Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1582 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
#1381 PostWysłany: 30 Gru 2023 23:26 

Witam,

Chce wypożyczyć auto podczas podróży do Sycylii, ale nie chce uiszczać horrendalnych opłat w postaci depozytu zabezpieczającego (5000-6000 zł).

Robiłem wycenę wypożyczenia auta na 7 dni i Kia Ceed kosztuje 290 zł już z opcją full ubezpieczeniem, a wymagany depozyt 6000 zł. Tym samym samo wypożyczenie auta kosztuje mniej niż 5% tego zabezpieczenia.

Nie chce blokować takiej kasy za wypożyczenie auta, a jednocześnie ryzykować kursem walutowym.

Przy spadku różnicy w kursie Euro rzędu 20 groszy może się okazać, że stracę na tym interesie tyle co za wypożyczenie.

Robiłem wycenę w tym roku przez Wizzair, a w zeszłym roku przez Rentalcars i wiem, że nie mieli opcji pominięcia tej opcji.

Dajcie znaka czy jest jakaś możliwość ominięcia tej opłaty (dodatkowa usługa) lub wypożyczalnie, które nie pobierają takich opłat albo biorą je w rozsądnej cenie.
 Profil Relacje PM off  

🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷 🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷
Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍 Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍
#1382 PostWysłany: 30 Gru 2023 23:43 

niebieski
Ja właśnie z powodów wysokich kaucji w najtańszych wypożyczalniach z reguły wybieram droższego Sixta. Kaucje w nim z reguły są między 300-500euro.
 Profil Relacje PM off  

#1383 PostWysłany: 31 Gru 2023 00:00 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Kaucja jest tylko blokadą na karcie, nie obciążeniem. Po tygodniu od zakończenia wynajmu znika bez śladu, nie ma obciążenia konta i zwrotu.
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.

#1384 PostWysłany: 31 Gru 2023 00:53 
Awatar użytkownika

Loty: 325
Kilometry: 630 231
niebieski
POza tym, często się zdarza,że full insurence jesli wykupujesz bezposrednio u wynajmującego to wtedy kaucji nie pobierają.
MIałem taką możliwosc w Portugalii, aczkolwiek wtedy na pewno cena najmu dziennego ci skoczy.
Mnie zaproponowali bodajze 15 euro za ich ubezpieczenie, które doprowadzało do braku pobrania kaucji.

@lukket
świetnie jakby tak bylo, ale właśnie opisałem swoja historię z Miami, gdzię wynajmujacy zrobił inny myk, ja odzyskalem 500 dolarów, ale widzę, że nie każdy ma takie śzczęście.

#1385 PostWysłany: 31 Gru 2023 01:10 

złoty
Patlast napisał(a):
...Przy spadku różnicy w kursie Euro rzędu 20 groszy może się okazać, że stracę na tym interesie tyle co za wypożyczenie. ....

Przy wzroście tego samego rzędu będziesz miał auto za darmo. ;)
a poważnie:
Powinno być tak jak napisał @lukket - robią blokadę po czasie ona "schodzi" nie ma straty/zysku, ale Forum uczy, że były przypadki obciążenia i zwrotu a nie blokady. Więc bardzo trzeba uważać na to czy kwota będzie tylko zablokowana czy obciążenie/zwrot.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1386 PostWysłany: 19 Lut 2024 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Witam,może ktoś polecić jakąś wypożyczalnię na Sycylii, najlepiej bez KK.
Potrzebuję auto na 6 osób, ciężko znaleźć w rozsądnej cenie...
Nie wiem,czy nie korzystniej będzie wziąć dwa małe auta..

#1387 PostWysłany: 19 Lut 2024 13:50 

Loty: 87
Kilometry: 125 250
Ja wypożyczałem w RecordGo, w taryfie Just Go przeszedł Cinkciarz, czyli debetówka.
Lotnisko Catania
 Profil Relacje PM off
kaviorwiki lubi ten post.

#1388 PostWysłany: 26 Lut 2024 15:38 

złoty
Autovia @ TSF Auto wypożyczone na termin 20-24 stycznia.
Pracownik usiłuje wymusić wykupienie ubezpieczenia argumentując, że moja KK jest ważna tylko do 31.01.2024.
Żadne argumenty, że karta jest ważna jeszcze tydzień po oddaniu samochodu nie pomagają w dyskusji.
Dopiero wyciągnięcie innej KK na blokadę depozytu pomogło.
 Profil Relacje PM off  

#1389 PostWysłany: 27 Lut 2024 15:45 

@marcinkonra Depozyt za paliwo w RecordGo to jest pre-autoryzacja czy obciążenie?
 Profil Relacje PM off  

#1390 PostWysłany: 27 Lut 2024 18:43 

Loty: 87
Kilometry: 125 250
Obciążenie niestety.
Ale dotychczas szybko zwracali, jak zrobisz wielowalutową kartą to bez obaw o straty na przeliczniku.
 Profil Relacje PM off  

#1391 PostWysłany: 27 Lut 2024 20:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 887 033
JustGo to taryfa bez udziału własnego. Mi RecordGo w Hiszpanii przy taryfie bez ichniejszego ubezpieczenia pobrał depozyt z karty kredytowej - twierdzili, że musi być z tej samej karty, co blokada pod udział własny.

#1392 PostWysłany: 17 Mar 2024 16:49 

Przylatuję do Bari na 10 dni w czerwcu. Chcieliśmy wziąć auto na 8 dni i zwiedzić część południowych Włoch (dojechać aż do Sycylii) czyli Kalabria + Apulia. I zaczęły się schody, kiedy zobaczyłam ceny wynajmu. Ceny zaczynają się od 35 euro ale bez żadnego ubezpieczenia. Z ubezpieczeniem od szkód i kradzieży wychodzi nawet 70 euro za dobę. Do tego potrzebujemy dodatkowego kierowcy, bo chcemy się zmieniać. I doszliśmy do kwot typu 600-700 euro za 8 dni. To noclegi nam wyjdą taniej. Jestem w szoku, bo w innych miejscach w Europie wypożyczałam za 25-27 euro z pełnym ubezpieczeniem.
Teraz rozważamy zmianę planów i zrobić tak:
Bari-> pociąg do Neapolu -> pociąg do Salerno (tutaj wynajem auta na 2 dni i zwrot -> pociąg do Paola (tutaj wynajem auta na parę dni) -> pociąg do Bari (tutaj wynajem auta na ostatnie dni). Jeżeli nie znajdziemy w normalnej cenie wynajmu auta będziemy musieli zminimalizować ilość dni z autem i jeździć pociągami z plecakiem :/
 Profil Relacje PM off  

#1393 PostWysłany: 18 Mar 2024 13:01 

Dzień dobry. Przekopałem się przez cały wątek, ale nie wszystko jest dla mnie jasne.
Szukam samochodu na wynajem w Apulii. Niezłą ofertę mam na Booking - Ecovia lub SicilyByCar. Obie opcje są dostępne z pełnym ubezpieczeniem. Zastanawiam się:
1) czy ubezpieczenie przez Booking powoduje, że nie trzeba się martwić kosztami ew. wypadku lub kradzieży (rozumiem, że powyżej wkładu własnego trzeba będzie pisać do ubezpieczyciela o zwrot)?
2) czy jeśli przy zamawianiu samochodu w Booking wystarczy podać kartę debetową, to do wypożyczenia nie będzie już potrzebna kredytowa? czy to są dwie różne rzeczy?
3) jeśli jednak trzeba będzie kredytową (teoretycznie tak), to czy ktoś ma doświadczenia z takim produktem w mbanku? No i czy wypożyczalnie honorują Revoluta, bo czytam gdzieniegdzie, że taką niektórzy stosowali.

Będę wdzięczny za odpowiedzi albo jakieś dodatkowe uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#1394 PostWysłany: 18 Mar 2024 13:15 

niebieski
@Szymonde.

1. Ubezpieczenie zewnętrzne (np. Booking) działa w ten sposób.że w razie szkody najpierw sam musisz wyłożyć kasę, a dopiero potem Ci ubezpieczyciel ją zwraca.

2. Przy rezerwacji internetowej może być płatność debetową, na miejscu musi być kredytowa

3. Korzystam w mBanku z karty kredytowej MasterCard World Intensive. Również do płatności za wynajmy. Polecam. Dobry kurs przewalutowania (ok. 0.5% od stawki referencyjnej EBC), łatwa obsługa zmiany limitów itp.
 Profil Relacje PM off
Szymonde uważa post za pomocny.

#1395 PostWysłany: 18 Mar 2024 13:17 

niebieski
@agelee.

A przez jaką stronę szukasz? Z mojego doświadczenia wynika, że skyscanner.pl (w trybie incognito ma najlepsze stawki)
 Profil Relacje PM off  

#1396 PostWysłany: 18 Mar 2024 13:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 887 033
@agelee robisz teraz rezerwację z możliwością anulowania i obserwujesz ceny. Z doświadczenia wiem, że do czerwca jeszcze kilka razy się zmienią. Jak pojawi się dużo lepsza oferta to robisz nową rezerwację, a starą bezkosztowo anulujesz. Mi chyba najczęściej we Włoszech sprawdzał się pośrednik doyouspain/doyouitaly (to samo tylko nazwy stron różne) a ostatnio dobre oferty daje mi vipcars. Jeśli chodzi o dodatkowe ubezpieczenie w wypożyczalni to dość rozsądną stawkę miał np. Filorent (ok. 18 EUR za dzień). I ponieważ wynajem na Apulię i Kalabrię to należy dokładnie czytać warunki ubezpieczenia w przypadku każdej wypożyczalni, bo tam nie zawsze dodatkowe ubezpieczenie od wypożyczalni znosi całościowo wkład własny w przypadku kradzieży czy pożaru auta - to taka dodatkowa specyfika południa Włoch.

#1397 PostWysłany: 18 Mar 2024 15:31 

-- 18 Mar 2024 15:01 --

Aramise napisał(a):
@Szymonde.

1. Ubezpieczenie zewnętrzne (np. Booking) działa w ten sposób.że w razie szkody najpierw sam musisz wyłożyć kasę, a dopiero potem Ci ubezpieczyciel ją zwraca.

2. Przy rezerwacji internetowej może być płatność debetową, na miejscu musi być kredytowa

3. Korzystam w mBanku z karty kredytowej MasterCard World Intensive. Również do płatności za wynajmy. Polecam. Dobry kurs przewalutowania (ok. 0.5% od stawki referencyjnej EBC), łatwa obsługa zmiany limitów itp.

Dziekuję za odpowiedź!

A czy opłaca się ubezpieczenie zewnętrzne? Jak to najlepiej ogarnąć?
Czy płacisz coś za tę kartę w mbanku?

-- 18 Mar 2024 15:17 --

Szymonde napisał(a):
Aramise napisał(a):
@Szymonde.

Przepraszam, nie mogę edytować: chodzi o zewnętrzne w sensie niezależne od wypożyczenia. Czyli nie z Booking, ale jako osobna polisa, którą wykupuje się bezpośrednio u ubezpieczyciela (nie w wypożyczalni). Czytałem tutaj o podobnych opcjach.

-- 18 Mar 2024 15:31 --

Skoro posty się dodają, zapytam w takim razie jeszcze, jak uważacie, co lepiej wybrać:
Fiat Panda w SicilyByCar
Fiat Panda w Ecovia
Kia Picanto w Autovia
Toyota Aygo w Alamo

Oczywiście z pełnym ubezpieczeniem i klauzulą "lub mały podobny samochód"...
 Profil Relacje PM off  

#1398 PostWysłany: 18 Mar 2024 16:30 

niebieski
Na wszystkie Twoje pytania znajdziesz odpowiedź w wątku "Ubezpieczenie wypożyczonego samochodu". Ostatnio @meczko w poście #1579 szczegółowo opisał te niuanse ubezpieczeń.
 Profil Relacje PM off
Szymonde lubi ten post.

#1399 PostWysłany: 18 Mar 2024 16:53 

Aramise napisał(a):
Na wszystkie Twoje pytania znajdziesz odpowiedź w wątku "Ubezpieczenie wypożyczonego samochodu". Ostatnio @meczko w poście #1579 szczegółowo opisał te niuanse ubezpieczeń.

Dzięki, właśnie wpadłem na artykuł https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-wkladu-wlasnego/ i przeglądam tamten wątek.
 Profil Relacje PM off  

#1400 PostWysłany: 18 Mar 2024 17:38 

niebieski
Szymonde napisał(a):
-- 18 Mar 2024 15:01 --

Aramise napisał(a):
@Szymonde.

Dziekuję za odpowiedź!

Czy płacisz coś za tę kartę w mbanku?

-- 18 Mar 2024 15:17 --

Szymonde napisał(a):
...
Skoro posty się dodają, zapytam w takim razie jeszcze, jak uważacie, co lepiej wybrać:
Fiat Panda w SicilyByCar
Fiat Panda w Ecovia
Kia Picanto w Autovia
Toyota Aygo w Alamo
...

Jeśli chodzi o samochód, to Panda zdecydowanie najwygodniejsza w zestawie.
Jak cena nawet jak cena trochę wyższa to chyba lepiej ją wybrać.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1582 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość