Andaluzja na weekend za 861 PLN 😍 Loty do Sewilli z Warszawy i noclegi w hotelu 😎
#2 PostWysłany: 25 Lut 2013 20:32 

niebieski
Świetnie, że założyłeś ten wątek. ja lecę na przełomie roku. Do i z Istambułu LOTem, a do i z Kuala Lumpur Turkishem. W jedną i drugą stronę mam ponad 10 godzinne oczekiwanie w Turcji. Jestem bardzo ciekaw czy uda mi się załapać na gratisową wycieczkę lub hotel. pzdr:)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lut 2013 00:01 
Awatar użytkownika

warto dodać:

mile Miles and More --> dostaniemy na pierwszym odcinku LO/TK, na drugim TK. Jeśli drugi będzie obsługiwany przez MH to już mil do programu M&M nie otrzymamy - raczej oczywiste bo MH to OneWorld. Jeśli ktoś zbiera w programie TK Miles and Smiles to za odcinek MH też można je otrzymać

stopover --> hotel lub wycieczkę po Stanbule otrzymuje się przy ponad 7h w klasie biznes i 10h w eco. Przy tym obowiązują rozkłady a nie fakt że taki layover występuje - czyli jeśli mamy 8h layover a w tym czasie w rozkładzie jest lot na danej trasie to jest on uwzględniany. Tak czytałem, jeśli się mylę to pls o korektę, sam tego nie doświadczyłem.

i jeszcze fotelik w J w A321 TK

Image
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Lut 2013 00:49 

niebieski
Info o milach, hotelu itp. wrzucę wkrótce. Będę update'ował pierwszy wpis stopniowo.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Lut 2013 10:12 

Ja mam lot mh we wrześniu i już zarezerwowalem konkretne miejsca w samolocie.te fotele w mh i tk to stary produkt i w większości na forach są krytykowanie,ze sie zjeżdża itp,ale ponieważ ja nigdy nie lecialem w klasie wyższej od y to pewnie będę zadowolony.jessli ktoś dużo lata w j i dużo za to płaci wymaga rownież bardzo dużo stad te negatywne opinie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Lut 2013 10:23 

niebieski
Negatywne opinie biorą się także stąd, że w nowych/odnowionych samolotach standardem w J są teraz fotele w pełni rozkładane do pozycji poziomej (lie-flat). Takie też posiada TK np. w A330. Całe szczęscie, że TK bardzo często zmienia maszyny na kilka tygodni przed lotem, więc istniejsze szansa, że część z nas poleci A330 w nowych fotelach, czego wszystkim życzę.

Wiadomio, że komfort podróży w takich pochylonych fotelach jest niższy niż w rozkładanych do poziomu, ale wciąż dużo wyższy niż w Y.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Lut 2013 11:47 

niebieski
Przepraszam ze sie wtrąca, ale nie do konca rozumiem. Foto za promocja/blad jest/była?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Lut 2013 11:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Paw_Lew napisał(a):
warto dodać:

stopover --> hotel lub wycieczkę po Stanbule otrzymuje się przy ponad 7h w klasie biznes i 10h w eco. Przy tym obowiązują rozkłady a nie fakt że taki layover występuje - czyli jeśli mamy 8h layover a w tym czasie w rozkładzie jest lot na danej trasie to jest on uwzględniany. Tak czytałem, jeśli się mylę to pls o korektę, sam tego nie doświadczyłem.

wycieczke dostaje kazdy, wystarczy ze ma duzo czasu
http://www.istanbulinhours.com/
naprawde warto skorzystac ten tour. THY placy prawie wszystko (wejscie do muzeum, obiady itd)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Lut 2013 18:42 
Awatar użytkownika

piotrekck napisał(a):
Ja mam lot mh we wrześniu i już zarezerwowalem konkretne miejsca w samolocie.

kupowałeś przez stronę TK czy agenta ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Lut 2013 18:50 

niebieski
Mam wrażenie, że to nie istotne - i tak nie pewnie dostał PNR MH. Zapewne zadzwonił do MH i poprosił o przydzielenie miejsca, mam rację?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 26 Lut 2013 22:00 
Awatar użytkownika

nie wiem czy ma to znaczenie czy nie ale żadnych zmian rezerwacji nie można dokonać na stronie TK jeśli bilet kupowany był przez agenta. Zakładam zatem ze via www TK jest taka opcja, tak czy siak dobrze byłoby wiedzieć jak można tego dokonać, wolałbym sobie zaklepać miejsca. Czytałem też na innym forum że na MH można bookować miejsca dopiero 100 dni przed wylotem ale nigdzie tego nie weryfikowałem.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Lut 2013 22:14 

niebieski
Jeśli kupowałeś przez agenta to kontrolę nad biletem ma agent - to standard, niezależnie od biletu, przewoźnika czy agenta. Miejsca w TK wybiera się przez telefon, zazwyczaj na miesiąc przed lotem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Lut 2013 23:56 

Paw_Lew napisał(a):
nie wiem czy ma to znaczenie czy nie ale żadnych zmian rezerwacji nie można dokonać na stronie TK jeśli bilet kupowany był przez agenta. Zakładam zatem ze via www TK jest taka opcja, tak czy siak dobrze byłoby wiedzieć jak można tego dokonać, wolałbym sobie zaklepać miejsca. Czytałem też na innym forum że na MH można bookować miejsca dopiero 100 dni przed wylotem ale nigdzie tego nie weryfikowałem.

Kupowałem bezpośrednio w TK.Niestety na stronie TK mogę sobie ładnie obejrzeć rezerwację,obejrzeć e-tickety ale nic nie mogę tam rezerwować i zmieniać.Blasto ma rację,no może nie do końca bo nie zadzwoniłem do MH ale skontaktowałem się przez e-mail.No i zarezerwowałem 2 i 3 rząd.

Nie wiem z kolei czy rezerwować hotel w ist.Kolega,który już poleciał dostał fajny hotel,ale ja lecę z dziećmi i trochę się obawiam,żeby nie dali jakiejś nory.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 27 Lut 2013 00:28 

niebieski
piotrekck napisał(a):
Paw_Lew napisał(a):
Nie wiem z kolei czy rezerwować hotel w ist.Kolega,który już poleciał dostał fajny hotel,ale ja lecę z dziećmi i trochę się obawiam,żeby nie dali jakiejś nory.

Come on, TK to świetna linia. Oni mają kilka hoteli, które przydzielają pasażerom i to są zawsze bardzo dobre hotele. Zadzwoń/napisz do ich hotel desk, podaj loty, dni i przerwę i powinni Ci odpisać, czy hotel Ci przysługuje. Tym się martw, a nie standardem hotelu, bo on na 100% będzie wysoki.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 27 Lut 2013 00:28 
Awatar użytkownika

Ok dzięki za info, wrzuć jak możesz ten email. Odnośnie hotelu to zadzwoń do Hotel Desku na lotnisku IST:

HOTEL DESK +90 212 463 63 63 / ext. 12426-15532
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Lut 2013 09:03 

Paw_Lew napisał(a):
Ok dzięki za info, wrzuć jak możesz ten email. Odnośnie hotelu to zadzwoń do Hotel Desku na lotnisku IST:

HOTEL DESK +90 212 463 63 63 / ext. 12426-15532

Dear Mr. Piot.

Thank you for your email.

We are pleased to inform your seat has been reserved.

5. TK 8141 J TU03SEP WAWIST HK 1255 1635
6. MH 031 D WE04SEP ISTKUL HK4 1510 0635+1 TK8000J
*ELECTRONIC TKTG AVAILABLE ON THIS FLIGHT*
7. MH 030 D SA21SEP KULIST HK4 0030 0615 TK8001J
*ELECTRONIC TKTG AVAILABLE ON THIS FLIGHT*
8.ST:NSST MH HK2 MH031 D 04SEP13 ISTKUL 3AC/P3/4
9.ST:NSST MH HK2 MH031 D 04SEP13 ISTKUL 2AC/P1/2
10.ST:NSST MH HK2 MH030 D 21SEP13 KULIST 3JK/P3/4
11.ST:NSST MH HK2 MH030 D 21SEP13 KULIST 2JK/P1/2
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 27 Lut 2013 09:07 
Awatar użytkownika

:)) chodziło mi o adres
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 27 Lut 2013 18:41 

Zastanawiam się do jakiego stopnia ma znaczenie rezerwacja miejsc, ja np. lecę E195 lotu a potem A340 TK i na seatguru i podobnych nie znalazłem w tych samolotach miejsc oznaczonych jako lepsze lub gorsze... lecę z rodziną więc bardziej interesuje mnie żebyśmy siedzieli koło siebie... Na flyertalk jest info, że koło 100 dni przed lotem mozna już sprawdzać czy miejsca są dostępne do wyboru i wtedy można do nich zadzwonić... Jeżeli jednak ktoś dotarł do jakichś informacji o preferencjach w wymienionych samolotach, to niech się podzieli ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 27 Lut 2013 21:47 

niebieski
drozd napisał(a):
Zastanawiam się do jakiego stopnia ma znaczenie rezerwacja miejsc, ja np. lecę E195 lotu a potem A340 TK i na seatguru i podobnych nie znalazłem w tych samolotach miejsc oznaczonych jako lepsze lub gorsze... lecę z rodziną więc bardziej interesuje mnie żebyśmy siedzieli koło siebie... Na flyertalk jest info, że koło 100 dni przed lotem mozna już sprawdzać czy miejsca są dostępne do wyboru i wtedy można do nich zadzwonić... Jeżeli jednak ktoś dotarł do jakichś informacji o preferencjach w wymienionych samolotach, to niech się podzieli ;)

Zasady są takie same jak zazwyczaj w J - unikać pierwszego i ostatniego rzędu. Ja peferuję miejsca z dostępem do korytarza, więc w takiej konfiguracji biorę środek. Jeśli podróżujecie z dziećmi lepiej jeśli będziecie siedzieć za lub przed nimi niż obok.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 12 Kwi 2013 12:31 

niebieski
Oto kilka zdjęć z lotu IST-KUL MH (wklejam za zgodą autora).
Jeśli ktoś leci ten odcinek Turkish Airlines od maja do września, proszę o prywatną wiadomość.

Załączniki:
Breakfast_2.jpg
Breakfast_2.jpg [ 44.89 KiB | Obejrzany 1683 razy ]
Breakfast_1.jpg
Breakfast_1.jpg [ 40.09 KiB | Obejrzany 1683 razy ]
Dinner_4.jpg
Dinner_4.jpg [ 35.22 KiB | Obejrzany 1683 razy ]
Dinner_3.jpg
Dinner_3.jpg [ 47.83 KiB | Obejrzany 1683 razy ]
Dinner_2.jpg
Dinner_2.jpg [ 46.51 KiB | Obejrzany 1683 razy ]
Dinner_1.jpg
Dinner_1.jpg [ 43.17 KiB | Obejrzany 1683 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości