Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wiza do Armenii
#1 PostWysłany: 30 Gru 2012 00:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Obiło mi się o uszy, że od nowego roku ma być zniesiona wiza dla obywateli UE upoważniająca do wjazdu na teren Armenii.
Potrafi ktoś to potwierdzić sensownym źródłem? Strona ambasady jak i MSZ milczy na ten temat.

Z pozdrowieniami!
 Profil Relacje PM off  

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
 Temat postu: Re: Wiza do Armenii
#2 PostWysłany: 30 Gru 2012 00:43 

Zbanowany
niebieski
http://news.am/arm/news/123056.html
http://www.studium.uw.edu.pl/?post/14423
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Gru 2012 00:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Artykuł sprzed 3 miesięcy, w którym z resztą jest napisane, że decyzja dopiero musi być zatwierdzona przez parlament nie jest wg mnie wiarygodnym źródłem.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Gru 2012 14:51 
Site Admin

Będzie, nie będzie - co za różnica;)? Jest od ręki na granicy dawana, mało kosztuje i całość trwa 10min - bez znaczenia;) a tak w paszporcie ładnie wygląda:P
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 30 Gru 2012 15:15 

złoty
nie do końca 10 min, musisz wcześniej wymienić pieniądze w jedynym kantorze do którego zwykle o 5 rano (gdy przylatują samoloty z Warszawy, Wiednia i jeszcze skądś) jest kilkudziesięciometrowa kolejka - dodatkowo ich urządzenia do skanowania paszportów biometrycznych są chyba zawodne, ze względu na mój nowy paszport cała procedura trwała grubo ponad godzinę - żadne z urządzeń nie skanowało go poprawnie.
po zarwanej nocy w samolocie ostatnia rzecz na jaką masz ochotę to kilkugodzinna przygoda z wizami - rozwiązaniem jest zorganizowanie ich przed wyjazdem - koszt jest taki sam jak na miejscu (6 EUR lub 8 USD)
podobna sytuacja jest na przejściach lądowych - w tym z Gruzją - gdzie nie ma kantorów tylko automaty rozmieniające walutę które we wrześniu nie działały wcale! Może miałem pecha, jednak smutni panowie nie chcieli przyjąć ani gruzińskich lari ani dolarów ani euro.
mam nadzieję że wkrótce wizy faktycznie zniosą i już nie będzie tego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Gru 2012 19:42 
Site Admin

Widocznie różnie to bywa, mnie nie zajęło to nawet 10min na granicy z Gruzją, trzeba było zapłacić w ichniejszej walucie bo nie chcieli innej, ale powiedzieli żebym śmigał do bankomatu, przekroczyłem granicę na minutkę i wróciłem :P baardzo wyluzowani panowie

#7 PostWysłany: 04 Sty 2013 11:10 

Hej! Informacja ta wciąż czeka na zweryfikowanie, ale już niedługo powinnam wiedzieć na 100%, bo znajomi będą przekraczać granicę. Póki co od siebie dodać mogę jedynie, że gdy ostatnio wracałam z Gruzji i ucięłam sobie pogawędkę z funkcjonariuszem na granicy, to przytaknął i zapewniał, że to prawda. Dam znać jak już będę wiedziała więcej.

PS Gdyby ktoś chciał dowiedzieć się czegoś o moim życiu w Armenii to zapraszam na bloga -> podrozowanieniekontrolowane.blogspot.com :)

#8 PostWysłany: 08 Sty 2013 15:56 

Zbanowany
Cytuj:
UWAGA! Od 10 stycznia 2013 r. obywatele polscy przebywający na terenie Republiki Armenii do 180 dni w ciągu roku są zwolnieni z obowiązku posiadania wiz. W przypadku pobytów przekraczających ten okres należy uzyskać wizę w oddziale wiz i rejestracji cudzoziemców (OWIR) w Erywaniu.
Do 9 stycznia 2013 r. obywatele polscy udający się do Armenii, jak również przejeżdżający tranzytem przez ten kraj, muszą posiadać wizy. Można je uzyskać w Ambasadzie Armenii w Warszawie, a także na lotnisku w Erywaniu lub na przejściach granicznych z Gruzją (Bagratashen, Bavra oraz Gogavan) i z Iranem (Agarak). Wiza turystyczna jednokrotna, nabyta na przejściu granicznym, kosztuje 3 tys. AMD (ok. 7 euro) i wydawana jest na 21 dni z możliwością przedłużenia w oddziale wiz i rejestracji cudzoziemców (OWIR) w Erywaniu (przy dłuższych pobytach można uzyskać wizę turystyczną 120-dniową za 15 tys. AMD). Przejścia graniczne z Turcją i z Azerbejdżanem są zamknięte.

MSZ poradnik Polak za granicą, pierwsze miejsce, w którym powinno się szukać takich rzeczy...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Sty 2013 16:08 

niebieski
i jeszcze to:
http://poland.mfa.am/en/visa/%5B/list%5D

#10 PostWysłany: 08 Sty 2013 17:27 
Awatar użytkownika

srebrny
lbt napisał(a):
MSZ poradnik Polak za granicą, pierwsze miejsce, w którym powinno się szukać takich rzeczy...

Ok kolego, ale ta sama strona podaje też w innej zakładce, że wiza jest wymagana - http://www.msz.gov.pl/pl/p/msz_pl/infor ... larne/wizy

Z pozdrowieniami!
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Sty 2013 10:15 

Zbanowany
No tak, ale tam masz jasny komunikat z datami, a tu niezaktualizowaną tabelkę. Sprawa chyba zamknięta.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Sty 2013 10:54 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
oto komunikat z oficjalnej strony ambasady Armeni

Pursuant to the Governmental Decree of the Republic of Armenia No. 1255-N dated October 4, 2012, the citizens of the EU member-states and the Schengen Acquis states shall be exempted from the visa requirement for travel to and stay in the Republic of Armenia beginning from January 10, 2013. As of the specified date the citizens of the above mentioned countries shall be entitled to stay in Armenia without a visa within a period of up to 180 days per year.

#13 PostWysłany: 31 Sty 2013 23:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Ok, komunikaty komunikatami, ale nie ma to jak przekonać się na własnej skórze. ;)
Mogę więc potwierdzić - wiza nie jest wymagana, czyli rozporządzenie dotarło do ichniejszych pograniczników.

Z pozdrowieniami!
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Kwi 2013 13:59 
Awatar użytkownika

Teraz czas aby poszli w ślady Gruzji i umożliwili obywatelom UE wjazd na dowód osobisty. ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Kwi 2013 14:14 
Awatar użytkownika

Washington napisał(a):
Będzie, nie będzie - co za różnica;)? Jest od ręki na granicy dawana, mało kosztuje i całość trwa 10min - bez znaczenia;) a tak w paszporcie ładnie wygląda:P

Oj szalenie ładnie wygląda! I kosztuje tylko 3000 dramów, czyli 7 euro. Na 21 dni pobytu.

edit koncentrator: proszę nie mieszać w tym temacie. Wizy zostały zniesione i nie ma żadnych opłat.

Image
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Kwi 2013 19:11 
Awatar użytkownika

@humbak - to jak to w końcu wygląda? Znieśli tąę wizę kompletnie czy teraz po prostu dają/sprzedają ją automatycznie na granicy, tak jak w Turcji?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Kwi 2013 19:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Żadna tam wiza, zwykła pieczątka i tyle. Nie wiem czemu niektórzy sieją zamęt. Nie potrzeba wizy i zostało to już kilka razy napisane w tym temacie, a potem jeszcze nawet potwierdzone dla potomnych.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 11 Kwi 2013 21:59 
Awatar użytkownika

Dzięki koncentrator - tak właśnie wszędzie czytałem i słyszałem, ale kolega humbak trochę namieszał i zakręcił mnie. Cóż, zatem obejdzie się bez nalepki. ;)

Temat chyba do zamknięcia?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 11 Kwi 2013 22:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak się pojawi jeszcze taki jeden, który zacznie tutaj mieszać, wtedy zamkniemy. :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 11 Kwi 2013 22:18 
Awatar użytkownika

Oby więcej wichrzycieli już nie było. ;)

Teraz sobie uświadomiłem że ja jednak w Armenii mam zamiar dostać wizę - tyle że nie ichnią a do Górskiego Karabachu. :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość