Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Genua - czy warto?
#1 PostWysłany: 16 Lip 2011 13:37 

Loty: 48
Kilometry: 50 130
Witam, wybieram się w przyszłym miesiącu do Mediolanu i myślę na jeden dzień wpaść do Genui. Czy był ktoś w tym mieście, czy warto tam się wybrać oraz co warto tam zobaczyć? Z góry dzięki za odpowiedź:)
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
 Temat postu: Re: Genua - czy warto?
#2 PostWysłany: 16 Lip 2011 14:22 

Ja byłam, też na jeden dzień, i polecam! Warto po prostu pospacerować po mieście i poczuć ten włoski klimat, odwiedzić port (!) (ja akurat trafiłam na jakieś święto więc była wielka biba), zobaczyć dom Krzysztofa Kolumba (tam nie dotarłam), na pewno warto wpaść do największego w Europie akwarium (przy porcie) gdzie zobaczysz miliardy rybek, rekiny, płaszczki, pingwiny i inne morskie dziwolągi - mają takie pakiety biletów gdzie oprócz samego akwarium można zobaczyć:
- Foresta dei Colibri (takie pomieszczenie dla kolibrów, które nie są zamknięte w żadnej klatce tylko latają Ci przed nosem i można na nie popatrzeć z bardzo bliska),
- biosferę (taka szklana wielka kula z różnymi gatunkami roślin)
- Museo del Mare (trochę nudne jak dla mnie i zdecydowanie wyczerpujące po odwiedzeniu akwarium, ale można poznać historię imigrantów, którzy masowo przybywali do Genui kilka wieków temu i dlatego też jest tam wielu czarnoskórych i azjatów).
Bilety są dość drogie, dokładnie nie pamiętam - coś koło 30E, ale czasem można zaszaleć.

Jednym słowem:
polecam! Krzysztof Ibisz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Maj 2012 14:11 

niebieski
Miasto specyficzne, jesli ktos jest przyzwyczajony do urokow miast typu Krakow, Praga, Florencja, moze sie zdziwic, bo zwiedzanie polega glownie na paletaniu sie uliczkami, wstepowaniu do kawiarni, posmakowaniu kuchni itp. Ciezko powiedziec o jakis budynkach, atrakcjach, ze sa nie do odpuszczenia - po prostu spacerujemy sobie kilka odzin po miescie, porcie i relaksujemy. W dzielnicy z natezeniem imigrantow (pomiedzy centrum a dworcem Principe) mozna sie czuc niebezpiecznie, chco nas nic zlego nie spotkalo, to blondynki nie przeszly bez wielu zaczepek. Raczej na 1 dzien niz 3,4.

#4 PostWysłany: 08 Maj 2012 14:28 

Ja przed wczoraj wróciłem z krótkiego objazdu w północnej Italii i na 1.5 dnia zawitałem do Genui. Ogólnie specjalnie nie polecam, uliczki jakoś bardzo mnie nie urzekły, dużo ciekawych szczególnie miejsc nie ma. Do akwarium nie wchodziłem bo było bardzo drogie a już kilka tego typu obiektów widziałem. Polecam np. z Mediolanu na wschód do Mantui bardzo fajne urokliwe małe miasteczko, podobnie też z Bergamo, które również mi przypadło bardzo do gustu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Lis 2015 13:45 

Loty: 107
Kilometry: 135 181
Nieco odświeżę temat, bo w moim przekonaniu Genua jest pięknym miastem i po wizycie tam jestem zaskoczony małą ilością wpisów na jej temat. Miasto nad morzem, a jednocześnie na wzgórzach. Klimatyczne wąskie uliczki, niewielkie place, pełno zaułków, tuneli, ogrodów. Miasto Kolumba, Garibaldiego, Mazziniego czy Paganiniego, a więc sporo pomników i punktów im poświęconych. Dla fanów piłki jeden z najładniejszych stadionów piłkarskich we Włoszech - Luigi Ferraris. Dobra kuchnia ze specjalnością miasta, Foccacia. Ceny niewiele, ale niższe niż w Turynie czy Mediolanie. Jeśli ktoś poszukuje tzw. klimatycznych miast to Genua jest idealna. Ja straciłem głowę dla niej i wybiorę się tam znów
5 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 04 Lis 2015 15:01 

niebieski
Ślicznie opisane, nic dodać ani ująć 8-)
 Profil Relacje PM off
Joozek25 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 28 Wrz 2016 10:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Mając do dyspozycji 1 dzień w Genui, warto wybrać się do wyżej położonych dzielnic jedną z kolejek i spojrzeć na miasto z góry. My zrobiliśmy taką trasę:
- z Largo Zecca furnicolare Zecca/Righi do ostatniej stacji
- na górze krótki spacer do punktu widokowego (5 minut); można iść dalej szlakiem w kierunku twierdz położonych na wzgórzach
- furnicolarem w dół, do przedostatniej stacji - Carbonara
- spacer przez Piazza G. Villa do Spianata di Castelletto - ze spianaty jest ponownie świetny widok na miasto
- ze Spianata di Castelletto podróż w dół jedną z wind (ascensore)
Do zrobienia na miejskim bilecie 100 minut za 1,50 :)

#8 PostWysłany: 28 Wrz 2016 10:14 

niebieski
Bardzo polecam akwarium przy porcie (głaskanie płaszczek :), byłem dobre parę lat temu, a zrobiło na mniej dużo większe wrażenie niż niedawna wizyta w akwarium w Barcelonie. Do opinii że miasto piękne i trochę niedoceniane również się podpinam.
 Profil Relacje PM off
Joozek25 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 11 Maj 2025 16:44 

Loty: 3
Kilometry: 3 706
Ja mam takie pytanko do ludzi, czy w Genui jest potrzebna klimatyzacja? Mega się stresuje bo mam zarezerwowany bez!!!!!!! Wie ktoś coś może? :D
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Maj 2025 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Ludzie żyją w okolicach Genui od kilku tysięcy lat, przez zdecydowana większość tego czasu odbywali się bez klimatyzacji, więc odpowiedź brzmi: nie jest potrzebna
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość