Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 802 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 41  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 19 Lut 2015 20:42 
Awatar użytkownika

niebieski
szumny napisał(a):
Nieco z innej beczki - odnośnie cen biletów lotniczych: Wygląda na to że ichni narodowy ma ceny ustalone w USD które są wg bieżących kursów przeliczane na inne waluty w tym na UAH. Wniosek taki że spadek kursu UAH nie przełoży się na spadek cen biletów w UIA.

To prawda. Aczkolwiek obserwuję dwie trasy UIA: KBP - ODS i KBP - OZH. Ceny są bardzo dobre. Chyba dziś kupię KBP - ODS - KBP.
Co do stanu wojennego - też czytałam o tym na zagranicznych stronach, ale szczerze mówiąc na chwilę obecną wydaje mi się to mało realne. Raczej odczytuję to jako informację, która ma ostudzić sytuację - stanu wojennego chyba nie chce tam nikt.
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️ Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍
#122 PostWysłany: 19 Lut 2015 20:50 

niebieski
invasion napisał(a):
szumny napisał(a):
Nieco z innej beczki - odnośnie cen biletów lotniczych: Wygląda na to że ichni narodowy ma ceny ustalone w USD które są wg bieżących kursów przeliczane na inne waluty w tym na UAH. Wniosek taki że spadek kursu UAH nie przełoży się na spadek cen biletów w UIA.

To prawda. Aczkolwiek obserwuję dwie trasy UIA: KBP - ODS i KBP - OZH. Ceny są bardzo dobre. Chyba dziś kupię KBP - ODS - KBP.
Co do stanu wojennego - też czytałam o tym na zagranicznych stronach, ale szczerze mówiąc na chwilę obecną wydaje mi się to mało realne. Raczej odczytuję to jako informację, która ma ostudzić sytuację - stanu wojennego chyba nie chce tam nikt.

Bardzo ładnie wychodzi LWO-ODS-LWO ale zaczynają latać bezpośrednio dopiero od lipca. Rewelacyjnie (również od lipca) LWO-KBP-ALA-KBP-LWO - ok. 530 PLN
invasion uważa post za pomocny.

#123 PostWysłany: 19 Lut 2015 21:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja mam akurat lot do Kijowa :)
Dobrą cenę z ALA może uda się jakoś wykorzystać, ale trochę później. Układam dłuższy wyjazd w tamtym kierunku :)
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 20 Lut 2015 20:54 

niebieski
W tej chwili na przejściu PL/UA (Krościenko/Smilnica) kurs 100 PLN = 720 UAH czyli 1 UAH poniżej 14 gr

#125 PostWysłany: 22 Lut 2015 12:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Też przekraczałem granicę w piątek, 20.02. w Krościenku. W kantorze w Ustrzykach hrywny były po 17 groszy. Naprawdę warto kupić minimalnie, na rozruch, bo wszędzie po ukraińskiej stronie jest taniej. Niedaleko za przejściem granicznym jest kompleks kilku stacji benzynowych, na które śmigają nasi rodacy. Tam można zaopatrzyć się w walutę po lepszym kursie. Podejrzany prżeze mnie schemat jest taki: Stajesz przy wjeździe na pierwszą stację, podchodzi pani i mówi, ile hrywien aktualnie daje za 100 zł. W piątek było to 760, więc trochę ponad 13gr/1 uah. nie jestem pewien, czy każdy dostaje taką samą stawkę, bo kierowca, który mnie podwoził, znał waluciarkę, więc mógł dostać ciut lepszy kurs. Z drugiej strony - kobieta miała w ręce plik banknotów w odliczonych zwitkach, więc chyba dla szystkich stawka jest ta sama.
Nie znam się na cenach i rodzajach paliwa, bo jestem niezmotoryzowany, ale podam kilka cen z przygranicznej stacji.
Stacja Opal:
Gaz 7,90
Benzyna 95 22,30
92 - 21,90
Na poszczegolnych stacjach w tym miejscu ceny minimalnie sie roznily.

Kurs dalej leci w dół, a głębiej w kraj też stawki lepsze dla nas. Dołączam cennik z przydrożnie spotkanego kantoru w Drohobyczu, godzinę temu tak było:
USD: 30.1 - 31
€: 34 - 35
Rubel 0.46 - 0.5
GBP 40.5 - 46
Dolar kanad. 20.30 - 24
PLN 8.15 - 8.5

Mały update. We Lwowie złotówa tańsza niż na prowincji. Wszędzie dziś po 7.40.
Update 2: poniedziałek, 23.02, Lwów pln/ uah 7.90

#126 PostWysłany: 24 Lut 2015 12:47 

srebrny
dzisiaj kur miedzybankowy to 36 hrywien za euro i 8,8 hrywien za zlotowke.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 24 Lut 2015 13:22 

szumny napisał(a):
Bardzo mocno, w zeszłym tygodniu, w ichniej telewizji reklamował się developer ze Lwowa. Oferował nowe mieszkania po 9000 UAH/m.kw.

@szumny, pamiętasz może nazwę tego developera? ;) Swoją drogą, zobaczcie jaki spread mają w kantorze we Wrocławiu na hrywnach: http://www.dorex.com.pl/tabela/kursy-wa ... iczne.html :twisted:
 PM off  

#128 PostWysłany: 24 Lut 2015 15:10 

niebieski
Cytuj:
tak sie zastanawiam, czy obcokrajowcy moga kupowac mieszkania na Ukrainie ?

Tak - obcokrajowiec może kupić mieszkanie na Ukrainie, musi tylko mieć nadany numer identyfikacyjny .....
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 24 Lut 2015 15:38 

niebieski
Anonymous napisał(a):
szumny napisał(a):
Bardzo mocno, w zeszłym tygodniu, w ichniej telewizji reklamował się developer ze Lwowa. Oferował nowe mieszkania po 9000 UAH/m.kw.

@szumny, pamiętasz może nazwę tego developera? ;) Swoją drogą, zobaczcie jaki spread mają w kantorze we Wrocławiu na hrywnach: http://www.dorex.com.pl/tabela/kursy-wa ... iczne.html :twisted:

Nie pamiétam ale luknij np. tutaj:
http://olx.ua/list/user/1NGmT/
Wygląda na ogłoszenia developera bo wszystko w tym samym kompleksie. Czy ceny realne? Nie wiem ale ogłoszenia dodane w zeszłym tygodniu.

Edit: Nie wszystko. Podejrzanie niskie ceny chyba w jeszcze nieistniejących budynkach.

-- 24 Lut 2015 15:12 --

czy ktoś dzisiaj kupował przez neta coś na Ukrainie w UAH albo płacił w sklepie?
Interesuje mnie po jakim kursie obciąża kartę.

#130 PostWysłany: 24 Lut 2015 20:46 

Zbanowany
Ja kupowałem rano bilet - 8,16 uah za 1 PLN. Przy czym obecnie spread to prawie 1,5uah...
Ale przy ostatniej wizycie w Krk podpytałem w kantorze o obroty w hrywnach - obecnie mają je na poziomie powyżej SETKI TYSIĘCY hrywien tygodniowo!!! To wyjaśnia tak duże różnice w spreadach między poszczególnymi kantorami. Powyższy obierając nawet 1 gr spreadu na 1 uah zarobiłby całkiem pyszną sumkę.
Dzisiaj śmiechłem w Katowicach widząc kantor oferujący skup hrywien po 12,5 pln za 100 podczas gdy na Ukrainie kurs (patrz wyżej) już przebił 8 uah (czytaj: równy 1,25 za 10).
Ale właściwie czemu się dziwić skoro obecnie znowu każdy prawi swoje...
Google (Citi) że Hrywna się umocniła dzisiaj i osiągnęła 13,15 pln za 100
Kantory we Lwowie że pln warty 7,40
Kurs średni że pln warty dyszkę
A nawet banki na Ukrainie nie potrafią tego ogarnąć i tak dzisiaj można w Delcie kupić euro po 32 uah i sprzedać natychmiast Raiffeisenowi albo Credit Agricole po 35.

Masakra.
 Profil Relacje PM off
invasion lubi ten post.

#131 PostWysłany: 24 Lut 2015 21:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Wczoraj przed północą wypłacałem w kantorze we Lwowie sto UAH. Sync. Bank policzył mi za to 13.23.
Dzis rano we Lwowie pln stał po 8.10, a w Szehynii po 8.0, ale widziałem też kantor, w którym dawali 8.5 (idąc od granicy chyba pierwszy i bodaj jedyny po prawej strońie ulicy).
A babuszka po polskiej stronie proponowała mi flaszke Niemiroffa za 5 pln. Smutne to wszystko w sumie bardzo bardzo. Z drugiej strony - żal było wyjeżdżać. Teraz wszystko takie drogie mi się w Polsce wydaje...

-- 24 Lut 2015 21:07 --

Wczoraj przed północą wypłacałem w kantorze we Lwowie sto UAH. Sync. Bank policzył mi za to 13.23.
Dzis rano we Lwowie pln stał po 8.10, a w Szehynii po 8.0, ale widziałem też kantor, w którym dawali 8.5 (idąc od granicy chyba pierwszy i bodaj jedyny po prawej strońie ulicy).
A babuszka po polskiej stronie proponowała mi flaszke Niemiroffa za 5 pln. Smutne to wszystko w sumie bardzo bardzo. Z drugiej strony - żal było wyjeżdżać. Teraz wszystko takie drogie mi się w Polsce wydaje...
invasion lubi ten post.

#132 PostWysłany: 24 Lut 2015 21:35 

srebrny
a ile kosztuje 0,5 litra niemirowa w dzisiejszych czasach normalnie w sklepie ?
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 25 Lut 2015 15:07 

Ponoć kurs PLN -UAH przebił poziom 9 hrywien za 1 PLN.

http://stooq.pl/q/?s=plnuah

Latwo będzie przeliczać.
Dzielimy cenę w UAH przez 10 i mamy cenę w PLN.
Rezerwowałem porządny hotel, z krytym basenem, SPA itd, koło Lwowa i cena dwójki ze śniadaniem wynosi 390 UAH. Bez żadnych kodów . Czyli zaledwie 40 zł. Aż wstyd się gościć za takie pieniądze.
 PM off  

#134 PostWysłany: 25 Lut 2015 15:24 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
srebrny
Czy dość radykalny dzisiejszy spadek chrywny będzie miał jakieś przełożenie na tańsze bilety liniami UIA? Tak jak było w przypadku Aeroflotu przy krachu rubla? Bo póki co przeglądałem ukrainska wersje strony UIA i ciężko to stwierdzić.

Ktoś coś wie w temacie?

#135 PostWysłany: 25 Lut 2015 15:25 
Awatar użytkownika

Zbanowany
michcioj napisał(a):
a ile kosztuje 0,5 litra niemirowa w dzisiejszych czasach normalnie w sklepie ?

Ja ostatnio płaciłem 49 hrywien za 0,5l, jakieś 2 tygodnie temu.
A u nas ta sama flaszka jakoś koło 30zł ;)
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 25 Lut 2015 15:36 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
srebrny
Zastanawia mnie efekt spadku kursu waluty na Ukrainie. W ciągu ostatniej doby spadek o 25% na przestrzeni roku o 70% do dolara.
Czy można liczyć na jakieś radykalnie tańsze bilety UIA tak jak było w przypadku Aeroflotu przy okazji zachwiania rubla?

#137 PostWysłany: 25 Lut 2015 15:46 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Przede wszystkim na pewno nie chrywny. Co do drugiego to mam nadzieję, że nie, wystarczy już dramatów na Ukrainie :evil:
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 25 Lut 2015 15:47 
Awatar użytkownika

semizkum napisał(a):
astanawia mnie efekt spadku kursu waluty na Ukrainie. W ciągu ostatniej doby spadek o 25% na przestrzeni roku o 70% do dolara.
Czy można liczyć na jakieś radykalnie tańsze bilety UIA tak jak było w przypadku Aeroflotu przy okazji zachwiania rubla?

Jest trochę taniej w Wizzair Ukraine, rok temu przy kursie 0.40 ceny w hrywnach były podobne, a ciężko było znaleźć coś poniżej 300zł. A parę dni temu kupiłem Kijów - Larnaca za 90zł, sporo dat za taką cenę.

Przykładowo pociąg sypialny Lwów - Kijów teraz to około 13zł.

Trzeba tylko uważać w kantorach - bardzo mało jest takich, które na bieżąco aktualizuje hrywnę, często w mieście spotykam się z kursami np. 0.10 kupno 0.25 sprzedaż, część już przestała w ogóle skupować.
Na tę chwilę najtaniej jest prawdopodobnie w Przemyślu - 0.12.

#139 PostWysłany: 25 Lut 2015 16:05 

@jacakatowice Możesz się pochwalić który hotel znalazłeś tak tanio? I jak rezerwowałeś (OTA czy stronka hotelu)? Prawdę mówiąc przy takich cenach to też zaczynam się czuć winny. Z drugiej strony, nikt inny niż Polacy na Ukraine nie przyjedzie :?
 PM off  

#140 PostWysłany: 25 Lut 2015 16:42 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
Z drugiej strony, nikt inny niż Polacy na Ukraine nie przyjedzie

Otóż to. Ludzie są niezmiernie zaskoczeni słysząc, że w miarę regularnie tam jeżdzę, życie na zachodzie Ukrainy toczy się normalnie.

Prawda jest taka, że teraz nigdzie nie jest bezpiecznie. Zamachy regularnie w zachodniej europie, dzisiaj 8 osób zamordowanych w czeskiej knajpie. Poprawność polityczna zakazuje ukazywać jakie zagrożenie czai się w zachodnich miastach opanowanych przez muzułmanów - sam doświadczyłem mieszkając w UK.

Także póki granic nie zamknęli trzeba korzystać z niskiego kursu i dać im cokolwiek zarobić.
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 802 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 41  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości