Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 183 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 04 Lut 2024 22:30 

Kothson napisał(a):
Nie rozumiem pytania. Że wchodzisz na parkingu, oglądasz samochód, mówisz o ten jest fajny i go chcesz?

Dostajesz konkretny samochód przy desku, zazwyczaj ten który właśnie wyjechał z myjni. W LAX są kolejki jak w piekarni przed świętami.

W Alamo tak miałem (LAS, MIA) - wybierałem z kilku zaparkowanych w danej grupie taryfowej :)
 Profil Relacje PM off  

🌞 Raj czeka! 😍 Egzotyczny Zanzibar za 3504 PLN✈️ Loty Turkish Airlines + hotel przy plaży 🌴 🌞 Raj czeka! 😍 Egzotyczny Zanzibar za 3504 PLN✈️ Loty Turkish Airlines + hotel przy plaży 🌴
🌊 Miami vibes za 2899 PLN🏙️ Loty i hotel przy plaży 🌴🤯 🌊 Miami vibes za 2899 PLN🏙️ Loty i hotel przy plaży 🌴🤯
#162 PostWysłany: 04 Lut 2024 22:38 

platynowy
Jeśli zależy Ci na konkretnym modelu z jakiegoś powodu to raczej musisz porozmawiać o tym przy desku, bo na parkingu już wybrać nie będziesz mógł.
Dostaniesz kluczyk że wskazaniem na którym miejscu stoi zaparkowany samochód i wyjeżdżasz.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 04 Lut 2024 22:56 

daro1978 napisał(a):
Kothson napisał(a):
Nie rozumiem pytania. Że wchodzisz na parkingu, oglądasz samochód, mówisz o ten jest fajny i go chcesz?

Dostajesz konkretny samochód przy desku, zazwyczaj ten który właśnie wyjechał z myjni. W LAX są kolejki jak w piekarni przed świętami.

W Alamo tak miałem (LAS, MIA) - wybierałem z kilku zaparkowanych w danej grupie taryfowej :)

@Kothson widzę że masz inne doświadczenia niż ja: ja miałem kluczyki w stacyjkach tych aut :)
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 05 Lut 2024 00:09 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W Alamo w LAX kazali mu wybrać sobie auto z kilku stojących obok siebie w danej grupie. We wszystkich były kluczyki w środku.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 05 Lut 2024 17:42 
Awatar użytkownika

Loty: 136
Kilometry: 265 808
Kothson napisał(a):

W Alamo/National/Enterprise własnie sam sobie wybierasz auto z placu ( oczywiście w obrębie kategorii jaką masz w rezerwacji )
pytanie dotyczyło Avis oraz Hertz - czy też tak jest czy kluczyki dostajesz przy desku
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 27 Mar 2024 22:52 
Awatar użytkownika

Loty: 136
Kilometry: 265 808
Turo napisał(a):
Kothson napisał(a):

W Alamo/National/Enterprise własnie sam sobie wybierasz auto z placu ( oczywiście w obrębie kategorii jaką masz w rezerwacji )
pytanie dotyczyło Avis oraz Hertz - czy też tak jest czy kluczyki dostajesz przy desku

To sobie sam odpowiem, właśnie wróciłem z USA

LAX AVIS - po check in dostajesz karteczkę idziesz do parkingowego - ten pokazuje ci auto na placu - miałem w kontakcie full size - pokazał mi Chevrolet Malibu - poleciłem nosem czu jest coś większego to podszedł do Jeep'a Cherokee - też mi nie odpowiadał, to poszliśmy dalej w i do wyboru był Ford Edge lub Ford Expedition - bez problemu bez żadnej dopłaty wzięliśmy Ford Expedition czyli luksusowego Suva 3.5 V6 Turbo 400 KM
Zwrot w LAS w ciągu 5 minut - zdjęta kaucja 200$ następnego dnia
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 23 Kwi 2024 10:36 

Loty: 81
Kilometry: 161 046
Lotnisko w San Francisco. Czy wypożyczał ktoś ostatnio Full Size SUV i może potwierdzić jakie auta kwalifikują się w tej klasie w ALAMO? Na necie znalazłem Chevy Tahoe, Nissan Armada, Ford Expedition, GMC Yukon.
Z góry dzięki na informacje :)
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 30 Cze 2024 00:16 
Moderator forum
Awatar użytkownika

W Denver wypożyczałem w Hertzu. Działa w sumie podobnie jak w Alamo.

Z lotniska oczywiście autobus, ma dwa przystanki:
1) pierwszy, dla członków ich programu lojalnościowego Gold Rewards - ściana ekranów z nazwiskami klientów (pozdrawiamy RODO) oraz wskazaniem, z jakiej alejki (Gold, Platinum, President Circle - chyba taki zestaw) brać samochód. W ich programie kartę kredytową podajesz online, więc nie ma potrzeby iść do biura, tylko od razu po auto - bajka.
2) Drugi - dla reszty, standardowe stoiska, ale szybko. Pan powiedział, że mimo kupna u pośrednika do zapłacenia jest tax, ale finalnie nie ściągnęli tej kwoty z karty, namawianie na upgrade i to od razu o jakieś 7 klas. Auto wybiera się samemu - alejki są trzy - pierwsza - duże SUVy i inne amerykańskie potwory. Druga - Chevrolet Malibu w kosmicznej liczbie kopii oraz jego klony innych producentów. Trzecia - "biedawozy". Miałem najtańszą możliwą grupę, pan uparcie twierdził, ze będzie auto mniejsze od Corolli, że jak chcę coś klasy Corolli to muszę dopłacić, ale uparłem się, no i oczywiście wyszło na moje - w alejce "biedawozów" głównie auta klasy "Midsize" - Nissan Sentra, Hyundai Elantra, Kia Forte, VW Jetta, był też Chevrolet Bolt i jakaś Tesla, a nawet Chevrolet Camaro oraz jeden SUV, odpowiednik naszego Opla Mokka. Znalazło się też coś mniejszego - jedna leciwa Kia Rio i Nissan Versa.

Także jeśli nie potrzebujecie jakiś kosmicznych aut, można spokojnie brać najbiedniejszą klasę, a Hertza w USA kładę na półce "jak Alamo".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#169 PostWysłany: 22 Lip 2024 20:57 

Loty: 2
Kilometry: 13 694
Cześć, korzystał ktoś z was ostatnio z Alamo lub hertz na LAX i wie jakich samochodów można się spodziewać w kategorii „pełnowymiarowy” w tych wypożyczalniach?
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 22 Lip 2024 21:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie byłem ostatnio w LAX, ale Chevy Malibu to taki typowy przedstawiciel.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 22 Lip 2024 21:25 

Loty: 81
Kilometry: 161 046
Jeśli chodzi o Full-Size to: Nissan Altima, Chevy Malibu, Toyota Camry
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 22 Lip 2024 22:31 

Loty: 2
Kilometry: 13 694
Dzięki za info. A jakieś podpowiedzi których modeli raczej unikać? Mam na myśli to że Chevrolet oferuje pewnie podobne silniki jak u nas Opel czyli o niedużej mocy w stosunku do wielkości auta co przy road tripie może nie być do końca wystarczające. Jak to wygląda np ze wspomnianym wcześniej nissanem albo toyotą?
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 22 Lip 2024 22:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Na dobrą sprawę każde takie samo. Wsiądź sobie do każdego, przymierz się, który wygodny/fajniejszy/pakowaniejszy i w drogę.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 04 Mar 2025 17:44 

Hej,
Planuję zrobić road trip z Miami do Texasu i z powrotem. Czy ktoś wyjeżdżał wypożyczonym autem poza Florydę i może polecić wypożyczalnię (nie turo), która pozwala na przekraczanie stanów bez dodatkowych opłat? Regulaminy większości wypożyczalni są sprzeczne i niejasne w tym temacie.
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 04 Mar 2025 17:57 

niebieski
Nie ma potrzeby zadawania tego samego pytania w kilku watkach.
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 28 Sie 2025 06:41 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
Czy brał ktoś w klasie "ekonomicznej" MItsubishi Mirage? Nigdzie nie doszukałem się wymiarów bagażnika w cm/calach i nie wiem czy wejdą mi tam 2 kabinówki 55x40x25 + 2 plecaczki "łizerowskie"..

#177 PostWysłany: 28 Sie 2025 08:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jak masz Alamo/National/Enterprise/Hertz na dużych lotniskach, to pełen luz, bo tam wybierasz spośród dużej ilości aut samemu, będziesz miał wybór spośród samochodów o wymiarach Corolli (np w tej klasie w Hertz w Denver do wyboru był nawet Mustang czy jakiś wielki SUV). Inaczej można trafić na coś w gatunku Hyundaia Accenta, choć kiedyś widziałem takie bidne Mirage właśnie (w 2019) w tej grupie.
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 28 Sie 2025 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
@Raphael
Mitsubishi Mirage USA odpowiada modelowi Space Star sprzedawanemu w Europie.
Nie podaje się wymiarów bagażnika w cm, bo w różnych miejscach jest on różny, to nie jest prostopadłościan.
Podejrzewam, że walizki zmieszczą się na stojąco, na leżąco może być z tym problem.
https://www.autocentrum.pl/dane-technic ... ifting-ii/

Takie maleństwo, będziesz miał problem ze znalezieniem go na parkingu, jak obok stanie jakiś Ram 1500 czy Ford F250 :D .
Rzadko się spotyka takie samochody na drodze, amerykanie to jednak celują w większe rozmiary.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#179 PostWysłany: 28 Sie 2025 11:22 

niebieski
Dokładnie, nie wiem jakie masz plany, ale poruszanie się takim mikrusem po amerykanskich hajłejach wciśniętym pomiędzy pickupami nie będzie zbyt komofortowym doświadczeniem
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 28 Sie 2025 17:25 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
Znalazłem wymiary bagażnika dla Mitsubishi MIrage sedan (szukam jeszcze dla hatchbacka):
- pojemność 12,5 ft3 (353 l)
- głębokość 35 in (88 cm)
- najmniejsza szerokość otworu bagażnika (u dołu – u góry jest więcej) 28 in (71 cm)
- wysokość 23 in (58 cm)
Pewien mały niesmak wzbudza silnik 1.2 (bez turbo) 74 KM

dmirstek napisał(a):
Jak masz Alamo/National/Enterprise/Hertz na dużych lotniskach, to pełen luz, bo tam wybierasz spośród dużej ilości aut samemu, będziesz miał wybór spośród samochodów o wymiarach Corolli

No koszyki mam do wyboru różne, ale i różnica w cenie widoczna. W moich datach j/n (wyższych opcji nie uwzględniam, bo na Florydzie niepotrzebne wielkie wozy - sam asfalt):
315 $ Economy = Mitsubishi Mirage or similar
320 $ Compact = Nissan Versa or similar
399 $ Midsize = Toyota Corolla, Hyundai Elantra or similar
404 $ Standard = VW Jetta or similar

hank napisał(a):
poruszanie się takim mikrusem po amerykanskich hajłejach wciśniętym pomiędzy pickupami nie będzie zbyt komofortowym doświadczeniem

Tylko w jednym dniu długi odcinek, 450 km, z tego hajłej może 1/3 trasy. W inne dni max. 230 km z przerwami. Po cichu liczę na to, że mnie nie zgniotą.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 183 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość