Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Lis 2014 00:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 Maj 2014
Posty: 14
Loty: 96
Kilometry: 264 725
Witam. Chciałem się zapytać czy jest określony jakiś minimalny okres ważności paszportu, aby móc polecieć do USA. Przeważnie trzeba mieć ważny przynajmniej 6 miesięcy od daty wjazdu lub wyjazdu. Natomiast na stronie ambasady nic o tym nie pisze. Na jednej ze stron przeczytałem, że paszport musi być ważny tylko na czas pobytu w USA, a najważniejsza jest wiza. Problem polega na tym, że mam wylot do USA 08.12.14 , powrót 17.12.14 a jeden z członków rodziny ma paszport ważny do 16.05.15 , a wiza ważna jeszcze 2 lata. Czy trzeba koniecznie wyrobić nowy paszport?
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#2 PostWysłany: 07 Lis 2014 00:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 Lut 2012
Posty: 1223
Cytuj:
Ważny paszport
Paszport powinien być ważny 6 miesięcy ponad planowany pobyt w Stanach Zjednoczonych. Jeżeli ważność paszportu jest krótsza niż 6 miesięcy, wiza może być wydana, jednak zezwolenie na pobyt w USA zostanie ograniczone do daty ważności paszportu.

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy ... menty.html
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#3 PostWysłany: 07 Lis 2014 00:25 

Rejestracja: 31 Sty 2014
Posty: 1759
złoty
[KVS Availability Tool 7.7.0/Diamond - TIMATIC: Visa/Entry Requirements]
Kod:
National Poland (PL)            /Embarkation Poland (PL)
Destination USA (US)           

[Visa Information - Destination] USA (US)

[Information For Normal Passports]
Passport required.
- Passports issued to nationals of Poland must be valid for
  the period of intended stay.
Passport Exemptions:
- Holders of a Form I-512 ( Authorization for Parole of an
  Alien into the United States").
- Holders of Temporary or Emergency passports.

Visa required, except for Holders of a Form I-512
( Authorization for Parole of an Alien into the United
States").
Minors:
- Children, up to/incl. 15 years of age, excluding nationals
  of the USA and nationals entitled to travel under the US
  Visa Waiver Program (V.W.P.), are allowed to travel on their
  parent's passport. A person included in the passport of
  another may not use the passport for travel unless he/she is
  accompanied by the passport holder.
- Minors traveling unaccompanied, or accompanied by one parent
  or a person other than parent/legal guardian,
  [[TIDFT/US/PA/MI/ID50367]].
- WARNING! In accordance with European Union (EU) Legislation,
  all minors who are nationals of Poland will be expected to
  hold their own passport or National ID Card (where
  applicable) when departing from Bulgaria, Croatia, Cyprus,
  Romania or a Schengen Member State [[TIRGL/SCHN]].
Additional Information:
- Visitors are required to hold proof of sufficient funds to
  cover their stay and documents required for their next
  destination.
- A passenger may enter the USA with a valid visa in an
  expired passport, provided [[TIDFT/US/VI/AI/ID42974]]
- Beginning students holding "F", "J" or "M" student/exchange
  visitor visas [[TIDFT/US/VI/AI/ID49644]]
Warning:
- Passengers who have visited Guinea, Liberia or Sierra Leone
  within the last 21 days are subject to screening and medical
  checks upon arrival at Atlanta (ATL), Chicago (ORD), Newark
  (EWR), New York (JFK) or Washington (IAD).
- Visitors must hold return/onward tickets [[TIRULES/R38]].
  (SEE NOTE 46524)
    NOTE 46524: Exempt are holders of a valid US visa.



[Health Information] USA (US)

Vaccinations not required.

Warning:
- Those entering on a K-1 or K-2 visa must hold a medical form
  FS398 and X-ray plates of chest (full size not necessary).

CHECK [[TINEWS/N1]] - SOUTH AFRICA - REQUIREMENT FOR MINORS TO
HOLD BIRTH CERTIFICATE POSTPONED UNTIL 1 JUNE 2015

06 Nov 2014 / 22:20 [UTC]


Czyli podsumowując możesz lecieć , pod warunkiem że paszport będzie ważny w okresie przewidywanego pobytu.
Jeśli wyrobisz w przyszłości nowy paszport, to nadal możesz lecieć na podstawie wizy w poprzednim paszporcie - należy tylko dopilnować, aby nie została przecięta przy odbiorze nowego paszportu
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#4 PostWysłany: 07 Lis 2014 00:28 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 Maj 2014
Posty: 14
Loty: 96
Kilometry: 264 725
ok, dzięki za szybkie odpowiedzi !
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#5 PostWysłany: 07 Lis 2014 00:45 

Rejestracja: 12 Sie 2014
Posty: 109
Tak jak przedmówcy pisali: leciałem kiedyś z paszportem ważnym tylko 2 miesiące, ale zostawałem tylko parę tygodni (czyli wracałem do PL przed końcem paszportu). Potem latałem z dwoma paszportami (stary podziurkowany oprócz strony z wizą). Wszystko było OK.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#6 PostWysłany: 11 Lis 2014 15:22 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Wrz 2014
Posty: 2231
srebrny
A nie zmienilo sie czasem ostatnio ze w momencie wymiany paszportu trzeba od nowa wizę wyrobić? Kiedyś na pewno mozna było z dwoma paszportami ale mam wrażenie ze były jakies zmiany w tym temacie.


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#7 PostWysłany: 11 Lis 2014 17:20 

Rejestracja: 31 Sty 2014
Posty: 1759
złoty
Nadal można
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#8 PostWysłany: 11 Lis 2014 17:52 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 Wrz 2012
Posty: 1086
Loty: 398
Kilometry: 634 974
złoty
Osobiście przez moich przyjaciół sprawdzone 2014 nadal można
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#9 PostWysłany: 11 Lis 2014 19:15 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Wrz 2014
Posty: 2231
srebrny
Ok. Tak sobie teraz myślę że to mogło dotyczyć innego rodzaju wizy niż B. Czyli bez znaczenia dla dyskusji.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#10 PostWysłany: 05 Lut 2017 23:47 

Rejestracja: 28 Lut 2012
Posty: 173
Czy ktoś się orientuje czy powyższe jest aktualne? Tzn czy można wjechać do USA mając ważna jeszcze 8 lat wizę a paszport ważny mniej niż pół roku? Szukam w internecie i znajduję różne/sprzeczne info. Np na stronie polskiego msz jest napisane ze paszport musi być ważny minimum 6 msc przed planowanym powrotem z USA, co innego widzę na stronie ambasady usa:
http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-gen-faq.asp#

z góry dziękuje za pomoc.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#11 PostWysłany: 07 Lut 2017 03:11 

Rejestracja: 31 Sty 2014
Posty: 1759
złoty
Nic się nie zmieniło, wystarczy paszport ważny na okres pobytu.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#12 PostWysłany: 13 Mar 2017 19:44 

Rejestracja: 13 Mar 2017
Posty: 3
Kochani, potwierdźcie mi proszę. Mam bilety do USA na 4 kwietnia, powrót 24, a paszport ważny do 16 października 2017 (wiza do listopada).
Polska Ambasada mi dzisiaj napisała, że paszport musi być ważny 6 miesięcy ponad planowany pobyt w USA.
Wylot za 3 tygodnie, więc oniemiałam i nie wiem co robić.

W internecie znalazłam natomiast taką infromacje
"P.1 Jak długo musi być ważny paszport, aby ubiegać się o wizę oraz wjazd do Stanów Zjednoczonych?
Aby ubiegać się o wizę należy posiadać ważny paszport. Można ubiegać się nawet, jeśli ważność paszportu wkrótce wygaśnie. Jednak ubiegając się o pozwolenie na wjazd do USA w amerykańskim punkcie granicznym większość podróżnych musi okazać paszport ważny co najmniej 6 miesięcy ponad planowany pobyt. Wyjątek stanowią obywatele niektórych krajów, w tym Polski, którzy powinni okazać paszport ważny przez okres planowanego pobytu."

Czy jest tu ktoś kto ten temat w ostatnich miesiącach może przerabiał?
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#13 PostWysłany: 13 Mar 2017 19:55 

Rejestracja: 08 Sie 2013
Posty: 1234
srebrny
Tu masz oficjalne informacje ze strony rzadowej: https://www.cbp.gov/sites/default/files ... date_0.pdf

Jasno z tego wynika, ze paszport musisz miec wazny na dlugosc pobytu.
Góra
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.
 
      
#14 PostWysłany: 13 Mar 2017 20:05 

Rejestracja: 13 Mar 2017
Posty: 3
Dzięki wielkie, @‌lataczuk‌, dzięki Tobie będę spać spokojniej :)
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#15 PostWysłany: 13 Mar 2017 20:57 

Rejestracja: 08 Sie 2013
Posty: 1234
srebrny
@skorka, - zebys spal jeszcze spokojniej - tu najnowsza wersja tegoz dokumentu: https://www.cbp.gov/sites/default/files ... 2-5-16.pdf
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#16 PostWysłany: 14 Mar 2017 14:35 

Rejestracja: 13 Mar 2017
Posty: 3
dzięki wielkie :)
Góra
 Profil Relacje PM off
mariencool uważa post za pomocny.
 
      
#17 PostWysłany: 20 Kwi 2017 01:02 

Rejestracja: 20 Kwi 2017
Posty: 2
Czy faktycznie udało się przekroczyć granicę USA? Mam podobną sytuację. Wylatuję 25 kwietnia powrót 9 maja, ale waznosć paszportu to 7 listopad 2017?


Ostatnio edytowany przez michzak 20 Kwi 2017 07:00, edytowano w sumie 2 razy
Dubel i cytowanie
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#18 PostWysłany: 20 Kwi 2017 07:47 

Rejestracja: 31 Paź 2016
Posty: 2
Jestesmy z zona właśnie w USA. Przylecielismy 15 kwietnia i będziemy do 2 maja. Paszport żony ma ważność do listopada i Wjechaliśmy bez problemu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Góra
 Profil Relacje PM off
mariencool lubi ten post.
 
      
#19 PostWysłany: 20 Kwi 2017 18:18 

Rejestracja: 20 Kwi 2017
Posty: 2
Dziękuję bardzo @‌Godlik‌ !
Czy dzieci podlegają tez tym samym regułom co dorośli?
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#20 PostWysłany: 26 Lut 2018 13:15 

Rejestracja: 26 Lut 2018
Posty: 2
-- 26 Lut 2018 13:11 --

Zgodnie z informacją jaką dostałem w Ambasadzie telefonicznie - jeśli posiadasz ważną wizę paszport ma być ważny na okres pobytu. Dzwoniłem w tej sprawie gdyż mój paszport będzie miał ważność jeszcze tylko przez 2 tygodnie (!!!) od planowanego powrotu i dopytywałem o to 3-krotnie. Otrzymałem także informację że nawet w razie gdyby na miejscu ważność paszportu się skończyła to nie ma problemu gdyż jest ponoć umowa międzyrządowa i jeszcze przez 6 miesięcy jest ważny.

-- 26 Lut 2018 13:15 --

https://www.cbp.gov/sites/default/files ... 122017.pdf
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Przeszukaj temat:
  
phpBB® Forum Software © phpBB Group