Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Mar 2015 11:44 

niebieski
ostatni raz w Pradze bylem 5 lat temu wtedy leciałem na Katowice a potem przez Brno autostrada , od tego czasu powstał odcinek a2 do łodzi oraz s8 ( Łódź -Wrocław).

google pokazuje 3 opcje

Warszawa - Łódź - Wrocław - Zgorzelec - Liberec - Praga (691km)
Warszawa - Łódź - Wrocław - Ząbkowice Śląskie- Kudowa Zdrój- Hradec Kralove - Praga (626km)
Warszawa - Łódź - Wrocław - Lubawka- Trutnov- droga nr 16 i 32 - Praga (622km)

która z tych tras będzie optymalna
 Profil Relacje PM off  

Promocja na wyjazd do Hiszpanii 👙⛱️ Lloret de Mar za 659 PLN z lotami i ⭐⭐⭐⭐ hotelem Promocja na wyjazd do Hiszpanii 👙⛱️ Lloret de Mar za 659 PLN z lotami i ⭐⭐⭐⭐ hotelem
Wyspy pełne słońca 🏝️👒 Sardynia lub Sycylia od 234 PLN do 289 PLN 💚🤍❤️ Wyspy pełne słońca 🏝️👒 Sardynia lub Sycylia od 234 PLN do 289 PLN 💚🤍❤️
#2 PostWysłany: 10 Mar 2015 13:10 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 22 554
Nad tak krótką trasą raczej nie ma sensu się zastanawiać i analizować. Jedź tam gdzie chcesz coś zobaczyć po drodze, a jeśli zależy ci na czasie to po prostu najszybszą wg googla. Której wersji nie wybierzesz to będzie dobrze ;).
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Mar 2015 14:43 

niebieski
no faktycznie nie ma sensu przecież to tylko 1400km w obie strony

nie mam zamiaru nic oglądać po drodze, liczyłem bardziej na opinie

np: nie ma sensu jechać na Zgorzelec ponieważ droga przez Ząbkowice jest również dobra i nie potrzebnie zrobisz dodatkowe 100km a zaoszczędzisz raptem 10min
albo
jeśli jedziesz w Piątek nie pchaj się w okolice Łodzi lub Wrocławia bo będziesz stał w korkach.

ale spoko widocznie moje wyobrażenie i doświadczenia związane z polskimi drogami jest bardziej pesymistyczne od Twojego.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Mar 2015 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 22 554
luke_ro napisał(a):
no faktycznie nie ma sensu przecież to tylko 1400km w obie strony

No o tym właśnie mówię, że nie ma daleko i więcej czasu można spędzić na analizie trasy niż się z tej analizy czasu zaoszczędzi :).

Jeśli ci to jakoś pomoże to ja zazwyczaj jeździłem na Kudową i było okey zarówno po stronie polskiej jak i czeskiej.

Moja jedyna rada w trasach to nie pchać się w miasta nawet jeśli początkowo wydaje się, że to szybsza trasa. Jest dużo większe prawdopodobieństwo wystąpienia niespodziewanego korka, objazdu, stłuczki blokującej skrzyżowanie itp.

Inna sprawa, że nie podałeś swoich priorytetów. Inaczej się planuje trasę kiedy liczy się koszt (spalanie, odległość), inaczej kiedy możesz dopłacić trochę kasy, ale chcesz być możliwie jak najszybciej, a inaczej kiedy chcesz np. jechać malowniczymi drogami (to jak już napisałeś odpada).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Mar 2015 15:09 

niebieski
przecież podałem swój priorytet: trasa optymalna.

po za tym co jest w złego w analizowaniu "krótkich" tras? forum jest o oszczędnym podróżowaniu wiec trudno się domyśleć ze chodzi też o koszta?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Mar 2015 15:29 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Zmodyfikuj opcję numer 2. Jedz dalej A2, mijając Łódź i zjedź zjazdem z autostrady na Poddębice (za A2 zapłacisz...hmm chyba 4zł). Stamtąd na południe w okolice Sieradza do S8.

W Czechach na autostrady jest winietka, także weekendowa.

E. Chyba ze przez Zgierz da się jakoś sensownie dotrzeć do S8. Nie wiem, nie próbowałem nigdy.
luke_ro lubi ten post.
luke_ro uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 10 Mar 2015 15:59 

Jeśli masz trasę z opcją ominięcia Łodzi to zdecydowanie ją wybierz. Przejazd przez miasto może Ci spokojnie zająć godzinę i to nie w godzinach szczytu. Zwłaszcza, że ostatnio rozkopali i zamknęli kilka dodatkowych skrzyżowań w centrum, także nie warto jechać przez Łódź.
 Profil Relacje PM off
luke_ro lubi ten post.
luke_ro uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 10 Mar 2015 16:22 

niebieski
Tom K napisał(a):
Zmodyfikuj opcję numer 2. Jedz dalej A2, mijając Łódź i zjedź zjazdem z autostrady na Poddębice (za A2 zapłacisz...hmm chyba 4zł). Stamtąd na południe w okolice Sieradza do S8.

W Czechach na autostrady jest winietka, także weekendowa.

E. Chyba ze przez Zgierz da się jakoś sensownie dotrzeć do S8. Nie wiem, nie próbowałem nigdy.

jeszcze rozważam wariant na Piotrków i zjazd 91 do okolic Rzgów tam zaczyna się s8.
o winiecie weekendowej nie słyszałem to jakaś nowość?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Mar 2015 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Pomyliłem się, nie ma weekendowej (3 dniowej). Najmniej to 10 dni - 310 koron. Nie wiem co mi się ubzdurało z wersją weekendową.

#10 PostWysłany: 13 Cze 2015 10:02 

niebieski
Trasa przez Zgierz bardzo słaba, wąskie lokalne drogi męczące kierowcę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości