Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 175 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 15 Paź 2024 00:21 

platynowy
U pośrednika możesz zapłacić Revolutem. Blokada pewnie tylko na kredytowej, czasami można debetową, w zależności od wypożyczalni, ale raczej rzadko. Na przewalutowaniu nie stracisz, bo kwota jest blokowana na dany okres, a nie jest rozliczona.

Wystarczyło przeczytać ostatnie strony zamiast powielać pytania.

Jeżeli wypożyczalnia ma ocenę 6,83/10 to powinna zapalić Ci się lampka ostrzegawcza, żebyś zaraz po powrocie nie musiał prosić o rady w związku z brakiem zwrotu blokady
 Profil Relacje PM off
kislawa lubi ten post.

Weekend z zorzą na Islandii za 809 PLN 🌌🌠 Loty i noc w 4⭐ hotelu Weekend z zorzą na Islandii za 809 PLN 🌌🌠 Loty i noc w 4⭐ hotelu
🌺 Sri Lanka w pełnej krasie od 2853 PLN 🐘 Loty Lufthansą z 4 miast i 4* hotel 🏨✨🌴 🌺 Sri Lanka w pełnej krasie od 2853 PLN 🐘 Loty Lufthansą z 4 miast i 4* hotel 🏨✨🌴
#162 PostWysłany: 15 Paź 2024 09:24 

Loty: 74
Kilometry: 335 165
niebieski
Generalnie to blokada autoryzacyjna czyli preautoryzacja i depozyt to dwie różne sprawy. Otóż w USA (ale nie tylko) normą jest tak zwana preautoryzacja karty, czasem robiona na kwotę np 1usd aby sprawdzić czy karta "działa" ale w wypożyczalniach czy hotelach z reguły robiona jest preautoryzacja na pełna kwotę. Jak to działa w praktyce - przy wypożyczeniu ZAWSZE robiona jest preautoryzacja, wypożyczalnia wysyła do banku preautoryzacje i bank zakłada blokadę na środki. Blokada ta jest zdejmowana automatycznie po 7 lub 14 dniach. I to jest o tyle spoko ze nie wchodzi ci to ani w limit kredytowy (w sensie naliczania odetek) ani nie dotyczą cie żadne przewalutowania czy inne prowizje - jest to po prostu sprawdzenie czy masz środki.

Natomiast depozyt często jest po prostu transakcja na daną kwoto, która jest zwracana po wynajmie (i tu już różnicę kursowe prowizje itp cie dotyczą), ale z doświadczenia wiem ze często jak masz depozyt po prostu robią preautoryzację bo nie musza się potem bawić w obsługę transakcji, wiec często pierwsza preautoryzacja to kwota wynajmu + depozyt jako blokada środków na rachunku, która sama się zdejmie po 7-14 dniach. ALE warto mieć na uwadze ze jak czas wynajmu jest krótszy to w pewnym momencie możemy mieć zablokowane 2x kwotę wynajmu za samochód.

edit: przestrzegam tu przed Revolutem bo mialem 2 razy sytuacje ze rozliczyli mi preautoryzacje i bujałem się kilka tygodni ze zwrotem kilku tysięcy usd.

A czy karty debetowe przechodzą to już zależy od wypożyczalni, generalnie zawsze był w usa credit gdyż mogą cie obciążyć nawet na kwote powyżej limitu kredytowego czego w usa dla kart debetowych (przynajmniej kiedyś) nie można było zrobić - obciążenie tylko do salda.
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.
Aramise uważa post za pomocny.

#163 PostWysłany: 18 Paź 2024 10:15 

niebieski
Jeśli masz pełne ubezpieczenie (udział własny "0"), to depozyt co najwyżej obejmuje kwotę równą wartości baku paliwa.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 02 Sty 2025 19:09 

-- 02 Sty 2025 18:57 --

Witam wszystkich podróżników i przy okazji życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :D

Zwracam się do Was z prośbą o poradę i weryfikację mojego wstępnie zarezerwowanego samochodu na ferie zimowe na Florydzie. Lecimy w 4 osoby na 2 tygodnie na miejscu i raczej będziemy chcieli jak najwięcej zjeździć niż siedzieć na tyłku. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w wynajmowaniu aut, a dotychczas z reguły coś nam się trafiało w wypożyczalniach (np. dokupowanie dodatkowego OC, bo było minimalne podstawowe albo pęknięta szyba i czekanie 2 miesiące na zwrot z dodatkowe ubezpieczenia kaucji w HolidayCars).

Przeglądając oferty najsensowniejsza (moim zdaniem) trafiła się właśnie dla zalogowanych użytkowników HolidayCars (zrzuty poniżej). Było sporo tańszych ofert w różnych wyszukiwarkach, z bardziej "egzotycznych" wypożyczalni, ale np. ze sporym depozytem (2500$) czy udziałem własnym w szkodzie, więc wstępnie zarezerwowałem co poniżej. Z tego co rozumiem, mam ubezpieczenie CDW i TP bez udziału własnego, rozszerzone LDW (?) i depozyt 156$ (pewnie pod paliwo jakbym oddał niezatankowany). Martwi mnie trochę zapis, że CDW może nie zawierać uszkodzenia opon, lusterek czy szyb i oczywiście propozycja doubezpieczenia tego przez pośrednika (w tym wypadku dodatkowe 500zł w HolidayCars), a z tego doubezpieczenia korzystałem ostatnio jak nam pękła szyba (w wypożyczalni zdjęto ponad 700eur z kaucji, a HC po ponad 2 miesiącach zwrócił). Stąd pytanie do Was o weryfikację tej rezerwacji i pytanie, czy brać jeszcze jakieś dodatkowe ubezpieczenie dla świętego spokoju? A może można wynajem doubezpieczyć gdzieś indziej, np. w ubezpieczeniu turystycznym czy całkiem osobno w niższej cenie? Niestety, rezerwując przez pośredników, nie mam dokładnych warunków najmu, a na stronie Hertza znalazłem coś takiego jak SCDW (Super CDW), które likwiduje udział własny, ale z kolei teoretycznie mam go zniesiony do 0$ :roll:. Może można to sprawdzić na stronie Hertza mając już ich nr rezerwacji z vouchera?

-- 02 Sty 2025 19:09 --

I jeszcze pytania dodatkowe, o których zapomniałem w głównym poście ;)
- Jak jest z ubezpieczeniem Assistance w Hertz? Trzeba coś dodatkowo wykupować, bo nie widzę takiej pozycji na voucherze?
- Mam kategorię auta IFAR (chyba to średni SUV), wiecie może na jakie konkretne modele można liczyć na lotnisku w Miami?
- Mam się spodziewać jakichś "dodatkowych" ofert/kosztów w trakcie odbierania auta, typu właśnie "zalecane" assistance czy rozszerzenie CDW?
Każda porada mile widziana, bo powoli mam już stresa przed podróżą, a wolałbym uniknąć jak najwięcej niespodzianek i dodatkowych kosztów ;)...

Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 78.72 KiB | Obejrzany 928 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 30.98 KiB | Obejrzany 928 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 36.21 KiB | Obejrzany 928 razy ]
4.jpg
4.jpg [ 46.72 KiB | Obejrzany 928 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 02 Sty 2025 19:50 

niebieski
Masz wszystko, co trzeba.
Jadę na Florydę 1-16.02 i także wynajem w Hertzu (tyle, że bezpośrednio).
Udział własny zniesiony do "0".
Niczego nie rozszerzaj ani nie dokupuj

Powodzenia !

PS. Uczciwie powiem, że nie wiem, czy ubezp. obejmuje szyby i opony. Taką opcję wykupuję tylko, gdy czeka mnie jazda po szutrze, W USA nie planuję
 Profil Relacje PM off
abes99 uważa post za pomocny.

#166 PostWysłany: 02 Sty 2025 19:55 

PawelSz napisał(a):
Masz wszystko, co trzeba.
Jadę na Florydę 1-16.02 i także wynajem w Hertzu (tyle, że bezpośrednio).
Udział własny zniesiony do "0".

Jeśli mogę zapytać, a finansowo jak oceniasz tą moją ofertę? Wychodzi ok. 170zł/dzień, ale bladego pojęcia nie mam, czy to tanio/sensownie/drogo? Widziałem oferty połowę tańsze, ale właśnie z różnymi dziwnymi wstawkami typu kaucja czy udział własny wywalony w kosmos :roll:
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 02 Sty 2025 20:21 

niebieski
Także nie lubię (za) tanich ofert i nigdy nie korzystam z pośredników.
Tak jak bilety lotnicze zawsze kupuję na stronie linii, tak auta wynajmuję w wypożyczalniach, które maja swoje przedstawicielstwa w Polsce.
W razie problemów wiadomo, do kogo się zwrócić.
Nie stać mnie na oszczędności kilkuset złotych, gdy potencjalnie można stracić dużo więcej.
Moja cena w Herzu za 16 dni jest zbliżona do Twojej za podobnej klasy auto, depozyt to także tylko koszt baku, zatem od strony finansowej jak najbardziej OK :)
Słyszałem o Holiday Cars, ale nigdy nie korzystałem, jeśli jednak masz zaufanie, to zakładam pozytywny scenariusz
 Profil Relacje PM off
abes99 uważa post za pomocny.

#168 PostWysłany: 15 Lut 2025 21:38 

Ech, próbuję właśnie zrobić odprawę online w Hertzu i formularz nie potrafi przyjąć numery prawa jazdy z "ukośnikiem" :evil: Jakieś podpowiedzi jak go wpisać :?:
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 15 Lut 2025 22:46 

Ok, wpisałem po prostu bez ukośników. W mObywatelu też tak jest zapisany nr prawo jazdy :roll:
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 04 Mar 2025 17:42 

Hej,
Planuję zrobić road trip z Miami do Texasu i z powrotem. Czy ktoś wyjeżdżał wypożyczonym autem poza Florydę i może polecić wypożyczalnię (nie turo), która pozwala na przekraczanie stanów bez dodatkowych opłat? Regulaminy większości wypożyczalni są sprzeczne i niejasne w tym temacie.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 04 Mar 2025 17:56 

niebieski
Z tego co mi wiadomo wiekszosc "normalnych" wypozyczalni nie ma restrykcji do to przekraczania granicy stanow. Polecam np Alamo.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 04 Mar 2025 19:25 

niebieski
Nie słyszałem, aby jakakolwiek wypożyczalnia zabrania przekraczać granice stanów.. To (byłby) nonsens

Cytuj:
Regulaminy większości wypożyczalni są sprzeczne i niejasne w tym temacie.

Możesz podać przyklad ?
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 06 Mar 2025 02:13 

Jacek192929 napisał(a):
Hej,
Czy ktoś wyjeżdżał wypożyczonym autem poza Florydę i może polecić wypożyczalnię (nie turo), która pozwala na przekraczanie stanów bez dodatkowych opłat?.

Właśnie wróciliśmy z naszego tripa, braliśmy samochód na 14 dni z Hertza (powyżej masz screeny). Zrobiliśmy prawie 2,4k mil przez 4 stany (Floryda + Nowy Orlean) i nie było żadnych problemów. W zeszłym roku braliśmy w Las Vegas z Foxa i też zjechaliśmy 3 stany - bez żadnych dopłat (choć wypożyczalni nie polecam, musieliśmy dobrać ichniejsze OC bo się okazało, że mają tylko jakieś minimalne w standardzie, dodatkowo przetrzymali depozyt prawie miesiąc po oddaniu auta).
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 23 Lip 2025 10:50 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
Witam
Robię rezerwację na alamo.de z linka podanego wyżej.
Pytanie -do osób które robiły taki wynajem- czy To ich ubezpieczenie CDW I SLP to jest z Zero excess ?? Bo nigdzie tego nie jestem w stanie znaleźć.

Załączniki:
Screenshot_20250722_204827_Opera Mini.jpg
Screenshot_20250722_204827_Opera Mini.jpg [ 88.77 KiB | Obejrzany 371 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 24 Lip 2025 13:02 

Loty: 74
Kilometry: 335 165
niebieski
CDW to w zasadzie nie jest ubezpieczenie, a waiver na to ze wypożyczalnia obciąży cie kosztami. Alamo nie ma żadnego deductible z tego powodu i mogę odpowiedzieć tylko na swoim przykładnie ze po kolizji z mojej strony zapłaciłem cale 0, całym procesem zajęła się wypożyczalnia, musiałem jedynie spisać statement z wydarzenia. SLI to w zasadzie odpowiednik naszego OC (minimum do wysokości wymaganej w danym stanie) i tu także nie ma żadnych kosztów. Natomiast wciąż może ci ktoś założyć pozew cywilny.
 Profil Relacje PM off
docent82 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 175 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości