Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Lip 2025 14:54 

Planuje zwiedzić wynajętym samochodem Autonomie Kurdystanu i Irak Federalny, wobec czego chciałbym spytać czy ktoś z was miał może doświadczenie z przekraczaniem granicy z Kurdystanu i Irakiem Federalnym, lądując w Irbil (to możliwe wogóle?). Wiem, że można ubiegać się o e-wizę tańszą dla samego Kurdystanu i droższą dla całego Iraku, ale niestety słyszałem, że w Irbil dają tylko pieczątki Kurdystanu i nawet z wykupioną wizą na cały Irak nie ma możliwości, otrzymania na lądzie potem drugiej pieczątki na granicy z federalnym Irakiem. Niestety ceny biletów do Bagdadu trochę odstraszają, a zależy mi na tym Iraku Federalnym zdecydowanie bardziej niż na Kurdystanie. Ktoś miał podobny problem, da się zwiedzić cały irak lądując w Irbil?
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 03 Lip 2025 16:14 

niebieski
W kwestii wizy - w teorii niemożliwe, w praktyce różnie bywa, niektórym się udało, może się udać na którymś z pomniejszych checkpointów, ale czy auto Ci puszczą to loteria. Musiałby być pewnie NOC od wypożyczalni na wjazd do części federalnej, zapytaj/napisz wcześniej, żeby wiedzieć, bo to zazwyczaj zależne od wypożyczalni - jedne na tak, inne na nie, kwestia ubezpieczenia na "drugą strone". Decyzję pewnie podejmie ktoś z ważniejszych/wyższych rangą, a w razie czego zawrócisz.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Lip 2025 16:20 

Z wypożyczalnią (Param) mam dogadane, ale pisząc z lokalnym przewodnikiem i powiedział mi że w Irbil na lotnisku mogę dostać tylko pieczątkę Kurdystanu i na granicy lądowej Kurdystan/Irak Federalny nikt mi pieczątki nie wstawi pomimo wykupienia e wizy na cały Irak i mój plan trochę legł w gruzach, co prawda z Berlina do Bagdadu są tanie bilety, ale taka zmiana mocno dekonstruuje moje plany.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Lip 2025 19:04 

niebieski
Lepiej przekopać nieco plan i wylądować w Bagdadzie chyba, niż ryzykować, że w ogóle nie wjedziesz do części federalnej z mnóstwem atrakcji
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 21 Wrz 2025 21:37 

srebrny
Jedyna opcja przedostania się na wizie kurdyjskiej do Iraku federalnego to przepuszczanie na punktach kontrolnych bez sprawdzania paszportu. Szanse oceniam bliskie zeru. Spotkałem może z jednego żołnierza, który cokolwiek mówił po angielsku, więc w razie jakiejkolwiek nieścisłości ciężko się dogadać bez arabskiego. W ogromnej większości kontroli sprawdzali dokładnie paszporty, szukając wizy federalnej.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość