Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sty 2025 13:21 

-- 26 Sty 2025 13:17 --

Witajcie!

Przez przypadek trafiłem na to forum a szkoda że dopiero teraz.

Jeśli to czytasz oznacza to, że zapewne jesteś zainteresowana/y wyprawą
jaką proponuję.

Zapraszam na niesamowity trip po Kurdystanie!

Teraz od początku... Moja historia jest o tyle ciekawa, że poznałem Kurda lat 29 (stan na 2024r.) grając w grę strategiczno-wojenną na telefonie w wolnym czasie.
Z wroga w grze stał się przyjacielem i tak zaczęła się ta historia...
Pomyślałem sobie skoro to "tubylec" to wypytam go o to, jak wygląda życie i wiele spraw w jego kraju.
Po wielu konwersacjach ustaliłem co mnie interesowało oraz zebrałem wiele informacji dostępnych w internecie. Zapadła decyzja na wyjazd w ciemno.
Od samego początku dostałem propozycję, aby nie rezerwować hotelu i spać u Kurda, gdyż jego rodzina ma dwa domy, w tym jeden wielki niedaleko stolicy
Erbil z pięknym widokiem właśnie na nią.
Okazało się, że osoba o której mowa była idealną osobą na przewodnika, kierowce, a także przyjaciela...
W przeciągu 6 dni odwiedziłem wiele niesamowitych miejsc, przejechałem około 1000 kilometrów i zatrzymałem się w niezliczonych pijalniach herbaty.
Kurdystan pod względem turystycznym jest niesamowity, dodatkowo możliwość obcowania z tubylcem dała mi o wiele więcej. Mogłem zakosztować lokalnej kuchni przygotowanej przez mamę Mohameda oraz poznać wiele miejscowych zwyczai.
To kraj wielu skrajności... Turysta z Europy sam jest atrakcją turystyczną dla Kurdów.

Na tej podstawie z wdzięczności i zadowolenia postanowiłem zaproponować tej rodzinie, by świadczyli usługi dla turystów, gdyż idealnie nadają się do tego.

Został napisany plan na podstawie mojego TRIP'a, oczywiście plan może być elastyczny wedle upodobań turysty- czyli Ciebie :)

Trip składa się z 6 dni (nie liczymy lotu). Można go wydłużyć, ale wtedy należy ustalić szczegóły z przyjacielem z Kurdystanu :)

Trip zaczyna się tak naprawdę od momentu odbioru z lotniska w stolicy kraju - Erbil (kod lotniska EBL)

W planie zwiedzania jest wycieczka po malowniczych górach z wodospadami wypadającymi tak naprawdę znikąd, odwiedziny stolicy, w tym piękną Cytadele, która jest w centralnej części Erbil.
Spacery po mieście, wizyta na targowisku w w/w stolicy. Zwiedzanie Miasta Duhok i wiele innych.

Oczywiście niezliczone odwiedziny pijalni herbaty co jest tam naturalnym zwyczajem wynikającym z kultury tego regionu. Z kawą jest trudniej :)

Czas na zakup pamiątek bez pospiechu też się znajdzie:)

Istnieje możliwość przymierzenia ludowych obrań z opcją poruszania się w nich jeden dzień nawet po mieście.

Cena za 2 osoby to 950 USD płatna na miejscu po odbiorze z lotniska. W
przypadku grupy 4 osób cena jest 1500 USD za 4 osoby!

Co jest w cenie:

- transfer z lotniska oraz powrót na lotnisko
– transport na czas pobytu według programu, który uwzględnia zwiedzanie kraju ok 1000 km
– nocleg na farmie oddalonej o 18 minut od stolicy w domu z pięknym widokiem: pokój 2 osobowy, w przypadku 4 osób 2 pokoje 2 osobowe
– lokalne śniadania przygotowywane przez rodzinę Mohameda
– minimum dwie kolacje/obiadokolacje jeśli czas zwiedzania pozwoli to trzy
– obsługa przemiłego Kurda dbającego o bezpieczeństwo i nie tylko (wszystkim zajmuje się jedna osoba od początku do końca)
- karta sim z internetem lokalnego dostawcy (śmigająca bez najmniejszego problemu)
- woda mineralna podczas wypraw samochodowych
- paliwo do agregatu
- możliwość przymierzenia ludowych ubrań z opcja poruszania się w nich jeden dzień

Poza ceną:

– bilet lotniczy z wybranego miejsca do Erbil (lotnisko EBL) oraz bilet
powrotny

– wiza do Kurdystanu(ok. 73 USD osoba) dostępna na stronie
https://visit.gov.krd/ wydawana online - na tej wizie nie można zwiedzać Iraku.
Można oczywiście wnioskować o wizę do Iraku i wtedy możemy zwiedzić prócz Kurdystanu Irak (przy dłuższym pobycie),
ale to wiąże się, z osobistą wyprawą do ambasady i wyższym kosztem.

– ubezpieczenie

– atrakcje turystyczne - zazwyczaj koszt jednej atrakcji to 1$

- gastronomia na mieście (street food ok 1$, bardzo obfita kolacja na 4
osoby w najstarszej restauracji w stolicy ok 30$)

UWAGI:

- wymagana jest minimalna znajomość języka angielskiego, resztę może
uzupełnić tłumacz z telefonu.

- odradzam wyjazd w okresie lipiec - sierpień ze względu na panujące tam
temperatury, czyli 45 stopni Celsjusza wzwyż.

- należy uwzględnić czas ramadanu, gdyż to też nie jest dobry okres na
trip, gdyż może okazać się niepełnowartościowy, ale wykonalny

- z lokalnym przewodnikiem ( Kurdem Mohamedem ) przebywamy od śniadania
do momentu pójścia na spoczynek :) czyli czasami 16 godzin :)

- gdyby chętnym był singiel/singiel-ka proszę o kontakt by uzgodnić
termin, w którym na wyprawę jedzie jeszcze jedna osoba gdyż TRIP to
minimum 2 osoby

– w momencie opracowania programu obszary objęte zwiedzaniem są zupełnie
bezpieczne

– należy liczyć się z możliwością braku ciepłej wody lub klimatyzacji w
niektórych miejscach (nie dotyczy miejsca noclegu);

– należy posiadać paszport z datą ważności nie krótszą niż 6 mc od utraty ważności i liczbą wolnych stron odpowiednią dla tej wyprawy

– maksymalna liczba uczestników jednego TRIP'a to 4 osoby.

- w Kurdystanie prąd jest średnio 6-8 godzin dziennie, resztę czasu
elektryczność zapewniają agregaty.

Jeśli ktoś szuka tylko auta z lokalsem tez jest opcja oni są elastyczni wszystko można dogadać wyżej jest opisany kompleksowy plan.

Hama jest dyspozycyjny wszystko kwestia ustalenia a można to zrobić przed wylotem.

Filmik nie mojego autorstwa który idealnie oddaje klimat tego kraju:

Moja galeria: https://photos.app.goo.gl/syrqDiJgzwoS1Ayo6

-- 26 Sty 2025 13:21 --

Na majówkę 2025 też się wybieram do Kurdystanu oni odliczają już licznik kiedy przybędziemy z żoną.

Pozostała kwestia czy samolotem czy autem gdyż też planowałem TRIPa autem ok 8000KM :)

Po drodze balony w Kapadocji itd :)

Może jest tu ktoś chętny na taki wypad autem? Mowa o parze...

Ostatnio podbity przez siaragt, 26 Sty 2025 13:21
 Profil Relacje PM off  

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość