Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W lotach wewnątrz UE-Schengen nie jest wymagane podanie numeru dowodu osobistego/paszportu, nie będzie on podany na karcie pokładowej.

Wykaz lotnisk, na których odprawa online jest niedostępna (odprawa na lotnisku jest bezpłatna):

Dubaj (tylko do Budapesztu)
Korfu
Moskwa
Marrakesz-Menara
Palma de Mallorca
Saragossa
Tirana (tylko do Budapesztu)
Bilbao

https://wizzair.com/pl-PL/useful_inform ... b_check-in

Tańsza infolinia: (22)1284905

Odprawa 48h przed odlotem.
https://www.fly4free.pl/wizz-air-zmieni ... d-wylotem/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214 ... 230  Następna
Autor Wiadomość
#4201 PostWysłany: 01 Sie 2023 14:42 

platynowy
Tym bardziej nie ma problemu. Dodam, że mając WDC na koncie i chcąc z niego skorzystać musisz kupić bilet też dla siebie. Bez WDC bez żadnego problemu kupujesz tylko dla rodziny, podczas zakupu i wpisywania imion i nazwisk pasażerów odznaczasz checkboxa "jestem pasażerem" i wpisujesz kogo tam chcesz.
 Profil Relacje PM off
sww lubi ten post.
sww uważa post za pomocny.

HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
#4202 PostWysłany: 01 Sie 2023 15:05 

Dla wyjaśnienia, sam jeszcze nie nabywałem biletów dlatego mam teraz pytania. WDC google określa jako Wizz DISCOUNT CLUB ale myślę, że zamawiający nie korzystał z tego. Ok, czyli rozumiem, ze zaznaczył, że nie jest pasażerem i bez problemu mógł nabyć bilety. To się nawet zgadza i w takim razie skoro to przechodzi to znaczy, ze jest akceptowalne przez Wizzair i 100% legalne. Dziękuję za wyjaśnienie. To jest ważne !

Problem pojawia się gdy będąc za granicą, na kilka godzin przed lotem do kraju otrzymujemy info, że nasz lot do Polski został odwołany.
Jak pasażer po powrocie do kraju innymi liniami może złożyć reklamację osobiście jeśli nie posiada konta Wizzar ?
 Profil Relacje PM off  

#4203 PostWysłany: 01 Sie 2023 15:21 

platynowy
1. Piszesz w temacie Wizzair - zakup biletów, a pytanie dotyczy odszkodowania.
2. Reklamację może złożyć właściciel rezerwacji oraz dodać oświadczenia pasażerów.
 Profil Relacje PM off  

#4204 PostWysłany: 01 Sie 2023 15:28 

1. Zacząłem pisać na temat zakupu biletów, reszta jest dalszym ciągiem prowadzonej dyskusji.
2. Znalazłem info, że właściciel rezerwacji może złożyć reklamację jak sam też miał bilet na ten lot (rezerwację), a tu nie mamy takiego przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#4205 PostWysłany: 01 Sie 2023 15:38 

platynowy
1. To się nazywa offtopic.
2. Możesz być właścicielem rezerwacji oraz jednocześnie nie być pasażerem. Podczas składania reklamacji wybierasz czy zgłaszasz roszczenie we własnym imieniu czy zgłaszasz roszczenie w imieniu innego pasażera.
3. Jeżeli nie masz elementarnej wiedzy dotyczącej rezerwacji biletów to zakup bilet w BP lub poproś o pomoc kogoś bardziej kompetentnego.
 Profil Relacje PM off  

#4206 PostWysłany: 01 Sie 2023 15:50 

1. Ok
2. OK, pewnie potrzebne będą oświadczenia pasażerów ?!
3. Do tej pory ta elementarna wiedza nie była potrzebna gdyż bilety nabywał dużo młodszy członek rodziny i gdyby nie problem z odwołaniem lotu,
pewnie nie byłoby mnie na tym forum. BP, bez względu na to co to oznacza, pewnie nadal nie będzie potrzebne a nowe doświadczenia (te złe) skłoniły do
zdobycia nowej wiedzy, której nigdy nie jest za wiele ...

Serdecznie dziękuję za pomoc Kothson :)
 Profil Relacje PM off  

#4207 PostWysłany: 01 Sie 2023 16:00 

platynowy
Tak, oświadczenia musisz dodać, bo inaczej formularz nie przepuści Cię do kolejnego kroku, jeżeli składasz reklamację w imieniu pasażera.

Cieszę się, że pomogłem.
 Profil Relacje PM off  

#4208 PostWysłany: 02 Sie 2023 11:10 

W czerwcu kupiłem bilet na Islandię z Gdańska (Wizzair), dla dwóch osób z WDC, taryfa basic, w tym elastyczny towarzysz podróży.
Niestety nie mogę lecieć i zastanawiam się, co mogę z tym zrobić, żeby odzyskać przynajmniej część pieniędzy za bilet.
Znalazłem opcję anulowania rezerwacji, ale koszt (299zł za lot) jest wyższy niż cena biletu (i nie wiem co z elastycznym towarzyszem).
Jest opcja zmiany lotu w cenie 35EUR za lot, ale również nie wiem co z elastycznym towarzyszem.
Widzę też, że jest możliwość zmiany danych pasażera w cenie 230zł/lot. Czy to jest równoznaczne ze zmianą pasażera - tj. czy w ten sposób mogę odstąpić bilety osobie trzeciej? Co z elastycznym pasażerem? Jego dane nie zostały podane, więc ich zmiana jest trochę bez sensu, ale czuję, że linia lotnicza będzie chciała pobrać opłatę również za tą zmianę...

Czy ktoś przerabiał coś takiego? (chodzi mi o zmiany rezerwacji z elastycznym towarzyszem)
Z góry dzięki za pomoc...
Pozdrawiam,
Kamil
 Profil Relacje PM off  

#4209 PostWysłany: 02 Sie 2023 11:26 

złoty
Jest tak jak piszesz tj za wskazaną kwotowy opłatą x liczba lotów możesz zmienić dane osoby lecącej. Możesz to uczynić do 3 godzin przed lotem.
Nie zmienisz tylko i Ciebie to dotyczy danych pasażera posiadającego WDC, gdy z tą zniżką kupiono bilet!
Elastyczny pasażer pozwala Ci wpisać bezpłatnie dowolne dane osobowe pasażera też do 3 godzin przed datą i godziną lotu. Dla tej osoby nie ma znaczenia, że ty nie polecisz, gdyż on może sam z tych biletów skorzystać po odprawieniu się przed lotem.

Ostatnio edytowany przez dg72, 02 Sie 2023 11:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4210 PostWysłany: 02 Sie 2023 11:28 

platynowy
Tutaj nie trzeba być geniuszem, wystarczy logiczne myślenie. Elastyczny towarzysz oznacza, że możesz wskazać kogoś kto poleci. Może ktoś będzie zainteresowany odkupieniem lotu. Ty nie musisz lecieć.

Twój bilet przepada, tak jak napisałeś, koszty odwołania lub zmiany nazwiska są zbyt wysokie, żeby był sens się w to bawić.
 Profil Relacje PM off  

#4211 PostWysłany: 02 Sie 2023 11:30 

złoty
Chyba że będzie opóźnienie lotu o więcej niż 5 godzin lub lot zostanie odwołany. Wtedy odzyska pełną opłatę, poza kwotą wydaną na elastycznego pasażera.
@Kothson w Wizzair całkiem spora szansa, niestety.

Ostatnio edytowany przez dg72, 02 Sie 2023 11:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#4212 PostWysłany: 02 Sie 2023 11:31 

platynowy
Tego mu życzę :)
 Profil Relacje PM off  

#4213 PostWysłany: 03 Sie 2023 11:41 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
Landryna w formie ;)
Ktoś tez dostał? :lol:
Image
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#4214 PostWysłany: 03 Sie 2023 11:47 

złoty
Jak samolot nie ma przerwy w nocy czyli lata non stop, a do tego jest szczyt sezonu wakacyjnego....
Gorzej jak ktoś ma bagaż nadawany, gdyż check in zamykają planowo.
 Profil Relacje PM off  

#4215 PostWysłany: 03 Sie 2023 12:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Szczyt sezonu ? W listopadzie ? ;)
dg72 lubi ten post.

#4216 PostWysłany: 03 Sie 2023 12:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Brejza wrzuał na twitteraXa też z 2022 ;-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4217 PostWysłany: 03 Sie 2023 12:54 

złoty
Fakt
@Martinuss czyli na twoim miejscu bym się martwił
Napisz do senatora co robić, a Wizzair zapewne aż tak nie jest "zakręcony"
8-)
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#4218 PostWysłany: 14 Sie 2023 15:34 

Hej, mam takie pytanie: mam zakupione bilety na lot do UK. Wykupiłam również opcję automatycznej odprawy online. W tym celu aplikacja co jakiś czas przypominała mi o konieczności wprowadzenia danych dokumentów podróżnych pasażerów (wylot we wrześniu). Wprowadziłam więc dane paszportów (numery, daty wydania i daty ważności) dla każdego pasażera z rezerwacji. No i nigdzie ich nie widzę. Ani w aplikacji ani po zalogowaniu się na stronie. Co prawda aplikacja już ich nie woła, ale nie mogę nawet na nie spojrzeć żeby upewnić się czy wpisałam je poprawnie. Pani na infolinii powiedziała mi łamanym polskim że to nie jest normalna sytuacja i powinnam wszystkie wprowadzone dane widzieć. Kazała pisać maila z opisem sytuacji, który po 2 dniach nie został dostarczony . Znajomi korzystający z Wizzair też potwierdzają że zawsze widzą dane wprowadzonych dokumentów podróżnych. No a ja nie widzę.. I pytanie: czy mam wyjątkowego pecha? Czy coś robię źle? Co jak pomyliłam się w jakimś numerze czy dacie paszportu a wyjdzie to dopiero na bramce na lotnisku? Pierwszy raz ogarniam lot sama i oczywiście coś musiało pójść nie tak :(
 Profil Relacje PM off  

#4219 PostWysłany: 26 Sie 2023 11:47 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Kupiłem bilety w eSky na Wizzer do Dubrovnika.
Jedna walizka nadawana.

Sorry za lamerskie pytanie.

Możecie łopatologicznie podpowiedzieć, czy wygląda odprawa tak, iz mamy kolejkę do nadania bagażu, osoba z Wizzera przydziela miejsce w samolocie, wydaje karty pokładowe, przyjmuje bagaż, następnie kontrola bezpieczeństwa, itd.
 Profil Relacje PM off  

#4220 PostWysłany: 26 Sie 2023 11:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. odprawiasz się online
2. idziesz na stanowisko wizzaira
3. pokazujesz boarding pass i dowód/paszport polstau
4. dajesz bagaż
5. mozesz poprosić o boarding pass
6. dostajesz naklejkę i trzymasz ją do czasu odbioru bagazu
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214 ... 230  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości