Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 152 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wilno
#41 PostWysłany: 04 Paź 2013 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
Po ostatnim wypadzie do Wilna polecam domowe obiady, lokal znajduje się po drodze z dworca PKS/PKP ku starówce Lokalizacja

Image

Image

Image

Image

Image

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#42 PostWysłany: 15 Paź 2013 10:59 

Tomo14 napisał(a):
r_michal napisał(a):
Witam,
a ja chciałbym polecić bar szybkiej obsługi w przyziemiu ul. Szopena 3 - około 100 m. koło dworców - (z dworca kolejowego przez rondo na wprost, z dworca autobusowego kierować się na godz. 11.00). Cztery dni w Wilnie i codziennie wizyta w tym barze. Dania regionalne, Pani właścicielka mówi po polsku, menu nad barem ze zdjęciami potraw. Jakość 10/10 - super domowe posiłki, cena 10/10 - za rosół z kołdunami, cepeliny z omastą i kawę 18 litów, jedyny minus to godziny otwarcia w dni powszednie do 18.00, w sobotę 10.00-14.00, nie wiem jak niedziela. Obiecałem Właścicielce, że po powrocie napiszę o Niej słowa dotrzymuję. Naprawdę warto (cztery cepeliny przywiozłem w plastikowym szczelnym pojemniku do Polski i jako wspomnienie smaków młodości dla moich rodziców to był strzał w 10)

Za radą kolegi odwiedziłem ww. knajpkę.

Jest to w zasadzie coś w rodzaju baru szybkiej obsługi.

Potrawy bardzo smaczne - ja tak bardzo zagustowałem w kołdunach podsmażanych, że byłem tam 3 razy podczas 2-dniowego pobytu.

Ceny śmiesznie niskie - np. miska kołdunów (nie za ciężki obiad) to 5 Lt.

Do tego jest piwko w kuflu z nalewaka za 3,50 Lt.

Pani z obsługi dość dobrze mówi po polsku, więc spokojnie powie co oznacza dana potrawa.

Próbowałem: kołduny, cepeliny i placki ziemniaczane - wszystko rewelacyjne !

Polecam !!!

własnie wrócilismy z Wilna - polecam zdecydowanie bar na Szopena 3. Ceny bardzo niskie - za obiad dla 2 osób + po kuflu piwa, płacilismy max. 28 litów. Bardzo smaczne tradycyjne litwskie jedzenie (CEPELINY, BLINY , KOŁDUNY, KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW I INNE), obsługa mówi po polsku. POLECAM :!:
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 15 Paź 2013 11:01 

pawelyop napisał(a):
Po ostatnim wypadzie do Wilna polecam domowe obiady, lokal znajduje się po drodze z dworca PKS/PKP ku starówce Lokalizacja

Image

Image

Image

Image

Image

Byłam ale nie skorzystałam - oprócz miejscowych smakoszy piwa, nikt nie jadł tam obiadu... zatem ponownie ruszylismy na Szopena 3
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 15 Paź 2013 13:13 

Zbanowany
Zawsze chciałam pojechać do Wilna, ale po tych daniach to już muszę. W sumie dotąd rozważałam jazdę autokarem, ale może z Krakowa do Wilna będzie coś leciało :)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 30 Paź 2013 11:40 

Ja wybieram sie ponownie na kilka godzin - zakupy w hali + piwko na miejscu + skosztuje tego obiadu na Szopena

Wersja ekstremalna - wyjazd z katowic o 16:45, na miejscu kolo 9:00, powrót 14:00, w katowicach o 5:00 i do pracy :D
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#46 PostWysłany: 30 Paź 2013 12:47 

Loty: 463
Kilometry: 789 448
niebieski
W kwestii samego dojazdu do Wilna polecam autokary Ecolines - wyjazd wieczorem z Warszawy, od rana do samego wieczora czas wolny w Wilnie i nocny powrót do Polski. Koszt biletów ok. 109zł w dwie strony.

#47 PostWysłany: 12 Lis 2013 12:07 

Podobnie jak poprzednicy gorąco polecam bar na Szopena 3 :) Pyszne i taniutkie jedzenie, mila obsługa. Teraz otwarte jest dłużej, bo przez cały tydzień do 20 lub nawet 21 (nie pamiętam dokładnie). Pani właścicielka wspominała, że kiedyś turyści z Polski obiecali jej, że napiszą dobrą recenzję w internecie:), to tez potwierdziłam, że takową wystawili na f4f:)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 28 Mar 2014 20:59 

Polecam również stołówkę/bistro przy ulicy Szopena 3 (Śopeno g.). Bardzo przyjemne miejsce. Stosunek jakości do ceny po prostu znakomity. Bardzo tanio. Byliśmy tam z narzeczoną dwukrotnie. Zamówiliśmy m.in.: (Czeburioki- sycące placki z farszem w środku, Cepeliny- lepsze od naszych kartaczy 10/10, chłodnik- pozycja obowiązkowa ;). Porcje bardzo duże. Piliśmy też bardzo smaczne ciemne piwo z nalewaka.
Trafiliśmy na sympatyczną panią z obsługi, która świetnie mówi po polsku.

Żeby lepiej trafić do tego miejsca zamieszczam mapkę. Wychodząc przez Ostrą Bramę należy skręcić w prawo, idąc ulicą Bazylianów. Następnie za halą targową skręcić w ulicę Sodu. Z ulicy Sodu na skrzyżowaniu skręcamy w prawo w ulicę Szopena. Pod numerem 3 znajduje się nasz lokal.

Życzę smacznego.

Załączniki:
Szopena 3.JPG
Szopena 3.JPG [ 99.17 KiB | Obejrzany 3936 razy ]
 Profil Relacje PM off
ane.wald uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 04 Maj 2014 00:10 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Kierując się dobrymi opiniami również odwiedziłem bar/bistro na ulicy Šopeno. Potwierdzam, można się tam za 10-15 litów najeść. A raczej można nawet się nażreć :) Zamówiłem chłodnik i 2 czebureki, drugiego ledwie nadgryzłem. Do tego piwo Tauras z nalewaka za 3 LTL.

Piwnym smakoszom z kolei mogę polecić Alaus Namai (dosł. dom piwa), ul. Goštauto 8. Litewskie piwa regionalne z małych i rodzinnych browarów za 5-6 LTL. Do piwa mniej i bardziej treściwe przekąski. http://www.alausnamai.lt/
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 05 Maj 2014 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Też się w ten weekend żywiłem w barze na Šopeno 3. Ceny śmieszne, żarcie świetne. Klimat naszych barów mlecznych, ale naprawdę warto, zwłaszcza dla chcących się posilić przed/po podróży gdyż lokal jest rzut beretem od obu dworców. Nie polecam natomiast CiliPica. Kiedyś korzystałem z tego lokalu w Druskiennikach i byłem zachwycony. Niestety ich lokal w Wilnie okazał się porażką. Obsługa była nieuprzejma, a jedzenie i ceny przeciętne.

#51 PostWysłany: 05 Maj 2014 18:27 

Z ostatniej podroży polecam
"Ararat" standard barowy plus, jeżeli ktoś był Armenii to może sobie odpuścić, jeżeli nie to jest to namiastka kaukazkiego jedzenia. Polecam wodę Jermuk i koniak Ararat
oraz propozycja bardziej ekonomiczna, trampingowa. Podobno najlepsza litewska piwna knajpa
Ulica Połocka, sam środek Republiki Zarzecze. Gorąco polecam, piwo jak i jedzenie. Lokalne. miło, smacznie. miejscowo.
http://www.snekucio-alaus-pasaulis.lt/i ... y&Itemid=6
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 17 Cze 2014 22:17 

Ja także chciałbym polecić lokal Kavine Ceburekine na Szopena 3. Tanio, smacznie, obsługa mówi po polsku. Jak ja tam jadałem było sporo miejscowych, a to chyba najlepsza reklama.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 02 Lip 2014 16:11 
Awatar użytkownika

Spróbowałem bar na Szopena 3. Czebureki smaczne, ale zbyt tłuskie (cena ok. 5,50-6 LTL). Piwo "Taurus" w promocji za 3LTL dobre, ale wolę inne piwa litewskie. Kwas z beczki super. Pierogi i słodkie naleśniki również dobre, ale małe porcje.

W końcu zadowolony, ale poszukałbym innych knajp za następny raz w Wilnie ;)

PS: Nie jestem Polakiem, i jeszcze uczę się polskiego
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 12 Lip 2014 06:48 

Loty: 58
Kilometry: 90 149
Czy ktoś wie czy w niedzielę jest czynny lokal na Szopena 3? W jakich godzinach?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 19 Lip 2014 00:37 

srebrny
Otwarty ale godzin nie znam, byliśmy około 16 i było sporo ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 04 Sie 2014 17:00 

Loty: 207
Kilometry: 431 453
niebieski
Amalasunta napisał(a):
Czy ktoś wie czy w niedzielę jest czynny lokal na Szopena 3? W jakich godzinach?

Lokal prawdopodobnie czynny od poniedziałku do niedzieli w godzinach 9-20. Też zamierzam przetestować- mam nocleg tuż obok w Hotelu Panorama.

#57 PostWysłany: 25 Sie 2014 15:02 

Witajcie, mam takie oto pytanie...i aż mi wstyd trochę...możecie polecić jakieś polskie knajpy w Wilnie? Nie żebym się wybierała, żeby jeść to samo co tu, ale po zakupie biletów i spojrzeniu w kalendarz okazało się, że wybieramy się ze znajomymi na weekend w który jest mecz Polska-Niemcy, który chcielibyśmy obejrzeć. Pytanie czy to w ogóle będzie dobrze widziane tam na miejscu? Czy może lepiej skusić się na wynajem mieszkania w którym mamy TV i możemy liczyć na jakąś transmisję? Choć przyznam, że wolałabym spędzić wieczór w mieście, stąd pytanie o knajpę. Marzeniem byłoby litewskie piwo i wszelkiej maści specjały z możliwością obejrzenia meczu, nie zależy nam na bandzie Polaków dookoła :)

Z góry dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 25 Sie 2014 15:26 

srebrny
W samym Wilnie Polacy to niemal 20% ogółu mieszkańców, więc nie sądzę, żeby to miało być źle odebrane.
Jeśli o tej samej godzinie nie będzie grała Litwa, to pewnie w większości knajp nie będzie problemu, żeby przełączyć na mecz, o ile będą odbierać TVP.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 25 Sie 2014 16:35 

sranda napisał(a):
W samym Wilnie Polacy to niemal 20% ogółu mieszkańców, więc nie sądzę, żeby to miało być źle odebrane.
Jeśli o tej samej godzinie nie będzie grała Litwa, to pewnie w większości knajp nie będzie problemu, żeby przełączyć na mecz, o ile będą odbierać TVP.

No że Polaków sporo to wiem stąd nadzieja, że da się obejrzeć, ale z drugiej strony zdarzało się, że telewizja straszyła, że za Polakami tam nie przepadają, a nie chciałabym żeby ktoś nas negatywnie odebrał. Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 25 Sie 2014 17:14 

Ostatecznie możesz iść do Domu Polskiego, kiedyś tam był PUB/BAR/RESTAURACJA
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 152 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość