Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W lotach wewnątrz UE-Schengen nie jest wymagane podanie numeru dowodu osobistego/paszportu, nie będzie on podany na karcie pokładowej.

Wykaz lotnisk, na których odprawa online jest niedostępna (odprawa na lotnisku jest bezpłatna):

Dubaj (tylko do Budapesztu)
Korfu
Moskwa
Marrakesz-Menara
Palma de Mallorca
Saragossa
Tirana (tylko do Budapesztu)
Bilbao

https://wizzair.com/pl-PL/useful_inform ... b_check-in

Tańsza infolinia: (22)1284905

Odprawa 48h przed odlotem.
https://www.fly4free.pl/wizz-air-zmieni ... d-wylotem/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4598 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 230  Następna
Autor Wiadomość
#721 PostWysłany: 30 Mar 2016 12:52 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Wszystko jest logiczne. Nie można kupic sobie 10biletow na siebie i lecieć z 10bagazami podręcznymi. To tak nie działa w żadnej linii, tym bardziej nadawać bagaż na osoby nie lecące. Trzeba było przed wylotem pokombinować zadzwonić do ich telecentrum, bo jeżeli to była jedna rezerwacja myśle, ze mogliby to zrobic. W sensie przesunąć opłatę za bagaż na inna osobę, No ale nie pomyśleliście wcześniej wiec wizz wykazał sie cudowna logika i zdarł kasę w myśl zasady Pay or Stay ;)
elwirka lubi ten post.

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#722 PostWysłany: 30 Mar 2016 12:57 

piotr72 napisał(a):
czyli 3 osoby miały po kilka rezerwacji i na każdej rezerwacji bagaż sportowy lub 32kg.
Polacy tego nie uznali i musieliśmy zapłacić za bagaże wykupione wcześniej na dodatkowych rezerwacjach ok 1200zł. Czy słusznie?

Z Waszej strony zachowanie, czy też postępowanie irracjonalne i BŁĘDNE
Należało podczas rezerwacji lotu Wizzair każdemu potrzebującemu lub po w ramach wykupienia dodatkowej usługi każdemu (realnie, nie tylko na karcie pokładowej) wykupić np. do 3 bagaży rejestrowanych np. 32 kg )łącznie 96 kg bagażu nadawanego)
Na legalu i zgodnie z przepisami, reszta w poście wyżej
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#723 PostWysłany: 30 Mar 2016 13:07 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
A ja jeszcze proponuję żebyś przeprosił panią Agnieszkę za obraźliwe słowa, cytuję: "Pani Agnieszko,
błądzi Pani w przepisach (...) zakłamując równocześnie fakty. Każde Pani zdanie mija się z prawdą"
Jeśli nie jesteś pewien swojej racji, nie wyzywaj innych od kłamczuchów;-)

I zapamiętaj zasadę każdej linii: człowiek nie leci, bagaż też nie leci.
4 ludzi lubi ten post.

#724 PostWysłany: 31 Mar 2016 12:06 

Dzień dobry,
mam takie szybkie pytanie...otóż 02.04 będę wylatywał z Katowic do Kijowa Wizzairem. Zakupiłem już bilet w taryfie Plus(z wliczonymi w cenę usługami dodatkowymi, jak priority boarding, odprawa na lotnisku, bagaż rejestrowany) i na koncie wizz mam podany status lotu jako potwierdzony. Będzie to mój pierwszy w życiu lot samolotem i trochę nie mam obycia w sprawach związanych z odprawami. Chciałbym dokonać odprawy na lotnisku w Pyrzowicach(a nie przez internet), tym bardziej,że mam ją w cenie biletu i i tak będę nadawał bagaż rejestrowany do luku. Mój lot to w6 1277 o 6:00 i teraz czy potrzebuję zabrać ze sobą na lotnisko jakiś inny dokument poza ważnym paszportem i dowodem osobistym?? Mam też zapisany numer potwierdzenia rezerwacji z Wizzair. Czy aby otrzymać kartę pokładową wystarczy, żebym zgłosił się do na terminal A do do obsługi lotniska przy odprawie bagażu, czy muszę mieś jeszcze jakieś dodatkowe potwierdzenie faktu nabycia biletu wraz z pakietem usług dodatkowych(bagaż rejestrowany, duży podręczny, piority boarding). Czy wystarczy jak przekażę przy stanowisku odprawy mój kod potwierdzenia z wizzaira wraz z paszportem a obsługa wyda mi kartę pokładową i ,,zobaczy w systemie" wykupione dodatkowe usługi. Pytanie moze trochę naiwne, ale to jest mój pierwszy lot i nie chciałbym aby jakaś przykra niespodzianka mnie spotkała.
Pytanie 2: Z tego co wyczytałem na stronie lotniska, to po nadaniu bagażu w terminalu A kontrola bezpieczeństwa i paszportowa odbywa się w terminalu B. Czy w takim razie po nadaniu bagażu na terminalu A istnieje tam jakiś korytarz do terminala B, czy może poprostu muszę wyjść z terminala A i przejść do terminala B.
Pozdrawiam
Grzegorz K.
 Profil Relacje PM off  

#725 PostWysłany: 31 Mar 2016 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
@FIGA1
1. Przy stanowisku odprawy wystarczy okazać paszport.
2. Z terminala A wychodzisz na zewnątrz i po kilku metrach jest wejście do terminala B.
FIGA1 lubi ten post.
FIGA1 uważa post za pomocny.

#726 PostWysłany: 31 Mar 2016 23:56 

Loty: 2
Kilometry: 34 746
oskiboski napisał(a):
Wszystko jest logiczne. Nie można kupic sobie 10biletow na siebie i lecieć z 10bagazami podręcznymi. To tak nie działa w żadnej linii, tym bardziej nadawać bagaż na osoby nie lecące. Trzeba było przed wylotem pokombinować zadzwonić do ich telecentrum, bo jeżeli to była jedna rezerwacja myśle, ze mogliby to zrobic. W sensie przesunąć opłatę za bagaż na inna osobę, No ale nie pomyśleliście wcześniej wiec wizz wykazał sie cudowna logika i zdarł kasę w myśl zasady Pay or Stay ;)

Dlaczego nie mogę kupić sobie 3 biletów bo np nie chce by ktoś siedział obok...
Dlaczego nie mogę kupić sobie 3 biletów by np mieć 3 bagaże sportowe?
Wszystkie osoby na które wykupione były bagaże leciały.
W OWP Wizzaira nie ma żadnej informacji tego zakazującej a ich system online dopuszcza takie rezerwacje.
Znasz jakiś przepis zakazujący tego? Jeśli tak podeślij proszę.

-- 01 Kwi 2016 00:04 --

Anonymous napisał(a):
piotr72 napisał(a):
czyli 3 osoby miały po kilka rezerwacji i na każdej rezerwacji bagaż sportowy lub 32kg.
Polacy tego nie uznali i musieliśmy zapłacić za bagaże wykupione wcześniej na dodatkowych rezerwacjach ok 1200zł. Czy słusznie?

Z Waszej strony zachowanie, czy też postępowanie irracjonalne i BŁĘDNE
Należało podczas rezerwacji lotu Wizzair każdemu potrzebującemu lub po w ramach wykupienia dodatkowej usługi każdemu (realnie, nie tylko na karcie pokładowej) wykupić np. do 3 bagaży rejestrowanych np. 32 kg )łącznie 96 kg bagażu nadawanego)
Na legalu i zgodnie z przepisami, reszta w poście wyżej

Co kilka dni/tygodni dochodziły kolejne chętne osoby na wyjazd więc nie dało się tego zrobić od razu. Z całej grupy kilka osób miało WDC. Wychodziło taniej kupować kolejne bilety na Członka Wizz Discount dla kolejnych kilku osób.
Bagaż sportowy na osobę można wykupić tylko jeden.
Wszystkie osoby na które wykupione były bagaże leciały.

Znasz przepis Wizzaira zakazujący kupna więcej niż jednego biletu z bagażem sportowym na jedną osobę? Bo ja nie mogę go znaleźć a sprawdziliśmy całe ich OWP.

-- 01 Kwi 2016 00:13 --

elwirka napisał(a):
A ja jeszcze proponuję żebyś przeprosił panią Agnieszkę za obraźliwe słowa, cytuję: "Pani Agnieszko,
błądzi Pani w przepisach (...) zakłamując równocześnie fakty. Każde Pani zdanie mija się z prawdą"
Jeśli nie jesteś pewien swojej racji, nie wyzywaj innych od kłamczuchów;-)

I zapamiętaj zasadę każdej linii: człowiek nie leci, bagaż też nie leci.

Dlaczego mam przeprosić Panią która od dwóch miesięcy nie potrafi podać nam przepisów zakazujących kupowania kilku biletów z bagażami przez jedną osobę. Pani Agnieszka w każdej mailowej odpowiedzi próbuje dopasować przepisy pasujące do zaistniałej sytuacji. Bez skutecznie.
Każdy bagaż miał swojego lecącego pasażera. Każda pokazana karta pokładowa miała zaznaczony bagaż sportowy lub do 32kg.
Od ponad dwóch miesięcy nie pokazali nam przepisu zakazującego takich rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#727 PostWysłany: 01 Kwi 2016 00:26 

post 639

wizzair-zakup-biletow-odprawa,225,46492&p=703435&hilit=zauwa%C5%BCyli%C5%9Bmy#p703435

nawet jeśli rezerwacje by przeszły, w przypadku bagażu już wykazaliście się brakiem znajomości podstawowej prawdy: nie leci osoba, nie leci bagaż (przy trzech rezerwacjach dla Jana Nowaka i przypisanej do każdego bagażu nadawanego nigdy nie będziesz w stanie udowodnić, że w danej rodzinie syn, dziadek i ojciec nie nazywają się Jan Nowak)
 PM off  

#728 PostWysłany: 01 Kwi 2016 00:45 

U nas było tak: Leci bagaż bo leci osoba. Bilety dla osoby opłacone, za bagaże także.
Pokaż mi proszę podstawy prawne zakazujące takiej procedury rezerwacyjnej.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 01 Kwi 2016 00:50, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 01 Kwi 2016 01:05 
Awatar użytkownika

niebieski
O ile się nie mylę, reguluje to taryfa.
W ogóle nie wiem jakim cudem przeszły rezerwacje na te same osoby: albo literówki, albo inne dokumenty podróżne 8-)

#730 PostWysłany: 01 Kwi 2016 01:30 

Jedna z osób miała 5 biletów i 3 bagaże sportowe. Inne osoby po 2/3 rezerwacje. System wtedy i w wielu poprzednich przypadkach dopuszczał takie rezerwacje.

Powtórze, że w drodze powrotnej u Włochów w Bergamo wszystko przeszło bez problemów.

Która taryfa, jakie podstawy prawne regulują zakaz czarno na białym?
 Profil Relacje PM off  

#731 PostWysłany: 01 Kwi 2016 06:15 

piotr72 napisał(a):

Powtórze, że w drodze powrotnej u Włochów w Bergamo wszystko przeszło bez problemów.

Włosi zachowali się wysoce NIEPROFESJONALNIE tj. jak coś by się wydarzyło ktoś poszedł by siedzieć (LECIAŁ bagaż, przypięty do karty czy tez osoby/ób, które fizycznie NIE LECIAŁY bo póki co nie można się sklonować ;) )
 PM off  

#732 PostWysłany: 01 Kwi 2016 08:55 
Awatar użytkownika

srebrny
piotr72 napisał(a):
1. Dlaczego nie mogę kupić sobie 3 biletów bo np nie chce by ktoś siedział obok...
2. Dlaczego nie mogę kupić sobie 3 biletów by np mieć 3 bagaże sportowe?

1. Bez problemu możesz to zrobić, kupujesz i odprawiasz 3 bilety, lecisz sam i masz pusto koło siebie.
2. Jak już wiesz tego nie można zrobić. Bagaż jest przypisany do konkretnej osoby (fotela) i jeżeli linie lotnicze ustaliły, że limit bagażu sportowego to 1szt to koniec tematu.
Nie mogę zrozumieć dlaczego z uporem maniaka kupowaliście bagaże sportowe ciągle na tę samą osobę robiącą kolejne rezerwacje, zamiast przypisywać je kolejnym osobom ?

W jednym masz rację, system Wizzair jest trochę skopany - umożliwia osobie z WDC kupowanie kilku biletów dla siebie na ten sam lot w oddzielnych rezerwacjach. Czyli system umożliwiwa coś, co z góry wiadomo, że jest fikcyjne. Z drugiej strony jest to dla nas korzystne, bo można dokupić kolejnym pasażerom tańsze bilety.
 Profil Relacje PM off  

#733 PostWysłany: 01 Kwi 2016 09:28 

Anonymous napisał(a):
piotr72 napisał(a):

Włosi zachowali się wysoce NIEPROFESJONALNIE tj. jak coś by się wydarzyło ktoś poszedł by siedzieć (LECIAŁ bagaż, przypięty do karty czy tez osoby/ób, które fizycznie NIE LECIAŁY bo póki co nie można się sklonować ;) )

Na jakiej podstawie prawnej uważasz, że Włosi zachowali się nieprofesjonalnie?
Leciał bagaż, leciała osoba która fizycznie leciała :)
Bilety opłacone, bagaże opłacone.
 Profil Relacje PM off  

#734 PostWysłany: 01 Kwi 2016 09:37 
Awatar użytkownika

srebrny
piotr72 napisał(a):
Leciał bagaż, leciała osoba która fizycznie leciała :)
Bilety opłacone, bagaże opłacone.

Leciała osoba z jednej rezerwacji odprawiona na jeden fotel i poleciał jej jeden bagaż sportowy. Pozostałe osoby (o tym samym imieniu i nazwisku) się nie stawiły więc ich bagaż sam nie poleciał - tak to wyglądało w Polsce i tak powino wyglądać wszędzie, a Włosi pewnie mieli akurat dzień dobroci :)

Ostatnio edytowany przez maczala1, 01 Kwi 2016 09:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#735 PostWysłany: 01 Kwi 2016 09:42 

ad.2 Jestem przekonany, że tak można robić.
Ja np miałem na trzech rezerwacjach 1xsport, 1x32kg, 1x23kg bo osobom które wcześniej się już odprawiły przypomniało się, że mają takie potrzeby bagażowe. Więc robiąc kolejne rezerwacje z WDC wykupiłem bagaż na siebie a nie na kolejne osoby bo one miały także swoje potrzeby bagażowe.

Jedna rezerwacja może zawierać jeden bagaż sportowy. Zgadza się i jest to jasne i czytelne w przepisach. Nie widzę przepisów zakazujących:
-kupienia drugiego bagażu sportowego na drugą rezerwację dla tej samej osoby
-kupienia na drugą rezerwację np bagażu 32kg dla tej samej osoby
-czy w końcu kupienia kilku rezerwacji (miejsc w samolocie) dla jednej osoby

Czy znacie takie przepisy???
 Profil Relacje PM off  

#736 PostWysłany: 01 Kwi 2016 09:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Ciągle nie rozumiesz, że samolot to nie pks. W samolocie kupujesz konkretne miejsce dla konkretnego pasażera z konkretnym bagażem. Możesz wpawdzie kupić dwa miejsca dla osoby o tych samych danych ale fizycznie ona przecież nie poleci "podwojona". System umożliwia zakup biletów na te same dane, bo "Janów Kowalskich" może lecieć akurat kilku. Wszelkie prawa i obowiązki (limity bagażowe, celne limity przewozowe, itp.) przypisane są jednak do konkretnej osoby, która leci.
Jeżeli chodzi o przepisy, to reguluje to ogólna zasada niepodzielności osobowej, która głosi, że jedna osoba nie może występować w dwóch postaciach. No chyba, że jesteś Bogiem, On to może kupić bilety i polecieć nawet w trzech osobach ...
 Profil Relacje PM off  

#737 PostWysłany: 01 Kwi 2016 10:35 

A gdyby potraktować drugi bagaż jako instrument muzyczny, któremu przecież trzeba wykupić miejsce, przeszłoby?
 Profil Relacje PM off  

#738 PostWysłany: 06 Kwi 2016 23:53 

maczala1 napisał(a):
Ciągle nie rozumiesz, że samolot to nie pks. W samolocie kupujesz konkretne miejsce dla konkretnego pasażera z konkretnym bagażem. Możesz wpawdzie kupić dwa miejsca dla osoby o tych samych danych ale fizycznie ona przecież nie poleci "podwojona". System umożliwia zakup biletów na te same dane, bo "Janów Kowalskich" może lecieć akurat kilku. Wszelkie prawa i obowiązki (limity bagażowe, celne limity przewozowe, itp.) przypisane są jednak do konkretnej osoby, która leci.
Jeżeli chodzi o przepisy, to reguluje to ogólna zasada niepodzielności osobowej, która głosi, że jedna osoba nie może występować w dwóch postaciach. No chyba, że jesteś Bogiem, On to może kupić bilety i polecieć nawet w trzech osobach ...

No właśnie, szukamy i nie możemy znaleźć zasady która głosi, że jedna osoba nie może występować w dwóch lub więcej postaciach by wykupić sobie kilka miejsc.
Ok, z innej beczki. Jestem laikiem który do tej pory jeździł tylko PKSem i robił czasami zakupy w sklepach internetowych.
Tym razem postanowiłem w sklepie internetowym Wizzaira kupić sobie i znajomym ,,towar/usługę''. Sklep przyjął i zaakceptował transakcję. Towar kupiony a na lotnisku ,,człowiek'' nie chce wykonać usługi. Jestem laikiem i szukam przepisu który tego zabrania a ,,sklep internetowy'' pozwala.
 Profil Relacje PM off  

#739 PostWysłany: 07 Kwi 2016 09:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Często nie ma przepisów, które wprost zabraniają czegoś ale interpretacja wielu przepisów i regulaminów daje jakiś jednoznaczny wynik. Tak jest w poruszanej kwestii. Wszystkie linie lotnicze mają jedno stanowisko, które jeszcze raz powtórzę - Wszelkie prawa i obowiązki (limity bagażowe, celne limity przewozowe, itp.) przypisane są do konkretnej osoby.
Jeżeli się nie zgadzasz to musisz raczej wystąpić na drogę sądową, bo Wizz na pewno nie odpuści.
Jeżeli by było tak jak mówisz, to mógłbyś na przykład kupić dla siebie np. 100 biletów z bagażem i wtedy zgodnie z Twoją logiką mogłbyś sam przewieźć 100 x 10 litrów wódki. Spytaj się może Urzędu Celnego czy taka opcja jest dopuszczalna.
 Profil Relacje PM off  

#740 PostWysłany: 07 Kwi 2016 12:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Próbuję zakupić bilet na trasie Katowice - Eindhoven, po wyszukaniu takiej trasy w szczegółach widnieje Katowice → Maastricht Aachen. Zmienili lotnisko czy o co chodzi? Do samego Maastricht też mogę wybrać połączenie, więc nie rozumiem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4598 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 230  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości