Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Lip 2022 10:50 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 546 066
niebieski
Nie ma , lub nie znalazłem wpisu, ktoś pożyczał samochód np. w Hurghadzie, i robił trasę Kair, Luxor........?

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

Lato w Turcji z all inclusive 🌊☀️ 4* hotel Grand Viking za 2529 PLN Lato w Turcji z all inclusive 🌊☀️ 4* hotel Grand Viking za 2529 PLN
Przygoda czeka! 🐪🛕 Kair, Sri Lanka i Malediwy w jednej podróży za 2879 PLN 🍹⛵ Przygoda czeka! 🐪🛕 Kair, Sri Lanka i Malediwy w jednej podróży za 2879 PLN 🍹⛵
#2 PostWysłany: 20 Lip 2022 11:57 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
w zeszlym roku w listopadzie bralam auto na tydzien chyba Europcar z lotniska w Hurgadzie. Do Kairu polecialam samolotem na jedna noc z Hurgada a po powrocie zrobilam trase
Hurgada- Suez- St Catherine - Hurgada - Qena - Luxor - Marsa Alan - Hurgada - Marsa Alam
Na forach przeczytasz jak to bardzo niebezpiecznie jest, dalam rade, ja sama bez chlopa obok, wiec nie jest tak strasznie. Drogi czasem w fatalnym stanie, pedzac autostrada nie raz wpadlam w dziure, ktora widzisz w ostatniej chwili. Autostrada 65 z Hurgada do Kairu byla w remoncie. Po przekroczeniu kanalu Sueskiego na polwyspie Synaj nowa autostrada z niewielkim ruchem. Policyjne checkpointy co kawalek, czesto dzieciaki, ktore slowa po angielsku nie znaja. Mowilam ze jade do Hurgada, nie rozumieli, pytali czy Cairo wiec pozniej juz mowilam im ze jade do Kairu.
jazda pod prad, zawracanie na autostradzie to norma
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
juggler5 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 18 Wrz 2022 21:43 

Witam
był limit kilometrów na samochód? Wypożyczenie na kartę kredytową?
Chcemy ze znajomymi wypożyczyć samochód i przejechać trasę Kair-White Desert-Luxor-Hurgada-Kair i tak się zastanawiamy czy wynajętym samochodem czy może lepiej transportem publicznym..
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Wrz 2022 21:45 

niebieski
bez limitu kilometrow, co do karty debetowej nie wiem, zawsze uzywam kredytowej
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Wrz 2022 13:36 

agnieszka.s11 napisał(a):
bez limitu kilometrow, co do karty debetowej nie wiem, zawsze uzywam kredytowej

ok dzięki
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Lut 2023 23:17 

Loty: 811
Kilometry: 1 440 121
srebrny
Jestem świeżo po oddaniu auta w HRG. 9 dni w Alamo za 188USD z podstawowym ubezpieczeniem. Limit 1400km, powyżej 0,34USD/1KM. W związku z tym,że plany mialem bardziej ambitne dokupiłem na miejscu no limit za 100USD. Jak zawsze rezerwowałem najtańsze, dostałem Nissana Sunny z przebiegiem 30k w dobrym stanie, automat. Cały proces wypożyczenia i zwrotu jak w cywilizowanych krajach, jedynie bardzo szczegółowy raport uszkodzeń przy odbiorze, o dziwo przy zdaniu pobieżnie, choć nie miałem nic do ukrycia. Kaucja chyba 300USD.

Odnośnie samej podróży to pomimo dość dużego doświadczenia w różnych krajach pierwszy raz się spotkałem na drodze z takimi rzeczami jak:

- nagły koniec drogi dwupasmowej, i auta jadą z naprzeciwka,
- brak zjazdów z drogi szybkiego ruchu do skrętu w lewo, oznaczało to przejazd z lewego pasa środkiem na drugą stronę i pod prąd w zjazd w przeciwnym kierunku.
- regularne checkpointy policji i wojska to nic dziwnego, dbają o bezpieczeństwo turystów. Ale eskorta przed i za mną plus przekazanie innej jednostce na kolejnym check poincie to nowość. Sytuacja miała miejsce w okolicach Qena.
- stanowcze 'no go' z interioru w kierunku Marsa Alam. Ani angielski ani arabski nie byl potrzebny,żeby zrozumieć gesty policjanta,że mogą strzelać... Przez to trasa nad morze wydłużyła się z 5 do 9 godzin.

Ale najbardziej zapamiętam ceny bezyny - 1,30 za litr

Trasa - Hurghada/Qena/Luxor/Asuan/Abu Simbel/Asuan/Luxor/Safaga/Marsa Alam/Hurghada. Wyszlo ok.2200km.
7 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 10 Lut 2023 14:19 

niebieski
@OSK ktora trasa/droga z interioru do MArsa Alam byla NO GO? pomoze to innym w planowaniu trasy
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Lut 2023 14:30 

Loty: 811
Kilometry: 1 440 121
srebrny
Edfu-Marsa Alam i Qena-Al Kusajr. Dopiero 60tką udało się przejechać.

Ta pierwsza to w ogole jakis dramat,
nieutwardzone klepisko. Ujechalismy może z 10km i już miałem dość, ostatecznie i tak nas zawrócili.
Janek lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 26 Lut 2023 20:13 

niebieski
Przeklejam tu garść informacji z mojej relacji na temat jazdy po Egipcie wypożyczonym samochodem. Auto (Nissan Sentra) wypożyczałem w Sixt na lotnisku CAI za niecałe 2000 zł na 15 dni bez limitu kilometrów. Przejechałem prawie 6 tysięcy.

1. Mimo alarmujących opinii, jeździło się całkiem dobrze. Drogi międzymiastowe są na ogół w bardzo dobrym stanie. Gorzej było, jak się wjechało do miast i miasteczek – wszechobecne dziury i progi zwalniające potrafią napsuć krwi. Szczególnie dała się nam we znaki trasa z Sohagu do Abydos i Dendery, jak również trasa z Luksoru do Asuanu przez Esnę, Edfu i Kom Ombo – niemal cały czas jedzie się przez obszar zabudowany.

2. Kierowcy jeżdżą w specyficznym arabskim stylu, do czego trzeba się przyzwyczaić – wyprzedzanie na trzeciego, jazda slalomem lub pod prąd to tu normalka. Ja zwykle po dniu-dwóch czuję się w takim miejscu jak ryba w wodzie. Egipską specyfiką jest jazda po zmroku bez świateł – tzn. nie tak zupełnie bez świateł, bo używają ich wyłącznie do ostrzegania innych kierowców z naprzeciwka. A więc jazdy po zmroku raczej nie polecam. Inną specyfiką jest jazda pod prąd na drogach szybkiego ruchu. Czasem nie wiadomo, czy jesteś po właściwej stronie drogi, ale nikt się tym specjalnie nie przejmuje.

3. W kraju buduje się i remontuje niesamowicie wiele dróg. Jeszcze nigdzie nie widziałem tak szeroko zakrojonych prac niemal w całym kraju. Między innymi przez to Google Maps okazywało się zaskakująco niedokładne. W dużych miastach pokazywało drogi, które są zamknięte, nie widziało też świeżo oddanych lub właśnie remontowanych, a przez to niedostępnych dróg. Ale zawsze dawało się znaleźć sensowny objazd, czasem kosztem dodatkowych 10-15 minut.

4. Świetna autostrada po wschodniej stronie Nilu jest w zasadzie niedostępna przy przejazdach na południe na odcinku Bani Suwajf – Minia. Dalej na południe ma co najmniej dwa pasy w obu kierunkach.

5. Generalnie poza utartym szlakiem policja chce turystę wszędzie eskortować. Jest to nagminne w Środkowym Egipcie pomiędzy Fajum/Bani Suwajf a Luksorem.

6. Dla turystów niedostępne są (według stanu na luty 2023):

- trasa z Taby do Suezu
- Western Desert Road na odcinku Luksor – Sohag
- drogi na zachód od Western Desert Road na pustynię (Charga)
- droga z Siwy do Al-Bahrijji

To oczywiście nie jest kompletna lista, no ale wszystkich nie sprawdzałem :) Pewnie da się nimi pojechać, jeśli poinformujemy policję zawczasu i uzyskamy jakiś permit, ale kto ma czas na takie zabawy. Droga na zachód od Monasteru św. Katarzyny jest dostępna teoretycznie tylko w konwoju i policja puszcza co dwie parzyste godziny, tj. o 8.00, 10.00, 12.00 itd. Tak czy inaczej jest w budowie.

7. W niemal całym kraju można jeździć na ile warunki i fantazja pozwala. Jedynie w Kairze i na północ od niego (trasa do Aleksandrii) trzeba uważać, bo jest zatrzęsienie fotoradarów. Raz dostałem mandat za prędkość, ale 200 funtów czyli około 30 zł to nie był majątek.

8. Trzeba dbać o poziom paliwa w baku. Oczywiście w terenach zaludnionych stacji benzynowych jest bez liku, ale na drogach pustynnych czasem trzeba jechać ponad 100 kilometrów bez żadnej stacji. Po przykrych doświadczeniach z przeszłości jestem na tym punkcie przewrażliwiony, więc wybierając się w miejsca niezaludnione tankowałem, gdy miałem około połowy baku. Płaci się wyłącznie gotówką z 5-funtowym napiwkiem dla pracownika. Paliwo jest śmiesznie tanie – kosztuje około 9-10 funtów za litr (1,50 zł). Pełen bak kosztował mnie zwykle 400 funtów.

9. Lokalna karta SIM jest niezbędna przy podróży własnym autem. Policja często pyta o egipski numer i potem dzwoni, żeby sprawdzić, czy wszystko w porządku. Niemal wszędzie mieliśmy dobry zasięg 4G lub 5G, choć nie wszystkie sieci go zapewniają w równym stopniu. Miejscowi polecali Vodafone, który pokazywał zasięg 4G na całej trasie z Al-Bahrijji do Gizy, podczas gdy np. Etisalat na większości tej pustynnej trasy nie miał w ogóle pokrycia.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 20 Mar 2023 12:44 

Loty: 124
Kilometry: 228 707
niebieski
Ma początku czerwca nocujemy w Marsa Alam i chcieliśmy na 1-3 dni wziąć auto aby zobaczyc Luxor, Edfu, Com Ombo.
Ceny na lotnisku w Marsa Alam sa jakies kosmiczne typu 1600 zl za 3 dni czy ktos z Was znalazl taniej?
Czy ktos robił te trasę i udalo się przyjechać z Marsa Alam bezpośrednio do Edfu?
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Maj 2023 13:21 

Loty: 124
Kilometry: 228 707
niebieski
Jak trochę pogrzebałem to okazało się, że w Marsa Alam ceny za wypożyczenie auta są wysokie, ale jeśli wydłużamy czas wypożyczenia to w sumie mało co sie zmieniają na wyższe, więc wziąłem autko na 9 dni :D
- jeśli ktoś był by zainteresowany współdzieleniem to jestem otwarty (tylko osoby z wieloletnim stażem na f4f i z umówieniem się na depozyt w kwocie excess w razie "W", a już bajka jak by ktoś też nocował w Hiltonie :) ) - termin 1-9 czerwca 2023r.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Maj 2023 16:30 

złoty
Świeża relacja: trasa Aleksandria-Kair-Luksor i powrót tak samo tylko nad morzem - brak konwojów. Wypożyczalnia Europcar - dość drogo: 820 zł na 5 dni - przy zdawaniu koleś chciał 30 USD za czyszczenie auta z zewnątrz ściągnąć z karty, ale sam zaproponował, że chętnie umyje za 5 :D Przy czym tam jest tak brudno, że nawet na lotnisku bym go nieakceptowalnie pobrudził. Sama jazda zupełnie normalna jak na arabskie standardy poza Kairem i Aleksandrią, ale to bardziej ze względu na wielkość miast.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Sty 2024 21:47 
Site Admin

W Hurghadzie jest niestety mało wypożyczalni dostępnych przez neta i (przynajmniej z dostępnych w moim terminie) wszystkie miały niewielkie limity kilometrów (maks 150km/d) z sporymi dopłatami za dodatkowe km.
Rozwiązaniem okazało się wynajęcie auta na 7 dni mimo że potrzebuję na 2 bo cena za dzień ledwo co rosła przy dłuższym wynajmie - polecam ten patent jeśli ktoś napotka podobny problem.
trunks lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 04 Cze 2024 18:55 

Loty: 298
Kilometry: 864 401
Nie znalazłam tu wcześniej interesujących mnie informacji, więc opiszę swoje niedawne doświadczenie na lotnisku w Kairze - może komuś się przyda.
Auto (Nissan Sentra) zamówione przez booking z wypożyczalni AutoUnion za około 420 zł z pełnym ubezpieczeniem na 3 dni. Odbiór (wcześniej potwierdzony) miał odbyć się o 4:30 rano. Po godzinie oczekiwania w wyznaczonym miejscu i ponad 10 próbach kontaktu z przedstawicielem wypożyczalni, uznałam, że czas szukać alternatywnych opcji. Okazało się, że jest ich dość sporo na hali przylotów (terminal 3, tam gdzie ląduje LOT). Jak to w Egipcie, kręcą się tam głównie naganiacze, którzy chcą wcisnąć turystom na siłę auto z kierowcą. Cena startowała od bodajże 120$ za dzień. Jeśli jest się w stanie od nich uwolnić i popytać przy stanowiskach wypożyczalni, to mini na 3 dni można dostać od ręki za 90$.
Już chciałam się decydować na usługi multi-budki (Europcar i cośtam jeszcze), kiedy w końcu zadzwonili z AutoUnion.
Przedstawiciel przybył po kolejnych 30 minutach. Przy podpisaniu dokumentów poprosił o międzynarodowe prawo jazdy, a jak się okazało, że nie mamy, to powiedział, że w Egipcie to nielegalne, ale jako, że się spóźnił to i tak da nam samochód :lol:

Ogólne wrażenia z jazdy w okolicach Kair - Giza - Sakkara - Ain Sokhna:

- wyjazd z lotniska w godzinach porannych bezproblemowy (gorzej powrót po 20);
- droga do Ain Sokhna ok, standardowa egipska dwupasmówka, ze 3 stacje benzynowe po drodze, autostrady po 10 funtów;
- na trasie z Ain Sokhna do Sakkary trzeba być bardzo czujnym, google maps źle pokazuje, bo nie uwzględnia remontów;
- jazda po okolicach piramid w Gizie wymaga cierpliwości, bo trzeba się przepychać między wielbłądami;
- przejazd przez Kair jest wymagający, ale jeśli ktoś już jeździł po dużych miastach Afryki lub w Azji płd-wsch, to da radę.
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.

#15 PostWysłany: 12 Sie 2024 11:53 
Awatar użytkownika

Woy napisał(a):

Auto (Nissan Sentra) wypożyczałem w Sixt na lotnisku CAI za niecałe 2000 zł na 15 dni bez limitu kilometrów. Przejechałem prawie 6 tysięcy.

Z tego co widzę to obecnie - ceny za wypożyczenie teraz to jakiś kosmos... Też na lotnisku CAI.
Za ok. 10 dni - wychodzi 792,0USD (3125,0PLN). Co prawda ze wszystkimi możliwymi opcjami ubezpieczenia...

Da się coś przyoszczędzić? Jakaś inna wypożyczalnia. Ew. wynajem gdzieś na mieście? W hotelu?

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 12 Sie 2024 12:58 

złoty
Ceny są normalne, 343 USD za ten termin w Sixt via KAYAK.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
zorrondzombie uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 12 Sie 2024 14:33 
Awatar użytkownika

No, jak się zmniejszy ilość opcji/ubezpieczeń to +/- tyle wyjdzie...
Pytanie - czy jak w planach jest najpierw ok. 2-dniowy najpierw pobyt w Kairze, zwiedzanie, itd. - jest sens wynajmować samochód na te 2 dni?
Może bardziej sensownie lotnisko - hotel Uberem załatwić, a dalej lokalnie hotel - piramidy, muzeum taxi albo też UBER-em...?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 12 Sie 2024 15:46 

złoty
Absolutnie nie warto, wszystko w Gizie i Kairze załatwisz tanio i łatwo bez auta. Natomiast wypożyczać za 8 stów auto to chyba bez problemu zatrudnisz na 10 dni pracownika, który będzie Cię woził wszędzie i jeszcze zostanie a do zmienności to chyba nawet taniej niż wypożyczałem 1,5 roku temu.
 Profil Relacje PM off
zorrondzombie uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 12 Sie 2024 18:50 
Awatar użytkownika

Dzięki za potwierdzenie… Tak będę kombinował.
Nie lubię jeździć z kierowcą - wolę sam ogarniać takie tematy…
Także rozeznam kwestię wypożyczenia samochodu w mieście.
Widzę, że jest parę lokalnych wypożyczani (poza znanymi sieciówkami), ale nie przekonują mnie.
Czytam, że potem są problemy ze zwrotem depozytu…
Chyba, że ktoś ma jakieś doświadczenie???

P.S. Jeździłem już w Turcji, Jordanii, Gruzji,…
Także specyficzny ruch lokalny jest mi znany…
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 30 Lis 2024 21:29 

niebieski
Odświeżam temat - jak to wygląda obecnie z wypożyczalniami?
Pytam, bo mam taki zamysł - z bazą w Kairze lub Gizie (gdzie lepiej na miejscu pochodzić po mieście - pewnie Kair lepszy, prawda?) - aby pozwiedzać trochę w Egipcie zabytki: Luxor i tym podobne. A że to kapkę daleko od Kairu, to istotnym są limity km.
Pytanie gdzie wypożyczać najlepiej - ubezpieczenie full lub do 2400 EUR udziału własnego, bo mam Infinite (widziałem, że AutoUnion niby ma tanio, ale depozyt... 3300 EUR :shock: ), w Hertzu niby mam za ~1400 zł/tydzień, ale za dodatkowe km słono liczą (5 osób).
Czy lepiej na miejscu w Kairze (i jaka dzielnica najlepiej?) bez auta, a potem np. na 2-3 dni wziąć auto na dłuższą wycieczkę? Co sądzicie?
Gdzieś nie można aktualnie jechać, bo zamknięta droga/wjazd?
I czy faktycznie tam wymagają międzynarodowego prawa jazdy (i którego) czy to tylko ściema i wystarczy polskie? ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość