Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Lip 2021 08:53 
Awatar użytkownika

Loty: 927
Kilometry: 2 069 662
HON fly4free
Nie powinno być problemu. Dla pewności możesz wziąć odpis aktu urodzenia, nasze urzędy wydają nawet takie po angielsku.

Image
 Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 07 Lip 2021 08:59 

złoty
Islandia jest w Schengen i powinno być ok z dowodem. Ale sprawdź ich lokalne prawo.
 Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 07 Lip 2021 14:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Oboje rodzice musza się podpisać (czytaj zgodzić) na wystawienie dziecku dowodu czy paszportu, z którym dziecko może podróżować . A wtedy wystarczy rodzic/opiekun, nie muszą być oboje. W Schengen nikt nie wnika. Latałem i jeździłem autem z maluchami wiele razy po Europie.
Ale fakt, mam odpisu aktów urodzenia po angielsku, podobnie jak świadectwo ślubu. Nie pamietam żeby się kiedyś przydały. Zaświadczenia są wydawane za darmo, ale chyba trzeba czekać kilka dni na odbiór.
No i nie wiem czy to robi różnice, ale dla dzieci mam paszporty, a nie dowody. Ale np do Norwegii spokojnie można wjechać na dowód.

#24 PostWysłany: 09 Lip 2021 10:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziękuję za wszystkie informacje.

Jeśli chodzi o Islandię to pani w ambasadzie powiedziała, że wystarczy dokument tożsamości dziecka, tak więc opisana przez Was zgoda na wydanie dokumentu jest wystarczająca. Jeszcze raz dzięki i do zobaczenia na szlaku ;)

Image
 Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 12 Mar 2023 22:26 

A ja mam pytanie jak to wygląda w Turcji, czy jest wymagana, potrzebna zgoda drugiego rodzica na wyjazd z dzieckiem, i tu odrazu powiem, że jestem po rozwodzie i ja jestem prawnym opiekunem dziecka a mój były mąż ma ograniczone prawa do dziecka i decyduje o wyjeździe za granice dopiero jak będe chciała lecieć powyżej 2 tyg, chce lecieć z córką na 10 dni więc nie przekraczam limitu. Różnie piszą i nie wiem czy ryzykować bez tego dokumentu.
Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji ?
 Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 08 Cze 2023 09:53 

W tym miesiącu bede podróżowała z 2 swoich dzieci z Wawy do Frankfurtu i z Frankfurtu do Tunisu. Czy muszę posiadać ze sobą zgodę drugiego rodzica? Czy paszporty wystarczą ?
 Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 14 Lip 2023 12:35 

Cześć,

Może ktoś ma wiedzę/doświadczenie jeśli chodzi o wjazd do Czarnogóry z jednym rodzicem? Na stronie MSZ niby jest napisane, że potrzebna jest notarialnie potwierdzona zgoda drugie rodzica ale czy faktycznie ktoś to sprawdza?
Dziecko ma moje nazwisko a jedziemy większą ekipą.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
 Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 14 Lip 2023 12:37 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 366 814
srebrny
@dj-relay

Cytuj:
Na stronie MSZ niby jest napisane, że potrzebna jest notarialnie potwierdzona zgoda drugie rodzica ale czy faktycznie ktoś to sprawdza?

Zawsze jak się bierze kogoś dziecko za granicą czy swoje ale są dwa inne nazwiska to potrzebna zgodna notarialna z tłumaczeniem.
Jest to po to aby ograniczyć i przeciwdziałać handlu ludźmi.
Sporo ludzi myśli sobie "po co taki głupoty"... i nie zdają sobie sprawy że mogą nie wylecieć czy przekroczyć granicy w drugim kraju.
 Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 14 Lip 2023 14:40 

niebieski
@Martinuss
Jak dla mnie to mylisz kilka rzeczy:
1. Podróż z dzieckiem solo (inne nazwisko) - To ze jestes rodzicem dziecka udowodnisz pokazując akt urodzenia dziecka
2. Podróż z dzieckiem solo (to samo nazwisko) - Dziesiątki podróży odbyłem solo z synem - nigdy nie było problemu, ale gdzieś tu na forum sie kiedyś przewinęło, że nie chcieli wypuścić Polki wylatującej z dziećmi z Francji, bo nie miała jakiejś tam książeczki francuskiej, a dzieci podrozowały na francuskich dowodach - słowem trzeba być uważnym :!:
3. Podroż z nieswoim dzieckiem - tu pewnie sie trzeba obwarować papierami, listami, zezwoleniami od rodziców itd.
 Relacje PM off  

[ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości