Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3251 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 163  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#341 PostWysłany: 30 Sty 2014 22:06 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
a moja zona Pan pytal o panieński paszport na którym była kiedyś w USA,
nie miała... wize dostala

Riwiera Turecka w luksusowym wydaniu 🌴🏖️ 5* hotel z all inclusive za 1499 PLN 😍 Riwiera Turecka w luksusowym wydaniu 🌴🏖️ 5* hotel z all inclusive za 1499 PLN 😍
Zimowa Malta z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w Qawra Palace za 1703 PLN Zimowa Malta z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w Qawra Palace za 1703 PLN
#342 PostWysłany: 02 Lut 2014 18:40 

złoty
czy ktoś może mi powiedzieć czy godzina spotkania jest 'sztywna' - tzn mam umowione spotkanie o 8:30 natomiast mój pociąg przyjeżdża na dworzec centralny o 7:50. planuje od razu wziąć taxi i ok 08:00 być pod ambasadą. pytanie - czy to nie za późno ?
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 02 Lut 2014 19:04 
Site Admin

było w wątku - nie będzie problemu, na miejscu i tak wszyscy niezależnie na którą są godzinę pobierają numerek i czekają w jednej kolejce więc godzin dokładnie nie pilnują

#344 PostWysłany: 02 Lut 2014 19:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Mozesz wejsc nawet o 11.

#345 PostWysłany: 02 Lut 2014 19:24 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
blasto napisał(a):
Jestem ciekawy, jakie są rzeczywiście kryteria przyznania wizy. I właściwie po co jest ta cała rozmowa - ewentualnie mogłaby służyć jakiemuś rozwianiu niejasności w wypełnionym formularzu. Naprawdę nie wiem, co temu urzędnikowi dały informacje: gdzie jadę, z kim, gdzie pracuję i ile osób pracuje w mojej firmie (to były wszystkie pytania, jakie otrzymałem - odpowiedzi na nie były i tak we wniosku wizowym). Chyba na podstawie takich danych trudno podjąć decyzję o przyznaniu wizy?

P.S. Byłem w Krakowie - i takie właśnie "trudne" pytania dostałem ;)

Urzędnik ocenia jak mocno jesteś 'umocowany w kraju', czy Twoje odpowiedzi brzmią prawdziwie i jaka jest szansa, że wrócisz w terminie. Czego się spodziewałeś - testu z angielskiego? Już pisałem, że znajomość języka nie jest żadnym kryterium.

Urzędnik jest psychologiem. W ciągu 3-5 minut, na podstawie informacji z bazy danych, formularza oraz kilku pytań, musi określić Twój profil. Na podstawie oceny odtrzymujesz promesę wizową (lub odmowę) z oceną oznaczoną gwiazdkami na naklejce - informacją dla służb imigracyjnych.

#346 PostWysłany: 02 Lut 2014 19:50 
Site Admin

a to ciekawe z tymi gwiazdkami, nie zwróciłem na to uwagi ale teraz jak porównuję promesy to mamy z narzeczoną różną ich ilość mimo że razem podeszliśmy do pracownika (który zresztą zadał całe dwa pytania ;) ) - w necie jak na szybko szukałem ciężko znaleźć jakieś info o tych gwiazdkach, a już żadnego konkretnego jaka ich ilość jest "gorsza" (tylko spekulacje) ;)

#347 PostWysłany: 02 Lut 2014 19:54 

niebieski
rattaman napisał(a):
W ciągu 3-5 minut, na podstawie informacji z bazy danych

Ciekawe do jakich informacji ma dostęp ten urzędnik. Czy jest w stanie zweryfikować odpowiedzi dotyczące zatrudnienia, posiadanych nieruchomości itp.
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 02 Lut 2014 20:17 

jest wprost informacja, że im więcej gwiazdek tym bardziej ostrożna kontrola (bardziej szczegółowa)
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 02 Lut 2014 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
mam **
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#350 PostWysłany: 02 Lut 2014 20:36 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
i ja mam 2*, inne pytanie, z tyłu paszportu naklejana jest naklejka z kodem kreskowym, na niej mam Literkę A długopisem to jest informacja dla kuriera ?
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 02 Lut 2014 20:50 
Awatar użytkownika

niebieski
1* bez problemów
2* oznacza szczegółowe wypytywanie, szczególnie jeśli się podróżuje samotnie
3* oznacza szczegółowe wypytywanie, możliwość niewpuszczenia, szczególnie jeśli się podróżuje samotnie.
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 02 Lut 2014 20:52 

Czy miejsce urodzenia inne niż Polska, w przypadku polskiego obywatelstwa, oznacza większą serię pytań w ambasadzie?
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 02 Lut 2014 20:54 

2* to standard...
jeśli dużo podróżujecie to "oni" to mają w bazie, a i tym mniej są ciekawscy
gorzej jeśli ktoś leci przysłowiowy pierwszy raz za granicę i to do usa...
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 02 Lut 2014 20:56 

Washington napisał(a):
a to ciekawe z tymi gwiazdkami, nie zwróciłem na to uwagi ale teraz jak porównuję promesy to mamy z narzeczoną różną ich ilość mimo że razem podeszliśmy do pracownika (który zresztą zadał całe dwa pytania ;) ) - w necie jak na szybko szukałem ciężko znaleźć jakieś info o tych gwiazdkach, a już żadnego konkretnego jaka ich ilość jest "gorsza" (tylko spekulacje) ;)

Ja znalazłem:
The stars below the photo in the USA visa indicates the "RISK" status when entry the United States, which means that if you have more stars, then you will go through more security check when entering the United States.
The number of stars are determined based on several reasons like: nationality, age, status, sex, countries visited before and others but as I mentioned before, it is only an indication. A lot of two stars have entered the states without any problem especially those who were joining families, but 2 star will probably be interviwed when reaching the states in case they were alone.
Three stars means that security check will happen when arriving to the states but at the end, it depends on the immigrant officer...
 Profil Relacje PM off  

#355 PostWysłany: 02 Lut 2014 22:10 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
niebieski
czy ktoś może odbierał paszport tego samego dnia z TNT?
działa to? chodzi mi o Warszawę?
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 02 Lut 2014 22:18 

niebieski
Az szybciej do domu szedłem zeby sprawdzic ile mam gwiazdek na promesie :)
I mam 1 :)
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 02 Lut 2014 22:22 

Loty: 64
Kilometry: 154 618
Tak jakoś średnio mi się chce wierzyć w oznaczanie stopnia szczegółowości kontroli w taki sposób. Wujek google mi wyrzucił takie coś: http://photos.state.gov/libraries/unite ... script.pdf , czyli transkrypcję rozmowy z ambasady amerykańskiej w Londynie. I na pytanie o gwiazdki pada odpowiedź, że nie mają one znaczenia...
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 02 Lut 2014 22:27 
Awatar użytkownika

niebieski
tejsza napisał(a):
Tak jakoś średnio mi się chce wierzyć w oznaczanie stopnia szczegółowości kontroli w taki sposób. Wujek google mi wyrzucił takie coś: http://photos.state.gov/libraries/unite ... script.pdf , czyli transkrypcję rozmowy z ambasady amerykańskiej w Londynie. I na pytanie o gwiazdki pada odpowiedź, że nie mają one znaczenia...

wujek sam prawdę ci powie ;)
 Profil Relacje PM off  

#359 PostWysłany: 02 Lut 2014 22:36 

bartek. napisał(a):
Az szybciej do domu szedłem zeby sprawdzic ile mam gwiazdek na promesie :)
I mam 1 :)

A ja nie mam ani jednej:)
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 02 Lut 2014 22:37 

niebieski
Zapytam na granicy następnym razem :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3251 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 163  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości