Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Mar 2012 11:00 

Loty: 120
Kilometry: 122 460
Witam,
W dniach 19-26.05 będę w Stambule i szukam jakiegoś w miarę taniego lotu na parę dni w jakieś ciekawe miejsce. Coś w stylu tej Somalii podanej na forum choć nie koniecznie ten kierunek :). Szukałem różnych kierunkach ale wychodziło za 1800zł. Może ktoś widział jakiś tani izrael albo coś innego.
Pozdrawiam

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 13 Mar 2012 13:26 
Moderator forum

CZy Cypr to ciekawe miejsce ?
viewtopic.php?f=8&t=10984&hilit=+cypr%2A

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Mar 2012 13:33 
Awatar użytkownika

Cypr...

ale w tym przypadku, to zwiedzanie tylko tureckiej części, bo z Turcji to loty tylko do Ercan.

a o ile mi wiadomo, nie ma opcji, gdy wleci się na turecką część, aby przekroczyć "zieloną" granicę. w drugą stronę spokojnie można...
pzodrav

Image
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Mar 2012 14:25 

niebieski
Znasz Turcje?Jesli nie,moze daj sobie spokoj z Somalia,czy innymi kierunkami.
Przeszukaj strone przewoznika Pegasus Airlines i zobacz jaki masz wybor lotow.
Ja bedac osiem dni W Stambule,polecialam na trzy do Kapadocji,wlasnie Pegasusem.Z atrakcji-lot balonem nad Kapadocja nie do zapomnienia,wspaniale tereny do wedrowek,majestatyczne ponad 3000m n p m wygasle wulkany.Odpowiednio wczesnie kupiony lot kosztowal RT niecale 120zl.Jakbys rozwazal te opcje,moge kilka praktycznych uwag dorzucic.Maja tez loty do Van przy granicy iranskiej.Moze odwiedzisz Kurdow?
Wrazen na pewno tam nie zabraknie.
Pzdr.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Mar 2012 14:43 
Awatar użytkownika

Adriatyk napisał(a):
Cypr...

ale w tym przypadku, to zwiedzanie tylko tureckiej części, bo z Turcji to loty tylko do Ercan.

a o ile mi wiadomo, nie ma opcji, gdy wleci się na turecką część, aby przekroczyć "zieloną" granicę. w drugą stronę spokojnie można...
pzodrav

Nie wierzę, by te informacje były prawdą. Po pierwsze - nie ma żadnej "zielonej granicy", jest na wyspie kilka (bodajże pięć) przejść granicznych, które posiadacze bordowych paszportów mogą przekraczać bez żadnych ograniczeń. Fakt, ja wylądowałem po stronie greckiej i stamtąd uderzyłem na północ, ale nie do końca rozumiem na jakiej podstawie południowcy mieliby nie wpuścić ludzi którzy wylądowali na Ercanie. To nawet technicznie jest ciężkie do wykonania - pieczątkę z Cypru Północnego co do zasady dostaje się na wizie - kawałku papieru, przecież nikt na południu nie będzie chciał go oglądać, cypryjscy celnicy nawet paszportów specjalnie nie sprawdzają, jak widzą białasów w aucie to każą jechać i tyle.

Inna sprawa, że na południe nie specjalnie warto jechać mając do dyspozycji tylko kilka dni. Cypr Północny to bajka w porównaniu z nudnym i zbalearyzowanym do granic możliwości południem, pełnym zgorzkniałych ludzi traktujących turystów jak chodzące bankomaty... Północ to zupełnie inny świat - mili i pomocni ludzie, świetna kuchnia, przeurocze miasteczka które nie zatraciły swojego pierwotnego charakteru przez napływ turystów (których na północy prawie nie ma), imponujące górskie pejzaże... Oj można by długo wymieniać. W każdym razie Cypr Północny polecam z czystym sercem.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Mar 2012 15:11 

Loty krajowe po Turcji biorę oczywiście pod uwagę. Myślałem nad tym aby zrobić kółeczko Stambuł-Izmir-Adana-Stambuł. Chyba że polecacie jakieś inne miasta. Cypr natomiast chciałem sobie zostawić na osobny wypad. Myślałem jednak, że może uda się znaleźć coś taniego do Izreala, Armenii, Azerbejdżanu itp.
Pozd

#7 PostWysłany: 13 Mar 2012 16:01 

niebieski
Adana jest wyjatkowo nieciekawa,co chcesz tam zobaczyc?
Polecam Kayseri,po wyjsciu z samolotu masz przepiekny widok na Erciyes 3917m -wygasly wulkan,na poczatku maja byl pokryty sniegiem.Jest na nim stacja narciarska,wyciag krzeselkowy,schronisko.
Z Kayseri za 10 euro zabral nas bus (rezerwacja przez net) do Goreme-serca Kapadocji.
Juz w busie widac,ze ciagna tu turysci z calego swiata,na miejscu zatrzymalysmy sie w hoteliku wykutym w skale,baza noclegowa w miejscowosci (mala miescina) bardzo bogata i na kazda kieszen.
Wokol tak pieknie i tyle przestrzeni,ze same spacery po okolicznych skalkach sa mega atrakcja.
My wykupilysmy calodniowa wycieczke po Kapadocji,zeby zobaczyc najwazniejsze atrakcje.Jasne,ze lepiej samemu,swoim rytmem,ale bylo za malo czasu.
No i lot balonem o swicie,wznoszenie na wysokosc 800m razem ze wschodzacym sloncem.Drogo (90 euro),ale raz w zyciu mozna:).Po wyladowaniu czekal szampan.
Jak bedziesz w Stambule,wybierz sie w rejs Bosforem do ujscia Morza Czarnego.Zwyklym pasazerskim promem,nie wycieczkowym.
Na koncu trasy jest okolo 2,5h przerwa,wchodzisz na widoczna juz z brzegu gorke, na niej ruiny zamku.Tam na trawie mozna polezec,zjesc drugie sniadanie (musisz miec swoj prowiant) i pozachwycac sie widokami.Widac z gory Morze Czarne,Bosfor i plynace nim statki.
Potem nastepuje powrot do Stambulu,prom zawija do kolejnych przystani,widac stare piekne budynki,w gorszym ,badz lepszym stanie,slonko swieci,czujesz bryze na twarzy,siedzisz sobie na pokladzie w towarzystwie lokalnych mieszkancow i myslisz- "to jest to" :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Mar 2012 19:18 

Dzięki teliszon za sugestie. Znasz może jeszcze jakieś godne polecenia miejsca w Turcji gdzie można polecieć? Tą Adanę wybrałem tylko dlatego, że wygląda mi na jakąś większą miejscowość i można z niej dolecieć do Stambułu.

#9 PostWysłany: 13 Mar 2012 20:05 

niebieski
Jesli lubisz plazowanie i morskie kapiele polec do Bodrum.Mieszanka kultury turecko-greckiej.Z Bodrum plywaja promy na greckie wyspy-Kos i Rodos.Kos lezy bardzo blisko tureckiej linii brzegowej.Plynelysmy niecala godzine.
Tylko zorientuj sie jak z wiza,czy nie bedziesz musial placic powtornie przy powrocie.My odbylysmy podroz w odwrotnej kolejnosci.Z Kos do Bodrum i z powrotem.Na Kos lataja tanie linie (na pewno z Mediolanu/Bergamo).
Moze to jest jakas opcja powrotu do Polski,by nie wracac do Stambulu.
Bedziesz w Turcji tydzien,to krotko,nie staraj sie zaliczac jak najwiecej miejsc,mniej ,a wolniej i dokladniej.
Taka rada:)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Mar 2012 20:18 

Awerik napisał(a):
Adriatyk napisał(a):
pzodrav

Nie wierzę, by te informacje były prawdą. Po pierwsze - nie ma żadnej "zielonej granicy", jest na wyspie kilka (bodajże pięć) przejść granicznych, które posiadacze bordowych paszportów mogą przekraczać bez żadnych ograniczeń. Fakt, ja wylądowałem po stronie greckiej i stamtąd uderzyłem na północ, ale nie do końca rozumiem na jakiej podstawie południowcy mieliby nie wpuścić ludzi którzy wylądowali na Ercanie.

Zgadzam się, Adriatyk ma chyba info sprzed kilku lat. Byłem na Cyprze w 2005 roku i wtedy rzeczywiście ruch graniczny był bardzo ograniczony. Teraz natomiast z tego co wiem nie ma z tym problemów, przynajmniej dla obywateli UE.

Awerik napisał(a):
Północ to zupełnie inny świat - mili i pomocni ludzie, świetna kuchnia, przeurocze miasteczka które nie zatraciły swojego pierwotnego charakteru przez napływ turystów (których na północy prawie nie ma)

A z ciekawości - nie zatraciły swojego charakteru przez napływ osadników z Turcji (i odpływ Greckich mieszkańców)? Nie chcę tu wchodzić za głęboko w tematy polityczne, ale to jednak de facto teren okupowany.

#11 PostWysłany: 13 Mar 2012 20:47 
Awatar użytkownika

Tadex71 napisał(a):
A z ciekawości - nie zatraciły swojego charakteru przez napływ osadników z Turcji (i odpływ Greckich mieszkańców)? Nie chcę tu wchodzić za głęboko w tematy polityczne, ale to jednak de facto teren okupowany.

Ha! To jest bardzo dobre pytanie - nie potrafię na nie odpowiedzieć jednoznacznie i w pełni. Na pewno północna część Cypru znacznie się zmieniła przez ostatnich kilkadziesiąt lat, o ile przed rozpadem Grecy i Turkowie żyli (względnie) obok siebie, to nie chce mi się wierzyć, że krajobraz był w równym stopniu co dzisiaj nasycony minaretami czy barami z kebabem. ;) Cypr Północny to Azja nie tylko geograficznie - momentami naprawdę ciężko uwierzyć, że kilkanaście, kilkadziesiąt kilometrów dalej jest Unia Europejska. Ale cały myk polega na tym, że o ile typowy miejski nadmorski krajobraz na północy wygląda tak:

Image

To na południu prezentuje się już tak:

Image

Słowem - nawet jeśli inwazja turecka zmieniła wyspę (bo oczywiście masz rację - Cypr jest okupowany) to chyba tylko nieznacznie w porównaniu z tym co zrobiła na południu inwazja turystów połączona z nieprzemyślanymi planami zagospodarowania przestrzennego i przyzwoleniem na szpetotę.

Aha, jeszcze coś. Ciężko nie odnieść wrażenia, że pomimo tego, że Turcy okupują tylko 1/3 wyspy, to jednak zagarnęli najpiękniejszą jej część. :)

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości