Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 70 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 04 Mar 2023 08:12 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 269 935
Lecę w czerwcu, dam znać :)
 Profil Relacje PM off
Limapur lubi ten post.

Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙 Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙
Sardynia wiosną za 559 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦 Sardynia wiosną za 559 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦
#42 PostWysłany: 26 Mar 2023 11:53 

niebieski
Limapur napisał(a):
I jak wyjazd do Korei się udał? Co byś poleciła a co odradziła? Wróciłem właśnie z Japonii i moja podróż by się skupiła tylko na Korei, też zastanawiam się nad Seoraksan Park, tyle że ja w maju bym jechał. No i Busan jednak bym zwiedził, bo jakieś 2.5 tygodnia bym w sumie miał na zwiedzanie.

Busan, Gyeongju na pewno warto. Nani, jako półdniowa wycieczka z Seulu, też warto rozważyć.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 14 Paź 2023 18:33 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
pralinkakarolinka napisał(a):
Lecę w czerwcu, dam znać :)

Podzielisz się wrażeniami ? :)

#44 PostWysłany: 15 Paź 2023 16:24 
Awatar użytkownika

Jasne! Pierwsze wrażenie jest takie, że zakochałam się w Korei zupełnie się tego nie spodziewając!
Ludzie, kultura, jedzenie… Może dlatego, że jestem blondynką, ale czuć różnicę w podejściu do turystów między Japonią (gdzie są przyzwyczajeni/ znudzeni) - wszyscy zagadywali, prawili komplementy, chcieli robić sobie z nami zdjęcia, ale wszystko grzecznie i miło :D

Jeżeli chodzi o plan, ostatecznie postawiłam na 5 dni w Seulu i 3 na Jeju. Chociaż niedosyt jest i do Busan chętnie wrócę!

W Seulu 3 pałace, jeżeli ktoś nie jest ekspertem to później chyba zmęczenie materiału :D Gyeongbokgung w Hanbokach, tam jednak najwiecej ubranych osób i robi to najlepsze wrażenie - odstawały raczej osoby normalnie ubrane. Deoksugung Palace o zachodzie słońca super, bo w porównaniu bardzo mało ludzi.

Jeden dzień na DMZ - obowiązkowo, niepowtarzalne doświadczenie! Czuć bardziej współczesną historię. Wycieczki są tylko zorganizowane, oczywiście komercyjne ale podoglądanie Korei Północnej i spacer tunelem infiltracyjnym to były doświadczenia na innym poziomie i emocjonalnym i ekscytacji. Wybrałam wycieczkę z biurem I Love Seoul Tour.,Co.Ltd. (Z cashbackiem przez Get Your Guide) i zdecydowanie polecam, nasza przewodniczka bardzo dobrze mówiła po angielsku, wrzucała dużo ciekawostek i potrafiła zaangażować grupę.

Rejs rzeką Han - wybraliśmy opcję nocną, na pokładzie muzyka na żywo, ogólnie tez wszyscy zadowoleni.

Wieże widokowe - byliśmy na N Tower i na LOTTE, bilety kupowane przez Headout dużo taniej niż w kasie na miejscu. Wrażenie super, przy dobrej widoczności chyba nawet lepiej niż Chicago czy NYC - wygrało ukształtowanie geograficzne, dzięki lekkim pagórkom zupełnie inna skala miasta, widać jak rozciąga się prawie w nieskończoność. Dla tych bez lęku wysokości obowiązkowo na LOTTE spacer w uprzęży po dachu :D

Dla kobiet raj zakupowy, bez bagażu podręcznego wrócić się chyba nie da, bo wysokiej jakości kosmetyki w takich cenach zachęcają do uzupełnienia zapasów na najbliższe 2 lata.

Jeju - takie koreańskie kanary, piękna roślinność, fajne kawiarenki, można się przejść po plazy. Samochód wypożyczyliśmy z LOTTE rental cars, 1/3 ceny względem wyszukiwarek jak booking. Transfer z lotniska, na wyposażeniu woda, paczka słodyczy, wszystko sprawnie i bezproblemowo. Objechaliśmy całą wyspę, baza wypadowa nie miała aż takiego znaczenia ale Seogwipo bardzo okej.

W czerwcu trafiliśmy na heatwave i w niektóre dni przychodziły alerty, ze temperatura przekroczy 35°. Ale poza tym ładnie i bez tłumów.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 22 Paź 2023 20:33 

niebieski
Dziękuję Ci @pralinkakarolinka :D
Tak się właśnie zastanaiwam, czy Jeju (dwie noce) czy zabytki i historia :roll:
1/ lądowanie w Seulu 9:45 i Seul
2/ DMZ nocleg Seul
3/ nocleg Seul
4/ przejazd do Gyeongju nocleg
5/ przejazd do Busan nocleg
6/ lot do Osaki lub prom do Fukkoka
Potem eksplorowanie Japonii.
pralinkakarolinka lubi ten post.

#46 PostWysłany: 24 Paź 2023 18:22 
Awatar użytkownika

Nie ma problemu!
Z jednej strony Jeju można spokojnie odpuścić, bo o ile się nie jest zagorzałym fanem zaliczania wysp i plaż w czasie wakacji to naprawdę podobnie można poczuć się po krótszym locie na kanarach 😄 i o wiele bardziej się taki lot „opłaci” jak postawi się na eksplorowanie kultury i historii, znacznie innej niż europejska.
Z drugiej jednak strony, jeżeli planujesz Seul a później w Japonii również główne miasta, to Jeju może być super przerywnikiem - dla nas to był taki reset, chwila odpoczynku od metropolii, spotkanie z naturą (później w Japonii było Kawaguchiko i Nikko, ale to jednak co innego).
Najlepiej dopasować do siebie, na ile potrzebujesz chwili odpoczynku żeby wciąż było przyjemnie a nie tylko gonitwa, zwłaszcza przy częstym zmienianiu noclegów ;)
 Profil Relacje PM off
jekyll lubi ten post.

#47 PostWysłany: 04 Lis 2023 10:36 

witam, mamy bilety z SV do Seulu, przyjazd do ICN wieczorem 17,6 i wylot wieczorem 24,6, co polecasz i na ile nocy gdzie. Mój pomysł 17,6 -19,6 Seul, 19,6 -21,6 Gyeongju, 21,6 - 23,6 Busan i 23,6 - 24,6 Seul.... Cóż, dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 06 Lis 2023 07:25 

[quote="fevlad"]witam, mamy bilety z SV do Seulu, przyjazd do ICN wieczorem 17,6 i wylot wieczorem 24,6, co polecasz i na ile nocy gdzie. Mój pomysł 17,6 -19,6 Seul, 19,6 -21,6 Gyeongju, 21,6 - 23,6 Busan i 23,6 - 24,6 Seul.... Cóż, dziękuję
chcielibyśmy włączyć Jeju na jakieś 2 dni, ale nie wiem jak.Wiem, że 7 dni to mało, dzięki za radę
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 08 Lis 2023 19:43 
Awatar użytkownika

Jeżeli to loty na tydzień w Korei to skupiłabym się na Seulu, skakanie i Gyeongju, i do Busan i na Jeju będzie bardzo chaotyczne.

Osobiście zrobiłabym podział:
17-21 Seul (jeden dzień na wycieczkę do DMZ, zachód słona na N tower albo LOTTE, pałace)
21 rano lub wieczorem lot na Jeju (zależnie czy wolicie na wyspę 2 czy 3 dni lub od dostępności biletów na loty poranne i wieczorne)
21-23 wypożyczyć samochód i objechać wyspę
23 wieczorem lot powrotny do Seulu
24 przed wylotem pochodzić jeszcze po mieście i tego dnia ewentualnie zakupy, żeby nie latać z cięższym bagażem na Jeju :)

Albo alternatywnie w odpowiednich miejscach zmienić jeju na lot/ pociąg do Busan.
 Profil Relacje PM off
fevlad lubi ten post.
fevlad uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 30 Lis 2023 21:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Lecę w sierpniu do Korei, nie wiem jeszcze ile tam czasu spędzę, ale wolałbym krócej niż dłużej, bo i tak mam przeładowany kalendarz.

Wstępnie nastawiam się na jakiś nieskomplikowany, trochę wakacyjny pobyt. Myślę, żeby spędzić 3-4 noce w Seulu i 3-4 noce w Busan, jako miejscowości wakacyjnej, tak żeby sobie poleżeć na plaży i pobawić się w wodzie (podoba mi się tamtejsza plaża). Przy okazji to nienajgorszy punkt wypadowy, żeby zobaczyć inne miasta w okolicy. Jeju świadomie odpuszczam, żeby sobie nie komplikować nadmiernie logistyki i nie wydłużać pobytu (w planie mam wrócić tam kiedyś i skupić się wówczas na Jeju).

Znacie może jakieś inne miejsce, które lepiej nadawałoby się do plażowania i odpoczynku od Busan? Busan postrzegam trochę jak Tel Awiw, czyli jest kawałek widoku i plaży + łatwy dostęp do bogatego życia miejskiego. Ale nie pogardzę czymś spokojniejszym.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 07 Gru 2023 23:07 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 229 080
srebrny
Wrzucę to jako inspirację: Geochang Udusan Y-Shaped Suspension Bridge. Na oko to samochód w tym przypadku jest wskazany. A trafiłem na to zupełnie przypadkiem na tej stronie.

@ghostwriter - powiem jedynie z zasłyszenia, że na plażowanie "to jeździ się" do Gangneung (jeśli nie na Jeju oczywiście). Osobiście w KO w ogóle jeszcze nie byłem, więc ciężko się mi wypowiedzieć. Ze zdjęć z netu, to płd. wybrzeże jest dla mnie bardziej atrakcyjne niż wschodnie.
3 ludzi lubi ten post.
ghostwriter uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 25 Lut 2024 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 262
Kilometry: 502 309
srebrny
Pozwolilem zrobic plan w Google My Maps, co Wy na to ? Coś byście zmodyfikowali ? :)

https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... sp=sharing
2 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 05 Mar 2024 20:42 
Awatar użytkownika

srebrny
@Marco Manno, mega napięty plan.
- Czemu zamiast Jeonju nie celujesz w Gyeongju?
- Co do Jeju, nie wiem czym będziesz się poruszał. Wydaje mi się (a nie byłem, to co najwyżej mi się może wydawać), że takich tuneli lawowych sporo jest na Kanarach - mając napięty plan ja bym osobiście je odpuścił. Za to za jedne z ciekawszych na wyspie wydają mi sie2 wodospady na południu: Sojeongbang i Jeongbang.
Marco Manno lubi ten post.
Marco Manno uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 06 Mar 2024 06:02 
Awatar użytkownika

Loty: 262
Kilometry: 502 309
srebrny
@Raphael

- Może być i Gueongiu, moim celem było spanie w typowym koreańskim stylu. Widzę że jest bardzo blisko z Busan więc zmienię to na Twoją propozycję
- Chcemy wypożyczyć auto żeby się poruszać szybciej podczas tak napiętego planu, bałem się odległości, ale z drugiej strony to nie jest do. Wyspa więc wodospady będą lepszym wyborem.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 06 Mar 2024 09:59, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.
DAD uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 06 Mar 2024 10:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie chcę w żaden sposób kwestionować Twojego wyboru @Marco Manno. Po prostu ja bym nie pomyślał o Jeonju. Z tego, co kojarzę, tam są tylko te domki (Jeonju Hanok Village). Dla mnie po prostu ciekawsza byłaby świątynia Pulguksa koło Gyeongju.
Marco Manno lubi ten post.

#56 PostWysłany: 04 Maj 2024 21:34 

niebieski
Od kilku dni biję się z myślami, jedna noc w Gyeongju czy dwie. Drugą noc mam zarezerwowaną w Busan ale wydaje mi się to bezsensowne. Z Busan lecę do Japonii o 14:00. Jest bus bezpośrednio z Gyeongju na lotnisko. Do Gyeongju planuję bus rano z Seulu. Podpowiedzcie :)

#57 PostWysłany: 12 Maj 2024 09:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@jekyll - zależy o której godzinie przyjedziesz do Gyeongju. Mając jeden pełny dzień i wykorzystując go maksymalnie, możesz zwiedzić prawie wszystko (a może i wszystko), co Gyeongju ma do zaoferowania, włącznie ze świątynią Pulguksa. Wejście do środka grobowca Cheonmachong można sobie, jeśli nie jest się pasjonatem historii, archeologii czy koreańskiej kultury, podarować.
Jedna noc w Busan to dramatycznie mało. Można oczywiście coś liznąć, ale starczy tylko na jedną dzielnicę/region i trzeba pamiętać, że przejazdy po tym rozległym mieście trwają i trwają. Jeśli poranny autobus z Seulu masz "rano-rano", to można pokusić się o rozbicie tego na 2 noce w różnych miejscach... chyba, że wiesz, że jeszcze w Busan będziesz - wtedy nie warto zadowalać się jedynie fragmencikiem tego miasta.
jekyll lubi ten post.

#58 PostWysłany: 14 Maj 2024 14:20 

niebieski
@jekyll
Jeśli przyjedziesz wcześnie to w zasadzie wszystko co istotne w Gyeongju zobaczysz w jeden dzień. Wieczorem jeszcze piwko. Następnego dnia rano przejazd do Busan i tam masz cały dzień. Wszystkiego nie zobaczysz ale trochę zawsze.
 Profil Relacje PM off
jekyll lubi ten post.

#59 PostWysłany: 05 Cze 2024 16:22 

Cześć! Jest plan żeby w lipcu ruszyć z rodziną( ja, żona i dwóch synów 9 i 10)na 2 tyg. do Korei jako wakacyjny wyjazd. Termin ze względu na urlopy i wakacje szkolne nie do zmiany. Wiem, że może trochę popadać ale jak nie teraz to nigdy tam nie polecimy więc odpowiedź jest prosta ;)
Pierwszy tydzień lub trochę dłużej zamierzamy poświęcić na intensywne zwiedzanie a drugi tydzień (5 dni) na zwykły plażing i odpoczynek ;) i tu pytanie do Was, gdzie się udać na odpoczynek? Jeju odpuszczamy bo trzeba byłoby się tłuc samolotami w jedną i drugą stronę a myślę o wynajęciu samochodu na cały pobyt ( lub od połowy 1 tygodnia po zwiedzaniu Seulu).
Czy wybrać okolice Busan czy Gangneung czy może jeszcze coś innego? Wszelkie sugestie mile widziane:) wraz ze sprowadzonymi hotelami lub pensjonatami;)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 27 Cze 2024 21:47 

Świeżo po powrocie, jako inspirację, z mojej strony dorzucam 6 groszy. Mieliśmy bezproblemowy bezpośredni lot Koreanem sponsorowany przez Saudię:

1. Saryangdo – Koreańska Orla Perć na wyspie.
Prom pieszo-samochodowy wypływa z 34.908727986626, 128.3140609394155 i przypływa na wyspę do [P]. Z promem skomunikowany jest autobus który zawozi nas na koniec wyspy [B]. Szlak przebiega granią. Najciekawszy fragment, ale też najlepiej ubezpieczony to tam gdzie czerwona linia. Trudność mniejsza niż na Orlej Perci, czas ok 5 godzin.
2. TempleStay – W naszym przypadku był to położony w górach duży kompleks świątynny Haeinsa. Nocleg, wspólna strawa, podglądanie życia mnichów czy dodatkowe zajęcia dla zainteresowanych. To może być ciekawe i również wyciszające miejsce.
3. Busan – jako plażing - Gwangalli Beach
4. Jeonju Hanok Village – ładna dzielnica hanoków szczególnie w godzinach dopołudniowych lub w bocznych uliczkach (unikniemy tłumów Koreańczyków)
5. Park + las bambusowy Juknokwon – ładne, zadbane i przyjemne miejsce do relaksu i zdjęć
6. Niedrogie Micheliny w Seulu, mogę polecić Buchon Korean Beef Tartare Main Branch oraz Myeongdong Kyoja Branch

Załączniki:
Komentarz do pliku: 1. Saryangdo
IMG_4615a (Kopiowanie).jpg
IMG_4615a (Kopiowanie).jpg [ 257.39 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
Komentarz do pliku: 1. Saryangdo - Rozkład promów (czarny - tam, czerwony - powrót)
IMG_4194 (Kopiowanie).jpg
IMG_4194 (Kopiowanie).jpg [ 89.23 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
IMG_6532 (Kopiowanie).jpg
IMG_6532 (Kopiowanie).jpg [ 272.24 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
IMG_6587 (Kopiowanie).jpg
IMG_6587 (Kopiowanie).jpg [ 296.74 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
Komentarz do pliku: 2. TempleStay - Haeinsa
IMG_6875 (Kopiowanie).jpg
IMG_6875 (Kopiowanie).jpg [ 190.88 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
Komentarz do pliku: 2. TempleStay - Haeinsa
IMG_6886 (Kopiowanie).jpg
IMG_6886 (Kopiowanie).jpg [ 279.22 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
Komentarz do pliku: 3. Busan - Gwangalli Beach
IMG_4278 (Kopiowanie).jpg
IMG_4278 (Kopiowanie).jpg [ 264.4 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
Komentarz do pliku: 4. Jeonju Hanok Village
IMG_6288 (Kopiowanie).jpg
IMG_6288 (Kopiowanie).jpg [ 352.95 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
Komentarz do pliku: 4. Jeonju Hanok Village
IMG_4179 (Kopiowanie).jpg
IMG_4179 (Kopiowanie).jpg [ 318.25 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
Komentarz do pliku: 5. Park + las bambusowy Juknokwon
IMG_4186 (Kopiowanie).jpg
IMG_4186 (Kopiowanie).jpg [ 234.97 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
Komentarz do pliku: 6. Michelin - Buchon Korean Beef Tartare Main Branch
IMG_4489 (Kopiowanie).jpg
IMG_4489 (Kopiowanie).jpg [ 165.45 KiB | Obejrzany 1256 razy ]
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 70 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość