Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Maj 2024 13:13 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 307 097
Wypożyczałem auto w Alamo na lotnisku w Basel na weekend. Wszystkie auta mają winietę na Szwajcarię. Nie brałem dodatkowego ubezpieczenia, wypożyczenie przebiegło bardzo szybko, wyjątkowo miła obsługa. Mojego auta już nie było, więc dostałem propozycję dopłaty do BMW lub wypożyczenia Berlingo w wersji long. Wziąłem Berlingo, mimo sporych gabarytów dzięki kamerze cofania nie było problemów z parkowaniem. Koszt wypożyczenia wyniósł około 400 zł (cena spadła na tydzień przed wyjazdem - kwiecień 2024 r.

Nieco nietypowy był wyjazd z parkingu wypożyczalni, dostałem kod do wpisania przy szlabanie. Kod trzeba zachować i wpisać go przy powrocie (tego mi nie powiedzieli). Oddałem klucze pracownikowi na parkingu. Blokada wkładu własnego została zwolniona po 2 tyg. Trzeba uważać na prędkość, pociągi są drogie, już przy dwóch osobach samochód może być bardziej opłacalny.

Byłem Luzernie i okolicach, oraz w Lauterbrunnen i Iseltwald, wszędzie płatne parkingi, bez problemów z parkowaniem.

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
#2 PostWysłany: 16 Maj 2024 13:41 
Awatar użytkownika

Loty: 1372
Kilometry: 2 818 335
platynowy
Tu trzeba dopowiedzieć, że w Euroairport Basel/Mullhouse/Freiburg (BSL) osobne wypożyczalnie są na Szwajcarię a osobne na Francję/Niemcy. Ja akurat wypożyczałem na Francję.
Wygląda to tak, że po odebraniu bagażu są dwa osobne wyjścia z hali przylotów, jedno na Szwajcarię a drugie na Francję/Niemcy. Wypożyczalnie mają osobne parkingi więc jak się oddaje samochód to trzeba śledzić znaki drogowe: Rental Cars Return CH jest zupełnie indziej niż Rental Cars Return F.
Samochód na Francję nie ma winietki szwajcarskiej.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.
cart uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 22 Maj 2024 08:41 
Awatar użytkownika

Słuszna uwaga @hiszpan, szczególnie wracając na lotnisko warto wolniej jechać, żeby nie pomylić zjazdów. Przy odbiorze auta pracownicy raczej ogarną temat i przekierują na drugi parking w razie potrzeby. Ze względu na specyfikę lotniska, tutaj pomyłki zdarzają się często.
@Phoxx 400 PLN za jaki okres wypożyczenia? W CH trzeba bardzo uważać na prędkość. Jest jakiś margines błędu, ale jest on niewielki, dużo mniejszy niż w PL i jest wiele typów radarów, w tym sporo przestawnych o których nie ma nigdzie informacji.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Maj 2024 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 307 097
400 zł za dwie doby, sobota i niedziela, mówili że mają wszystko wypożyczone, pierwotnie miałem zarezerwowane tą samą klasę za 730 zł, ale cena spadła znacznie na tydzień przed przyjazdem, warto sprawdzić to wcześniej.

#5 PostWysłany: 16 Sty 2025 08:20 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Paszport lub dowód tożsamości każdego kierowcy

Paszport każdego kierowcy

Bieżący wyciąg bankowy na nazwisko głównego kierowcy

Bieżący rachunek za media na nazwisko głównego kierowcy

Takie wymagane dokumenty są rzekomo niezbędne według Alamo, ktoś może zaprzeczyć lub potwierdzić?

#6 PostWysłany: 16 Sty 2025 11:46 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
BSL czy MLH? Bo to różnica czy chodzi o Szwajcarię czy Francję (to potwierdzenie adresu rachunkami zalatuje Francją).
Europcar w ZRH nie chciał ode mnie niczego poza standardowym zestawem (prawo jazdy, dokument, karta), więc nie spodziewam się, by inne wypożyczalnie w Szwajcarii chciały czegoś więcej. Chyba, że to jakiś samochód wyższej kategorii.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Sty 2025 18:05 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
BSL

Alamo

#8 PostWysłany: 16 Sty 2025 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 1372
Kilometry: 2 818 335
platynowy
ansbach1 napisał(a):

Bieżący wyciąg bankowy na nazwisko głównego kierowcy

Bieżący rachunek za media na nazwisko głównego kierowcy

Takie wymagane dokumenty są rzekomo niezbędne według Alamo, ktoś może zaprzeczyć lub potwierdzić?

Kapcie mi spadły! Naprawdę tak ci odpisali? Ale bezpośrednio na Alamo? Może weź przez OTA (ja korzystam z Ryanaira) i tam powinien być standard (prawko, dowód, karta) W życiu nikt ode mnie czegoś takiego nie żądał (w Szwajcarii wynajmowałem ze 20 razy)

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość