Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wietnam - praca
#1 PostWysłany: 12 Gru 2018 15:02 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
niebieski
Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia w pracy w tym kraju.
Jacy ludzie, jakie zarobki, czy warto i czy bezpiecznie.
Interesują mnie opinie o kraju, ludziach i o miastach: Ho Chi Minh City, Ha Noi, Binh Duong, Bien Hoa, Rach Gia, Can Tho, Vung Tau, Da Nang, Hai Phong.
Pod uwagę biorę też takie niebezpieczeństwa jak czynne wulkany, liczne miny, huragany, zjadanie ludzi, AIDS, tajfuny, Godzille itd.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi. Można pisać na priw.
 Profil Relacje PM off  

✨Dwa różne oblicza Francji na wakacje 🌊⛰️ Lazurowe Wybrzeże i Korsyka za 714 PLN 😍✨ ✨Dwa różne oblicza Francji na wakacje 🌊⛰️ Lazurowe Wybrzeże i Korsyka za 714 PLN 😍✨
Szarm el-Szejk z aquaparkiem i strefą spa 💦🌴 Tydzień z all inclusive w 4* hotelu za 2719 PLN Szarm el-Szejk z aquaparkiem i strefą spa 💦🌴 Tydzień z all inclusive w 4* hotelu za 2719 PLN
 Temat postu: Re: Wietnam - praca
#2 PostWysłany: 12 Gru 2018 16:02 

Loty: 91
Kilometry: 246 564
Pracować nie pracowałem, ale trochę udało mi się pogadać z ludźmi na miejscu. Od zaprzyjaźnionego miejscowego dowiedziałem się, że przeciętna pensja miesięczna w Wietnamie to około równowartości 150 USD. Ona sam jako pracownik hotelu cieszył się, że ma duże szczęście, bo w turystyce udaje mu się wyciągnąć 2x tyle (częściowo też z tipów). Biorąc pod uwagę śmiesznie niską cenę usług, to szału bym się nie spodziewał. Np. całodniowa trasa motocyklem z kierowcą (i to już w lepszej firmie) kosztowała 40 USD, a w tym motocykl, paliwo, pewnie niemały zysk dla właściciela i jakieś 11-12h pracy miejscowego kierowcy.
Z drugiej strony rozmawiałem też z 2 expatami, co nie narzekali, ale każdy z nich prowadził własny biznes, a nie pracował u kogoś i obaj nie ukrywali, że świadczą usługi tylko dla turystów po stawkach zachodnich, które są poza zasięgiem miejscowych. Jeden to Kanadyjczyk właściciel Jibe's Beach Club w Mui Ne - stawka za jego szkolenie to jakieś 50-60 USD za h. Drugi to właściciel knajpy w Nha Trang - Szwajcar, a knajpa jest europejska i ściąga nawet produkty z Europy np. sery. Ceny ciut niższe niż w Szwajcarii - tak gdzieś na poziomie Francji :)
Na wsi też wygląda słabo, bo z tego co widziałem pola są niewielkie i obrabia je właściciel, który nawet na nim nocuje (w takiej plecionce na drzewie), żeby mu ryżu nie wynieśli ;)
radzio666 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości