Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Walencja
#41 PostWysłany: 17 Lis 2015 20:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 389
Kilometry: 550 828
#festyn4free (wszystkie foty to miniaturki, można je otworzyć w większym formacie kliknięciem LPM, lub kółka)

Valencia Community Day czyli 9 październik.
Jeśli planujecie wizytę w Walencji jesienią, zastanówcie się nad tą datą. Jest to dzień wolny od pracy (zamknięte są przedsiębiorstwa i większość sklepów np Mercadona). Sporadycznie (od dawna się to nie zdarzyło i nie jest planowane do 2020r) dzień ten może być przesunięty na inną datę (+/-1 dzień). Społeczność Walencji organizuje tego dnia barwny festyn, jarmarki i wiele innych atrakcji. Chętnych na obejrzenie jest dość sporo, więc nie zdziwcie się, gdy zobaczycie krzesełka ustawione wzdłuż jednej z głównych ulic Carrer de la Pau, którą zasuwa barwny pochód.

Image

Warto wybrać się już koło 15 w okolice Plaça de Tetuán, o - TUTAJ. Tam zbiera się całe towarzystwo, można z bliska podziwiać kostiumy, makijaż i nawet porobić sobie z uczestnikami festynu okolicznościowe foty. Raczej nie odmawiają. Przynajmniej memu czarowi ulegli wszyscy :mrgreen:

Image Image Image

Image Image Image

Image Image Image

Image Image

Przy okazji - przy tym placu jest dosyć tani bar. Kawa od 0,5e, przekąski od 2e.

Tak jakoś o 16 towarzystwo rusza i skręca w Carrer de la Pau. Jeśli gdzieś tam się ustawicie, to macie szansę obejrzeć całe przedstawienie i olbrzymią ilość fantazyjnych strojów, zarówno historycznych, jak i fantasy, które się przed wami przesuną tanecznym krokiem, w rytm ogłuszającej czasami (gdy blisko będzie jedna z chyba kilkudziesięciu orkiestr towarzyszących) muzyki.

15 min filmiku w ciągu dnia:

kilka minut w nocy:

Image Image Image

Image Image Image

Image

Pochód kieruje się w okolice Plaça de l'Ajuntament, gdzie się chyba kończy przed dworcem kolejowym Valencia Estacio del Nord. Cała impreza jest bezpłatna, kolorowa, trwa do późnego wieczora,
Image
w wielu miejscach trwają jarmarki
Image
i ogólnie jest to dzień pełen wrażeń. Gorąco polecam.
<subiektywna opinia ON>Walencja i Sewilla są najpiękniejszymi dużymi miastami Hiszpanii, które widziałem. Nie to żebym nie lubił Barcelony czy Madrytu... jednak gdzie im do Walencji czy Sewilli... <subiektywna opinia OFF>
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#42 PostWysłany: 17 Lis 2015 20:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Roku napisał(a):
<subiektywna opinia ON>Walencja i Sewilla są najpiękniejszymi dużymi miastami Hiszpanii, które widziałem. Nie to żebym nie lubił Barcelony czy Madrytu... jednak gdzie im do Walencji czy Sewilli... <subiektywna opinia OFF>

true
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 17 Lis 2015 21:04 
Awatar użytkownika

<subiektywna opinia ON> Sevilla jest świetna, a Walencja to moim zdaniem takie nieprzyzwoicie wręcz zadbane miasto z klasą. Mimo to, jestem zdania, że jest spory rozrzut między "wpaść na tydzień pozwiedzać" a "zostać na dłużej". Mieszkałem pół roku w Walencji i po trzech miesiącach nie miałem co robić (myślę, że analogicznie byłoby z Sevillą). Mieszkam od kwietnia w Barcelonie i codziennie odkrywam nowe rzeczy (myślę, że analogicznie byłoby z Madrytem) :) <sybiektywna opinia OFF> ;)
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 07 Sty 2016 02:39 

dji napisał(a):
Walencja to moim zdaniem takie nieprzyzwoicie wręcz zadbane miasto z klasą.

Serio? Z jednej strony stare miasto faktycznie piękne z dość leniwym życiem nocnym.. ładnie oświetlone nocą na żółto, jednakże w 2 dni się naoglądałem setkę różnych,głównie ciekawych graffiti w samym centrum. Natrafić na zapyziałe podwórza nie jest trudno.
W dodatku już poza centrum (ale w też da się znależć)sporo mieszkań na sprzedaż,na wynajem. Sprawia to wrażenia takiego lekkiego zapuszczenia.
El Cabanyal..biedadzielnica przy morzu to też osobliwa sprawa. Mają piękną plaże i zamiast zrobić kurort z prawdziwego zdarzenia to mają slumsy.(powoli wyburzane co prawda).

Duże wrażenie robi na pewno park stworzony w dawnym korycie rzeki Turia,która wylała mocno w latach 50 powodując straty i zmieniono jej bieg.
Warto zwiedzić kompleks Museo de las Artes y las Ciencias. Fenomenalnie się prezentuje.

Muzeum Historii Miasta jest żenujące,jedyne co jest w nim ciekawego to fasada. Ekspozycja jest ogromnie uboga.

2-3 dni na zwiedzanie wydają się być wystarczające
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 12 Paź 2016 16:44 

Z serii bylam wrocilam; troche info:
-w Ciudad de las Artes y Ciencias bilety na kazda atrakcje mozna kupic w kazdej innej atrakcji / np. Bilety na oceanarium w kinie = bez kolejek /. Przy biletach laczonych na oceanarium I kino do obu atrakcji mozna isc w inne dni.
-z oceanarium mozna wejsc I wyjsc I wejsc ponownie, wystarczy isc do punktu info po stempelek na bilet I opaske na reke, wazne info jesli ktos jest glodny, w oceanarium restauracje drogie I kijowe a niedaleko jest Corte de Ingles z super opcja jedzenia ile chcesz w Neco. Sa rowniez szafki gdzie mozna zostawic plecaki etc
-porownujac to oceanarium do tego z Lizbony, bardziej mi sie poodbalo to w Lizbonie ale tez sa one inaczej zaaranzowane I inaczej sie je zwiedza.
- przy wejsciu do Bioparku mowia zeby nie wchodzic z jedzeniem I piciem / oprocz wody mineralnej / mozna plecak zostawic u obslugi ale jak sie okazalo malo kto oddawal swoje jedzenie, widzielismy duzo ludzi jedzacych wlasne owoce czy kanapki, w restauracji drogo

Ogolnie bardzo na plus, bardzo przyjemne miasto I latwe dla poczatkujacego lub na pierwszy samodzielny wyjazd.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 20 Gru 2016 10:45 

Niedługo wybieram się do Walencji i mam pytanie do tych co już tam byli. Czy są tam jakieś tanie sieciówki, gzie zrobię tanie duże zakupy ?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 20 Gru 2016 10:48 

Loty: 249
Kilometry: 469 904
niebieski
Jeżeli chodzi o sklepy spożywcze to tak, są ;)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 20 Gru 2016 10:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
goliarth napisał(a):
Niedługo wybieram się do Walencji i mam pytanie do tych co już tam byli. Czy są tam jakieś tanie sieciówki, gzie zrobię tanie duże zakupy ?

trzeba sie naprawde bardzo starac by ominac wszystkie Mercadony ;)
https://www.mercadona.es/en/supermarkets
Załącznik:
mercadona.JPG
mercadona.JPG [ 109.19 KiB | Obejrzany 2046 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 20 Gru 2016 14:25 

Czyli rozumiem, że Mercadonna to najlepszy i najtańszy wybór w Walencji ?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 20 Gru 2016 14:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌goliarth‌
Najlepsza cena/jakość.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość