Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 06 Wrz 2023 13:06 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@pawpos Ja bym to połączył z Chile kontynentalnym, które ma wiele do zaoferowania. Gdybym wydał 4,5k na bilety tylko na WW, to byłbym zapewne nieco rozczarowany.

Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍 Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍
#102 PostWysłany: 06 Wrz 2023 13:29 

No wlasnie cena ogolnie wysoka, choc wciaz najtansza z Europy. Ostatnio cos ponizej 4k widzialem z FRA w srodku pandemii, wiec ten ROM wypada znosnie.
Nie bede mial tyle wolnego zeby tam zostac na dluzej i naklada mi sie to na Azje. Orientujecie sie czy majac podroz na jednym bilecie mozna wyjsc do SCL skoro mam przesiadke prawie 24h?
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 06 Wrz 2023 13:34 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 721 597
niebieski
Po pandemii prawie wszystkie bilety lotnicze dwa razy drożej więc powoli trzeba się do tego przyzwyczaić chociaż nie jest łatwo .

Image
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 06 Wrz 2023 13:53 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
cart napisał(a):
Lecieć pół świata tylko na tę wyspę jest bez sensu. Lepiej to rozbić na 2 bilety i zostać trochę w Chile.
Ja to patrząc na zdjęcia i relacje z WW to wręcz zastanowiłbym się, czy nie zostać w Chile kontynentalnym kosztem Rapa Nui :). Ale na pewno racja, lecieć przez cały świat tylko na wyspę raczej nie ma sensu.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Nocleg
#105 PostWysłany: 10 Sty 2024 20:52 

Może mi ktoś polecić sprawdzony nocleg na 3 noce?
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 10 Sty 2024 21:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A co to ma wspólnego ma z atrakcjami?
wyspa-wielkanocna-noclegi,717,48168
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 14 Sty 2024 17:40 

Loty: 138
Kilometry: 358 224
A ma ktoś może przewodnika do polecenia?
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 01 Mar 2024 17:20 

złoty
Wybieram się na Wyspę Wielkanocną na początku maja i właśnie LATAM zmieniło mi godziny lotów co pozwoliło mi dobrać tam dodatkowy dzień - ostatecznie spędzę tam 4 noce zamiast 3. W związku z tym mam pytanie do osób które tam były - czy możecie polecić jakąś lokalną wypożyczalnię samochodów? Chciałbym wynająć samochód na 2 dni, 1 dzień ewentualnie wziąć przewodnika na cały dzień (rozumiem, żę przewodnik ma już swój samochód, a nie że to ja muszę go obwozić ? ;-) a pozostały czas spędzić bez celu w Hanga Roa i okolicach (zakładam, że na 5 dni może w któryś dzień pogoda się mocno posypać, maj chyba jest najbardziej deszczowym miesiącem z tego co widziałem)
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 28 Mar 2024 16:20 

Hej!
wybieram się do Chile w listopadzie, chciałabym też przy okazji zobaczyć Wyspę Wielkanocną. Macie jakieś patenty na wyszukiwanie promki na loty? bo tylko LATAM bodajże. Na dziś w MOMONDO najniższa cena ok 2800 zł/osoba, za dużo jak na moje możliwości.
Druga sprawa, na ile dni tam warto polecieć? Będę pierwszy raz w Chile więc nie chciałabym stracić za dużo czasu tylko na jedną atrakcję.
Z góry dziękuje za wskazówki
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 28 Mar 2024 16:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak pierwszy raz na Chile, i 2800 to sporo, to polecam zostać na kontynencie i zrobić północ lub południe. I potem wrócić ponownie do Chile jak będzie oferta na IPC
 Profil Relacje PM off
anitan lubi ten post.

#111 PostWysłany: 28 Mar 2024 20:19 

HON fly4free
Przede wszystkim LA ma dwie ceny do IPC : "lokalną" i zagraniczną - większość OTA widzi tę drugą, która oczywiście jest dwukrotnie wyższa.
W tej chwili standardowe lokalne ceny RT to ok. 1300-1400 PLN w Y i ok. 3300 w C, zdarzają się odchylenia na plus / minus. Zagraniczne ta kwota razy mniej więcej dwa.
Jeśli na listopad, na konkretne daty, nie macie takich cen jak wyżej tych lokalnych to zaczekajcie aż się pojawią i wtedy kupujcie w chilijskim/pd amerykańskim OTA lub wybranych innych które mają dostęp do tych taryf.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 02 Kwi 2024 13:12 

Loty: 136
Kilometry: 286 623
Byliśmy w listopadzie 2023, bilety kupiliśmy z 2 miesiące przed wylotem bezpośrednio na stronie LATAM. Tak jak wyżej napisano trzeba zmienić na stronę chilijska i ceny są o połowę niższe. Jeśli nie pokazuje w ogóle lotów, to trzeba sprawdzać codziennie aż w końcu się pojawią. My płaciliśmy 1200zl/os do wyboru była tylko economy plus lub biznes (ofc droższa). Także w cenie mieliśmy dodatkowo bagaż 23kg. Byliśmy 4 noce i myślę, że to była idealna długość.
2 ludzi lubi ten post.

#113 PostWysłany: 18 Kwi 2024 11:39 

to jeszcze jedno pytanko
mamy mastercard, visę i REVOLUta. Czy wszystkie te karty działają przy zakupie biletów (i potem na miejscu) czy są jakieś inne wymogi?
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 18 Kwi 2024 12:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Działają, tylko jak to w Chile, zazwyczaj pobierają prowizję za płatność kartą zagraniczną
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 03 Maj 2024 06:54 

złoty
Jestem właśnie na WW, karty zarówno Visa Infinite jak i Revolut działają bez problemu - z tym, że za płatności kartą kredytową wszędzie pobierana jest prowizja ok 5%, Revolut jako karta debetowa jest bez prowizji.
Podobnie jest z bankomatami jak już wcześniej ktoś napisał - wypłata max 200k CLP i prowizja 8500. Opłaty są strasznie wysokie.
Większym problemem jest jednak dostęp do internetu na wyspie - nie ma tu kabla podwodnego jak na pobliskim Tahiti więc mieszkańcy korzystają głównie ze Starlinka, natomiast z sieci działa tylko Entel a polecany wszędzie WOM tylko późną nocą i wczesnym rankiem. Między godziną 8 rano a 21 właściwie nie ma szans by sprawdzić cokolwiek w internecie (oprócz połączeń whatsapp - działają nawet videorozmowy, natomiast pisanie wcale o_O)
Jak wrócę to wrzucę jakąś dłuższą relację bo miejsce jest absolutnie wyjątkowe !
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#116 PostWysłany: 21 Cze 2024 04:57 

HON fly4free
Wracając do dawnej dyskusji rozpoczętej o ile pamiętam przez @mmaratonczyk nt. samodzielnego objazdu i używania na wyspie rowerów - teraz mogę się wypowiedzieć na bazie własnego doświadczenia i generalnie mocno zachęcam wszystkich o w miarę sensownej kondycji do śmigania po wyspie na rowerze - super sprawa, jeździ się zajebiście, podjazdy kompletnie nie przeszkadzają, ruch poza centrum HR praktycznie minimalny, a w 90% zerowy. Jeśli ktoś nie chce objeżdżać całej czy dużej części wyspy to spokojnie można pokręcić się po okolicach HR - w szczególności wjechać na Rano Kau (podjazd wymaga nieco kondycji), albo śmignąć na jedną z dwóch plaż i sobie pochillować (do Anakena wyjdzie jakieś 35 km w dwie strony). Oczywiście bez przewodnika nie wejdziemy do wielu spotów archeologicznych, ale jest też całkiem sporo dostępnych free plus różnych fajnych miradorów itp. Cały dzień można na luzie zagospodarować. Można też znaleźć przewodnika z rowerem jeśli ktoś chce, są tacy dostępni.
Generalnie osobom aktywnym i lubiącym rower polecam dwa pełne dni na miejscu czyli 3 noce minimum - jeden dzień na klasyczny objazd z przewodnikiem najważniejszych miejsc (w tej czy innej formie), a drugi dzień na samodzielne śmiganie po wyspie właśnie na rowerze.

@Sorvali: co do neta, kompletnie nie mialem problemu przynajmniej w HR i bliższych okolicach (na drugim końcu wyspy rzeczywiście prawie nie ma zasięgu) - używam esim FlexiRoam i hulał bez zarzutów 24h/d i komplikacji. W wielu hotelach itp. / knajpach też jest net, choć ma tendencje do wahania prędkości (zwłaszcza wieczorami jak wszyscy goście siedzą).
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#117 PostWysłany: 30 Lip 2024 12:47 

udało mi się upolować dobre ceny na lot na WW więc jestem turbo szczęśliwa. Będziemy tam 2 dni, dajcie, please wskazówki, jak ten czas dobrze skonsumować, mniej komercyjnie niż byśmy zwiedzali z biurem podróży.
Lubimy chodzić, jeździć rowerem , zależy nam na obejrzeniu co się ta bo pewnie już tam nie wrócimy.
Mamy po 50 latek więc to trochę determinuje nasze możliwości.
Może znacie jakieś firmy, które byście polecili na miejscu, oferujące ciekawe opcje zwiedzania wyspy?
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 30 Lip 2024 12:59 

HON fly4free
Już pisałem i inni także: obecnie do najbardziej znanych miejsc nie wejdziesz bez przewodnika, więc w tym sensie trudno uniknąć "komercji" czy "biur podróży" bo siłą rzeczy musisz kogoś wynająć: opcje są różne: od standardowych wycieczek zbiorowych busikami, przez prywatnego przewodnika z samochodem, po przewodnika na motorze (ja z takiego korzystałem) czy nawet rowerze. Wielkiego pola na oryginalność też nie ma, bo zwiedzanie polega na objechaniu wyspy dookoła i wejściu do pewnej liczby miejsc - można ewentualnie zmieniać kolejność czy dostosowywać do pogody, pory dnia itp.

Jeśli macie 2 dni to proponuję jeden dzień na taką wycieczkę z przewodnikiem a drugi np. samemu rowerem (bardzo fajna sprawa, o ile macie nieco kondycji) czy samochodem i wtedy spokojnie sobie obejrzeć inne miejsca - te które są dostępne bez przewodnika, czy po prostu pokręcić się po jakimś fragmencie wyspy chłonąć naturę, widoki, wyjechać na wulkan obok HR, pojechać na plażę itp.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#119 PostWysłany: 29 Paź 2024 15:06 

Loty: 462
Kilometry: 788 293
niebieski
Dopiero co wróciłem z WW, więc rzucam garść informacji:
Na wyspie byłem 4 dni (poniedziałek przylot po godz. 15, czwartek wylot o godz. 16:30). Wg mnie to zupełnie wystarczająca ilość czasu na wyspę.
Pierwszy dzień przeznaczyłem na zwiedzanie Hanga Roa, drugi na całodniową wycieczkę z przewodnikiem, trzeci na objazd wyspy wynajętym autem, a czwarty na chill w mieście i ogarnięcie pamiątek. Myślę, że kolejnego dnia zaczęłaby mi doskwierać okropna nuda.

Oczywiście najsłynniejsze Moai, czyli Moai Tukuturi przy Rano Raraku i Ahu Tongariki są dostępne dla zwiedzających wyłącznie z przewodnikiem.
Dobrym miejscem do zobaczenia zachodu słońca z Moai na pierwszym planie jest Ahu Ko Te Riku i Aku Tahai - wstęp bezpłatny, czynne do godz. 21.
Natomiast jeśli ktoś chce pokontemplować w towarzystwie Moai i gwiazd na niebie, to polecam Ahu Hura A Urenga - samotny posąg kawałek za miastem. Miejsce zupełnie nieturystyczne, jedynie można natknąć się na bezpańskie psy :)
2 ludzi lubi ten post.
Rafał Marschall uważa post za pomocny.

#120 PostWysłany: 30 Paź 2024 01:06 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
@Runo-88 z kim zwiedzałeś wyspę i po ile?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość