Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Cze 2023 00:25 

niebieski
Czy ktoś ma doświadczenia w wizytach i degustacjach w winnicach okolic Cape Town? Chodzi zarówno o bezpośrednie okolice jak i Stellenbosch.
 Profil Relacje PM off  

Boże Narodzenie (i nie tylko) w Tajlandii lub Wietnamie 😲😍 Loty z Warszawy od 2147 PLN Boże Narodzenie (i nie tylko) w Tajlandii lub Wietnamie 😲😍 Loty z Warszawy od 2147 PLN
Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
#2 PostWysłany: 06 Cze 2023 08:05 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
Ja byłem w Zorgvliet dobre parę lat temu. Było ok.
 Profil Relacje PM off
kumkwat_kwiat lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 06 Cze 2023 08:18 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
Jesienią 2022 byłem w Boschendal Wine Estate https://goo.gl/maps/VvUhob6Gha5ugjic6

Wszystko jak najbardziej spoko, ale zabrakło tam degustacji połączonej z dobrym widokiem ;) Jest też sporo winnic gdzie lokalizacja sprawia, że mamy w gratisie podczas degustacji również świetny punkt widokowy na naprawdę piękną okolicę.
Także na spokojnie pooglądaj widoczki zanim się na coś zdecydujecie ;)

W bonusie - crafty - https://goo.gl/maps/t9b9KGRJcjRoehcL7 :)

Image
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 06 Cze 2023 09:00 

złoty
Proponuję okolice Franschhoek.
Można pojechać na jeden dzień z Kapsztadu, lub zrobić sobie wypad na 1-2 noce.
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 06 Cze 2023 09:35 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Polecam Constantie:
- Constantia Glen - świetne widoki, fajne budynki, przestrzeń - dla mnie to był top, to miejsce polecam najbardziej
- Eagles Nest - niby obok, a zupełnie inny klimat, w dolince, dużo zieleni, bardziej imprezowo. My byliśmy wcześnie rano i było pusto ;)
- Groot Constantia - duża winnica nastawiona na wycieczki, w sumie tez warto

Stellenbosch
- Tokara - nowoczesny budynek, bardzo fajny klimat, ale drożej bo chyba chcą by było prestiżowo, jest też fajna restauracja, są fajne widoki

Te powyżej opisałem z zdjęciami w swojej relacji: http://robertsadlowski.com/index.php?trip=safrica
Generalnie na winnice warto tam poświęcić 2-3dni - to bardzo fajne miejsca ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 06 Cze 2023 10:03 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Ja byłam w Boschendal, miejsce klimatyczne, położone w dolinie. W sumie brak widoków na okolicę mi nie przeszkadzał, bo i tak jest tam przyjemnie. Niestety tamtejsze wino mi jakoś nie podpasowało.
Ale ogólnie rejon Winelands jest absolutnie fantastyczny i polecam wybrać się na co najmniej dwa dni. Ja akurat byłam tam na integracji z pracy, więc byłam przywiązana do grupy, ale i tak spędziliśmy świetnie dzień np. zaganiając owce
Okolica jest znana też z produkcji czekolady, więc jak ktoś lubi słodycze, to lokalne manufaktury są również warte polecenia. Ja zdecydowanie wolę wino ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
kumkwat_kwiat uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 27 Lis 2023 16:47 

niebieski
Winnice
Moja ogólne odczucia są takie, że wina wszędzie są przednie. Dużo bardziej zależy od tego czy konkretne gatunki są w Twoim stylu. Reszta to kwestia widoków, oczekiwań i uroku chwili (lub uroków kolejnej rundy degustacji).

Cape Town
Glen Constantia - jako plus brak konieczności rezerwacji. Świetnie widoki i krajobrazy. Wina oczywiście smaczne ale czułem się bardziej jak mniej chciany gość w restauracji, a nie jak na degustacji w winnicy. Obsługa trochę znudzona, przy zamówieniu panelu degustacyjnego, nalewa kieliszki, recytuje z pamięci opisy win i czym prędzej się oddala. Mimo wszystko wizyta miła, wina i jedzenie dobre.

Goot Constantia - komercja ale jak dla mnie w dobrym wydaniu. Sama degustacja chyba najbardziej zależy od tego w jakim miejscu ją przeprowadzasz i z kim (ze względu na masowość, jest wiele różnych miejsc i jeszcze więcej osób). Mi się podobało, obsługa była bardzo kontaktowa i kompetentna, można było ciekawie porozmawiać i uzyskać dużo dodatkowych informacji. Za niewielką dopłatą można wybrać degustacje wraz ze zwiedzaniem. Samo zwiedzanie trwa krótko (ok. 30 minut) ale jest ciekawe nawet dla osób zaznajomionych trochę z produkcją. Gratis zostaje się kieliszki. Na minus widoki nie są tak spektakularne jak u konkurencji. Dodatkowo w restauracji Simons przednie jedzenie. <Cebula>Jak się odpowiednio zadziała to można zdegustować dużo więcej win niż oficjalnie przysługuje, a nawet pozycja spoza karty.</Cebula>

Stellenbosch
Przy takim nagromadzeniu winnic w okolicy trzeba się było przyjąć pewne kryteria wyboru. Padło na jakość win i widoki.

Stark-Condé - Miejsce okazało się pod tym względem świetne. Piękny widok na góry, degustacja w drewnianym pawilonie na środku stawu. Z resztą to było widać po liczbie odwiedzających. Miałem wrażenie, że lokalna kawiarnia jest lubianym miejscem spotkań okolicznych wyższych sfer. Obsługa bez zarzutów. Wina bardzo dobre. Moim zdaniem warto dopłacić do degustacji flagowych etykiet.

Franschhoek

La Lude - winnica specjalizuje się z MCC i tylko takie wina produkuje. Bardzo smaczne ale od takich ekspertów spodziewałem się ciut więcej. Degustacja bardzo przyjemna ale niestety totalnie zmarnowany potencjał bo odbywa się w budynku i nie można cieszyć oczu pięknym widokiem, a położenie jest przednie.

La Bri - jedna ze starszych hugenockich farm w okolicy. Na dodatek stosunkowo blisko centrum. Przepiękne widoki, świetne wino i miło spędzony czas.

Old Road Wine Co. - tylko to miejsce było czynne w dogodnych dla mnie godzinach. Fajne zestawy pariningowe do wina. Same trunki ok. Miejsce poprawne ale bez zachwytów.

Inne
Stettyn - to wiem od znajomego. Winnica założona przez potomków emigrantów ze Szczecina. Obecne zarówno polskie jak i niemieckie akcenty. Wino podobno niezłe, jest i musiak o nazwie Bąbelki :). Niestety trochę daleko od utartych szlaków ale może lokalni patrioci będą zainteresowani
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 27 Lis 2023 18:05 

niebieski
Oprócz wymienionych polecam KWV w Paarl.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 09 Kwi 2024 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Byliśmy w dwóch winnicach tutaj polecanych:
- Constantia Glen - genialne miejsce, warto zarezerwować dużo wcześniej "verandę". Moim zdaniem to najlepsza miejscówka - półotwarta, z dachem nad głową, wzdłuż budynku, z pięknym widokiem i dużo przyjemniejsza od "cobblestones". Rezerwacja jest na 3h. Byliśmy oczarowani tym miejscem.
- wpadliśmy też na szybko do pobliskiej Beau Constantia - nie było miejsc w budynku, tylko na ich głównym patio ze świetnym widokiem ale: wina, które próbowaliśmy bardzo słabe, głośna muzyka, do tego akurat duży wiatr. Nie polecam, zwłaszcza w takich warunkach ;)
kumkwat_kwiat napisał(a):
Glen Constantia - jako plus brak konieczności rezerwacji. Świetnie widoki i krajobrazy. Wina oczywiście smaczne ale czułem się bardziej jak mniej chciany gość w restauracji, a nie jak na degustacji w winnicy. Obsługa trochę znudzona, przy zamówieniu panelu degustacyjnego, nalewa kieliszki, recytuje z pamięci opisy win i czym prędzej się oddala. Mimo wszystko wizyta miła, wina i jedzenie dobre.

IMO dużo właśnie robi gdzie siedzisz w Constantia Glen. Owszem, można bez rezerwacji na zewnątrz pod parasolem ale to jednak nie ten klimat - w takim przypadku mój odbiór tego miejsca też byłby inny. Nasza obsługa była bardzo profesjonalna i zaangażowana ale to też zależy na kogo się trafi ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość